Der ligger to voksne mænd på knæ foran rødderne til et gammelt bøgetræ. Temperaturen er lige over frysepunktet, og der blæser en kold vind fra øst - måske helt fra det gennemfrosne Sibirien. Med den begejstrede overbevisning i stemmen, der er naturvejleder Emil Sanderhoffs varemærke, udbryder han:
- Så du det, Preben? Mon det var en nisse..?
Nogenlunde sådan begynder det første af i alt seks programmer, der tager fynboerne med ud i det fynske vinterlandskab. Med andre ord er det atter blevet tid til en ekspedition ud i den nære natur, der er fyldt med ukendte historier.
Denne gang får TV 2 Fyns Preben Dahl udover følgeskab af Emil Sanderhoff også lejlighed til at vandre ad ukendte stier og langs vandløb med naturvejleder Claus Olesen fra Tåsinge.
- Det bliver uforudsigeligt. Kan jeg ikke nøjes med at røbe så meget? Forstået på den måde, at de to herrer er svære at styre. Når jeg bedst tror, at vi skal snakke om træer, bliver historien pludselig til en fortælling om nisser og lindorme. Det stikker af gang på gang, afslører Preben Dahl og tilføjer:
- Jeg mener, at vi kommer ret tæt på nisserne. Men om vi ligefrem får filmet dem, må seerne selv ind og undersøge.
Turen går rundt på Fyn
Turen går denne gang først til Vejstrup Ådal og en del af Øhavsstien. Formålet er at se, hvordan fuglene klarer sig i løbet af vinteren. Det bliver til en snak om fodring af fugle på foderbrættet og den massive fugledød, der har været gennem de seneste 30 år.
- Alt er desværre ikke lige positivt. En tysk undersøgelse har afsløret, at godt og vel hver sjette fugl er forsvundet i den periode. Det er mange, lyder det i programmet bekymret fra Emil Sanderhoff.
Siden går turene videre til blandt andet Haastrup Bjerge og Nørreskoven på Tåsinge. Samtidig stiger humøret.
- Altså, for at være helt ærlig, så havde jeg en idé, der syntes god, da jeg fik den for nogle måneder siden. Jeg tænkte, at vi skulle prøve sådan en rigtig frilufts-vinsmagning. Men, æh, ja det er jo sådan med ideer, at ikke alle er lige gode, sukker Preben Dahl uden at uddybe.
Ny mand på tv
Ny i programmerne er Claus Olesen, der til daglig er naturvejleder for Børge Hinsch Fonden. Claus Olesen holder til i et lille bindingsværkshus i Nørreskoven på Tåsinge, hvor han blandt andet giver skoleelever indblik i naturen.
- Claus er lige så fyldt med natur-anekdoter som Emil. Jeg ved ikke helt, hvad der er med de der naturvejledere... For eksempel mener Claus, at birketræerne er delvist hvide, fordi nisserne slap op for maling, dengang de malede skovens træer, siger Preben Dahl, der har planlagt og optaget programmerne sammen med fotograf Morten Albek.
Der er i alt seks programmer, hvor seerne får lejlighed for at komme ud i den fynske natur uden hverken at få mudder på fodtøjet, eller komme til at fryse.
- Emil, Claus og jeg er dog enige om, at vi håber, at mange bliver inspireret til en tur udenfor. Også her i juletiden, hvor det kan være råkoldt. Om ikke andet kan man glæde sig til at komme hjem i varmen igen. Sådan var det for os, da vi røg ind i nogle modbydeligt kolde dage, da vi var på optagelser, griner Preben Dahl.
En helt speciel drik
Og så til overskriften på denne artikel der indeholder det sammensatte ord "røvsnaps". Det er faktisk mere sandt, end de fleste skulle tro.
- Det er et sekret, der stammer fra bæverens kloak, altså røv. I gamle dage brugte man det i Sverige både til parfume og som erstatning for vanilje. Men man kan altså også bruge det til at give smag til snaps, fortæller Emil Sanderhoff i det fjerde af i alt seks programmer.
Hvordan smager bæver-gejl, som sekreten også kaldes, så? Det er svært at beskrive, men man kan se reaktionen på Preben Dahls ansigt på tv.
De første to programmer bliver sendt den 22. og 23. december. Resten følger i dagene mellem jul og nytår.