3. dec. 2021 kl. 10:50
Caroline Siegumfeldt

Ærøs kommende borgmester er "den nye dreng i klassen":
  • Der er et bånd, der binder os sammen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Ærø Kommunes nyvalgte borgmester, Peter Hansted (S), var den eneste af de syv fynske borgmestre til torsdagens debat på Egeskov Slot, der er ny på borgmesterposten.

På Egeskov Slot var der lagt i kakkelovnen til debat blandt de syv fynske valgte borgmestre fra kommunalvalget, der var mødt op på Egeskov Slot for at debattere blandt andet cyklisme, ældrepleje og motorvejsstøj. 

For én af borgmestrene var det allerførste gang, at han skulle træde ind i rollen som borgmester. Det var Ærøs nyvalgte borgmester, Peter Hansted (S).

“Der er et godt politisk samarbejde uanset partifarve, for der er et bånd, der binder os sammen, og det er Fyn”

— Peter Hansted, nyvalgt borgmester, Ærø Kommune, Socialdemokratiet

- Jeg kunne tydeligt mærke, at de kender hinanden i forvejen. Jeg synes, at det som var spændende og nyt for mig, er det tætte samarbejde, og de projekter, som man samarbejder om, for dem har jeg jo ikke været en del af før, siger Peter Hansted til TV 2 Fyn efter debattens afslutning og tilføjer: 

- Det glæder jeg mig til at være en del af. 

Peter Hansted overtager borgmesterkæden efter sin partifælle Ole Wej Petersen, der ønsker at stoppe som borgmester efter indeværende valgperiode. Ved kommunalvalget den 16. november fik Peter Hansted 426 personlige stemmer. 

Læs også: Se debatten: Fynske borgmestre debatterede fælles løsninger på Egeskov
Gå tilbage Del
2. dec. 2021 kl. 20:56
Fyn

Se debatten: Fynske borgmestre debatterede fælles løsninger på Egeskov

Josephine Lorentzen

Skal flere fynske borgmestre arbejde for, at der kommer en forbindelse mellem Als og Fyn? Skal de samarbejde om at etablere cykelstier, så man kan transportere sig sikkert mellem de store byer? Og hvad med alle de mange fynboer, som er plaget af støj fra motorvejene? Burde de fynske borgmestre gå sammen om at kæmpe deres sag?

Det mener tre fynboer, som stiller spørgsmål og taler deres sag overfor syv fynske borgmestre, som TV 2 Fyn Event har sat stævne på caféen på Egeskov Slot. Lige midt på Fyn. De mødes. Men hvad kan de egentlig mødes om?

Med til eventet er også professor i offentlig forvaltning, Kurt Klaudi Klausen, som vil give sine input til, hvordan samarbejde kommunerne imellem bedst gribes an. 

Ønsker du selv at sende spørgsmål til borgmestrene under debatten, kan du skrive dem i kommentarfeltet på livesendingen på Facebook

Fyn binder sammen

Til debatten, som blev arrangeret af TV 2 Fyn, torsdag aften deltog borgmestrene fra henholdsvis Middelfart, Odense, Assens, Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Langeland og Ærø Kommuner.

Josephine Lorentzen

- Det (Ærø red.) er jo en rød ø, så flere af borgmestrene har jeg jo været sammen med før. Men der er et godt politisk samarbejde uanset partifarve, for der er et bånd, der binder os sammen, og det er Fyn, siger Peter Hansted. 

Til debatten var fem fynboer tilstede for at stille et spørgsmål, som de ønskede borgmestrene skulle diskutere fælles løsninger på. 

Læs også: Peter Hansted på valgnatten:
  • Jeg glæder mig simpelthen så meget til at komme i gang
Gå tilbage Del
17. nov. 2021 kl. 17:39

Peter Hansted på valgnatten:
  • Jeg glæder mig simpelthen så meget til at komme i gang

Efter lange forhandlinger kunne Peter Hansted natten til onsdag meddele, at han bliver Ærøs næste borgmester. 

Den socialdemokratiske kandidat overtager dermed borgmesterkæden efter sin partifælle, Ole Wej Petersen, der har ønsket at stoppe som borgmester efter indeværende valgperiode. 

- Jeg synes, vi har formået at lave en god konstituering, og for tredje gang i træk med en socialdemokratisk borgmester. Jeg glæder mig simpelthen så meget til at komme i gang, siger Peter Hansted. 

Vil samarbejde

Valgets helt store stemmesluger blev ÆrøPlus' Inga Blom Thomas, der fik 599 personlige stemmer. Peter Hansted fik 426. 

