Forurenet vand heftigt debatteret på Ærø
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ved den første debat på valgfolkefesten på Ærø var forurenet vand et omdiskuteret emne. Lokalpolitikerne diskuterede, hvordan vandkvaliteten kan sikres for de fremtidige generationer.
Drikkevandet på Ærø er truet, og de unge vil have fokus på natur. Derfor var sikring af drikkevandskvaliteten for de fremtidige generationer det store emne, da TV 2 Fyns ungdomsredaktion, Bemærk, torsdag eftermiddag inviterede til ungedebat på Ærø.
Der blev hentydet til referater, der ikke er blevet læst, og hukommelser, som har svigtet under debatten. Og findes der egentlig rent drikkevand? Det spørgsmål stiller Bent Juul Sørensen fra Ærøs Fremtid.
Ærø er fynsk rekordholder. 14 ud af 30 boringer har for højt giftniveau, og der er fundet rester af sprøjtegift i 97 procent af målingerne.
- Hvad betyder det, at vandet er "rent nok"?
Forurenet drikkevand på Ærø gør Lars nervøs:
- Hvad betyder det, at vandet er "rent nok"?
Drikkevandet på Ærø er truet. I analyser af 30 vandboringer er der fundet pesticider i de 97 procent af målingerne. Derfor bliver vandet fra boringerne blandet med rent vand, så grænseværdierne ikke bliver overskredt. Det vækker bekymring på øen.
Ifølge Danmarks Naturfredningsforening viser analyser af vandboringerne på Ærø, at der gennem de seneste fem år er fundet rester af sprøjtegifte i 29 ud af 30 undersøgte drikkevandsboringer. I 14 af boringerne har grænseværdierne været overskredet.
Dermed indtager den grønne ø på en kedelig førsteplads i den fynske region, når det gælder forurenet drikkevand.
Det bekymrer den radikale kandidat Lars Rimfalk Jensen.
- Direkte adspurgt vil langt de fleste nok umiddelbart svare ja til, at de trygge ved at drikke vandet på Ærø. Det vil jeg egentlig også. Men når jeg hører, at 29 ud af 30 boringer på øen er forurenede, og at direktøren for vandværket udtaler, at problemet skal løses ved, at man blander vandet, bliver jeg bekymret, siger Lars Rimfalk Jensen.
For at få det vand, der strømmer ud af hanerne til ærøboerne under grænseværdierne, bliver vand fra øens vandboringer blandet med rent vand, så koncentrationerne af pesticider bliver lavere.
Den metode virker ifølge formand for Ærø Vand fint, og øboerne har ingen grund til at bekymre sig om det vand de tapper og drikker fra hanerne.
- Tilliden til vores drikkevand bør være i top, og der er ingen grund til at skræmme forbrugerne til at købe vand på flaske. Man bør ikke underkende, at vores vandværker overholder grænseværdierne. Netop i kraft af vandbehandling og blanding imellem boringerne, skrev ledelsen i Ærø Vand i et læserbrev i Ærø Dagblad i sidste uge.
- Samlet set har vi fint drikkevand på Ærø. Vi har nogle punktforureninger, som vi kæmper med, men efter min opfattelse er de problemer aftagende, sagde Bent Juul Sørensen, der formand for Ærø Vand, til TV 2 Fyn i juli.
Men Lars Rimfalk Jensen føler sig ikke overbevist.
- Jeg hører, at drikkevandet er ”rent nok”, men hvad betyder det? Det betyder, at man er under grænseværdierne, men derfor kan jeg stadig godt blive nervøs, når jeg ikke ved, hvad tallene viser, udover at de er under nogle grænseværdier, fortæller den radikale byrådskandidat.
Vandets sag fra en ølkasse
Når TV 2 Fyn, Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende torsdag eftermiddag og aften holder valgfolkefest på Søby Værft, vil Lars Rimfalk Jensen komme med sin mening om øens drikkevand.
