24. sep. 2021 kl. 16:54
Ole Holbech

Børn, broer og bred enighed: Sådan bliver pengene fordelt på Ærø

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Onsdag blev budgettet for 2022 til 2025 lagt på Ærø. Turisme, børn og unge er nogle af fokuspunkterne, som skal være med til at skabe en god fremtid for øen.

På Ærø blev der onsdag indgået et budgetforlig for 2022 til 2025 med bred enighed i kommunalbestyrelsen til forhandlingerne, hvor alle partier underskrev forliget.

Der skulle i alt lægges budget for godt 22,5 millioner kroner, som skal være med til at skabe udvikling og vækst på den sydfynske ø.

Læs også: Borgmester lovede, at kontakterne var i orden - alligevel mangler Langeland 20 millioner kroner
Gå tilbage Del
23. sep. 2021 kl. 15:42

Borgmester lovede, at kontakterne var i orden - alligevel mangler Langeland 20 millioner kroner

Anders Høgh

Langelands borgmester lovede i 2017, at kontakterne var i orden, hvis man skulle finde penge. Alligevel mangler kommunen nu 20 millioner kroner i budgettet.

Det var med budskabet om, at kontakterne til Christiansborg var i orden, da Tonni Hansen i kommunalvalgkampen i 2017 arbejdede på at blive Langelands kommende borgmester.

- Jeg har en masse relationer i kraft af, at jeg nu har jobbet så mange år i Svendborg som formand for 3F Sydfyn. Jeg har været på Christiansborg i nu tre år. Jeg kender arbejdsgangene derinde. Jeg har relationer i forhold til, hvis man vil have nogle ting til at lykkedes, så skal man vide, hvem man kontakter, og hvor vi kan finde pengene, sagde Tonni Hansen til TV 2 Fyn i 2017.  

Det lykkedes som bekendt, da Tonni Hansen og hans parti SF stormede ind i kommunalbestyrelsen og satte sig på 6 ud af 15 pladser.

Men nu knap fire år efter er økonomien altså stadig ikke på plads.

“Jeg har relationer i forhold til, hvis man vil have nogle ting til at lykkedes, så skal man vide, hvem man kontakter, og hvor vi kan finde pengene”

— Tonni Hansen i 2017

Langeland har alvorlige økonomiske problemer, og kommunen skal lappe et hul på 20 millioner kroner i budgettet.

Langeland Kommune havde søgt om 69 millioner kroner fra statens pulje for særligt trængte kommuner, men fik kun 37. Kommunen har indtil nu fundet 12 millioner kroner, men mangler stadig at finde 20 - og de skal nu findes gennem serviceforringelser.

Blandt andet skal der skal findes fire millioner kroner i ældreplejen på drift og ringere service, mens de resterende 16 millioner skal hentes ved at lukke uddannelser for unge med særlige behov, nedlægge beskæftigelsesprojekter og droppe forbedringer på kommunale bygninger.

Men Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF) mener ikke, at kommunen kunne have forudset de manglende millioner.

- Der sker en udvikling i vores befolkningssammensætning, der har at gøre med et flyttemønster. Så det vil sige, at vi ikke kan forebygge tingene, og det er den helt store udfordring, siger Tonni Hansen. 

Kontakter i orden

På grund af den haltende økonomi havde kommunen onsdag inviteret til borgermøde, hvor langelænderne blev inddraget i spareplanerne og kunne stille spørgsmål til politikerne.

TV 2 Fyn fangede ham til en kommentar efter mødet.

Hvor er de venner og kontakter henne nu?

- De er der stadigvæk, og de er faktisk af den opfattelse, de har løst opgaven med udligningsreformen. Det var jeg også for et års tid siden, da vi fik konturerne af dem. Nu er den så sat i funktion og viser desværre, at vi er en række kommuner, der ikke får tilstrækkelig gavn af udligningsreformen, forklarer Tonni Hansen.

Men regnestykket bag udligningsreformen, der skal fordele penge mellem rige og fattige kommuner, så alle har samme kommunale serviceniveau, er ifølge Langelands borgmester forkert.

Der skal med hans ord ændres i regnestykket.

Hvordan kan du sige, at I er garant for en ansvarlig økonomi, når I bliver nødt til at budgettere med penge, som I reelt skal have andre steder fra?

- Du kan ikke sammenligne os med velstillede kommuner. Det vil vi aldrig blive. Vi er blevet centraliseret, alt er fjernet: arbejdspladser og store indtægter. Og så står vi tilbage med nogle sociale problemer. Dem løser vi, og det skal vi. Men vi kan ikke gøre det alene, og det er derfor vi har en udligningsordning, siger Tonni Hansen. 

- Det er et ansvarligt budget, for vi tænker på fremtiden. Der er passende økonomi til både 2023, 2024 og 2025 også, så vi ikke bare tømmer kassen. Jeg synes, vi har tænkt godt på Ærøs fremtid, siger borgmester på Ærø, Ole Wej Petersen (S) til TV 2 Fyn.

