Ærøs kommende borgmester er "den nye dreng i klassen":
- Der er et bånd, der binder os sammen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ærø Kommunes nyvalgte borgmester, Peter Hansted (S), var den eneste af de syv fynske borgmestre til torsdagens debat på Egeskov Slot, der er ny på borgmesterposten.
På Egeskov Slot var der lagt i kakkelovnen til debat blandt de syv fynske valgte borgmestre fra kommunalvalget, der var mødt op på Egeskov Slot for at debattere blandt andet cyklisme, ældrepleje og motorvejsstøj.
For én af borgmestrene var det allerførste gang, at han skulle træde ind i rollen som borgmester. Det var Ærøs nyvalgte borgmester, Peter Hansted (S).
- Jeg kunne tydeligt mærke, at de kender hinanden i forvejen. Jeg synes, at det som var spændende og nyt for mig, er det tætte samarbejde, og de projekter, som man samarbejder om, for dem har jeg jo ikke været en del af før, siger Peter Hansted til TV 2 Fyn efter debattens afslutning og tilføjer:
- Det glæder jeg mig til at være en del af.
Peter Hansted overtager borgmesterkæden efter sin partifælle Ole Wej Petersen, der ønsker at stoppe som borgmester efter indeværende valgperiode. Ved kommunalvalget den 16. november fik Peter Hansted 426 personlige stemmer.
Se debatten: Fynske borgmestre debatterede fælles løsninger på Egeskov
Skal flere fynske borgmestre arbejde for, at der kommer en forbindelse mellem Als og Fyn? Skal de samarbejde om at etablere cykelstier, så man kan transportere sig sikkert mellem de store byer? Og hvad med alle de mange fynboer, som er plaget af støj fra motorvejene? Burde de fynske borgmestre gå sammen om at kæmpe deres sag?
Det mener tre fynboer, som stiller spørgsmål og taler deres sag overfor syv fynske borgmestre, som TV 2 Fyn Event har sat stævne på caféen på Egeskov Slot. Lige midt på Fyn. De mødes. Men hvad kan de egentlig mødes om?
Med til eventet er også professor i offentlig forvaltning, Kurt Klaudi Klausen, som vil give sine input til, hvordan samarbejde kommunerne imellem bedst gribes an.
Ønsker du selv at sende spørgsmål til borgmestrene under debatten, kan du skrive dem i kommentarfeltet på livesendingen på Facebook.
Fyn binder sammen
Til debatten, som blev arrangeret af TV 2 Fyn, torsdag aften deltog borgmestrene fra henholdsvis Middelfart, Odense, Assens, Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Langeland og Ærø Kommuner.
- Det (Ærø red.) er jo en rød ø, så flere af borgmestrene har jeg jo været sammen med før. Men der er et godt politisk samarbejde uanset partifarve, for der er et bånd, der binder os sammen, og det er Fyn, siger Peter Hansted.
Til debatten var fem fynboer tilstede for at stille et spørgsmål, som de ønskede borgmestrene skulle diskutere fælles løsninger på.
- Jeg glæder mig simpelthen så meget til at komme i gang
Peter Hansted på valgnatten:
- Jeg glæder mig simpelthen så meget til at komme i gang
Efter lange forhandlinger kunne Peter Hansted natten til onsdag meddele, at han bliver Ærøs næste borgmester.
Den socialdemokratiske kandidat overtager dermed borgmesterkæden efter sin partifælle, Ole Wej Petersen, der har ønsket at stoppe som borgmester efter indeværende valgperiode.
- Jeg synes, vi har formået at lave en god konstituering, og for tredje gang i træk med en socialdemokratisk borgmester. Jeg glæder mig simpelthen så meget til at komme i gang, siger Peter Hansted.
Vil samarbejde
Valgets helt store stemmesluger blev ÆrøPlus' Inga Blom Thomas, der fik 599 personlige stemmer. Peter Hansted fik 426.
Men Inga Blom Thomas og ÆrøPlus var på intet tidspunkt en del af de forhandlinger, der foregik på rådhuset i Ærøskøbing på valgnatten.
Da Peter Hansted sammen med de øvrige konstituerende parter kom ud fra forhandlingslokalet, adresserede han også de udfordringer, der kan komme i kølvandet på nattens forhandlinger. Det til trods håber han at kunne samle byrådet.
- Jeg håber, jeg får mulighed for at være en samarbejdende borgmester. Det er klart, at ovenpå en aften, hvor nogle ikke er kommet med i konstitueringen, hvilket er en mavepuster, vil jeg forsøge i praksis at vise, at jeg ønsker et bredere samarbejde end selve konstitueringen, siger han.
- Det, at man ikke er en del af konstitueringen, behøver ikke at betyde, at man ikke kan deltage konstruktivt i løsninger.
Far spiller ingen rolle
Peter Hansted er søn af den tidligere statsminister, Jens Otto Krag, men det har ikke spillet en rolle i hans motivation for at blive borgmester.
- Jeg mener ikke, det er en menneskelig livsambition. Det her handler om, at jeg er blevet rodet ind i partipolitik på et tidspunkt, og derfra er det egentlig bare hårdt arbejde - og fornøjelse selvfølgelig, siger han.