- For mig viser grænseværdierne, at nogen har vurderet en værdi for, hvilket niveau man må blive forurenet op til. Men derfor er der jo stadig en reel forurening, og jeg vil gerne vide, hvor langt vi er fra det niveau. Er vi halvvejs? Er vi tæt på? Jeg synes, der er for mange detaljer, vi ikke får at vide omkring det herovre, og det gør mig utryg, siger Lars Rimfalk Jensen.
Ølkassen er en fast ingrediens på valgfolkefesterne i de ti fynske kommuner. Her kan alle få fem minutter på ølkassen til at fortælle, hvad de mener om et givent emne.
- Situationer som dem med vandet er noget af det, der har fået os hos De Radikale på Ærø op på mærkerne, siger den radikale kandidat.
Kom med til Valgfolkefest
Har du et budskab, du vil af med fra ølkassen? Så er det værd at bemærke, at der fortsat er ledige tider på ølkassen på Ærø.
I en hal med rå vægge, maskiner og værktøj på Ærøs største arbejdsplads byder Fyns Amts Avis og TV2 Fyn velkommen på Søby Værft til kommunens største valgarrangement. Her kan du møde dine kandidater på den politiske markedsplads, overvære og deltage i de politiske debatter, få smagsprøver hos dine lokale fødevareproducenter og synge fællessang med din yndlingspolitiker.
Dato: 28. oktober
Tidspunkt: Klokken 16-20
Adresse: Søby Værft, Dokvejen 5, 5985 Søby Ærø
Du kan også finde begivenheden her på Facebook. Det er naturligvis gratis at deltage.
Se hele programmet her:
De fynske unge sætter dagsordenen, når politikerne skal debattere grønne tiltag, bedre offentlig transport og større fokus på mental sundhed.
Vært: Emilie Foxil.
Deltagere: Peter Hansted, Socialdemokratiet, Morten Brixtofte Petersen, Radikale, Mads Boeberg Hansen, Konservative, Minna Henriksen, SF, Jens Weiss, Ærø i Centrum, Flemming Boye, Dansk Folkeparti, Inga Blom Thomas, ÆrøPlus, Lennart L. Mogensen, Venstre, Bent Juul Sørensen, Ærøs Fremtid.
Borgmesterduel: 17.15-17.45
Kommunens borgmesterkandidater mødes i direkte duel. Her skal kandidaterne debattere emner, som de går til valg på, og tomme løfter, bluff og blålys afsløres her.
Vært: Rasmus Hage Dalland, Jysk Fynske Medier
Deltagere: Peter Hansted, Socialdemokratiet, Mads Boeberg Hansen, Konservative, Lennart L. Mogensen, Venstre.
Borgerdebat: 18.45-20.00
Det er fynboerne, der sætter dagsordenen, når vi udfordrer kommunens spidskandidater på, hvad de kan blive enige om for at løse borgernes problemer. Værter: Jakob Risbro (TV2 Fyn) og Linea Marie Andersen (Jysk Fynske Medier).
Peter Hansted, Socialdemokratiet, Morten Brixtofte Petersen, Radikale, Mads Boeberg Hansen, Konservative, Minna Henriksen, SF, Jens Weiss, Ærø i Centrum, Flemming Boye, Dansk Folkeparti, Inga Blom Thomas, ÆrøPlus, Lennart L. Mogensen, Venstre, Bent Juul Sørensen, Ærøs Fremtid.
Den politiske debat kan til tider være svær at forstå. Vær med, når to politikere og en journalist sammen forklarer, hvorfor de egentlig er uenige om ét aktuelt, lokalt emne.
Vært: Mathias Hjort
Deltagere: Carl Jørgen Heide, ÆrøPlus, Thomas Wang Larsen, Konservative.
Fællessang: 17-17.15
Kig forbi til fællessang og anekdoter. To politikere vælger hver en sang og sætter ord på, hvad den betyder for dem.
Vært: Linea Marie Andersen.