Børn og bro

I budgetforliget er der tiltag som blandt andet styrker uddannelse, infrastruktur, turisme, erhverv, bosætning og kultur. 

“Vi skal leve af turister, men vi vil også gerne have flere børnefamilier til Ærø, så det skal gøres attraktivt”

— Ole Wej Petersen (S), borgmester, Ærø Kommune

Et af de helt store punkter i forliget er en ny skonnertbro og udskiftning af broer i Marstal havn for 16,027 millioner kroner.

- Vi har lavet investeringer i vedligehold af vores havne, som er vigtigt for at få turister hertil, forklarer Ole Wej Petersen.

Sådan fordeler pengene sig i budgettet for 2022 til 2025

Turisme, erhverv og bosætning

  • Opnormering på 150.000 kroner til havneassistent
  • Skonnertbro i Marstal havne i 2024 for i alt 16,027 millioner kroner
  • Udskiftningsplan af broer ved Marstal havn
  • Fastholdelse af øget bosætningsindsats - herunder fast ansættelse af bosætningskonsulent til 480.000 kroner i 2022 til 2025
  • 200.000 kroner til iværksætterindsats


Uddannelse

  • Der tilføres en million kroner til forberedelsestid til Marstal skole
  • Ansættelse af PAU-elever
  • Tilskud til Ærø Efterskole på 475.000 kroner
  • Det videre arbejde med 'Den Digitale Ø' med fokus på læring for fremtiden får 300.000 kroner
  • Uddannelsesmidler på 500.000 kroner til uddannelsesforum, som varetager kompetenceudvikling af kommunens medarbejdere.


Infrastruktur og byudvikling

  • Ventepladser ved stoppesteder på 100.000 kroner
  • Udskiftning af vejskilte får 50.000 koner årligt 2022 til 2025
  • Trafiksikkerhedsplan i 2023 på 250.000 kroner
  • Ny vejbelysning
  • Myndighedsafklaring af udbygning af Ærøskøbing havn på 500.000 kroner
  • Tilskud til medfinansiering på 100.000 kroner til Strandbyen Havn
  • Øget midler til nedrivningspuljen


Kultur

  • Ekstraordinær tilskud på 200.000 kroner til Ærø museum og Søfartsmuseet i 2022
  • Tilskud til Energiforbedring ved medborgerhus Mamrelund med 106.000 kroner
  • Tilskud til nyt kloaksystem ved Ærøhallen
  • Børnehavebibliotek


Diverse

  • Inventar på 90.000 kroner til handicap og psykiatri
  • Møbler og legeredskaber til ny SFO
  • 266.000 kroner til en bedre kommunikationsindsats årligt i 2022 til 2025
  • Lokallønsmidler på 500.000 kroner
  • Gratis psykologhjælp tl unge

Derudover vil børn og unge på Ærø kunne mærke det nye budget, hvor der både sættes lidt over halvanden million kroner af til en ny SFO i 2022, knap en halv million til udvikling af Ærø Efterskole i 2022 og en million kroner årligt for 2022-2025 til flere lærere og pædagoger og øget forberedelsestid på folkeskolerne.

- Vi har forsøgt at kigge fremad med budgettet. Vi skal leve af turister, men vi vil også gerne have flere børnefamilier til Ærø, så det skal gøres attraktivt. Der bliver blandt andet gratis mad i vuggestuerne, som vi allerede har i børnehaverne, siger borgmesteren.

Læs også: Bred enighed om budget i Kerteminde: Stigende befolkningstal og godt samarbejde i fokus
Gå tilbage Del
20. sep. 2021 kl. 16:15

Bred enighed om budget i Kerteminde: Stigende befolkningstal og godt samarbejde i fokus

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Mandag er samtlige partier i Kerteminde Kommune blevet enige om budgettet for 2022 til 2025, hvor særligt stigende befolkningstal har været i fokus.

Mandag har Kerteminde Kommune lavet en aftale om budgettet for 2022 til 2025.

Det er indgået mellem Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Nye Borgerlige.

Det glæder borgmester Kasper Ejsing Olesen (S), at der var bred enighed om det 1,74 milliarder kroner store budget. 

- Der var et utrolig godt arbejdsklima. Alle parter kom med deres oplæg, jeg lyttede til hvert enkelt parti og kom med et forslag, som kunne være et kompromis, som alle sagde ja til, siger han.

- Det er valgår, og de andre partier kunne sagtens have råbt op og udfordret på valgløfterne.

Stigende befolkningstal

I budgetforliget er der særlig lagt vægt på det øgede befolkningstal, både i forhold til flere børn og ældre, der lever længere. 

