Fynbo får wildcard til VM i speedway
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fynboen Anders Thomsen og Leon Madsen har fået wildcard til VM-serie, hvor Danmark i alt får tre deltagere i 2022.
Danmark er garanteret tre deltagere i næste sæsons VM-serie i speedway.
Ganske vist formående ingen danskere at kvalificere sig via dette års VM-grandprixserie, der krævede en placering i top-6, men i stedet har to med dansk pas fået tildelt wildcard. Derudover har Mikkel Michelsen fået plads ved at vinde EM.
Borgmesters håndtering af letbane-strid møder kritik:
- Den her åbenhed skal på banen nu
En strid mellem Odense Letbane og entreprenørfirmaet Comsa kan få store økonomiske konsekvenser for Odense Kommune, og det får byrådsmedlem Araz Khan og Venstre til at rejse kritik. De mener ikke, borgmesteren har været åben nok om konflikten.
Opdatering
Artiklen er opdateret med reaktioner fra Odense borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), som i første omgang havde afvist at kommentere på historien.
I weekenden kom det frem, at Odense Letbane er havnet i en økonomisk strid med Comsa, der er hovedentreprenør på projektet.
Det spanske entreprenørfirma har rejst et "væsentligt ekstrakrav", og det kan have store konsekvenser for letbanens budget. Kravet er nemlig større, end de reserver Odense Letbane har sat til side.
Det får nu byrådsmedlem Araz Khan (V) og Venstre til at rejse kritik af borgmester Peter Rahbæk Juel (S). De mener ikke, at borgmesteren har informeret ordenligt om de problematikker, letbanen står over for.
- Jeg synes, det er dybt kritisabelt, at det er jer medier, der skal bringe oplysningerne, og det er jer, der skal finde frem til det her, i stedet for at man allesammen har været informeret som byens ledelse. Jeg synes, den her åbenhed skal på banen nu, siger Araz Khan til TV 2 FYN.
Tid til revidering
Araz Khan mener, at de økonomiske problemer med letbanen, vil få store konsekvenser for andre områder i Odense Kommune.
- Hver eneste krone man overskrider de her reserver med, skal i stedet findes inden for indeværende budget. Og det betyder, at pengene skal tages fra nogle andre, siger Araz Khan.
Han har længe været imod at indlede en anden fase af letbaneprojektet. Med den nye oplysninger om økonomiske problemer opfrodrer han derfor andre politikere til at tage stilling til projektets fremtid.
- Det her gør bare yderligere, at os 29 politikere, der sidder i Odense byråd bør og skal spørge sig selv, om ikke man skal tage stilling til det her nu. Så når borgerne går til valg, så vælger de ud fra, om man vil have en etape to eller ej. For det fylder meget hos odenseanerne, fortæller Araz Khan.
Tiltro til letbanen
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) afviser fuldstændig angrebet fra Venstre, som han kalder "grundløse beskyldninger".
- Jeg er på lige fod med økonomiudvalget, hvor Venstre også er repræsenteret, orienteret om, at Odense Letbane forventer at holde sig inden for budget og tidsplan. Det er alene Odense Letbane, der har ansvaret for at orientere politikere og offentlighed om relevante aspekter at letbanebyggeriet, siger Peter Rahbæk Juel til TV 2 Fyn.
Han understreger, at han har fuld tillid til Odense Letbanes kommunikation og information til kommunens Økonomiudvalg.
- Jeg har tillid til, at de informerer os, når det er nødvendig, og hvis der er udfordringer af en karakter, der er relevant for Økonomiudvalget at kende til. Ligesom de har gjort gennem hele anlægsfasen. Derfor vil jeg opfordre Venstre til at holde hovedet koldt - også selvom kommunalvalgkampen er gået i blodet, siger borgmesteren.
Det var ventet, at et wildcard ville tilfalde Leon Madsen, mens det er mere overraskende, at også fynske Anders Thomsen har fået en plads.
Der blev i alt uddelt fem wildcards, og de øvrige tre gik til Jason Doyle, Robert Lambert og Martin Vaculik. Det oplyser Det Internationale Motorcykelforbund (FIM) i en pressemeddelelse.
Fra 11.-plads til VM
Leon Madsen blev i år nummer syv i VM-serien, mens Anders Thomsen fra Munkebo sluttede på 11.-pladsen. Mikkel Michelsen, der kun deltog i et grandprix, blev nummer 18 med 9 point.
Madsen mente da også, at han lå lunt i svinget til at få et wildcard, da det sidste grandprix var kørt i weekenden.
