Flot start på weekendvejret - men så får skyerne fat
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Lørdagen starter flot, men weekendvejret bliver stadig koldt og blæsende.
Efter et par dages gråvejr med blandet nedbør i form at både regn, sne og slud starter weekendens vejr anderledes flot.
Lørdag morgen står fynboerne nemlig op til en skyfri, blå himmel og solskin.
- Fra morgenstunden er der faktisk fint plads til en hel del sol.
Vil slå sin egen rekord: Kro serverer 1.200 schnitzler på én aften
Under corona serverede Aarup Kro 900 jægerschnitzler på én aften. Fredag vil de slå deres rekord.
Klokken fire fredag morgen blev lyset tændt i køkkenet på Aarup Kro.
Her mødte den første medarbejder ind for at gøre klar til de 1.200 jægerschnitzler, som kroen skal servere om aftenen.
- Der har været rigtig, rigtig stor opbakning, og jeg tror endda, at vi har sagt nej til 300-400 kuverter ud over de 1.200, vi allerede har solgt, siger kromand Casper Andersen.
De mange portioner er dog ikke hverdagskost for restauranten i Aarup, men derimod en del af et rekordforsøg. Den nuværende rekord er på 900 serverede schnitzler på en aften – men snart er den endnu højere.
Stor coronasucces
Da corona lukkede landet og restauranterne ned for to år siden, fik Casper Andersen et råd af sin bankmand om at sadle om og satse på takeaway.
Det blev en kæmpe succes. Aarupgenserne strømmede til kroen, og på 14 dage solgte Casper Andersen 2.500 kuverter, hvor han førhen plejede at sælge 200.
Takeawayeventyret toppede, da kroen en fredag under coronanedlukningen solgte hele 900 portioner af deres jægerschnitzel.
Men nu skal rekorden altså slås. Derfor lagde Casper Andersen et opslag på Facebook for at høre, om der var opbakning til rekordforsøget, og det var der. På ti dage var der udsolgt.
- Det er mange kuverter, der er solgt på ti dage. Men jeg har også haft en person til at styre min mailkonto, for der er tikket mails ind hele tiden, fortæller kromanden.
Fredag eftermiddag er der gang i alle otte blus, der er ekstra varmekapacitet på ovnene og et varmeskab, der kan holde maden varm.
- Man skal aldrig sige aldrig
For at kunne håndtere serveringen af 1.200 jægerschnitzler, har Aarup Kro sat det hele i system. Der er to udleveringssteder, hvor man kan hente sin aftensmad, og så har man skullet vælge et afhentningstidspunkt.
På kroen regner de med at kunne udlevere 100 schnitzler hvert kvarter, men ifølge Casper Andersen kan man godt regne med, at der er lidt ventetid, når man skal hente sin mad. Han er dog ikke i tvivl om, at de nok skal slå rekorden.
- Vi har jo kunnet det før, så jeg tænker også, at vi kan igen. De 300 ekstra kuverter tænker jeg nok skal gå, siger kromanden.
Der er ingen tvivl om, at det koger i køkkenet på Aarup Kro fredag aften. Der er solgt nok kuverter til at slå rekorden, og kromanden er sikker på, at alle nok skal få deres mad. Om det bliver til et nyt rekordforsøg i fremtiden må tiden dog vise.
- Da vi stod og bankede bøffer i går, tænkte jeg, at vi skal ikke højere op end 1.200, for det er køkkenet for småt til, men man skal aldrig sige aldrig. Jeg kan finde på hvad som helst, siger Casper Andersen.
- Termometeret ligger lige omkring frysepunktet eller under, og det bliver altså højest til en seks-otte grader i løbet af eftermiddagstimerne, siger TV 2 Vejrets Ellen Nybo.
Det flotte påskevejr bliver dog udfordret i løbet af lørdagen, hvor skyer vil trække ind over Fyn.
- Flere skyer kommer til i løbet af både formiddags- og eftermiddagstimerne. Og så er der også risiko for at skyer trækker forbi - nogle af dem kan være med lidt slud, fortæller Ellen Nybo.
Desuden vil temperaturen føles lavere end det seks-otte grader, da det vil være blæsende med en frisk vind til kuling fra en vestlig og nordvestlig retning og med kraftige vindstød.
Fynske familier vil af med indlogerede ukrainere
650 ukrainere er kommet til Fyn, siden krigen begyndte, og flere af dem er privat indlogeret. Nu ønsker flere fynboer dog, at ukrainerne flytter ud igen.
Det begynder lige så stille at knage i de nye familiesammensætninger, hvor flygtende ukrainere er flyttet ind i private hjem.
For godt en måned siden ankom de første ukrainske flygtninge til fyn, og massevis af fynboer var hurtigt klar til at åbne deres hjem for de mænd, kvinder og børn, der var flygtet fra deres hjemland.
Siden da er omkring 650 ukrainerne kommet til Fyn.
Men det er dog mere end bare husly og hygge, når man åbner hjemmet for fremmede.
- Vi danskere var i starten drevet af at hjælpe, næstekærlighed og identifikation over for den skrækkelige katastrofe i Ukraine. Og der er noget skønt over næstekærlighed, men idealisme har det også med at lukke øjnene over for realiteterne, siger Louise Schwartz, afdelingschef ved Afdeling for Traume og Torturoverlevere i Odense i Psykiatrien i Region Syddanmark
Virkeligheden er nemlig, at alt fra spisetider, morgenrutiner og lån af bil er blandt de ting, der skal afstemmes, når man er værtsfamilie.
Fra privat til kommunal indkvartering
Odense, Ærø, Nordfyns og Faaborg-Midtfyn kommuner bekræfter overfor TV 2 Fyn, at de har modtaget henvendelser fra borgere, der ønsker hjælp til at få genhuset de ukrainere, de har boende.
Og det overrasker ikke Louise Schwartz. For det er en menneskelig reaktion, ligesom man kan blive træt af at have svigerfamilien boende.
- Vi bliver alle socialt mætte indimellem. Det bliver vi især, når vi bor med andre end ens familie. Når man så samtidig har sproglige og kulturelle vanskeligheder, kan det være svært at forventningsafstemme, og så kan man komme til at træde hinanden over tæerne, siger hun.
Kommunerne fortæller, at der virker til at være en tendens, hvor borgere, der har indkvarteret ukrainere privat, nu beder om hjælp.
- Vi har hørt fra værtsfamilier, at de synes, det er lidt anstrengende. Selvom det er gjort med deres gode hjerte, er det hårdt at have nogle boende i sit hjem hele tiden, siger Marianne Vitus, der er job- og voksenchef ved Ærø kommune.
Og det er ikke kun de danske værtsfamilier, der er presset af at leve op og ned af fremmede.
- Ukrainerne føler sig trængt og klemt, da det ikke er deres hjem, og de er gæster, fortæller Marianne Vitus.
De fynske kommuner, der har modtaget henvendelser fra borgere, har alle hjulpet med kommunal indkvartering.