Illums Bolighus satser på fynsk betondesign

Møbelkoncernen Illums Bolighus har netop skrevet kontrakt med Likeconcrete, der skal levere lamper til julehandelen i ni butikker i Norden

Man finder dem overalt i Odense-villaen. Designs i beton i alle afskygninger lige fra lamper til potteskjulere og dockingstationer til mobiltelefoner. I køkkenet hænger en lampe over bordet.

 - Prøv lige at mærke her. Den er helt glat og det er den særlige betonblanding og måden vi støber på, som gør det, siger opfinder og stifter af Likeconrete, Henrik Andersen.

Lamper til julehandelen
Det er lamperne, han netop har underskrevet en stor og vigtig aftale om med Illums Bolighus. Likeconcrete skal levere lamper til julehandlen i det store møbelhus, der fra næste måned tæller ni butikker i både Sverige, Norge og et nyt møbelhus, som åbner i Hamborg. Det betyder blandt andet at de fynske designs bliver solgt i Illums Bolighus på Strøget, der er flagskibet.

- Det er virkelig stort! Jeg har siddet og sunget om Illums Bolighus i bilen med mine børn, siger Henrik Andersen

Paustian står klar
Udover lampen har Henrik Andersen designet en skål med låg, en urtepotteskjulder og en dockingstation. Et andet af Danmarks førende bolighuse, Paustian, står også klar til at tage Henrik Andersens designs ind. Både på grund af innovationen men også historien i tingene.

Likeconcrete skal levere lamper til julehandelen i ni butikker i Illums bolighus i Norden og Hamborg. Foto: Likeconcrete
Likeconcrete skal levere lamper til julehandelen i ni butikker i Illums bolighus i Norden og Hamborg. Foto: Likeconcrete

- Man kan se på produkterne, at her er en ildsjæl bag, som virkelig brænder for ideen. Det handler ikke om at masseproducere, men om at han har en rigtig god ide, som bare skal ud til kunderne. Og det kan man se på det unikke design, siger Jan Axelsen, der er butikschef i Paustian.

Paustian vil gerne forhandle alle fire produkter i serien fra Likeconcrete og ser et stort potentiale i det fynske design.

- Det her er nyt og innovativt. Det er produkter, alle har brug for lavet i et særligt materiale og tingene føles lækre. Der er tænkt på alle detaljer i designet, og jeg er sikker på, der er et stort potentiale i de ting her, siger Jan Axelsen

Bankerne smækker kassen i
En af hemmelighederne ved designet er, at der ikke er synlige støbekratere, så alle designs har en helt glat overflade. Støbeformene er det store issue, som den ivrige iværksætter nu vil investere i. Han har også brug for en sprøjtemaskine fra et tysk firma for at kunne massefremstille sine designs. Sin samlede pension og sparepenge har han smidt i firmaet, men mangler kapital til støberiet.

Offentlige midler til at investere kan han ikke søge, fordi man minimum skal have to ansatte og skal kunne stille kapital til rådighed. Bankerne har lukket kasserne for iværksættere som Henrik Andersen. De vil have et bevist salg eller en fast indtægt og en sådan har Likeconcrete endnu ikke.

Starter crowdfunding i dag
Derfor vil Henrik Andersen i dag starte en crowdfunding. Han vil forsøge at rejse 75.000 kroner til en sprøjtemaskine og nye støbeforme. Det betyder at kunder forudbestiller produkter mod at få rabat. Han vil give 50 procent rabat det første døgn og derefter 40 procent.

- Mine kalkulationer holder og jeg har sat mig det mål i forhold til hvad det koster at starte et støberi op, siger Henrik Andersen.

Boblerne i betonen sidder aldrig ens, derfor er hvert produkt unikt. Foto: Likeconcrete
Boblerne i betonen sidder aldrig ens, derfor er hvert produkt unikt. Foto: Likeconcrete

Crowdfunding i rivende udvikling
Og crowdfunding er der flere og flere iværksættere, som vælger for at rejse kapital. Både globalt og i Danmark er området i rivende udvikling og også blevet et politisk issue, som både Dansk Industri og Dansk Erhverv har på agendaen

- Du får rejst nogle penge og du får en synlighed, du ikke kan købe dig til for penge. Traditionel markedsføring koster meget mere, siger stifter af Boomerang.dk og Dansk Crowdfunding Forening Michael Eis.

Antallet af crowfunding-platforme i Danmark er vokset fra fra 450 til over det dobbelte i dag ifølge tal fra Væksthus Syddanmark.

Der er fire typer crowdfunding, hvor den man kalder rewardfunding er den mest udbredte i Danmark. Her giver virksomhederne bidragsyderne en ydelse eller et produkt til gengæld for bidraget. Det kan være forfattere, der tilbyder læserne at købe deres bøger billigt på forhånd eller som Henrik Andersens eksempel. Han vil køre sin kampagne fra i dag og de næste 35 dage.

quote - Fru Andersen vil gerne snart se, at der går penge ind på kontoen, men det har stadig lange udsigter

Henrik Andersen, stifter af Likeconcrete

- Mange små og mellemstore virksomheder oplever banklemmen og kan ikke komme videre med deres ide, fordi de mangler kapital. Det betyder også, at vi går glip af arbejdspladser, hvis for eksempel Likeconcrete ikke får tilført kapital, siger Michael Eis.

Unikt materiale
Den store passion for beton ses overalt i Henrik Andersens hus, hvor man kan finde de specielle designs. Vi går ind i sønnens værelse, hvor der står en dockingstation til mobiltelefonen på natbordet. Den er ikke blevet nanobehandl et og har fået en del patina, helt efter sønnens ønske. På den måde kan betonen også ændre sig.

- Det ville være nemmere at producere i plastik eller fræse ud med en CNS-maskine i træ. Men med beton bliver hver eneste kreation unik, for boblerne sidder aldrig ens, siger Henrik Andersen

Den tidligere it-chef har udviklet en teknik, hvor små bobler i betonen gør hver ting speciel. Det samme gør måden stenen er spredt i materialet, for han arbejder med tre forskellige stenarter på maks 0,17 mm. De er skåret på tre forskellige måder for at give den særlige struktur. Det har taget over to år at finde den rige blanding, der samtidigt er biologisk nedbrydelig. For når betonen bliver knust, kan den fungere som pottemuld.

Vil erobre verden
Vi går en tur op på datterens værelse, hvor en potteskjuler i beton står i vindueskarmen med en orkide. Hans håb er at få hele verden til at holde af beton og nå ud med sine desings til både europa, men også lande som Japan. Det nye støberi skal gøre det muligt at producere hurtigere, så han starter sin kampagne for at crowdfunde på FaceBook i dag.

- I stedet for at det tager to minutter vil jeg med de nye maskiner kunne støbe på 20 sekunder, siger den ivrige iværksætter.

Oversigt

    Oversigt