Men Inga Blom Thomas og ÆrøPlus var på intet tidspunkt en del af de forhandlinger, der foregik på rådhuset i Ærøskøbing på valgnatten. 

Da Peter Hansted sammen med de øvrige konstituerende parter kom ud fra forhandlingslokalet, adresserede han også de udfordringer, der kan komme i kølvandet på nattens forhandlinger. Det til trods håber han at kunne samle byrådet.

- Jeg håber, jeg får mulighed for at være en samarbejdende borgmester. Det er klart, at ovenpå en aften, hvor nogle ikke er kommet med i konstitueringen, hvilket er en mavepuster, vil jeg forsøge i praksis at vise, at jeg ønsker et bredere samarbejde end selve konstitueringen, siger han.

- Det, at man ikke er en del af konstitueringen, behøver ikke at betyde, at man ikke kan deltage konstruktivt i løsninger.

Far spiller ingen rolle

Peter Hansted er søn af den tidligere statsminister, Jens Otto Krag, men det har ikke spillet en rolle i hans motivation for at blive borgmester.

- Jeg mener ikke, det er en menneskelig livsambition. Det her handler om, at jeg er blevet rodet ind i partipolitik på et tidspunkt, og derfra er det egentlig bare hårdt arbejde - og fornøjelse selvfølgelig, siger han. 

- Jeg tænkte på, da jeg gik herop i dag, hvorvidt jeg har tænkt meget på min far, og det har jeg ikke. For mig handler det om at gøre det så godt som muligt for Ærø, og det er sådan set det, der er drivkraften. 

Dette indhold eksisterer ikke længere. Hvis du er interesseret i resultaterne fra Kommunalvalget i 2021, så prøv KMDs valgresultat-site:

Valgresultat: Kommunalvalg den 16. november 2021

- Jeg synes, at det er imponerende at have så dygtige kolleger, og for mig er det en kæmpe fordel, at jeg bare kan suge til mig som her til aften. 

Der var både enigheder og uenigheder, og her skulle Peter Hansted også give sit bud på som borgmester, hvordan Ærø kunne bidrage til løsninger for hele Fyn. Peter Hansted står fortrøstningsfuldt tilbage efter torsdagens debat, fortæller han.

- Ærø er jo absolut udkanten af vores fynske samarbejde, så vi har brug for massere af opbakning. 

- Vi (Ærø red.) bakker gerne op, for vi ved jo, at det har en stor betydning, at hele Fyn trives. Der er ikke nogen, der bliver fornærmet over, at man bakker op om projekter i Kerteminde og Odense. Det drypper også af på os. 

Læs også: Ærø-kandidat er søn af tidligere statsminister:
  • Jeg skilter ikke med det
Gå tilbage Del
28. okt. 2021 kl. 15:06

Ærø-kandidat er søn af tidligere statsminister:
  • Jeg skilter ikke med det

Ritzau Scanpix-collage

Kommunalvalget på Ærø trækker tråde til en af landets mest fremtrædende statsministre gennem tiden. 

For de ærøboer, der sætter kryds ved Socialdemokratiets spidskandidat, Peter Hansted, sætter samtidig kryds ved den tidligere statsminister Jens Otto Krags søn. 

“"Jeg er fra den periode i verdenshistorien, hvor jeg blev kaldt et uægte barn"”

— Peter Hansted

Vil ikke bruge det aktivt

De fleste husker formentlig Jens Otto Krag fra sine perioder som statsminister og for sit store engagement i et fælles europæisk samarbejde. 

På Ærø har Peter Hansted naturligt nok andre visioner og tanker på sin politiske dagsorden, men ophavet og barndommen i et politisk interesseret hjem har alligevel sat sit præg. 

- Det er klart, at når ens far har været statsminister, er politik naturligt noget, man forholder sig til, siger han og fortsætter. 

- Jeg har bestemt ikke noget imod at tale om min far. Jeg oplever sommetider mennesker, der vil have taget et billede med mig på grund af min far, og det har jeg altid sagt ja til. Der går ikke noget af mig, og hvis de bliver glade, er det fint. Men det er ikke noget, jeg aktivt skilter med i forhold til min politiske karriere.

Undgik at tale om det som barn

Barndommen som søn af en politiker var ikke altid let. Eksempelvis har Peter Hansted konkrete erindringer fra forholdet til de andre børn. 

- Som barn talte jeg aldrig om, hvem min far var. Jeg er fra den periode i verdenshistorien, hvor jeg blev kaldt et uægte barn. Og når min far så ovenikøbet var socialdemokrat, betød det, at der var børn omkring mig, der ikke måtte lege med mig. Så der lærte jeg hurtigt, at det ikke var noget, jeg behøvede at skilte med, siger han og fortsætter.

