Spidskandidat om Netto i Marstal:
- Alt forandring er svær
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Kommunalvalgets første valgfolkefest blev skudt i gang på Ærø torsdag eftermiddag. Ved dagens borgmesterduel var der særlig fokus på øens fremtidige udvikling.
Det gik ikke stille for sig, da spidskandidaterne på Ærø deltog i borgmesterduellen til torsdagens valgfolkefest.
Her mødtes de nuværende favoritter til borgmesterposten til en debat om de emner, der spiller den største rolle i kommunen op til kommunalvalget den 16. november. Debatpanelet bestod af Peter Hansted (S), Mads Boeberg Hansen (C) og Lennart L. Mogensen (V), der alle går til valg på at overtage den eftertragtede borgmesterpost.
Særligt øens fremtidige udvikling fyldte ved dagens borgmesterduel. Blandt andet debatten om hvorvidt der skal åbnes en Netto i Marstal. Hvis Netto i Marstal ender med at blive en realitet, kommer den til at ligge på en 3.323 kvadratmeter grund på havnen - lige ved siden af Marstal Færgen.
Kommunalvalg på Ærø: Ny borgmester og nye konstellationer
Som en af få kommuner i landet, skal Ærø med sikkerhed have nye borgmester efter kommunalvalget 16. november. Men også andet er på dagsordenen.
Når ærøboerne skal til stemmeurnerne i midten af november, er meget forandret fra kommunalvalget i 2017. På Ærø skal de vænne sig til en ny person i spidsen for øen, da kommunens nuværende socialdemokratiske borgmester Ole Wei Petersen, har valgt ikke at genopstille som borgmesterkandidat efter én periode på posten. Socialdemokratiets bud på en afløser er i stedet Peter Hansted.
Derudover er kommunens største stemmesluger fra valget i 2017 Anders Retz Johansson fra De Konservative ikke at finde på stemmesedlen. Ved valget i 2017 fik han 449 personlige stemmer, hvilket var suverænt flest i Ærø Kommune. Til sammenligning fik den senere borgmester Ole Wej Petersen 321 stemmer.
Færger fylder - men på en ny måde
Færgerne er ofte på dagsordenen, når der er kommunalvalg på Ærø, men i år er det på en ny måde.
Det fortæller Rasmus Dalland, der er lokalredaktør på Ærø for Fyns Amts Avis.
- For nylig er der vedtaget et forslag om at gå videre med ansøgningen til regeringens pulje til grøn omstilling af danske indenrigsfærger. Målet er at få et tilskud til nye færger på ruten Ærøskøbing - Svendborg. Der er bred enighed om ansøgningen, og om at færgerne skal være grønne, men det der kan skabe uenighed, er størrelsen på færgerne.
- Puljen har frist den 15. november - altså dagen inden valget, og derfor har kommunalbestyrelsen skullet blive hurtigt enige om at søge puljen. For at søge, har man skullet være ret præcise i forhold til de specifikke ønsker, og der er uenighed i forhold til, hvor store færgerne skal være.
Fritidsboliger eller helårsboliger
Også boliger vil forventeligt blive diskuteret i valgkampen. For hvorledes bør fordelingen af fritids- og helårsboliger være?
- Boligerne fylder. På det seneste har der været godt gang i boligmarkedet på Ærø, og det har skabt en diskussion i forhold til salget af boliger - mere præcist om de sælges som helårsboliger eller til fritidsboliger, siger Rasmus Dalland og fortsætter.
- Nogle vil fremføre det synspunkt, at fritidsboliger kan være en "trædesten" for huskøberne for senere at bosætte sig fast på øen, mens andre frygter, at Ærø bliver en ø, der primært lever i sommerhalvåret.
Et decimeret borgmesterparti
Efter kommunalvalget i 2017 kunne man tælle til fire socialdemokratiske byrådsmedlemmer på Ærø – men det tal blev halveret undervejs i valgperioden.
