Dødsfald

Store fynske personligheder vi sagde farvel til i 2022

20221215-085537-A-1920x1276we
Foto: Michael Bager/Jysk Fynske Medier

De fleste kender nok den fynske musiklegende bedst for sit hit ’Go’e gamle fru Olsen’, men der er masser af numre at tage fat på fra Rock Nalles lange karriere.


Rock Nalle med det borgerlige navn Roland Lyhr Sørensen havde nemlig en musikkarriere, der strækker sig over 60 år, og så stod han bag et af Danmarks vildeste comeback.


Rockkarrieren startede i 1960’erne, hvor han blandt andet udgav en dansk version af ’In the midnight hour’ sammen med barndomsvennen Johnny Reimar.


I 1996 vendte Rock Nalle tilbage til musikken efter et stofmisbrug og en meget mørk periode af sit liv. Her vandt han efterfølgende to grammyer for sin musik, og nåede ifølge sit management at afholde over 1.000 koncerter.


I december sov 79-årige Rock Nalle stille ind efter længere tids sygdom.


20211213-112926-6-1920x1280we
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Selvom Uffe Ellemann-Jensen levede størstedelen af sit liv uden for Fyn, så var den tidligere udenrigsminister født i Haarby på Vestfyn.


Med en fortid som journalist for DR og Børsen, blev han i 1977 valgt ind i Folketinget, og her endte han med at få en fremtrædende rolle i dansk politik.


I 1982 blev Uffe Ellemann-Jensen udenrigsminister i Poul Schlüters (K) firkløverregering, og to år senere blev han formand for sit parti, Venstre.


Uffe Ellemann-Jensen bestred posten som udenrigsminister i 11 år og under Europamesterskabet i fodbold og danskernes nej til Maastricht-traktaten i 1992, ytrede han et af sine mest kendte citater:


- If you can't join them, beat them.


Efter at Danmark stemte nej til Maastricht-traktaten lykkedes det alligevel Uffe Ellemann-Jensen at få det danske EU-medlemskab i hus i kombination med fire danske forbehold.


Uffe Ellemann-Jensen døde i juni efter at en gammel kræftsygdom igen var brudt frem. Han blev 80 år gammel. 


20220224-173432-A_30Mb
Foto: Kim Rune/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Danmarks første kvindelige indenrigsminister, Britta Schall Holberg, døde 80 år gammel i februar 2022.


Britta Schall Holberg var uddannet lærer, men sad som viceborgmester for Venstre i Assens Kommune, da hun i 1982 blev hentet ind som minister i Poul Schlüters (K) firkløverregering.


Først i 1984 blev hun valgt til Folketinget for Venstre.


Efter tre et halvt år som indenrigsminister fik Britta Schall Holberg i 1986 posten som landbrugsminister inden hun helt stoppede i Folketinget i 1988. Hun blev dog igen medlem af Folketinget fra 2005 til 2011.


Mellem sine Folketingsperioder arbejdede Britta Schall Holberg som politisk redaktør på Fyens Stiftstidende.


Hun havde et yderst godt kendskab til Fyn, da hun i 1977 overtog Hagenskov Gods efter sin far. Britta Schall Holberg var godsejer i 32 år indtil hun i 2009 overdrog godset til en af sine sønner. 



Langesø julemarked
Foto: Masoud Jafari Pouia

Der er ingen tvivl om, at Hans Berner var en stor en erhvervsmand med sans for at drive og udvikle Langesø Slot.


Hans Berner var bestyrelsesformand for Langesø Fondet, der står for driften af Langesø Slot ved Morud og de omkringliggende skovarealer.


Her havde han særligt fokus på dyrkning af juletræer, men erhvervsmanden var også med til at anlægge en mountainbikebane i en af Langesøskovene, der ifølge Langesø Fondet har inspireret til udvikling af lignende baner i andre dele af landet.


Derudover brugte Hans Berner desuden en lang årrække på at etablere og drive golfbanen Langesø Golf.


Nordfyns borgmester, Morten Andersen, er ikke i tvivl om, at Hans Berner var en helt særlig form for erhvervsmand.


- Man skulle være godt klædt på, man skulle møde ham i diskussioner, fordi det var han selv. Det er sådan et menneske, man kun kan have stor respekt for. Han brændte for tingene.


Hans Berner gik pludseligt bort i en alder af 55 år.


20221021-173847-L-1920x1280we
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Jørgen Filstrup brugte store dele af sit liv i OB.


Han startede i 1942 som spiller i klubben inden han senere blev træner og leder af ungdomsholdet fra 1955-1960.


I en årrække var Jørgen Filstrup også medlem af Odenseklubbens hovedbestyrelse, og her var det særligt akkuratesse og ordentlighed, der prægede hans bestyrelsesarbejde.


Jørgen Filstrups store arbejde for OB blev hædret med en guldnål.


- I OB står vi tilbage med mindet om en ildsjæl, som i stort og småt kæmpede aktivt for klubbens udvikling. Det betød meget for ham, at OB og ikke mindst ungdomsafdeling var et godt sted at være, skrev klubben på deres hjemmeside i forbindelse med dødsfaldet.


Jørgen Filstrup gik bort i oktober efter længere tids sygdom.