- Omvendt lagde min far aldrig skjul på, at jeg var hans søn, men det var først ved hans død, at medierne begyndte at interessere sig for det.

Jens Otto Krag døde i 1978 og den efterfølgende periode var en omvæltning for Peter Hansted.

- Det var en overvældende tid. Jeg havde aldrig før prøvet at være i mediemøllen, og der skulle jeg da lige trække vejret en ekstra gang, kan jeg huske. Men sidenhen har jeg ikke haft noget imod at tale med nogen om det. 

Et lokalt demokrati betyder meget

Jens Otto Krag var statsminister i flere perioder - heriblandt 1962-1968. Peter Hansted anerkender, at der er forskel på kommunalpolitik og landspolitik, men betoner samtidig, at lokalpolitik er særdeles vigtigt for ham. 

- Da jeg stillede op første gang, blev jeg spurgt af et medie, hvordan det var "bare" at stille op på Ærø, når nu min far havde været statsminister. Jeg må sige, at sådan ser jeg slet ikke på det, siger han og fortsætter.

- Jeg synes, det er supergodt at være med i et lokalt demokrati og et nært samfund som det, vi har på Ærø. Jeg fornemmede, at de syntes, at det ikke ”var så meget værd” at stille op her, men sådan ser jeg slet ikke på det.

Peter Hansted overtager pladsen som den øverste socialdemokrat på valgkortet på Ærø fra den nuværende borgmester Ole Wej Petersen, der ikke genopstiller som borgmesterkandidat.

Den nye mand i de fynske borgmestres klub er blevet taget god imod. Peter Hansted fortæller, at flere af dem har taget åbent imod ham for at hjælpe ham godt i gang med sin nye rolle.

- Jeg synes, at det har været så positivt, og jeg glæder mig til at komme ind i samarbejdet, og så kan det være, at jeg kan nå og opleve nye drenge i klassen næste gang.

Udover at være nyvalgt borgmester på Ærø, så trækker Peter Hansted tråde til en af landets mest fremtrædende statsministre gennem tiden - nemlig Jens Otto Kragh. Han er nemlig søn af den socialdemokratiske statsminister, der blandt andet besad posten i 1962-1968. 

29. nov. 2024 kl. 11:42
Arkiv / TV 2

Arbejdstilsynet besøgte biogas-byggeri inden ulykke - fandt ingen problemer

LYT
Del

Da der tirsdag skete en voldsom ulykke, som kostede tre mennesker livet, på Flemløse Biogas, var byggetilladelsen på plads. Men den blev først givet 8. oktober mens byggeriet havde været i gang siden foråret.

I perioden har Arbejdstilsynet været på byggepladsen to gange, og det fandt ikke anledning til at give anmærkninger.

Trods den manglende byggetilladelse har Flemløse Biogas haft anmeldt et byggeri i følge Arbejdstilsynet, som har betydet, at Arbejdstilsynet har været på byggepladsen ad to omgange i perioden, inden ulykken indtraf tirsdag. Begge besøg var uden anmærkninger, har TV 2 Fyn fået oplyst.

Tilladelse på bagkant

Det er dog stadig problematisk at byggeriet er begyndt uden en tilladelse, siger advokat og direktør hos Knudsgaard Advokater, Mads Knudsgaard, der har speciale i entreprise- og byggeret.

- Det, der er problemet, er, at der er andre myndigheder, der måske ikke kommer i spil. Eksempelvis Arbejdstilsynet eller andre miljømæssige forhold bliver ikke bragt på banen, fordi man simpelthen ikke kender sagen, før der er indsendt en byggeansøgning.

I dette tilfælde har Arbejdstilsynet dog været vidende om at et byggeri fandt sted på grund af virksomhedens egen anmeldelse.

Byggetilladelse bidrager til sikkerhed

Når der gives en byggetilladelse til et byggeri, følger der ofte en række vilkår med, som skal være opfyldt for den pågældende byggeplads. Det kan dreje sig om arbejdstid og sikkerhed, lyder det fra Mads Knudsgaard.

- Man ved jo strengt taget ikke, om det er et lovligt byggeri, og om der potentielt er farligt på byggepladsen. Er der nogle ting, der gør, at man ikke må fortsætte på den her måde. Og det skal jo afgøres fra sag til sag fra kommunens side(Når der gives byggetilladelse, red.).