Om ti år forventer kommunen, at der bor femten procent flere børn mellem nul og fem år. Det svarer til en stigning på 200 børn. Derfor har partierne indgået en aftale om at udvikle kommunens dagtilbud, blandt andet ved at etablere en ny daginstitution.

- Regeringen har gjort det til lovkrav, at der skal indføres minimumsnormeringer på 0-3 års-området fra 2024, men det infører vi allerede fra næste år, forklarer borgmesteren.

Derudover får ældresektoren også et løft.

- Plejehjem og plejecentre får en pulje til at arbejde med rekruttering i forhold til at tiltrække personale, siger han og fortæller, at der også bliver sat 500 kroner af per borger på plejecenter per år til aktiviteter.

Det er i alt 50.000 kroner, der afsættes til hvert plejecenter. 

Dertil følger penge til både cykelstier, ejendomsdrift og foreningsliv.

Dertil er det lagt i budgetforliget, at unge skal kunne modtage gratis psykologhjælp

Hjemmehjælp mister penge

Mens de yngre får tildelt penge, så bliver der taget en smule fra de ældre. Sidste år blev der bevilliget to millioner kroner til mere drift af hjemmehjælp. Men det ændrer sig med det nye budgetforlig.

- Det har været umuligt at få personale. Pengene kan ikke bare stå og blomstre, de skal bruges. Så vi sætter det ned til en million kroner om året, og når vi kan få mere personale, vil vi kigge på det igen, siger Ole Wej Petersen og fortsætter:

Læs også: Bredt flertal bag budget i Odense
Gå tilbage Del
17. sep. 2021 kl. 10:14

Bredt flertal bag budget i Odense

Anders Høgh

Alle byrådets partier, på nær Enhedslisten, er med i budgetforliget i Odense. Ældreområdet får massivt løft med 200 ekstra ansatte.

Efter 13,5 times forhandlinger blev et bredt flertal af partierne i Odense Byråd enige om næste års budget. Kun Enhedslisten er ikke med i forliget. 

Her er nogle af de ting, som er med i Odenses budget for 2022:

Som ventet har politikerne i Odense valgt at prioritere ældreområdet. I budgetaftalen er partierne enige om, at der skal ansættes 200 medarbejdere mere på ældreområdet. Og blandt politikerne var der stor glæde over, at man kunne enes om at løfte ældreområdet. Særligt glad var den konservative ældre- og handicaprådmand, Søren Windell.

- Jeg kan knap nok være i min krop af glæde, så godt er det her forlig. Når der bliver tilført ekstra penge på ældreområdet, som har været udsultet gennem flere år, så bliver man ekstra glad. De 110 millioner kroner er et godt skridt på vejen, siger Søren Windell (K) 

200 flere ansatte til ældre

Borgmester Peter Rahbæk Juel glæder sig over, at det blev et bredt forlig, og at det er lykkedes at finde penge til at styrke ældreområdet. 

- Vi får sendt et klart signal om, at vi vil skabe ny tryghed for ældreområdet. Vi har et område, som har haft store trivselsomkostninger og som har haft svært ved at få bemandingen til at hænge sammen. Nu er vi klar til at investere i 200 nye medarbejdere på området. Det skal skabe en bedre trivsel og løfte området. Man skal være tryg når man bliver gammel i Odense, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S). 

Samme toner lyder fra by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt fra Venstre. 

- Det vigtigste er, at vi finder penge til de ældre. Det er virkeligt et sted, hvor der bliver løbet alt, alt for stærkt. Vi har set, at alt for mange af vores medarbejdere ikke har kunnet følge med, og samtidig set at nogle ældre ikke har fået den hjælp, som de skulle have. Derfor er det vigtigt, at vi tilfører penge til området, siger Christoffer Lilleholt. 

Politikerne har også besluttet, at folkeskolen i Odense skal have et løft. I 2016 brugte kommunen 48.000 kroner pr. elev. Det tal stiger til 51.500 i næste års budget. 

I onsdags blev alle partier i byrådet, på nær De LokalNationale, enige om en klimahandlingplan, der skal gøre Odense klimaneutralt i 2030. I aftalen besluttede politikerne, at der i næste års budget skulle sættes 50 millioner kroner af til klimaindsatser, hvilket også blev en del af budgettet.

Siden 2018 har en række partier arbejdet for at sætte skatteprocenten i Odense op med et procentpoint. Der mangler 0,07 procentpoint for, at skatten er sat op med et procentpoint. Selvom Venstre og Konservative ikke er med i forliget om at sætte skatten op, så anerkender de to partier, at flertallet bag skattestigningerne vil sætte skatten op, så skattestigningen samlet kommer op på et procentpoint.

Med budgettet for næste år er der også afsat 8,7 millioner kroner til en styrket indsats mod vanvidskørsel. Dermed kan der sættes ind mod vanvidskørsel på alle de strækninger, som er udpeget til at være særlig udfordret. 

