Der er langt fra værdier som tolerance og samfundssind til beslutningen om at hjemsende unge syriske flygtninge, der er i gang med en uddannelse i Danmark.
Sådan lyder udmeldingen mandag i en kronik i Berlingske, som er underskrevet af 15 af landets største uddannelsesorganisationer.
Blandt medunderskriverne er Efterskoleforeningens formand og tidligere forstander på Ryslinge Efterskole Torben Vind Rasmussen. Han mener, det er afgørende, at uddannelserne markerer sig i debatten.
- Vi har oplevet efterskoleelever, der har måttet afbryde deres ophold, uden at kunne afprøve deres sag. Det udfordrer os på, hvad det er for et samfund, vi gerne vil skabe, når vi gebærder os sådan over for vores egne borgere, siger han.
Det samme mener Annette Vilhelmsen, der er næstformand i Danske Erhvervsskoler og Gymnasiers lederorganisation og direktør for Tietgen i Odense.
- Det strider lidt imod det, der er vores fornemmeste opgave; nemlig at de unge, der er startet, kan gennemføre deres uddannelse, siger hun.
De har underskrevet kronikken
Hjemsendelse strider mod værdier
En af de centrale pointer i det fælles opråb er, at hjemsendelsen af syriske flygtninge går imod skolernes egne værdisæt.
Blandt andet er det fastsat ved lov, at landets folkeskoler, friskoler, højskoler og ungdomsuddannelser skal udvikle elevernes forståelse for friheds- og menneskerettigheder.
Men den målsætning hænger ikke sammen med den nuværende situation, mener den tidligere fynske efterskoleforstander.
- Hver eneste dag arbejder vi med respekt, næstekærlighed og rummelighed i undervisningen, for det er den måde, vi gerne vil have, at eleverne udvider deres horisont på. Men det er vanskeligt at massere det budskab ind i de unge, når vi på den anden side negligerer det i de handlinger, vi foretager, siger Torben Vind Rasmussen.
Fynsk elev gjorde indtryk
Så sent som i onsdags kunne TV 2 Fyn fortælle om 100 elever fra Nyborg Gymnasium , der demonstrerede for deres 19-årige skolekammerat Aya Abo Daher. Få måneder inden sin studentereksamen har hun fået besked på, at hun skal tilbage til Damaskus i Syrien, hvor hendes familie flygtede fra i 2015.
Hendes historie har været med til at skubbe på for opråbet fra de danske uddannelser, fortæller Torben Vind Andersen, der også ser det som et konkret eksempel på, hvorfor man burde gøre tingene anderledes.
- Det er et af de eksempler, som viser, at der ikke er en vilje til at tage børn og unges skæbner alvorligt. Men i stedet for at placere dem i udrejsecentre, så lad os se på, hvordan vi får en hjemrejse ekspederet, siger han.
Annette Vilhelmsen finder det også problematisk, at elever skal se deres kammerater blive taget ud af fællesskabet.
Derfor håber hun, at det fælles opråb fra uddannelsesorganisationerne kan være med til at rykke politisk.
- Jeg håber, de en gang til vil overveje, om Syrien er et sikkert sted. Det er muligt, at man har konkluderet forhastet, siger hun.
Danmark er lige nu det eneste land i Europa, som vurderer, at det er sikkert at sende syriske flygtninge tilbage til deres hjemland.