Læs også: Efter dødsulykke: Kollapset tank blev bygget uden tilladelse
Gå tilbage Del
28. nov. 2024 kl. 16:56

Efter dødsulykke: Kollapset tank blev bygget uden tilladelse

Thomas Larsen-Bjerre

Byggetilladelsen fik Flemløse Biogas først den 8. oktober i år. Året forinden havde Flemløse Biogas søgt om dispensation til at bygge reaktortanken i 18 meters højde i stedet for de 15 meter, lokalplanen foreskrev. En dispensation man fik.

Byggeriet foregik altså uden tilladelse, og i en mailkorrespondance den 16. april i år gjorde Assens Kommunes Miljøafdeling opmærksom på, at man skulle søge byggetilladelse til det byggeri, biogasanlægget allerede havde påbegyndt i marts måned.

Her gør Miljøafdelingen også opmærksom på, at der skal søges byggetilladelse til en teknikhal, som allerede er opført.

Det fremgår af en aktindsigt, som TV 2 Fyn har gennemlæst.

Gjort lovligt senere

Først den 19. juni søgte Nordic Green Engineering fra Silkeborg på vegne af Flemløse Biogas om byggetilladelse til tanken, og den 8. oktober meddelte Assens Kommune en lovliggørelse – ikke alene af tanken – men også af gyllenedkøling, pumpehus og varmevekslerhus.

- Ethvert byggeri, der kræver en byggetilladelse, skal have en byggetilladelse inden det går i gang. Det er hævet over en hver tvivl, siger Martin Albertsen, der er direktør i By, Land og Kultur i Assens Kommune.

- Vi kan enten bede om, at det bliver revet ned, eller vi kan bede om en juridisk lovliggørelse. Vi har en forpligtelse til at vælge den mindst indgribende. Vi vurderede, at man her ville opnå en byggetilladelse.

Oplysningerne bekræftes af nabo Karin Jensen og hendes mand, der fra adressen Langgade 15 har direkte udsyn til anlægget.

- Min mand og jeg er enige om, at byggeriet startede allerede i marts. Det fremgår jo også af aktindsigten fra Assens Kommune, siger Karin Jensen.

Satellitbilleder fra Miljøstyrelsen taget i sommeren 2024, hvor byggeriet er i fuld gang og synligt fra luften. Altså længe før byggeriet blev lovliggjort.

Miljøministeriet - https://miljoegis.mim.dk/

Flemløse Biogas sommer 2022

Miljøministeriet - https://miljoegis.mim.dk/

Flemløse Biogas sommer 2024 - opførelsen af

Helt forkert at bygge uden tilladelse

Mads Knudsgaard, advokat og direktør i Knudsgaard advokater, der har speciale i entreprise- og byggeret kalder det helt forkert at bygge inden, der ligger en tilladelse.

- Det er i strid med den byggeretlige lovgivning at begynde byggeri inden tilladelsen foreligger, siger Mads Knudsgaard.

Samtidig peger han dog på, at det ofte er set før, at der bliver tilgivet frem for tilladt, når det gælder byggesager i kommunerne.

- Det er ikke usædvanligt at få en lovliggørelse, fordi man ”glemmer” at ansøge om byggetilladelse. Nogle gange skal man rose kommunen for at være samarbejdsvillige.

Et af de spørgsmål, der fortsat mangler at blive besvaret efter ulykken er, om sikkerheden på arbejdspladsen har været i orden – og om Arbejdstilsynet har været vidende om det store byggeri på biogasanlægget. Noget som Mads Knudsgaard vurderer usandsynligt.

- De (Arbejdstilsynet, red.) har helt sikkert ikke vidst det, før der har ligget en ansøgning om byggeriet. Det kan være bagsiden ved, at kommunen vil være flinke, så er der information, der kan gå tabt til diverse myndigheder.

Det er ikke lykkedes TV 2 Fyn at få en kommentar fra Kurt Brusgård Poulsen, der er direktør i Flemløse Biogas.

Kommunen gjorde i april selv opmærksom på, at Flemløse Biogas skulle ansøge om byggetilladelsen, når nu det allerede var i gang med opførelsen.

- Man prøver langt hen ad vejen at være en god samarbejdspartner som kommune, man prøver at få tingene til at lykkes i stedet for at bremse projekterne, siger Mads Knudsgaard.

Udover tre omkomne, kom seks personer alvorligt til skade.

29. nov. 2024 kl. 12:37

Sidste hovednavn afsløret til fynsk festival

LYT
Del

Dette indhold eksisterer ikke længere. Hvis du er interesseret i resultaterne fra Kommunalvalget i 2021, så prøv KMDs valgresultat-site:

29. nov. 2024 kl. 12:00
Rikke Mathiassen

Louise har indpakket 528 gaver – og der er en helt særlig årsag

LYT
Del

ADD, ængstelig personlighedsforstyrrelse og angst.