Fakta om Ærø Kommune
Indbyggertal: 5960
Befolkningsudvikling fra 2020 til 2021: -4
Borgmester: Ole Wej Petersen (S) siden 2017. Genopstiller ikke
Antal pladser i byrådet: 15
Socialdemokratiet: 2
Konservative: 3
Venstre: 3
Dansk Folkeparti: 2
SF: 1
Ærø Plus: 2
Ærøs Fremtid: 1
Løsgænger: 1
Først meldte Jens Weiss sig ud af partiet for i stedet at blive løsgænger og senere var det så viceborgmester Inga Blom Thomas, der skiftede Socialdemokratiet ud med lokallisten Ærø Plus. Inga Blom Thomas udtalte i den forbindelse til Fyns Amts Avis, at hendes beslutning blandt andet blev truffet som en konsekvens af gnidninger i Socialdemokratiet på Ærø.
Jens Weiss har sidenhen meldt sig ind i Ærø Centrum for hvem han stiller op ved det forestående kommunalvalg.
Lokale lister fylder i billedet
Udover Inga Blom Thomas stiller fire øvrige kandidater op for ÆrøPlus ved kommunalvalget. Men partiet er så langt fra den eneste lokalliste, der vil være at finde på stemmesedlen på Ærø. Partierne Ærøs Fremtid (Æ) og Ærø I Centrum (M) stiller således med seks kandidater hver.
Hos Ærøs Fremtid fik spidskandidat Bent Juul Sørensen (Æ) et flot valg i 2017, da han fik tredjeflest stemmer – kun overgået af førnævnte Anders Retz Johansson (C) og Ole Wej Petersen (A).
Til det forestående kommunalvalg er der desuden indgået to valgforbund. Det ene er bestående af Socialdemokratiet og SF, mens det andet udgøres af Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti.
Partierne på Ærø
- Socialdemokratiet
- Konservative
- Venstre
- Ærøs Fremtid
- Ærø I Centrum
- ÆrøPlus
- Radikale
- SF
- Dansk Folkeparti
Varierende dagsordener
Der er vidt forskellige fokusområder blandt de opstillede kandidater på Ærø.
Socialdemokratiets nye spidskandidat Peter Hansted betoner overfor Fyns Amts Avis, at økonomien er det vigtigste for ham, mens Venstres spidskandidat Lennart Mogensen samme sted lægger vægt på, at han ønsker flere læger på øen, så det bliver mere trygt for de ældre at bo på Ærø.
Inga Blom Thomas (P) siger til Fyns Amts Avis, at det vigtigste for hende er borgernes hverdagsliv. Hun ønsker især mere borgerinvolvering til gavn for Ærø.
Ingen favoritter
Men hvem bliver Ærøs næste borgmester? Det er ifølge Rasmus Dalland et helt åbent spørgsmål.
- Jeg har ingen favoritter. Lige nu er det helt åbent, og der er mange kandidater i spil. Ud af de ni opstillede partier, har syv af dem en borgmesterkandidat. Noget tyder på, at der kan skabes en konstituering over midten, men mange lister kan komme i spil.
Valgfolkefest på Søby Værft
Alt dette og meget mere kan du blive klogere på, når TV 2 Fyn i samarbejde med Fyns Amts Avis afholder valgfolkefest på Søby Værft. Det er gratis at deltage og her vil du kunne møde alle de lokale kandidater.
Placeringen har været et omtalt emne på øen op til valget. Her var dagens debatpanel enig om, at projekter som for eksempel en ny Netto kan skabe værdi for Ærø og forhåbentlig få flere til at flytte til øen.
- 45,6 procent er imod, og 45,1 er for. Det, som er interessant, er, at de, der er for, det er de unge, og de, der er imod, er de ældre. Hvis vi gerne vil gøre noget for de unge eller tilflyttere til Marstal, så er vi nødt til at sørge for, at unge mennesker og familier kan få, hvad de vil have, siger Peter Hansted (S) under duellen.
Borgmesterkandidat Mads Boeberg Hansen (C) lagde vægt på, at hvis muligheden byder sig for, at supermarkedkæder ønsker at åbne en dagligvarebutik på øen, bør man takke ja.
- Det er det, der gør, at samfundet bliver rigere. Alt forandring er svær, og det ved jeg også. Jeg accepterer forskellighederne, og jeg accepterer også, at jeg får nogle sure miner, fortalte Mads Boeberg Hansen.
- Hvad betyder det, at vandet er "rent nok"?
Forurenet drikkevand på Ærø gør Lars nervøs:
- Hvad betyder det, at vandet er "rent nok"?
