Miljøminister udnævner fynsk direktør som formand for nyt klimapartnerskab
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Camilla Haustrup Hermansen, der er direktør for den odenseanske virksomhed Plus Pack, er udnævnt af miliminister Lea Wermelin som formand for nyt klimapartnerskab.
På grund af en ambitiøs vision for sit arbejde med bæredygtig plastemballage blev den fynske direktør Camilla Haustrup Hermansen tidligere på året tildelt Plastprisen 2019 af Plastindustrien.
Nu er hun også blevet udnævnt af miljøminister Lea Wermelin (S) som formand for et nyt klimapartnerskab. Her skal hun komme med anbefalinger til, hvordan affaldssektoren og vandsektoren kan blive bedre til at reducere deres klimaaftryk.
- Det er gået op for os i den her uge
Kollegies plastikforbrug er enormt:
- Det er gået op for os i den her uge
Den seneste uge har H. C. Ørsteds Kollegiet i Odense samlet plastikaffald ind for at se, hvor meget der bruges i løbet af en uge. Både det man selv bruger, og det man finder i naturen.
12 sække med tæt på 10 kilo plastikaffald fra husholdningen og naturen. Plastikflasker, plastikposer, plastikbakker - plastik i alle afskygninger.
Så meget plastik har unge studerende fra to køkkener på H. C. Ørsteds Kollegiet den seneste uge samlet ind i et eksperiment sammen med Bemærk, TV 2/Fyns ungdomsredaktion.
Det har de gjort for at visualisere, hvor meget plastik der bruges i løbet af en uge.
- Jeg vil tro, at vi har mest plastik fra husholdningen, men der er også rigtig meget, vi har samlet op på vejen, når vi har været ude at handle for eksempel, siger Viktor Jørgensen fra køkken 3263.
Og Viktor Jørgensens køkken var det køkken, der i eksperimentet løb med sejren, fordi de samlede flest poser med plastik.
Mærkelig affaldssortering
I det konkurrende køkken, køkken 1263, stod Frederike Durow i spidsen. Hun er international studerende på SDU og kommer oprindeligt fra Tyskland, hvor affaldssorteringen er noget anderledes, end det hun oplever i Danmark.
Det er gået op for mig i den her uge, hvor meget plastik der er.
Viktor Jørgensen
- Forskellen er, at vi i Tyskland sorterer plastik fra i en anden pose, end vi gør her, hvor vi bare blander det med alt andet, siger hun:
- Så dengang jeg flyttede ind her på kollegiet, var det mærkeligt.
Adfærdsændring på vej
De 12 sække med plastikaffald fra blot fire dages eksperiment kommer lidt bag på deltagerne fra køkkenerne, og det har derfor også gjort indtryk på dem.
- Jeg har aldrig tænkt over, hvor meget plastik der egentlig er i hverdagen, og det er gået op for mig i den her uge, hvor meget plastik der er, siger Viktor Jørgensen, som nu vil foreslå køkkenet at sortere plastik i dagligdagen.
- Vi har for eksempel en spand, hvor vi putter alle vores Tysklands-dåser og metal i, og jeg kunne sagtens forestille mig, at vi også gjorde det med plastik.
Kunne du godt tænke dig gode råd til, hvordan du undgår plastik i hverdagen, kan du se 12 gode råd her.
- Jeg ser derfor frem til at modtage erhvervets egne forslag til at få udledningen af drivhusgasser ned. Samtidig er jeg selvfølgelig interesseret i bud på, hvordan de to sektorer kan sætte skub i den grønne omstilling, og hvor de ser potentialer og barrierer. Det arbejde er jeg glad for, at Camilla Haustrup Hermansen fra Plus Pack har sagt ’ja tak’ til at lede, siger Lea Wermelin i en pressemeddelelse.
Det er Camilla Haustrup Hermansens arbejde med bæredygtighed i Odense-virksomheden Plus Pack, der er ligger bag udnævnelsen. Udover at være medejer er hun også direktør for virksomhedens forretningsudvikling.