Louise Rasmussen fra Faaborg lider af flere psykiatriske diagnoser, og de mørke måneder plejer at være de allersværeste at komme igennem.

I år har hun dog fundet et lyspunkt. På eget initiativ har hun lavet pakkekalendere til børn fra økonomisk pressede familier.

- Jeg føler mig lidt mere som andre mennesker. At jeg også kan byde ind med noget, selvom jeg har mine diagnoser at kæmpe med, siger den 38-årige førtidspensionist.

528 små kalendergaver giver hun videre til udsatte børn – men faktisk lå det slet ikke i kortene.

Vil give særlig følelse videre

Louise Rasmussen elsker jul, men bryder sig egentlig slet ikke om gaveindpakning. Alligevel opstod ideen, da hun sad og lagde sidste hånd på årets pakkekalendere til sine egne døtre.

Hun følte sig privilegeret over at have muligheden. For på Facebook havde hun set flere opslag fra folk, der søgte hjælp til decembers mange udgifter.

- Så tænkte jeg: ”Det vil jeg gerne hjælpe med”. Både for børnenes skyld og for forældrenes. For det kan altså noget at se ens børn sidde spændte i nattøj og åbne gaver. Det er en skøn følelse, smiler Louise Rasmussen.

Siden slutningen af oktober har Louise Rasmussen indpakket hundredvis af kalendergaver til børn i forskellige aldre. I pakkerne er der blandt andet små figurer, blyanter og hårpynt.

Greb om sig

I starten var Louise Rasmussens mål at lave pakkekalendere til to børn ud over sine egne.

Men da familien og andre fra lokalområdet hørte om hendes initiativ, voksede projektet hurtigt

I sidste uge kunne hun aflevere 22 pakkekalendere á 24 gaver til den frivillige forening Faaborg Restvarer, der året rundt uddeler mad og tøj til udsatte familier.

- Jeg håber at kunne inspirere andre til at gøre noget lignende – måske særligt dem, der kæmper med de samme udfordringer som mig, siger Louise Rasmussen.

Julehjælp slår rekord

Hos den sociale hjælpeorganisation Blå Kors melder de igen i år om rekordmange ansøgninger om julehjælp.

I år har 2.074 fynske familier ansøgt om hjælp til julemad og gaver.

Sidste år søgte 1.846 fynske familier om samme hjælp.

Kilder: Blå Kors Danmark og Ritzau

29. nov. 2024 kl. 11:25
Thomas Larsen-Bjerre

Taget på kollapset silo var et "pionerprojekt"

LYT
Del

Dette indhold eksisterer ikke længere. Hvis du er interesseret i resultaterne fra Kommunalvalget i 2021, så prøv KMDs valgresultat-site:

29. nov. 2024 kl. 10:38

TV 2 Fyn-reporter var på stedet, da sidste mand blev fundet: - Pludselig kunne jeg se blå blink

Klokken 19.08 torsdag aften kom en ambulance kørende med høj fart og udrykning ved Flemløse Biogas.

TV 2 Fyns reportere Peter Salomon og Thomas Mengers Karstensen var på stedet, da den sidste person, som var forsvundet under en arbejdsulykke, blev fundet.

I forbindelse med forberedelserne til torsdagens 19:30-udsendelse kunne de se blå blink fra en ambulance i horisonten.

Ambulancen kørte igen efter 10-15 minutter, fortæller Peter Salomon, der noterede sig, at den forlod adressen uden udrykning.

- Vi troede først, at de havde fundet den savnede person, men fordi ambulancen kørte igen stille og roligt, gik vi ud fra, at det ikke var den savnede person, der var fundet.

Lind strøm af beredskabsbiler fortsatte

Efter ambulancen var kørt, kom der stadig en lind strøm af forskellige beredskabsbiler, fortæller Peter Salomon videre. Derfor antog han helt frem til, Fyns Politi oplyste, at det havde fundet den savnede person, at eftersøgningsarbejdet stadig var i gang.

- Derfor tænkte jeg, at ambulancen måske var kommet for at tilse en af redningsarbejderne, som måske var kommet mindre til skade.

I alt var ti personer involveret i arbejdsulykken på Flemløse Biogas. Seks af dem er kommet alvorligt til skade, mens tre er omkommet. Den sidste person slap uskadt fra ulykken.

29. nov. 2024 kl. 8:54

MitID er i øjeblikket ustabilt

LYT
Del

Dette indhold eksisterer ikke længere. Hvis du er interesseret i resultaterne fra Kommunalvalget i 2021, så prøv KMDs valgresultat-site:

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her