- Jeg tænkte på, da jeg gik herop i dag, hvorvidt jeg har tænkt meget på min far, og det har jeg ikke. For mig handler det om at gøre det så godt som muligt for Ærø, og det er sådan set det, der er drivkraften.
Dette indhold eksisterer ikke længere. Hvis du er interesseret i resultaterne fra Kommunalvalget i 2021, så prøv KMDs valgresultat-site:
- Jeg synes, at det er imponerende at have så dygtige kolleger, og for mig er det en kæmpe fordel, at jeg bare kan suge til mig som her til aften.
Der var både enigheder og uenigheder, og her skulle Peter Hansted også give sit bud på som borgmester, hvordan Ærø kunne bidrage til løsninger for hele Fyn. Peter Hansted står fortrøstningsfuldt tilbage efter torsdagens debat, fortæller han.
- Ærø er jo absolut udkanten af vores fynske samarbejde, så vi har brug for massere af opbakning.
- Vi (Ærø red.) bakker gerne op, for vi ved jo, at det har en stor betydning, at hele Fyn trives. Der er ikke nogen, der bliver fornærmet over, at man bakker op om projekter i Kerteminde og Odense. Det drypper også af på os.
- Jeg skilter ikke med det
Ærø-kandidat er søn af tidligere statsminister:
- Jeg skilter ikke med det
Kommunalvalget på Ærø trækker tråde til en af landets mest fremtrædende statsministre gennem tiden.
For de ærøboer, der sætter kryds ved Socialdemokratiets spidskandidat, Peter Hansted, sætter samtidig kryds ved den tidligere statsminister Jens Otto Krags søn.
Vil ikke bruge det aktivt
De fleste husker formentlig Jens Otto Krag fra sine perioder som statsminister og for sit store engagement i et fælles europæisk samarbejde.
På Ærø har Peter Hansted naturligt nok andre visioner og tanker på sin politiske dagsorden, men ophavet og barndommen i et politisk interesseret hjem har alligevel sat sit præg.
- Det er klart, at når ens far har været statsminister, er politik naturligt noget, man forholder sig til, siger han og fortsætter.
- Jeg har bestemt ikke noget imod at tale om min far. Jeg oplever sommetider mennesker, der vil have taget et billede med mig på grund af min far, og det har jeg altid sagt ja til. Der går ikke noget af mig, og hvis de bliver glade, er det fint. Men det er ikke noget, jeg aktivt skilter med i forhold til min politiske karriere.
Undgik at tale om det som barn
Barndommen som søn af en politiker var ikke altid let. Eksempelvis har Peter Hansted konkrete erindringer fra forholdet til de andre børn.
- Som barn talte jeg aldrig om, hvem min far var. Jeg er fra den periode i verdenshistorien, hvor jeg blev kaldt et uægte barn. Og når min far så ovenikøbet var socialdemokrat, betød det, at der var børn omkring mig, der ikke måtte lege med mig. Så der lærte jeg hurtigt, at det ikke var noget, jeg behøvede at skilte med, siger han og fortsætter.
- Omvendt lagde min far aldrig skjul på, at jeg var hans søn, men det var først ved hans død, at medierne begyndte at interessere sig for det.
Jens Otto Krag døde i 1978 og den efterfølgende periode var en omvæltning for Peter Hansted.
- Det var en overvældende tid. Jeg havde aldrig før prøvet at være i mediemøllen, og der skulle jeg da lige trække vejret en ekstra gang, kan jeg huske. Men sidenhen har jeg ikke haft noget imod at tale med nogen om det.
Et lokalt demokrati betyder meget
Jens Otto Krag var statsminister i flere perioder - heriblandt 1962-1968. Peter Hansted anerkender, at der er forskel på kommunalpolitik og landspolitik, men betoner samtidig, at lokalpolitik er særdeles vigtigt for ham.
- Da jeg stillede op første gang, blev jeg spurgt af et medie, hvordan det var "bare" at stille op på Ærø, når nu min far havde været statsminister. Jeg må sige, at sådan ser jeg slet ikke på det, siger han og fortsætter.
- Jeg synes, det er supergodt at være med i et lokalt demokrati og et nært samfund som det, vi har på Ærø. Jeg fornemmede, at de syntes, at det ikke ”var så meget værd” at stille op her, men sådan ser jeg slet ikke på det.
Peter Hansted overtager pladsen som den øverste socialdemokrat på valgkortet på Ærø fra den nuværende borgmester Ole Wej Petersen, der ikke genopstiller som borgmesterkandidat.
Den nye mand i de fynske borgmestres klub er blevet taget god imod. Peter Hansted fortæller, at flere af dem har taget åbent imod ham for at hjælpe ham godt i gang med sin nye rolle.
- Jeg synes, at det har været så positivt, og jeg glæder mig til at komme ind i samarbejdet, og så kan det være, at jeg kan nå og opleve nye drenge i klassen næste gang.
Udover at være nyvalgt borgmester på Ærø, så trækker Peter Hansted tråde til en af landets mest fremtrædende statsministre gennem tiden - nemlig Jens Otto Kragh. Han er nemlig søn af den socialdemokratiske statsminister, der blandt andet besad posten i 1962-1968.