For fem år siden var der for mange huse på Ærø - nu skal helårshusene tilbage
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Husene på Ærø har over en længere periode været brugt til fritidshuse, fordi der var for få til at bruge dem. Nu kan det måske været slut - folk strømmer nemlig til den sydfynske ø.
Ærø er populær som aldrig før. Så populær, at der ikke er boliger nok til alle dem, der gerne vil købe sig et hus og slå sig ned på den sydfynske ø.
Anderledes så billedet ud for syv år siden.
- Tilbage i 2014 havde vi et sørgeligt syn. Der stod 250 huse til salg, og så kom der et forslag fra Konservative om, at vi gjorde Ærø til et fritidshusområde, siger Lennart Mogensen, der er spidskandidat hos Venstre.
Forurenet vand heftigt debatteret på Ærø
Drikkevandet på Ærø er truet, og de unge vil have fokus på natur. Derfor var sikring af drikkevandskvaliteten for de fremtidige generationer det store emne, da TV 2 Fyns ungdomsredaktion, Bemærk, torsdag eftermiddag inviterede til ungedebat på Ærø.
Der blev hentydet til referater, der ikke er blevet læst, og hukommelser, som har svigtet under debatten. Og findes der egentlig rent drikkevand? Det spørgsmål stiller Bent Juul Sørensen fra Ærøs Fremtid.
Ærø er fynsk rekordholder. 14 ud af 30 boringer har for højt giftniveau, og der er fundet rester af sprøjtegift i 97 procent af målingerne.
- Vi bliver nødt til at tage ansvar for fremtidens generationer, så der ikke bliver ved med at sive giftstoffer ned i vores grundvand, siger Inga Blom Thomas, kandidat fra ÆrøPlus.
Administrativt fnidder
I løbet af de seneste fem år har 45 procent af drikkevandboringerne på Ærø indeholdt mere sprøjteafgift end den tilladte grænse.
Er der blevet gjort nok de seneste fire år?
- Vi har jo så rent drikkevand, vi kan få på nuværende tispunkt. Men det er også rigtigt, at vi både blander og renser drikkevandet. Og så længe vi gør det, så er det ikke godt nok. Jeg mener, at vi skal plante noget skov over nogle af de drikkevandsområder, vi har, siger medlem af Teknik-, miljø- og havneudvalget Peter Hansted (S).
Borgmesterkandidat Mads Boeberg Hansen fra Konservative kalder på handling.
- Det der administrative fnidder, det er der ikke nogen her i salen eller øvrige ærøboer, der kan bruge til noget som helst. Vi skal gøre noget ved det nu, siger han.
- Hvis det reneste vand, vi får, er oppe fra Rise, hvorfor skulle resten af Ærø eller Marstal, hvor det er der, udfordringerne er, få det vand hele tiden?, foreslår kandidaten fra Konservative.
Politikerne debatterer videre om forurenet drikkevand på Ærø i Borgerdebatten.
For fem år siden vedtog politikerne på Ærø at undlade at håndhæve reglerne om, at helårshuse skulle bruges hele året, ligesom helårshusene kunne sælges som fritidshuse.
Og nu er spørgsmålet så, om reglerne skal laves om. Om Ærø igen skal gå tilbage til helårshuse.
Et spørgsmål, der blev debatteret af Lennart Mogensen (V), Jens Weiss (Ærø Centrum) Minna Henriksen (SF), og Flemming Boye (DF), da TV 2 Fyn, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis torsdag havde inviteret til valgfolkefest i Marstal.Heller ingen lejeboliger
Lennart Mogensen fastholder, at den rigtige beslutning blev taget i 2016.
- Jeg er helt sikker på, at Ærø Kommune er, hvor den er økonomisk, fordi vi tog den beslutning.
Ikke nok med, at der nu ikke er nok helårshuse, er det også så godt som umuligt at finde lejeboliger.
- Så længe vi har så mange helårshuse, men som jo så bruges til fritidshuse, så ser det ud som om, at der ikke er brug for lejeboliger, påpeger Jens Weiss, der er spidskandidat for Ærø Centrum.