Drikkevandet på Ærø er truet. I analyser af 30 vandboringer er der fundet pesticider i de 97 procent af målingerne. Derfor bliver vandet fra boringerne blandet med rent vand, så grænseværdierne ikke bliver overskredt. Det vækker bekymring på øen.
Ifølge Danmarks Naturfredningsforening viser analyser af vandboringerne på Ærø, at der gennem de seneste fem år er fundet rester af sprøjtegifte i 29 ud af 30 undersøgte drikkevandsboringer. I 14 af boringerne har grænseværdierne været overskredet.
Dermed indtager den grønne ø på en kedelig førsteplads i den fynske region, når det gælder forurenet drikkevand.
Det bekymrer den radikale kandidat Lars Rimfalk Jensen.
- Direkte adspurgt vil langt de fleste nok umiddelbart svare ja til, at de trygge ved at drikke vandet på Ærø. Det vil jeg egentlig også. Men når jeg hører, at 29 ud af 30 boringer på øen er forurenede, og at direktøren for vandværket udtaler, at problemet skal løses ved, at man blander vandet, bliver jeg bekymret, siger Lars Rimfalk Jensen.
For at få det vand, der strømmer ud af hanerne til ærøboerne under grænseværdierne, bliver vand fra øens vandboringer blandet med rent vand, så koncentrationerne af pesticider bliver lavere.
Den metode virker ifølge formand for Ærø Vand fint, og øboerne har ingen grund til at bekymre sig om det vand de tapper og drikker fra hanerne.
- Tilliden til vores drikkevand bør være i top, og der er ingen grund til at skræmme forbrugerne til at købe vand på flaske. Man bør ikke underkende, at vores vandværker overholder grænseværdierne. Netop i kraft af vandbehandling og blanding imellem boringerne, skrev ledelsen i Ærø Vand i et læserbrev i Ærø Dagblad i sidste uge.
- Samlet set har vi fint drikkevand på Ærø. Vi har nogle punktforureninger, som vi kæmper med, men efter min opfattelse er de problemer aftagende, sagde Bent Juul Sørensen, der formand for Ærø Vand, til TV 2 Fyn i juli.
Men Lars Rimfalk Jensen føler sig ikke overbevist.
- Jeg hører, at drikkevandet er ”rent nok”, men hvad betyder det? Det betyder, at man er under grænseværdierne, men derfor kan jeg stadig godt blive nervøs, når jeg ikke ved, hvad tallene viser, udover at de er under nogle grænseværdier, fortæller den radikale byrådskandidat.
Vandets sag fra en ølkasse
Når TV 2 Fyn, Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende torsdag eftermiddag og aften holder valgfolkefest på Søby Værft, vil Lars Rimfalk Jensen komme med sin mening om øens drikkevand.
- For mig viser grænseværdierne, at nogen har vurderet en værdi for, hvilket niveau man må blive forurenet op til. Men derfor er der jo stadig en reel forurening, og jeg vil gerne vide, hvor langt vi er fra det niveau. Er vi halvvejs? Er vi tæt på? Jeg synes, der er for mange detaljer, vi ikke får at vide omkring det herovre, og det gør mig utryg, siger Lars Rimfalk Jensen.
Ølkassen er en fast ingrediens på valgfolkefesterne i de ti fynske kommuner. Her kan alle få fem minutter på ølkassen til at fortælle, hvad de mener om et givent emne.
- Situationer som dem med vandet er noget af det, der har fået os hos De Radikale på Ærø op på mærkerne, siger den radikale kandidat.
Kom med til Valgfolkefest
Har du et budskab, du vil af med fra ølkassen? Så er det værd at bemærke, at der fortsat er ledige tider på ølkassen på Ærø.
I en hal med rå vægge, maskiner og værktøj på Ærøs største arbejdsplads byder Fyns Amts Avis og TV2 Fyn velkommen på Søby Værft til kommunens største valgarrangement. Her kan du møde dine kandidater på den politiske markedsplads, overvære og deltage i de politiske debatter, få smagsprøver hos dine lokale fødevareproducenter og synge fællessang med din yndlingspolitiker.
Dato: 28. oktober
Tidspunkt: Klokken 16-20
Adresse: Søby Værft, Dokvejen 5, 5985 Søby Ærø
Du kan også finde begivenheden her på Facebook. Det er naturligvis gratis at deltage.
