Rise Bryggeri på Ærø var tæt på at lukke, men ejerne gav sidste år bryggeriet en sidste chance for at overleve.
De to kvindelige direktører Janne Bidstrup og Nina Folmer skulle bevise, at de kunne lave overskud, hvis bryggeriet skulle fortsætte.
Det gjorde de, og dermed ligner de hovedparten af de fynske mikrobryggerier, der efter en række udfordrende år, endelig kan leve af deres passion, nemlig at brygge godt og velsmagende øl.
Danmark har 172 bryggerier, og er dermed det land i verden, der har flest bryggerier pr. indbygger.
I mange år blev der kun fremstillet pilsner i Danmark og få bryggerier sad på produktionen. Men i løbet af 00erne kom flere små bryggerier frem, hvor afprøvning af nye varianter var i fokus. Det er en udvikling, hvor Fyn har været helt i front.
- Refsvindinges Ale nummer 16 var faktisk den første i den her øl-revolution, siger tidligere brygmester på Albani Leif Typkjær.
Han var selv med til at opkøbe og lukke bryggerierne i Nyborg, Svendborg og Faaborg. Til sidst var der kun tre bryggerier tilbage på Fyn, men forbrugerne ville det anderledes.
- Pludselig eksploderede efterspørgslen. Danskerne kunne jo også smage i udlandet, hvor godt øl fra mindre bryggerier kunne smage, fortæller Leif Typkær.
Han har selv vendt blad fra Albani-tiden og har været med til at hjælpe de mindre fynske bryggerier med at komme på landkortet.
Fyn har nu 17 bryggerier, og de fleste af dem har det godt. På grafikken kan man se, at hovedparten af de bryggerier, som er i selskabskonstruktion, har overskud.
I næste uge kommer skotske og nordirske bryggere til Fyn for at se nærmere på den fynske ølrevolution, som Typkjær kalder udviklingen på Fyn.
- Jeg havde aldrig drømt om, at det skulle gå sådan. Havde nogen sagt det til mig, ville jeg have sagt, at det var løgn, siger Leif Typkjær.
Se udsendelsen om det fynske øl i aften på TV2Fyn klokken 19.30.