Deltagere: Ole Wej Petersen, Socialdemokratiet, Iza Alfredsen, Venstre.
Ring om kap: 17.15-17.45
To politikere dyster om, hvem der hurtigst kan finde svarene på en række spørgsmål om kommunen. Internettet er bandlyst, og de må kun tage deres telefonbog i brug.
Fællessang: 18-18.15
Kig forbi til fællessang og anekdoter. To politikere vælger hver en sang og sætter ord på, hvad den betyder for dem.
Vært: Linea Marie Andersen.
Deltagere: Carl Jørgen Heide, ÆrøPlus, Line Strandgaard, SF.
Tilskud til hjemmepasning på 15 minutter: 18.15-18.30.
Den politiske debat kan til tider være svær at forstå. Vær med, når to politikere og en journalist sammen forklarer, hvorfor de egentlig er uenige om ét aktuelt, lokalt emne.
Vært: Mathias Hjort
Deltagere: Karine Thumilaire, Socialdemokratiet, Michael Brande, Radikale Venstre.
Fællessang: 18.30-18.45
Kig forbi til fællessang og anekdoter. To politikere vælger hver en sang og sætter ord på, hvad den betyder for dem.
Deltagere: Inger M. Ziegler, Dansk Folkeparti, Morten Aunsborg, Ærøs Fremtid.
Den ultrasvære quiz: 19-19.30.
Er du mere til quiz end valgdebat? Test din lokale paratviden mod to politikere, venner og familie.
Deltagere: Inger-Marie Albertsen, Ærøs Fremtid, Erik Jørs, Radikale Venstre
Kig forbi og se, hvem der har noget på hjerte lige nu. Alle kan få fem minutter på ølkassen til at fortælle, hvad de mener. Har du selv noget, du vil sige?
7-9-13: 17.15-18.00
Mød de ukendte kandidater, som står langt nede på listen. Dem du ellers aldrig møder på tv eller i avisen. Hvad står de for? Og er de mon heldige nok til at blive valgt ind? Vær med, når vært Rikke Mathiassen interviewer og tester deres held.
Ølkassen 18.05-18.45
Kig forbi og se, hvem der har noget på hjerte lige nu. Alle kan få fem minutter på ølkassen til at fortælle, hvad de mener. Har du selv noget, du vil sige?
Lav kastanjedyr
Farvelæg en tegning
Valgfolkefesterne er for alle kommunens borgere. Også de små. I børnehjørnet kan børnene give sig i kast med at dekorere og designe kandidaternes valgplakater, tegne og lege.
Deltagere: Ærøs Fremtid, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Ærø Plus, Venstre, Ærø i Centrum, Dansk Folkeparti, SF, Det Konservative Folkeparti
Her kan I få en snak om de emner, som ligger dig på sinde, og du kan udfordre dine repræsentanter i byrådet og kommunalbestyrelsen, inden de skal kæmpe for din stemme på valgdagen.
- Fyns Amts Avis
- Den Fynske Redaktion / TV 2 Fyn
Valgfolkefesten er et festligt politisk arrangement, og derfor skal der også være lidt vådt til ganen. Og når du så alligevel er i baren, har du mulighed for at sludre med kommunens kandidater, som i løbet af valgfolkefesten er gæstebartendere og skænker dine drikkevarer.
De fynske råvarer er helt i top. Smag selv! Kig forbi de lokale fødevareproducenter og smag på de lækre sager, som du selvfølgelig kan købe med hjem.
Deltagere: Ærø Bryggeri, Ærø Whisky, Salteriet, Solbo Grønt, Bakkegaardens Hereford, Ærø Tang, Søby Boldklub, Honninghuset
- Vi bliver nødt til at tage ansvar for fremtidens generationer, så der ikke bliver ved med at sive giftstoffer ned i vores grundvand, siger Inga Blom Thomas, kandidat fra ÆrøPlus.
Administrativt fnidder
I løbet af de seneste fem år har 45 procent af drikkevandboringerne på Ærø indeholdt mere sprøjteafgift end den tilladte grænse.