Politikerne i Odense har også besluttet at sætte 3,9 millioner kroner af til støjdæmpning fra motorvejen ved Thujavej/Assensvej. Partierne er dog også enige om, at Odense Kommune skal kæmpe for, at staten betaler for støjsikring fra andre støjplagede strækninger. 

Udsatte borgere skal have mulighed for at tjekke e-mails og ordne andre praktiske ting på nettet. Derfor vil partierne bruge 500.000 kroner på at sætte computere op på kommunens varmestuer. 

Der skal være mere biodiversitet i Odense, og derfor har politikerne sat to millioner kroner af til blomsterrige og insektvenlige arealer, som skal etablere i de centrale områder af Odense.

Hvor kommer pengene fra? 

Pengene til tiltagene i budgettet for 2022 kommer fra flere steder. Og på nogle områder bliver der sparet, for at politikerne kan finde pengene til de nye tiltag.

Netop besparelserne på nogle områder, betød at Enhedslisten ikke er med i budgettet. Især hæfter Enhedslisten sig ved, at der skal spares på kulturområdet. I en pressemeddelelse begrunder Enhedslistens byrådsmedlemmer, hvorfor de ikke ville være med i forliget. 

- Vi er glade for, at nogle af nogle af vores mærkesager f.eks. LGBTQ+, bestyrelser på bosteder, og afdækning af problemer og behov på handicapområdet er med i budgetforliget, men vi vælger at stå udenfor budgetforlig 2022, fordi der er forringelser på vigtige områder som kulturområdet og den kollektive transport, som vi ikke kan acceptere. Forliget indebærer også nedskæring på administrationsområdet, som ikke kan undgå at gå ud over serviceniveauet i kommunen, skriver Enhedslisten i en pressemeddelelse.

Kludetæppe af små besparelser

Blandt forligspartierne bag næste års budget overskygger glæden over de nye tiltag, at der også skal spares på nogle områder for at finde pengene til de nye tiltag. 

- Vi omprioriterer penge fordi vi insisterer på at løfte ældreområdet. En af de store besparelser kommer blandt andet fra det administrative område, og så har vi fundet en række små besparelser. Sådan er politik også. Når dagen er omme, må vi gøre op, hvad der er det vigtigste, og her har jeg det godt i maven med, at vi vælger at give en ny tryghed på ældreområdet, siger Peter Rahbæk Juel (S). 

Kulturområdet bliver beskåret for at finde nogle af de penge, som politikerne bruger på nye tiltag. Konkret vil Odense Kommune droppe at fremskrive bevillinger til eksterne kulturpartnere med pris- og lønudviklingen. Det betyder, at de kulturpartnere skal effektiviserer med omkring 1,6 procent. Selvom Christoffer Lilleholt fra Venstre er ansvarlig rådmand for netop kulturområdet, så er han glad for budgettet på trods af besparelserne på kulturområdet.  

- I forhold til hvad der lå på bordet, så har vi fået pillet meget ud, og det er jeg virkelig glad for. Der bliver lavet nogle besparelser på kulturen, og det rammer nogle af de selvejende institutioner, hvor vi ikke fremskriver det beløb som de fik sidste år. Så kulturinstitutioner får det samme beløb som de fik sidste år, og det tror jeg godt, at de kan klare sig indenfor, siger Christoffer Lilleholt (V). 

Samlet har politikerne fundet knap 115 millioner kroner i næste års budget, som kan bruges til de nye tiltag. 

Herunder er nogle af de besparelser eller omprioriteringer, som ligger i budgettet for 2022:

Blandt andet vil politikerne aftrappe opsparingen til letbanens mulige etape to. Det giver 13,8 millioner kroner.

Der skal effektiviseres i administrationen for 10 millioner kroner. 

Penge der var sat af til forventet underskud på beskæftigelsesområdet bliver ikke brugt. Der er sat 27,1 millioner kroner af. Der vil komme et markant beløb derfra. 

Stigende indtæger fra parkeringsafgifter vil bidrage med 2,5 millioner kroner. 

- Det skal være en motivationsfaktor, for der er ikke nogen, der mister noget.

Overordnet set er der tale om småjusteringer i øens budget.

- Der er ikke mange millioner at rykke rundt på, men vi er også en lille kommune. Men det vigtigste er, at vi har indgået et budgetforlig, hvor alle er med. Det tegner godt for vores lille demokrati herovre, fastslår borgmesteren.

29. nov. 2024 kl. 14:06
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Hamas havde underjordisk våbenlager ved Nyborg

LYT
Del

Terrorbevægelsen Hamas havde et underjordisk våbenlager nær Nyborg. Det oplyser
Ines Peterson fra pressetjenesten for forbundsanklageren i Tyskland til TV 2 Fyn.