- Når man bliver nummer to til europamesterskabet, ligger nummer fem i den hårdeste liga i Polen, er udtaget til det danske landshold og er tæt på at nå en sjetteplads ved VM, samtidig med at jeg i begyndelsen af sæsonen fik et forstrakt ledbånd og korsbånd i mit knæ, synes jeg, det taler for sig selv, sagde han til Ritzau søndag.
Grund til "stærk bekymring": Munkebo-børn mistrives i højere grad
I Kerteminde Kommune er man "bekymret" eller "stærkt bekymret" for 176 nul- til seksårige. En tredjedel af børnene er bosat i Munkebo.
Et nyligt offentliggjort notat fra Kerteminde Kommune viser, at en stor del af de børn, kommunen har bekymringer for, er bosat i Munkebo.
Ifølge notatet er der grund til "stærk bekymring" for 15 af kommunens mindste borgere med adresse i Munkebo. I Kerteminde Kommunes øvrige fire skoledistrikter er der tilsammen syv børn, der fået denne vurdering.
- Man kan sige, at det også kommer bag på os, at det forholder sig sådan, for vi har ikke oplevet, at Munkebo ellers skiller sig bemærkelsesværdigt ud, når vi ser på for eksempel SSP-området og kriminalitet, siger Kent Valsøe (K), der er næstformand i Børn-, Unge- og Uddannelsesudvalget i Kerteminde Kommune.
Der bor i alt 434 børn i alderen nul til seks år i Munkebo, mens 525 børn i samme alder har bopæl i Langeskov distrikt. Her har man til sammenligning bare ét enkelt tilfælde af "stærk bekymring".
To gange om året vurderer kommunens pædagoger de små i både vuggestuer og børnehaver. Hvert barn bliver vurderet ud fra en række kriterier for trivsel, og et barn havner i kategorien, hvor der er grund til "stærk bekymring", hvis pædagogerne mener, at flere at kriterierne passer på barnet.
Det kan eksempelvis være, fordi barnet isolerer sig, er udadreagerende og ikke udvikler sig alderssvarende.
Stikker ud flere steder i statistikken
Foruden "stærk bekymring" for 15 af Munkebos mindste, skiller distriktet sig også ud fra de øvrige ved, at 11 af de i alt 23 skoleudsatte børn i kommunen er bosat i Munkebo. Samtidig omhandler næsten halvdelen af indstillingerne til Børn og Unge-rådgivningen børn fra Munkebo.
Derudover er antallet af småbørnsfamilier i distriktet, der har brug for ekstra besøg af sundhedsplejen, på 76 procent. I de øvrige fire distrikter ligger tallet på omkring 20 procent.
- Når vi kan se, at der er udslag på barometret i Munkebo, betyder det, at vi skal finde ud, hvorfor det forholder sig, som det gør, siger Kent Valsøe.
Til trods for, at størstedelen af de alvorlige bekymringssager findes i Munkebo, mener hverken Børn-, Unge- og Uddannelsesudvalgets næstformand eller formand Alex Haurand (SF), at der er behov for store ændringer på området.
- Det er ikke sådan, at tallene ikke kalder på opmærksomhed - det gør de i høj grad. Men vi skal ikke hen og lave en revolution. Vi skal huske, at på hver enkelt skole er der børn, som har brug for ekstra indsats. Vi må ikke glemme andre børn, fordi der er tal, der ser foruroligende ud et sted, siger Alex Haurand.
Hvert barn vurderes
Det er første gang, at kommunen har samlet så mange parametre i en oversigt over trivslen i de enkelte dagtilbudsdistrikter. Udover at skabe overblik over, hvordan sagerne fordeler sig geografisk, skal notatet bruges til at kunne følge udviklingen på området i fremtiden.
- Hvis de næste rapporter, vi ser, tegner samme billede, vil vi kigge ind i, hvad der foregår og ikke foregår. Det er jo aldrig sjovt at have et område, der er udsat - det er vel ligeså meget Munkebos gode ry og rygte, der er på spil. Men der hvor det er lige nu, så er det håndterbart, siger Kent Valsøe.
Der bor i alt 1.789 børn i alderen nul til seks år i Kerteminde Kommune.
33-årige Madsen havde sin bedste sæson i 2019, hvor han vandt tre grandprixer og opnåede en samlet placering som nummer to.
Der er 15 faste kørere med i VM-serien, og kun Polen har flere deltagere end Danmark med sine fire kørere.