Flemming Boye fra DF foreslår, at der kom flere private investorer til øen, som kan give noget volumen i lejeboliger, mens Lennart Mogensen har et helt andet forslag.
- Jeg har appelleret til, at mange af de håndværkere, vi har, bygger lejeboliger. Men de har så travlt med at arbejde på fritidshusene, at de ikke har tid til at bygge nye, påpeger han.
Målrettet kampagne kan være løsningen
Minna Henriksen, der er spidskandidat for SF, kan ikke lade være med at undre sig over, at helårshusene ikke skal kunne bruges som fritidshuse - men at der ikke er bopælspligt. Og det får gang i diskussionen, hvor der heftigt smides nej'er og ja'er mod hinanden uden egentlig at nå til enighed.
- Du kan leje det ud, ja, men ikke på ugebasis, siger Lennart Mogensen som svar, men fastholder, at der stadig er bopælspligt.
Men selvom der er uenighed om bopælspligten, så er der bred enighed i panelet af politikere om, at der skal gøres noget ved reglerne, så helårshusende udelukkende kan bruges som helårshuse.
- Alt forandring er svær
Spidskandidat om Netto i Marstal:
- Alt forandring er svær
Det gik ikke stille for sig, da spidskandidaterne på Ærø deltog i borgmesterduellen til torsdagens valgfolkefest.
Her mødtes de nuværende favoritter til borgmesterposten til en debat om de emner, der spiller den største rolle i kommunen op til kommunalvalget den 16. november. Debatpanelet bestod af Peter Hansted (S), Mads Boeberg Hansen (C) og Lennart L. Mogensen (V), der alle går til valg på at overtage den eftertragtede borgmesterpost.
Særligt øens fremtidige udvikling fyldte ved dagens borgmesterduel. Blandt andet debatten om hvorvidt der skal åbnes en Netto i Marstal. Hvis Netto i Marstal ender med at blive en realitet, kommer den til at ligge på en 3.323 kvadratmeter grund på havnen - lige ved siden af Marstal Færgen.
Placeringen har været et omtalt emne på øen op til valget. Her var dagens debatpanel enig om, at projekter som for eksempel en ny Netto kan skabe værdi for Ærø og forhåbentlig få flere til at flytte til øen.
- 45,6 procent er imod, og 45,1 er for. Det, som er interessant, er, at de, der er for, det er de unge, og de, der er imod, er de ældre. Hvis vi gerne vil gøre noget for de unge eller tilflyttere til Marstal, så er vi nødt til at sørge for, at unge mennesker og familier kan få, hvad de vil have, siger Peter Hansted (S) under duellen.
Borgmesterkandidat Mads Boeberg Hansen (C) lagde vægt på, at hvis muligheden byder sig for, at supermarkedkæder ønsker at åbne en dagligvarebutik på øen, bør man takke ja.
- Det er det, der gør, at samfundet bliver rigere. Alt forandring er svær, og det ved jeg også. Jeg accepterer forskellighederne, og jeg accepterer også, at jeg får nogle sure miner, fortalte Mads Boeberg Hansen.
Spidskandidaten fra Venstre, Lennart L. Mogensen, fulgte efterfølgende op.
- Jeg er glad for den udvikling, der sker. Jeg er glad for, at man har fået øje på Ærø. I 1990 boede der 12.500 på Ærø. Det er 6.500 mere, end vi er i dag. Jeg mener helt klart, at vi kan rumme flere borgere på Ærø, sagde Lennart L. Mogensen.
Som en af få kommuner i landet, skal Ærø med sikkerhed have en ny borgmester efter valget den 16. november. Øens nuværende borgmester, Ole Wej Petersen, har valgt ikke at genopstille, og dermed er der lagt op til kamp om borgmesterposten i kommunen.
- Vi har en erhvervs- og turistorganisation, som har betydelige ressourcer. De kunne da godt lave en målrettet kampagne, foreslår Flemming Boye.
Og det bliver der nikket til blandt de andre tre politikere.
- Det er en god idé. Og de er gode til det, for de har jo solgt halvdelen af øens fritidshuse, griner Jens Weiss.