- Vi kan ikke afsløre den nøjagtige placering, men vi ved, at depotet mindst har indeholdt ét håndvåben, som blev bragt til Tyskland. Vi antager, depotet er blevet nedlagt for omtrent to år siden og ikke længere eksisterer, oplyser forbundsanklageren.

Tirsdag kom det frem, at forbundsanklageren mener, at Hamas har haft flere underjordiske våbenlagre i Europa. Det fremgik af et anklageskrift. I sagen er fire formodede medlemmer af terrorbevægelsen tiltalt.

Ville angribe jøder

Forbundsanklageren mener, at Hamas “for lang tid siden” etablerede våbendepoterne, og at de skulle bruges til at angribe jødiske institutioner i Europa.

Bag våbenlagrene stod en række såkaldte udenlandske operatører, som ifølge forbundsanklageren dækker over personer med opholdstilladelse i Europa.

Operatørerne blev ifølge anklageskriftet aktiveret i forbindelse med forberedelserne til terrorangrebet mod Israel den 7. oktober 2023, men hvordan aktiveringen foregik er uklart.

Fyns Politi vil ikke kommentere oplysningerne fra den tyske forbundsanklager og henviser til Politiets Efterretningstjeneste (PET), som oplyser at man “ikke har nogle kommentarer til operative forhold”.

Borgmesteren i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs (V), var overrasket over TV 2 Fyns opkald, om det formodede tidligere våbenlager.

- Det er ikke noget, jeg har fået nogen orientering om, men jeg antager, at det er noget, PET ville være orienteret om, hvis der har været en sag her i Nyborg.

Foruden våbenlageret i Danmark, formodes det, at Hamas også har haft våben liggende i Bulgarien og Polen.

29. nov. 2024 kl. 19:08
Philip Davali/Ritzau Scanpix

Nu udtaler statsminister sig om fatal arbejdsulykke

LYT
Del

Arbejdsulykken ved Flemløse Biogas, der kostede tre udenlandske arbejdere livet, har fået statsminister Mette Frederiksen (S) til tasterne.

I opslag på både Facebook og Instagram kalder hun sagen for “dybt, dybt tragisk”.

- Desværre er udenlandsk arbejdskraft overrepræsenteret i statistikkerne, når det kommer til arbejdsrelaterede dødsulykker - særligt i byggebranchen. Vi har brug for ordnede forhold - både i forhold til løn, men det skal også gælde ift. sikkerheden.

Fyns Politi efterforsker årsagen til, at en silos tag pludselig styrtede sammen, mens det var ved at blive støbt. Svaret kendes ikke endnu.

- Det kan ikke være med livet som indsats, når man går på arbejde, fastslår statsministeren i sit opslag.

Beskæftigelsesministeren, Ane Halsboe-Jørgensen (S) har bedt om en redegørelse om ulykken.

29. nov. 2024 kl. 18:28
Ole Holbech
Lige nu

Sygehusskandale: Direktør bekræfter hjemsendelser, men politikere har intet hørt

LYT
Del

Opdateret 19.20: Regionsrådet har nu modtaget en orientering fra koncernledelsen.

Tidligere på dagen afslørede DR, at 270 udenlandske medarbejdere er hjemsendt fra tre store offentlige byggerier, herunder det kommende supersygehus i Odense.

TV 2 Fyn har været i kontakt med flere politikere i Region Syddanmark, hvoraf ingen af dem fredag sen eftermiddag er orienteret om situationen. Heller ikke regionsrådsformand Bo Libergren (V), oplyser han i en sms.

Til gengæld har projektdirektør for Projektorganisationen for Nyt OUH, Kenneth Holm, været i kort kontakt med entreprenøren, som bekræfter situationen.

Usikkerhed omkring konsekvenser

Projektdirektøren kan endnu ikke sige noget om, hvilke konsekvenser der vil komme i kølvandet på hjemsendelserne.

Læs også: Medarbejdere hjemsendt fra Nyt OUH efter ny skandale
Gå tilbage Del
29. nov. 2024 kl. 16:57

Medarbejdere hjemsendt fra Nyt OUH efter ny skandale

OUH

Ifølge DR er flere hundrede medarbejdere er netop blevet sendt hjem fra deres arbejde på tre store, offentlige byggerier - blandt andet det nye OUH.

Hjemsendelserne sker på baggrund af afsløringer i en ny DR-dokumentar, 'På statens regning', om migranters arbejdsforhold i Danmark, skriver mediet.

Dokumentaren afslører en række kritisable arbejdsforhold på store offentlige byggepladser, hvor den italienske byggemastodont Itinera er hovedentreprenør.

På baggrund af oplysningerne fra DR skulle Itinera nu have suspenderet en underleverandør af mandskab.

Ifølge DR drejer det sig om 270 hjemsendte medarbejdere fordelt ud på de tre byggerier.

DR’s dokumentar udkommer tirsdag.