Skal reducere klimaaftryk
I det nye klimapartnerskab mellem regeringen og erhvervslivet skal Camilla Haustrup Hermansen fokusere på affald, vand og cirkulær økonomi og samabrejde med de centrale aktører på områderne, der udgør 2 procent af den danske drivhusgasudledning.
Minister om klimaneutralt flybrændstof: Rigtig god idé, men ...
Klimaminister Dan Jørgensen er positivt indstillet over for grønt flybrændstof, men han kommer ikke med konkrete løfter om hjælp til storstilet projekt på Fyn.
Muligheden for, at fly kan bruge biobrændsel i stedet for CO2-belastende flybrændstof bliver positivt modtaget af den danske regering.
Klimaminister Dan Jørgensen (S) bakker nu op planerne om at producere klimaneutralt flybrændstof. Der er tale om såkaldt elektrofuel, hvor blandt andet biogas spiller en afgørende rolle.
- Vi ved, at uanset hvad man gør, så vil flytransporten stige. Derfor er det her en rigtig, rigtig god idé, siger Dan Jørgensen til TV 2/Fyn.
Ingen konkrete løfter
Idéen blev fremlagt tirsdag af en række forskere fra Syddansk Universitet, som også foreslår, at et stort produktionsanlæg til flere milliarder kroner placeres på Fyn.
Klimaministeren kommer dog ikke med konkrete løfter om hjælp til det storstilede projekt.
- I Danmark støtter vi allerede biogasanlæg, som er en vigtig del af det her med mange millioner. Det er godt, men der kan også være behov for yderligere - både finansiering og lovgivningsmæssige tiltag. Der lytter vi til, hvad man siger i branchen, og jeg er meget opsat på, at det skal blive en succes for Danmark - ikke mindst for klimaets skyld, fortæller Dan Jørgensen.
Venstre: Rigtig godt tidspunkt
Idéen om mere klimavenlige flyrejser modtages også positivt af tidligere klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der er medlem af Klima- Energi og Forsyningsudvalget.
Han mener, at forskerne kan sætte sig klar og vente på, at planerne bliver til virkelighed.
- Der er meget store perspektiver i projektet. En af de største udfordringer, vi har på klimaområdet, er flytrafikken og at finde alternativer til diesel og olie. Der må man bare sige, at initiativet falder på et rigtig godt tidspunkt, siger Lars Christian Lilleholt.
Klimaminister: Lange udsigter til at gøre forskel for klimaet
Det har formentlig lange udsigter, at din flyrejse kan blive klimavenlig. Dan Jørgensen tager dog idéen med videre i sit politiske arbejde på Christiansborg.
- Der er stadig et stykke vej til, at vi står i en situation, hvor det er rentabelt nok til, at det for alvor vil gøre en forskel for klimaet. Det her bliver en vigtig del af de klimahandlingsplanforhandlinger, som vi skal have gang i på den anden side af jul, forklarer Dan Jørgensen.
Der findes allerede klimaneutralt brændstof, men det er op til fire gange så dyrt som konventionelt flybrændstof. Det nye klimavenlige brændstof vil ifølge forskerne kun blive en smule dyrere end traditionelt jetbrændstof.
- Danske løsninger indenfor affald, vand og cirkulær økonomi er allerede i dag anerkendte ude i verden. Men det fritager os ikke fra forpligtelsen til at gøre det endnu bedre. Det er et stort ansvar, som vi må tage på os, og heldigvis er der en stor vilje i virksomhederne til at gøre det. Nu vil jeg gå sammen med gode kræfter inden for vandsektoren og affaldssektoren og se på, hvordan vi kan finde endnu flere konkrete løsninger, der på samme tid kan reducere det danske klimaaftryk og inspirere resten af verden til at følge os, siger Camilla Haustrup Hermansen i pressemeddelelsen.