Er der blevet gjort nok de seneste fire år?
- Vi har jo så rent drikkevand, vi kan få på nuværende tispunkt. Men det er også rigtigt, at vi både blander og renser drikkevandet. Og så længe vi gør det, så er det ikke godt nok. Jeg mener, at vi skal plante noget skov over nogle af de drikkevandsområder, vi har, siger medlem af Teknik-, miljø- og havneudvalget Peter Hansted (S).
Borgmesterkandidat Mads Boeberg Hansen fra Konservative kalder på handling.
- Det der administrative fnidder, det er der ikke nogen her i salen eller øvrige ærøboer, der kan bruge til noget som helst. Vi skal gøre noget ved det nu, siger han.
- Hvis det reneste vand, vi får, er oppe fra Rise, hvorfor skulle resten af Ærø eller Marstal, hvor det er der, udfordringerne er, få det vand hele tiden?, foreslår kandidaten fra Konservative.
- Alt forandring er svær
Spidskandidat om Netto i Marstal:
- Alt forandring er svær
Kommunalvalgets første valgfolkefest blev skudt i gang på Ærø torsdag eftermiddag. Ved dagens borgmesterduel var der særlig fokus på øens fremtidige udvikling.
Det gik ikke stille for sig, da spidskandidaterne på Ærø deltog i borgmesterduellen til torsdagens valgfolkefest.
Her mødtes de nuværende favoritter til borgmesterposten til en debat om de emner, der spiller den største rolle i kommunen op til kommunalvalget den 16. november. Debatpanelet bestod af Peter Hansted (S), Mads Boeberg Hansen (C) og Lennart L. Mogensen (V), der alle går til valg på at overtage den eftertragtede borgmesterpost.
Særligt øens fremtidige udvikling fyldte ved dagens borgmesterduel. Blandt andet debatten om hvorvidt der skal åbnes en Netto i Marstal. Hvis Netto i Marstal ender med at blive en realitet, kommer den til at ligge på en 3.323 kvadratmeter grund på havnen - lige ved siden af Marstal Færgen.
Placeringen har været et omtalt emne på øen op til valget. Her var dagens debatpanel enig om, at projekter som for eksempel en ny Netto kan skabe værdi for Ærø og forhåbentlig få flere til at flytte til øen.
- 45,6 procent er imod, og 45,1 er for. Det, som er interessant, er, at de, der er for, det er de unge, og de, der er imod, er de ældre. Hvis vi gerne vil gøre noget for de unge eller tilflyttere til Marstal, så er vi nødt til at sørge for, at unge mennesker og familier kan få, hvad de vil have, siger Peter Hansted (S) under duellen.
Borgmesterkandidat Mads Boeberg Hansen (C) lagde vægt på, at hvis muligheden byder sig for, at supermarkedkæder ønsker at åbne en dagligvarebutik på øen, bør man takke ja.
- Det er det, der gør, at samfundet bliver rigere. Alt forandring er svær, og det ved jeg også. Jeg accepterer forskellighederne, og jeg accepterer også, at jeg får nogle sure miner, fortalte Mads Boeberg Hansen.
Spidskandidaten fra Venstre, Lennart L. Mogensen, fulgte efterfølgende op.
- Jeg er glad for den udvikling, der sker. Jeg er glad for, at man har fået øje på Ærø. I 1990 boede der 12.500 på Ærø. Det er 6.500 mere, end vi er i dag. Jeg mener helt klart, at vi kan rumme flere borgere på Ærø, sagde Lennart L. Mogensen.
Som en af få kommuner i landet, skal Ærø med sikkerhed have en ny borgmester efter valget den 16. november. Øens nuværende borgmester, Ole Wej Petersen, har valgt ikke at genopstille, og dermed er der lagt op til kamp om borgmesterposten i kommunen.
Politikerne debatterer videre om forurenet drikkevand på Ærø i Borgerdebatten.