- Det er for tidligt at sige noget om potentielle konsekvenser af den midlertidige suspendering. Vi forventer, at de (entreprenøren, red.) har en hurtig løsning klar, lyder det i et skriftligt svar.

Det har endnu ikke været muligt at få bekræftet, hvor mange af de 270 hjemsendte medarbejdere, der har været på byggepladsen ved Nyt OUH.

- Jeg har sympati med de medarbejdere, der nu sidder i en meget uvis situation og håber særligt for dem, at der kommer en hurtig afklaring, skriver Kenneth Holm.

Hjemsendelserne er sket på baggrund af DR’s kommende dokumentar om lønfusk hos den albanske underleverandør af mandskab Tekno Fire.

29. nov. 2024 kl. 17:15

Fynsk museum afliver stor myte

LYT
Del

Hidtil har man troet, at vikingerne sejlede ind til Odense og ringborgen Nonnebakken i vikingeskibe. Men det viser sig, at det slet ikke har været muligt.

- Vi har lavet meget grundige analyser af åen og samlet al den viden sammen vi har kunne få, siger Mogens Bo Henriksen, der er museumsinspektør på Museum Odense.

- Det sammenholdt med den viden vi har om vikingetidens skibe gør, at vi med hundrede procent sikkerhed kan sige, at hvis der nogensinde har været et vikingeskib i Odense, så er det fordi, man har slæbt det herind.

I 2023 blev vikingeringborgen Nonnebakken udpeget til UNESCOs verdensarvsliste.

- Med det følger også nogle forpligtelser til at udforske monumenternes historie.

29. nov. 2024 kl. 16:57
OUH

Medarbejdere hjemsendt fra Nyt OUH efter ny skandale

LYT
Del

Ifølge DR er flere hundrede medarbejdere er netop blevet sendt hjem fra deres arbejde på tre store, offentlige byggerier - blandt andet det nye OUH.

Hjemsendelserne sker på baggrund af afsløringer i en ny DR-dokumentar, 'På statens regning', om migranters arbejdsforhold i Danmark, skriver mediet.

Læs også: Sygehusskandale: Direktør bekræfter hjemsendelser, men politikere har intet hørt
Gå tilbage Del
29. nov. 2024 kl. 18:28

Sygehusskandale: Direktør bekræfter hjemsendelser, men politikere har intet hørt

Ole Holbech

Opdateret 19.20: Regionsrådet har nu modtaget en orientering fra koncernledelsen.

Tidligere på dagen afslørede DR, at 270 udenlandske medarbejdere er hjemsendt fra tre store offentlige byggerier, herunder det kommende supersygehus i Odense.

TV 2 Fyn har været i kontakt med flere politikere i Region Syddanmark, hvoraf ingen af dem fredag sen eftermiddag er orienteret om situationen. Heller ikke regionsrådsformand Bo Libergren (V), oplyser han i en sms.

Til gengæld har projektdirektør for Projektorganisationen for Nyt OUH, Kenneth Holm, været i kort kontakt med entreprenøren, som bekræfter situationen.

Usikkerhed omkring konsekvenser

Projektdirektøren kan endnu ikke sige noget om, hvilke konsekvenser der vil komme i kølvandet på hjemsendelserne.

- Det er for tidligt at sige noget om potentielle konsekvenser af den midlertidige suspendering. Vi forventer, at de (entreprenøren, red.) har en hurtig løsning klar, lyder det i et skriftligt svar.

Det har endnu ikke været muligt at få bekræftet, hvor mange af de 270 hjemsendte medarbejdere, der har været på byggepladsen ved Nyt OUH.

- Jeg har sympati med de medarbejdere, der nu sidder i en meget uvis situation og håber særligt for dem, at der kommer en hurtig afklaring, skriver Kenneth Holm.

Hjemsendelserne er sket på baggrund af DR’s kommende dokumentar om lønfusk hos den albanske underleverandør af mandskab Tekno Fire.

Dokumentaren afslører en række kritisable arbejdsforhold på store offentlige byggepladser, hvor den italienske byggemastodont Itinera er hovedentreprenør.

På baggrund af oplysningerne fra DR skulle Itinera nu have suspenderet en underleverandør af mandskab.

Ifølge DR drejer det sig om 270 hjemsendte medarbejdere fordelt ud på de tre byggerier.

DR’s dokumentar udkommer tirsdag.

29. nov. 2024 kl. 16:36

Terrorbevægelse kom helt tæt på fynboerne: - Jeg tager det meget alvorligt

LYT
Del

Tidligere torsdag kunne TV 2 Fyn afsløre, at terrorbevægelsen Hamas har haft et underjordisk våbenlager nær Nyborg.

Forbundsanklageren i Tyskland mener, at Hamas “for lang tid siden” etablerede våbendepoterne, og at de skulle bruges til at angribe jødiske institutioner i Europa.

At Hamas er kommet så tæt på fynboerne, får Socialdemokratiets retsordfører Bjørn Brandenborg til at reagere.

