Kunstig snude skal supplere bombehunde

Nu kan bombehunde snart få konkurrence. Et forskerhold på SDU har skabt et kemisk stof, der kan opsnuse sprængstoffer.

En forskningsgruppe fra SDU har skabt en kunstig snude. En snude, der skal kunne supplere bombehundenes næse i deres arbejde med at opsnuse farlige sprængstoffer.

- Vi har set mange terrorister bruge sprængstoffer, og derfor er det vigtigt, at der bliver forsket i, hvordan vi kan afsløre bomber. Vores system er unikt, fordi det er meget selektivt overfor det sprængstof, der hedder TNT, som blandt andet bruges i landminer, fortæller forskningsleder Jan O. Jeppesen.

Allerede i 2003 opdagede Jan O. Jeppesens forskerhold ved lidt af et tilfælde, at et særligt molekyle, de selv havde udviklet, reagerede, når det kom i kontakt med sprængstoffer.

Vores system er unikt, fordi det er meget selektivt overfor det sprængstof, der hedder TNT, som blandt andet bruges i landminer

- Vi fandt ud af, at det skiftede farve fra gult til grønt, når vi blandede molekylet med sprængstoffer. På den måde kan man se med det blotte øje, om det er et sprængstof, man står overfor, siger Jan O. Jeppesen.

Den kunstige snude er virkeligheden en slags sprøjte, der puster et kemisk stof udover det, man mistænker for at være sprængstoffer.

- Siden 2003 har vi arbejdet på at forfine sensormolekylet, så det i dag reagerer ved kun ganske små mængder TNT, fortæller Jan O. Jeppesen.

Som man kan se i filmen nedenfor, er der stor forskel på, hvordan hunden og kemien finder frem til sprængstofferne. Hundens snude er så fintfølende, at den kan opfange lugten af et sprængsstof og på den måde spore sig hen til, hvor det befinder sig.

- Hunde kan faktisk dufte over 2,4 mio. gange bedre, end mennesker kan, fortæller hundefører ved Østjyllands Politi Jens Peter Nielsen.

Sådan fungerer det ikke med den kunstige snude. Den skal i direkte kontakt med sprængstoffet, før den kan registrere, hvorvidt der er tale om et sprængsstof.

- Der er da også noget vej igen, før sensormolekylet kan supplere hundene. Det der med at få sprængstoffet hen til vores sensormolekyle, det har vi ikke fokuseret så meget på, erkender Jan O. Jeppesen.

Det er endnu uvist, hvornår den kunstige snude måske kan supplere bombehundene.

Se mere på TV2/Fyn klokken 19.30

 

 

 

Oversigt

    Oversigt