Se hele programmet her:
De fynske unge sætter dagsordenen, når politikerne skal debattere grønne tiltag, bedre offentlig transport og større fokus på mental sundhed.
Vært: Emilie Foxil.
Deltagere: Peter Hansted, Socialdemokratiet, Morten Brixtofte Petersen, Radikale, Mads Boeberg Hansen, Konservative, Minna Henriksen, SF, Jens Weiss, Ærø i Centrum, Flemming Boye, Dansk Folkeparti, Inga Blom Thomas, ÆrøPlus, Lennart L. Mogensen, Venstre, Bent Juul Sørensen, Ærøs Fremtid.
Borgmesterduel: 17.15-17.45
Kommunens borgmesterkandidater mødes i direkte duel. Her skal kandidaterne debattere emner, som de går til valg på, og tomme løfter, bluff og blålys afsløres her.
Vært: Rasmus Hage Dalland, Jysk Fynske Medier
Deltagere: Peter Hansted, Socialdemokratiet, Mads Boeberg Hansen, Konservative, Lennart L. Mogensen, Venstre.
Borgerdebat: 18.45-20.00
Det er fynboerne, der sætter dagsordenen, når vi udfordrer kommunens spidskandidater på, hvad de kan blive enige om for at løse borgernes problemer. Værter: Jakob Risbro (TV2 Fyn) og Linea Marie Andersen (Jysk Fynske Medier).
Peter Hansted, Socialdemokratiet, Morten Brixtofte Petersen, Radikale, Mads Boeberg Hansen, Konservative, Minna Henriksen, SF, Jens Weiss, Ærø i Centrum, Flemming Boye, Dansk Folkeparti, Inga Blom Thomas, ÆrøPlus, Lennart L. Mogensen, Venstre, Bent Juul Sørensen, Ærøs Fremtid.
Den politiske debat kan til tider være svær at forstå. Vær med, når to politikere og en journalist sammen forklarer, hvorfor de egentlig er uenige om ét aktuelt, lokalt emne.
Vært: Mathias Hjort
Deltagere: Carl Jørgen Heide, ÆrøPlus, Thomas Wang Larsen, Konservative.
Fællessang: 17-17.15
Kig forbi til fællessang og anekdoter. To politikere vælger hver en sang og sætter ord på, hvad den betyder for dem.
Vært: Linea Marie Andersen.
Deltagere: Ole Wej Petersen, Socialdemokratiet, Iza Alfredsen, Venstre.
Ring om kap: 17.15-17.45
To politikere dyster om, hvem der hurtigst kan finde svarene på en række spørgsmål om kommunen. Internettet er bandlyst, og de må kun tage deres telefonbog i brug.
Fællessang: 18-18.15
Kig forbi til fællessang og anekdoter. To politikere vælger hver en sang og sætter ord på, hvad den betyder for dem.
Vært: Linea Marie Andersen.
Deltagere: Carl Jørgen Heide, ÆrøPlus, Line Strandgaard, SF.
Tilskud til hjemmepasning på 15 minutter: 18.15-18.30.
Den politiske debat kan til tider være svær at forstå. Vær med, når to politikere og en journalist sammen forklarer, hvorfor de egentlig er uenige om ét aktuelt, lokalt emne.
Vært: Mathias Hjort
Deltagere: Karine Thumilaire, Socialdemokratiet, Michael Brande, Radikale Venstre.
Fællessang: 18.30-18.45
Kig forbi til fællessang og anekdoter. To politikere vælger hver en sang og sætter ord på, hvad den betyder for dem.
Deltagere: Inger M. Ziegler, Dansk Folkeparti, Morten Aunsborg, Ærøs Fremtid.
Den ultrasvære quiz: 19-19.30.
Er du mere til quiz end valgdebat? Test din lokale paratviden mod to politikere, venner og familie.
Deltagere: Inger-Marie Albertsen, Ærøs Fremtid, Erik Jørs, Radikale Venstre
Kig forbi og se, hvem der har noget på hjerte lige nu. Alle kan få fem minutter på ølkassen til at fortælle, hvad de mener. Har du selv noget, du vil sige?