- Det er selvfølgelig noget, som jeg tager meget alvorligt, og det ved jeg heldigvis også, at vores myndigheder, både vores politi og vores efterretningstjenester, de gør.

Tråde til angrebet på Israel 7. oktober

Det er kommet frem, at det var en række såkaldte udenlandske operatører, der stod bag våbenlagrene i både Danmark og andre lande.

Læs også: Hamas havde underjordisk våbenlager ved Nyborg
Gå tilbage Del
29. nov. 2024 kl. 14:06

Hamas havde underjordisk våbenlager ved Nyborg

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Terrorbevægelsen Hamas havde et underjordisk våbenlager nær Nyborg. Det oplyser
Ines Peterson fra pressetjenesten for forbundsanklageren i Tyskland til TV 2 Fyn.

- Vi kan ikke afsløre den nøjagtige placering, men vi ved, at depotet mindst har indeholdt ét håndvåben, som blev bragt til Tyskland. Vi antager, depotet er blevet nedlagt for omtrent to år siden og ikke længere eksisterer, oplyser forbundsanklageren.

Tirsdag kom det frem, at forbundsanklageren mener, at Hamas har haft flere underjordiske våbenlagre i Europa. Det fremgik af et anklageskrift. I sagen er fire formodede medlemmer af terrorbevægelsen tiltalt.

Ville angribe jøder

Forbundsanklageren mener, at Hamas “for lang tid siden” etablerede våbendepoterne, og at de skulle bruges til at angribe jødiske institutioner i Europa.

Bag våbenlagrene stod en række såkaldte udenlandske operatører, som ifølge forbundsanklageren dækker over personer med opholdstilladelse i Europa.

Operatørerne blev ifølge anklageskriftet aktiveret i forbindelse med forberedelserne til terrorangrebet mod Israel den 7. oktober 2023, men hvordan aktiveringen foregik er uklart.

Fyns Politi vil ikke kommentere oplysningerne fra den tyske forbundsanklager og henviser til Politiets Efterretningstjeneste (PET), som oplyser at man “ikke har nogle kommentarer til operative forhold”.

Borgmesteren i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs (V), var overrasket over TV 2 Fyns opkald, om det formodede tidligere våbenlager.

- Det er ikke noget, jeg har fået nogen orientering om, men jeg antager, at det er noget, PET ville være orienteret om, hvis der har været en sag her i Nyborg.

Foruden våbenlageret i Danmark, formodes det, at Hamas også har haft våben liggende i Bulgarien og Polen.

Operatørerne blev ifølge anklageskriftet aktiveret i forbindelse med forberedelserne til terrorangrebet mod Israel den 7. oktober 2023, men hvordan aktiveringen foregik er uklart.

- Det er ikke nyt, at der er organisationer, også terrororganisationer, der er til stede i Vesten, og som ønsker os, der bor her, det ondt. Det er heller ikke noget nyt, at der er mennesker - også i Danmark - som en deler nogle af deres holdninger og har sympati for de her organisationer, siger Bjørn Brandenborg.

Det er den tyske anklagemyndigheds vurdering, at depotet er blevet nedlagt for omtrent to år siden og ikke længere eksisterer. Fire formodede medlemmer af terrorbevægelsen tiltalt i Tyskland.

29. nov. 2024 kl. 15:15
Fyn

Kendis-delfin er muligvis skizofren: Det forskerne hørte var "mærkeligt"

LYT
Del

Svømmer Delle rundt og taler med sig selv?

Det spørgsmål måtte hvalforsker i lyd og adfærd ved SDU, Olga Filatova, stille sig selv, da hun hørte lydoptagelser fra delfinen Delle.

Det viste sig nemlig, at delfinen svømmede rundt ved Svendborg og lavede det, forskere betegner som kommunikationslyde. Selvom den svømmede alene.

Opdagelsen betyder, at lydene måske tjener et helt andet formål end kommunikation, som man ellers troede.

- En af hypoteserne er, at det er lyde baseret på følelser. Ligesom når mennesker griner, når de hører noget sjovt, siger Olga Filatova.

Skizofren delfin?

Olga Filatova er flere gange blevet spurgt, om Delle har skizofrene træk, hvis den svømmer rundt og taler med sig selv.

- Jeg tror, det er muligt. Men vi ved det ikke, fordi det er meget svært at diagnosticere skizofreni i dyr. Særligt de mere komplicerede dyr som delfiner.

Fordi delfiner normalt opholder sig i grupper, har man ikke før optaget lydene fra en enlig delfin.

Derfor ved Olga Filatova og de andre forskere ikke, om Delles lyde er et særtilfælde, eller om lydene altså slet ikke er nogle, delfiner bruger til at kommunikere.

