Det er vildledning, når Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og organisationen Landbrug & Fødevarer sort på hvidt skriver, at intet tyder på, at svinebakterien MRSA kan overføres til mennesker via madvarer.
Det siger professor og overlæge ved Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos og professor ved DTU Fødevareinstituttet Frank Aarestrup til Radio24syv.
- Myndighedernes udmeldinger om, at MRSA ikke smitter gennem kød, holder ikke vand. Vi kan ikke udelukke, at smitten kan ske gennem fødevarer. Myndighederne bør ændre deres tekst. Der er ikke belæg for at skrive, som de gør, siger Hans Jørn Kolmos.
Han bliver bakket op af professor Frank Aarestrup.
- Jeg synes, at Landbrug og Fødevarer i den grad har malet sig selv op i et hjørne - og har gjort det hele tiden - ved at sige, at der ikke er noget at komme efter. De burde have så meget biologisk viden, at de kan regne ud, at vi selvfølgelig kommer til at se smitte via kød, siger han.
Statens Serum Institut, SSI, bekræfter over for radiokanalen, at de allerede i prøver fra fire patienter har fundet MRSA-bakterier, der er beslægtet med bakterier fundet i udenlandsk kalkun- og kyllingekød.
Fundene er interessante, fordi de fire patienter, ifølge SSI's oplysninger, ikke har haft direkte kontakt til kyllinger eller kalkuner. Tidligere har man ellers kun set MRSA hos personer, der har været i kontakt med MRSA-smittede dyr.
Frank Aarestrup mener derfor, at den mest sandsynlige forklaring er smitte via fødevarer.
- Smitten er formentlig sket under tilberedning af mad. Hvis du skærer dig i hånden, og der er MRSA på kniven, så er det klart, at der er en risiko for at blive smittet.
I en mail til Radio24syv afviser SSI ikke, at smitten kan være sket gennem håndtering af kød.