7-9-13: 17.15-18.00
Mød de ukendte kandidater, som står langt nede på listen. Dem du ellers aldrig møder på tv eller i avisen. Hvad står de for? Og er de mon heldige nok til at blive valgt ind? Vær med, når vært Rikke Mathiassen interviewer og tester deres held.
Ølkassen 18.05-18.45
Kig forbi og se, hvem der har noget på hjerte lige nu. Alle kan få fem minutter på ølkassen til at fortælle, hvad de mener. Har du selv noget, du vil sige?
Lav kastanjedyr
Farvelæg en tegning
Valgfolkefesterne er for alle kommunens borgere. Også de små. I børnehjørnet kan børnene give sig i kast med at dekorere og designe kandidaternes valgplakater, tegne og lege.
Deltagere: Ærøs Fremtid, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Ærø Plus, Venstre, Ærø i Centrum, Dansk Folkeparti, SF, Det Konservative Folkeparti
Her kan I få en snak om de emner, som ligger dig på sinde, og du kan udfordre dine repræsentanter i byrådet og kommunalbestyrelsen, inden de skal kæmpe for din stemme på valgdagen.
- Fyns Amts Avis
- Den Fynske Redaktion / TV 2 Fyn
Valgfolkefesten er et festligt politisk arrangement, og derfor skal der også være lidt vådt til ganen. Og når du så alligevel er i baren, har du mulighed for at sludre med kommunens kandidater, som i løbet af valgfolkefesten er gæstebartendere og skænker dine drikkevarer.
De fynske råvarer er helt i top. Smag selv! Kig forbi de lokale fødevareproducenter og smag på de lækre sager, som du selvfølgelig kan købe med hjem.
Deltagere: Ærø Bryggeri, Ærø Whisky, Salteriet, Solbo Grønt, Bakkegaardens Hereford, Ærø Tang, Søby Boldklub, Honninghuset
Spidskandidaten fra Venstre, Lennart L. Mogensen, fulgte efterfølgende op.
- Jeg er glad for den udvikling, der sker. Jeg er glad for, at man har fået øje på Ærø. I 1990 boede der 12.500 på Ærø. Det er 6.500 mere, end vi er i dag. Jeg mener helt klart, at vi kan rumme flere borgere på Ærø, sagde Lennart L. Mogensen.
Som en af få kommuner i landet, skal Ærø med sikkerhed have en ny borgmester efter valget den 16. november. Øens nuværende borgmester, Ole Wej Petersen, har valgt ikke at genopstille, og dermed er der lagt op til kamp om borgmesterposten i kommunen.
Hamas havde underjordisk våbenlager ved Nyborg
Terrorbevægelsen Hamas havde et underjordisk våbenlager nær Nyborg. Det oplyser
Ines Peterson fra pressetjenesten for forbundsanklageren i Tyskland til TV 2 Fyn.
- Vi kan ikke afsløre den nøjagtige placering, men vi ved, at depotet mindst har indeholdt ét håndvåben, som blev bragt til Tyskland. Vi antager, depotet er blevet nedlagt for omtrent to år siden og ikke længere eksisterer, oplyser forbundsanklageren.
Tirsdag kom det frem, at forbundsanklageren mener, at Hamas har haft flere underjordiske våbenlagre i Europa. Det fremgik af et anklageskrift. I sagen er fire formodede medlemmer af terrorbevægelsen tiltalt.
Ville angribe jøder
Forbundsanklageren mener, at Hamas “for lang tid siden” etablerede våbendepoterne, og at de skulle bruges til at angribe jødiske institutioner i Europa.
Bag våbenlagrene stod en række såkaldte udenlandske operatører, som ifølge forbundsanklageren dækker over personer med opholdstilladelse i Europa.
Operatørerne blev ifølge anklageskriftet aktiveret i forbindelse med forberedelserne til terrorangrebet mod Israel den 7. oktober 2023, men hvordan aktiveringen foregik er uklart.
Fyns Politi vil ikke kommentere oplysningerne fra den tyske forbundsanklager og henviser til Politiets Efterretningstjeneste (PET), som oplyser at man “ikke har nogle kommentarer til operative forhold”.
Borgmesteren i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs (V), var overrasket over TV 2 Fyns opkald, om det formodede tidligere våbenlager.
- Det er ikke noget, jeg har fået nogen orientering om, men jeg antager, at det er noget, PET ville være orienteret om, hvis der har været en sag her i Nyborg.