Ikke mere forskning i Delle for nu

Optagelserne blev lavet mellem 2022 og 2023, fordi forskerne ville finde ud af, hvordan Delles tilstedeværelse påvirkede havlivet.

I april 2023 forsvandt Delle fra Svendborg Havn og blev efterfølgende spottet i Tyskland.

- Vi ville elske at fortsætte med at forske i Delle, men det er et problem, når han er i Tyskland. Vi kan ikke bare sende folk derned, fordi vi har brug for en særlig tilladelse.

- Der er være nødt til at finde nogle tyske forskere, der ville have lyst til at lave alt papirarbejdet. Og det er ikke så nemt.

29. nov. 2024 kl. 14:13

Politiet forlader snart Flemløse - men efterforskningen fortsætter

LYT
Del

Beredskabet er færdige med indsatsen i forbindelse med arbejdsulykken i Flemløse. Det skriver Fyns Politi, som selv fortsat vil være på stedet i løbet af fredag eftermiddag.

Når Fyns Politi er helt færdige med undersøgelserne, bliver afspærringen ophævet.

Fyns Politi fortsætter nu efterforskningen af arbejdsulykken i samarbejde med relevante myndigheder, skriver det.

29. nov. 2024 kl. 13:57

Hundredevis vil tjene penge på sne

LYT
Del

De søgte otte, men over 800 bød sig til, da DMI ville rekrutterer nye sneobservatører.

Opgaven går kort sagt ud på at måle sneen, når den er der, og så sende data ind til DMI. Derfra er det bare at hæve pengene.

- Vi havde slet ikke forventet den utrolig store søgning på hvervet som sneobservatør, så vi er både meget overraskede og glade, siger klimatolog Mikael Scharling i en pressemeddelelse.

29. nov. 2024 kl. 12:37

Sidste hovednavn afsløret til fynsk festival

LYT
Del

Når Olympen Live løber af stabelen næste år, så bliver det med den fynske popstjerne Andreas Odbjerg på scenen. Festivalen har netop afsløret kunstneren som sidste hovednavn for 2025. Festivalen finder sted i Ollerup på Sydfyn.

Udover Andreas Odbjerg kan man opleve Aqua, TV-2, Queen Machine, Pil og Prisma, skriver festivalen i en pressemeddelelse.

Olympen Live afholdes 23. august.

29. nov. 2024 kl. 12:00
Rikke Mathiassen

Louise har indpakket 528 gaver – og der er en helt særlig årsag

LYT
Del

ADD, ængstelig personlighedsforstyrrelse og angst.

Louise Rasmussen fra Faaborg lider af flere psykiatriske diagnoser, og de mørke måneder plejer at være de allersværeste at komme igennem.

I år har hun dog fundet et lyspunkt. På eget initiativ har hun lavet pakkekalendere til børn fra økonomisk pressede familier.

- Jeg føler mig lidt mere som andre mennesker. At jeg også kan byde ind med noget, selvom jeg har mine diagnoser at kæmpe med, siger den 38-årige førtidspensionist.

528 små kalendergaver giver hun videre til udsatte børn – men faktisk lå det slet ikke i kortene.

Vil give særlig følelse videre

Louise Rasmussen elsker jul, men bryder sig egentlig slet ikke om gaveindpakning. Alligevel opstod ideen, da hun sad og lagde sidste hånd på årets pakkekalendere til sine egne døtre.

Hun følte sig privilegeret over at have muligheden. For på Facebook havde hun set flere opslag fra folk, der søgte hjælp til decembers mange udgifter.

- Så tænkte jeg: ”Det vil jeg gerne hjælpe med”. Både for børnenes skyld og for forældrenes. For det kan altså noget at se ens børn sidde spændte i nattøj og åbne gaver. Det er en skøn følelse, smiler Louise Rasmussen.

Siden slutningen af oktober har Louise Rasmussen indpakket hundredvis af kalendergaver til børn i forskellige aldre. I pakkerne er der blandt andet små figurer, blyanter og hårpynt.

Greb om sig

I starten var Louise Rasmussens mål at lave pakkekalendere til to børn ud over sine egne.

Men da familien og andre fra lokalområdet hørte om hendes initiativ, voksede projektet hurtigt

I sidste uge kunne hun aflevere 22 pakkekalendere á 24 gaver til den frivillige forening Faaborg Restvarer, der året rundt uddeler mad og tøj til udsatte familier.

- Jeg håber at kunne inspirere andre til at gøre noget lignende – måske særligt dem, der kæmper med de samme udfordringer som mig, siger Louise Rasmussen.

Julehjælp slår rekord

Hos den sociale hjælpeorganisation Blå Kors melder de igen i år om rekordmange ansøgninger om julehjælp.

I år har 2.074 fynske familier ansøgt om hjælp til julemad og gaver.

Sidste år søgte 1.846 fynske familier om samme hjælp.

Kilder: Blå Kors Danmark og Ritzau

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her