- Vor Herre tændte for solen, og så er det gået stærkt lige siden.
Omkring den 1. maj kunne grøntsagsavler Jacob B. Jacobsen fra Torup Bakkegård og Orelund i Assens stikke årets første asparges.
- Varmen er meget vigtig for asparges. Og specielt når vi når de ti grader om natten. Så er der tryk på.
Siden er det gået stærkt.
- Vi oplever ekstreme mængder hele tiden. De fortsætter i varmen. Der er så mange asparges som aldrig før, fortæller han.
Jeg tror, jeg ville blive bortdømt. Det er meget vigtigt, at have asparges på kortet
Asparges på kortet
De store mængder af asparges i majvarmen er ikke bare godt for fynske grøntsagsavlere. Både hvide og grønne asparges ryger ind på restauranternes menukort - også hos kok Thomas Pasfall i Brandts Passage i Odense.
- Det er sådan en tid, vi ser frem til. Man skal bare bruge dem, fordi perioden er så kort og koncentreret, mener han.
Thomas Pasfall har ind til videre modtaget usædvanligt store asparges for tiden.
På menukortet hos Pasfall indeholder fem af 12 retter asparges. Og han kunne aldrig finde på, ikke at bruge asparges, når de er i sæson.
- Jeg tror, jeg ville blive bortdømt. Det er meget vigtigt, at have asparges på kortet. Og man skal helst være den første.
Stigende interesse
Asparges har ikke altid været i lige så populære, som de er i dag.
- Vi kan mærke, at der er en stigende interesse for asparges. Hvis man går tilbage til omkring årtusindskifet, var der stort set ikke nogen. Men de seneste 17 til18 år er det vækstet, fortæller Jacob B. Jacobsen.
Og med den stigende interesse er det godt, at vejret følger med, siger han.
Aspargessæsonen løber frem til sankthans. Men Jacob B. Jacobsen forventer at have asparges til omkring den 1. juli.