Foruden våbenlageret i Danmark, formodes det, at Hamas også har haft våben liggende i Bulgarien og Polen.
Kendis-delfin er muligvis skizofren: Det forskerne hørte var "mærkeligt"
Svømmer Delle rundt og taler med sig selv?
Det spørgsmål måtte hvalforsker i lyd og adfærd ved SDU, Olga Filatova, stille sig selv, da hun hørte lydoptagelser fra delfinen Delle.
Det viste sig nemlig, at delfinen svømmede rundt ved Svendborg og lavede det, forskere betegner som kommunikationslyde. Selvom den svømmede alene.
Opdagelsen betyder, at lydene måske tjener et helt andet formål end kommunikation, som man ellers troede.
- En af hypoteserne er, at det er lyde baseret på følelser. Ligesom når mennesker griner, når de hører noget sjovt, siger Olga Filatova.
Skizofren delfin?
Olga Filatova er flere gange blevet spurgt, om Delle har skizofrene træk, hvis den svømmer rundt og taler med sig selv.
- Jeg tror, det er muligt. Men vi ved det ikke, fordi det er meget svært at diagnosticere skizofreni i dyr. Særligt de mere komplicerede dyr som delfiner.
Fordi delfiner normalt opholder sig i grupper, har man ikke før optaget lydene fra en enlig delfin.
Derfor ved Olga Filatova og de andre forskere ikke, om Delles lyde er et særtilfælde, eller om lydene altså slet ikke er nogle, delfiner bruger til at kommunikere.
Ikke mere forskning i Delle for nu
Optagelserne blev lavet mellem 2022 og 2023, fordi forskerne ville finde ud af, hvordan Delles tilstedeværelse påvirkede havlivet.
I april 2023 forsvandt Delle fra Svendborg Havn og blev efterfølgende spottet i Tyskland.
- Vi ville elske at fortsætte med at forske i Delle, men det er et problem, når han er i Tyskland. Vi kan ikke bare sende folk derned, fordi vi har brug for en særlig tilladelse.
- Der er være nødt til at finde nogle tyske forskere, der ville have lyst til at lave alt papirarbejdet. Og det er ikke så nemt.
Politiet forlader snart Flemløse - men efterforskningen fortsætter
Beredskabet er færdige med indsatsen i forbindelse med arbejdsulykken i Flemløse. Det skriver Fyns Politi, som selv fortsat vil være på stedet i løbet af fredag eftermiddag.
Når Fyns Politi er helt færdige med undersøgelserne, bliver afspærringen ophævet.
Fyns Politi fortsætter nu efterforskningen af arbejdsulykken i samarbejde med relevante myndigheder, skriver det.
Hundredevis vil tjene penge på sne
De søgte otte, men over 800 bød sig til, da DMI ville rekrutterer nye sneobservatører.
Opgaven går kort sagt ud på at måle sneen, når den er der, og så sende data ind til DMI. Derfra er det bare at hæve pengene.
- Vi havde slet ikke forventet den utrolig store søgning på hvervet som sneobservatør, så vi er både meget overraskede og glade, siger klimatolog Mikael Scharling i en pressemeddelelse.
Sidste hovednavn afsløret til fynsk festival
Når Olympen Live løber af stabelen næste år, så bliver det med den fynske popstjerne Andreas Odbjerg på scenen. Festivalen har netop afsløret kunstneren som sidste hovednavn for 2025. Festivalen finder sted i Ollerup på Sydfyn.
Udover Andreas Odbjerg kan man opleve Aqua, TV-2, Queen Machine, Pil og Prisma, skriver festivalen i en pressemeddelelse.
Olympen Live afholdes 23. august.
Louise har indpakket 528 gaver – og der er en helt særlig årsag
ADD, ængstelig personlighedsforstyrrelse og angst.
Louise Rasmussen fra Faaborg lider af flere psykiatriske diagnoser, og de mørke måneder plejer at være de allersværeste at komme igennem.
I år har hun dog fundet et lyspunkt. På eget initiativ har hun lavet pakkekalendere til børn fra økonomisk pressede familier.
- Jeg føler mig lidt mere som andre mennesker. At jeg også kan byde ind med noget, selvom jeg har mine diagnoser at kæmpe med, siger den 38-årige førtidspensionist.
