Det er Region Syddanmarks to største politiske grupper, Venstre og Socialdemokraterne, som tilsammen tegner sig for 28 ud af 41 medlemmer i Regionsrådet, som er enige om at navigere uden om de fynske sygehuslukninger i en omfattende spareplan på 167 millioner kroner.
Tidligere i denne uge mødtes regionsrådet til budgetseminar og politiske forhandlinger om spareplanen, og her har der vist sig et flertal for en fredning af de fynske sygehusmatrikler, erfarer avisen.
I januar sendte regionen et sparekatalog i høring med forslag til besparelser på sundhedsområdet for i alt 210 millioner kroner, så politikerne havde noget at vælge imellem. Blandt andet blev der lagt op til lukningen af Nyborg og Middelfart og en fremskyndet lukning af fødeafdelingen og akutmodtagelsen i Svendborg.
Samlet set en øvelse, der på sigt vil give en besparelse på 37,3 millioner kroner årligt.
Dengang var forventningen, at politikerne skulle finde besparelser for i alt 187 millioner kroner, men siden har prognoserne for udgifterne til særlig dyr medicin vist sig at være urealistisk dystre. Derfor har Regionsrådet kunnet reducere spareplanen med 20 millioner kroner.
Derfor kan politikerne pille ikke blot 23 men 43 millioner kroner ud af kataloget, og den positive udvikling har været gunstig for de fynske patienter.
Den endelige spareplan vedtages formelt set først i Regionsrådet den 25. april.
Bo Libergren fra Venstre kan til TV 2/Fyn ikke bekræfte noget, og fortæller at han nødigt vil udtale sig om en igangværende forhandling.
En anden Venstre-mand, Thyge Nielsen, der sidder med til forhandlignerne siger til TV 2/Fyn, at forhandlingerne fortsætter på mandag, og at han bestemt ikke kan bekræfte historien.
Ifølge Stiftstidendes oplysninger har Venstre og Socialdemokraterne dog på intet tidspunkt i processen været tilhængere af den del af kataloget, som involverede de fynske sygehuse.
For det første er der i Region Syddanmark en reel og udbredt frygt for, at Nyt OUH, som står færdig i 2022, bliver for lille. Derfor giver det mening at fastholde et fuldt funktionsdygtigt sygehus i Nyborg til aflastning af det kommende supersygehus i Odense.
På Middelfart Sygehus er stort set al syddansk rygbehandling samlet i et rygcenter. En lukning af sygehuset vil resultere i en opsplitning af rygbehandlingen på flere matrikler andre steder i regionen. Det strider direkte imod den trend, der hersker i det danske sundhedsvæsen om at samle behandlingsspecialer på en eller meget få adresser for at styrke kvaliteten og de lægefaglige miljøer.
Endelig er udsigten til ændringer og delvise lukninger af funktioner på Svendborg Sygehus en giftig sag.
Den sydfynske akut-skandale, hvor forhenværende minister Carsten Hansen (S) underskrev et tomt løfte om ikke at lukke akutmodtagelsen i Svendborg, spøger stadig.
Svendborgenserne har endelig accepteret aftalen om, at deres akutmodtagelse og fødeafdeling først lukker, når Nyt OUH står klar. Derfor er det politisk set en regulær tabersag pludselig at ville justere aftalen endnu en gang og lukke afdelingerne flere år før tid.