Fangerne i de danske fængsler kan kigge sig mindre over skuldrene af frygt for andre fanger. Indsatte, der tæsker eller truer andre indsatte, er nemlig på retur i fem ud af seks lukkede fængsler og syv ud af otte åbne fængsler.
Det viser nye tal fra Kriminalforsorgen, hvor fængselspersonalet i de første seks måneder af 2012 har registreret 131 tilfælde af tæsk eller trusler i de danske fængsler og arresthuse.
Holder tendensen året ud, er der til nytår 20 procent mindre vold i de danske fængsler i forhold til året før, hvor tallet var 331.
Kriminalforsorgen driver fængslerne, og her mener sikkerhedschef Michael Gjørup, at erfaringer med flere afdelinger med færre fanger har vist en såkaldt win-win situation for fanger og fangevogtere.
- Når vi laver de store fællesskabsafdelinger væsentligt mindre, så giver det mere kontrol til personalet, og de indsatte får mere ro, fordi de ikke skal vise sig over for en stor flok fanger, siger han til Ritzau.
Derfor foreslår Kriminalforsorgen også flere afdelinger med færre fanger i de danske fængsler til politikerne på Christiansborg.
Med justitsminister Morten Bødskov (S) for bordenden skal de forhandle en ny fireårig økonomisk aftale for Kriminalforsorgen på plads inden for de næste par måneder.
Ministeren vil ikke udtale sig før forhandlingerne går i gang, men både Socialdemokraterne og SF mener, at færre fanger per afdeling er en god idé.
- Det er noget af det, som vi synes er en god idé, og som vi vel se på, om der er penge til, siger retsordfører Ole Hækkerup (S) til Ritzau.
Nyborg Statsfængsel på Fyn har nogle af landets såkaldt tungeste fanger - rockere og bandemedlemmer - bag tremmer. Her har man blandt andet ved hjælp af færre fanger per afdeling halveret volden fra 32 tilfælde i 2010 til syv i første halvdel af 2012.
Hos Fængselsforbundet glæder man sig over de nye tal, men peger på, at faldet af voldsepisoder skal ses i lyset af, at antallet over de seneste syv år er tredoblet.
- Det er glædeligt, hvis kurven er knækket, men det betyder på ingen måde, at problemet er væk, siger forbundets formand Kim Østerbye.