528 små kalendergaver giver hun videre til udsatte børn – men faktisk lå det slet ikke i kortene.
Vil give særlig følelse videre
Louise Rasmussen elsker jul, men bryder sig egentlig slet ikke om gaveindpakning. Alligevel opstod ideen, da hun sad og lagde sidste hånd på årets pakkekalendere til sine egne døtre.
Hun følte sig privilegeret over at have muligheden. For på Facebook havde hun set flere opslag fra folk, der søgte hjælp til decembers mange udgifter.
- Så tænkte jeg: ”Det vil jeg gerne hjælpe med”. Både for børnenes skyld og for forældrenes. For det kan altså noget at se ens børn sidde spændte i nattøj og åbne gaver. Det er en skøn følelse, smiler Louise Rasmussen.
Greb om sig
I starten var Louise Rasmussens mål at lave pakkekalendere til to børn ud over sine egne.
Men da familien og andre fra lokalområdet hørte om hendes initiativ, voksede projektet hurtigt
I sidste uge kunne hun aflevere 22 pakkekalendere á 24 gaver til den frivillige forening Faaborg Restvarer, der året rundt uddeler mad og tøj til udsatte familier.
- Jeg håber at kunne inspirere andre til at gøre noget lignende – måske særligt dem, der kæmper med de samme udfordringer som mig, siger Louise Rasmussen.
Julehjælp slår rekord
Hos den sociale hjælpeorganisation Blå Kors melder de igen i år om rekordmange ansøgninger om julehjælp.
I år har 2.074 fynske familier ansøgt om hjælp til julemad og gaver.
Sidste år søgte 1.846 fynske familier om samme hjælp.
Kilder: Blå Kors Danmark og Ritzau
Arbejdstilsynet besøgte biogas-byggeri inden ulykke - fandt ingen problemer
Da der tirsdag skete en voldsom ulykke, som kostede tre mennesker livet, på Flemløse Biogas, var byggetilladelsen på plads. Men den blev først givet 8. oktober mens byggeriet havde været i gang siden foråret.
I perioden har Arbejdstilsynet været på byggepladsen to gange, og det fandt ikke anledning til at give anmærkninger.
Trods den manglende byggetilladelse har Flemløse Biogas haft anmeldt et byggeri i følge Arbejdstilsynet, som har betydet, at Arbejdstilsynet har været på byggepladsen ad to omgange i perioden, inden ulykken indtraf tirsdag. Begge besøg var uden anmærkninger, har TV 2 Fyn fået oplyst.
Tilladelse på bagkant
Det er dog stadig problematisk at byggeriet er begyndt uden en tilladelse, siger advokat og direktør hos Knudsgaard Advokater, Mads Knudsgaard, der har speciale i entreprise- og byggeret.
- Det, der er problemet, er, at der er andre myndigheder, der måske ikke kommer i spil. Eksempelvis Arbejdstilsynet eller andre miljømæssige forhold bliver ikke bragt på banen, fordi man simpelthen ikke kender sagen, før der er indsendt en byggeansøgning.
I dette tilfælde har Arbejdstilsynet dog været vidende om at et byggeri fandt sted på grund af virksomhedens egen anmeldelse.
Byggetilladelse bidrager til sikkerhed
Når der gives en byggetilladelse til et byggeri, følger der ofte en række vilkår med, som skal være opfyldt for den pågældende byggeplads. Det kan dreje sig om arbejdstid og sikkerhed, lyder det fra Mads Knudsgaard.
- Man ved jo strengt taget ikke, om det er et lovligt byggeri, og om der potentielt er farligt på byggepladsen. Er der nogle ting, der gør, at man ikke må fortsætte på den her måde. Og det skal jo afgøres fra sag til sag fra kommunens side(Når der gives byggetilladelse, red.).
Efter dødsulykke: Kollapset tank blev bygget uden tilladelse
Opførelsen af den reaktortank, der tirsdag kostede to rumænere livet og kvæstede seks i Flemløse blev i næsten et halvt år opført uden byggetilladelse. Det viser dokumenter TV 2 Fyn er besiddelse af.
Karin Jensen, der er nabo til Flemløse Biogas, er rystet over ulykken på biogasanlægget, men hun er lige så rystet over at byggeriet er foregået uden tilladelse.
Frem til 8. oktober i år var ejerne af anlægget nemlig allerede i fuld gang med at opføre den nu kollapsede reaktortank uden byggetilladelse og med kommunens vidende.
Byggetilladelsen fik Flemløse Biogas først den 8. oktober i år. Året forinden havde Flemløse Biogas søgt om dispensation til at bygge reaktortanken i 18 meters højde i stedet for de 15 meter, lokalplanen foreskrev. En dispensation man fik.
Byggeriet foregik altså uden tilladelse, og i en mailkorrespondance den 16. april i år gjorde Assens Kommunes Miljøafdeling opmærksom på, at man skulle søge byggetilladelse til det byggeri, biogasanlægget allerede havde påbegyndt i marts måned.
Her gør Miljøafdelingen også opmærksom på, at der skal søges byggetilladelse til en teknikhal, som allerede er opført.
Det fremgår af en aktindsigt, som TV 2 Fyn har gennemlæst.
Gjort lovligt senere
Først den 19. juni søgte Nordic Green Engineering fra Silkeborg på vegne af Flemløse Biogas om byggetilladelse til tanken, og den 8. oktober meddelte Assens Kommune en lovliggørelse – ikke alene af tanken – men også af gyllenedkøling, pumpehus og varmevekslerhus.
- Ethvert byggeri, der kræver en byggetilladelse, skal have en byggetilladelse inden det går i gang. Det er hævet over en hver tvivl, siger Martin Albertsen, der er direktør i By, Land og Kultur i Assens Kommune.
- Vi kan enten bede om, at det bliver revet ned, eller vi kan bede om en juridisk lovliggørelse. Vi har en forpligtelse til at vælge den mindst indgribende. Vi vurderede, at man her ville opnå en byggetilladelse.
Oplysningerne bekræftes af nabo Karin Jensen og hendes mand, der fra adressen Langgade 15 har direkte udsyn til anlægget.
- Min mand og jeg er enige om, at byggeriet startede allerede i marts. Det fremgår jo også af aktindsigten fra Assens Kommune, siger Karin Jensen.
Satellitbilleder fra Miljøstyrelsen taget i sommeren 2024, hvor byggeriet er i fuld gang og synligt fra luften. Altså længe før byggeriet blev lovliggjort.
Miljøministeriet - https://miljoegis.mim.dk/
Flemløse Biogas sommer 2022Miljøministeriet - https://miljoegis.mim.dk/
Flemløse Biogas sommer 2024 - opførelsen afHelt forkert at bygge uden tilladelse
Mads Knudsgaard, advokat og direktør i Knudsgaard advokater, der har speciale i entreprise- og byggeret kalder det helt forkert at bygge inden, der ligger en tilladelse.
- Det er i strid med den byggeretlige lovgivning at begynde byggeri inden tilladelsen foreligger, siger Mads Knudsgaard.
Samtidig peger han dog på, at det ofte er set før, at der bliver tilgivet frem for tilladt, når det gælder byggesager i kommunerne.
- Det er ikke usædvanligt at få en lovliggørelse, fordi man ”glemmer” at ansøge om byggetilladelse. Nogle gange skal man rose kommunen for at være samarbejdsvillige.
Et af de spørgsmål, der fortsat mangler at blive besvaret efter ulykken er, om sikkerheden på arbejdspladsen har været i orden – og om Arbejdstilsynet har været vidende om det store byggeri på biogasanlægget. Noget som Mads Knudsgaard vurderer usandsynligt.
- De (Arbejdstilsynet, red.) har helt sikkert ikke vidst det, før der har ligget en ansøgning om byggeriet. Det kan være bagsiden ved, at kommunen vil være flinke, så er der information, der kan gå tabt til diverse myndigheder.
Det er ikke lykkedes TV 2 Fyn at få en kommentar fra Kurt Brusgård Poulsen, der er direktør i Flemløse Biogas.
Kommunen gjorde i april selv opmærksom på, at Flemløse Biogas skulle ansøge om byggetilladelsen, når nu det allerede var i gang med opførelsen.
- Man prøver langt hen ad vejen at være en god samarbejdspartner som kommune, man prøver at få tingene til at lykkes i stedet for at bremse projekterne, siger Mads Knudsgaard.
Udover tre omkomne, kom seks personer alvorligt til skade.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her