Søren Skarby trasker gennem vandet i sine waders. Hans fødder skal dog slæbe sig gennem kilovis at fedtemøg, før han når ud, hvor han kan kaste snøren.
Havet omkring Fyn er nødlidende. Det har forskere slået fast i en rapport om iltsvind, som blev offentliggjort fornyeligt.
Derfor skal den grønne trepart, som blev indgået i juni i år, være med til at redde det Sydfynske Øhav fra kvælningsdøden. Eller skal den?
For med de konkrete forhandlinger om en trepart i gang, viser et lækket udkast til et aftaleudkast fra Regeringen, som DR har set, at man går efter den mindste reduktion af udledning af kvælstof til havet. Noget som skaber undren hos forskere og fiskere.
- Der bliver taget noget fra os alle sammen på den måde her, siger lystfisk Søren Skarby, da TV 2 Fyn møder ham ved Nakkebølle fjord på Sydfyn.
Han frygter, at det går endnu mere galt for tilstanden i havet, hvis ikke der bliver gjort noget drastisk.
- Min datter og hendes børn kommer jo ikke til at kunne opleve et hav i balance. Så bliver det i hvert fald først efter, jeg har kastet med fluestangen for sidste gang, siger han.
Politisk ansvar
Professor Stiig Markager ved Institut for Ecoscience - Marin biodiversitet og eksperimentel økologi, er ligeledes forundret over det lækkede aftaleudkast. For hvis det ender med den mindst mulige reduktion af kvælstof, så har havet et problem.
- Det virker mystisk og helt afkoblet fra virkeligheden, når man ser på udbredelsen af iltsvind i området, siger han.
Ifølge rapporten Second opinion som Finansministeriet er udarbejdet, er der i alt tre scenarier, hvor det, der kaldes mest ambitiøst skal sikre en reduktion af kvælstof på 14.100 ton på landsplan, og det mindst ambitiøse en reduktion på 12.900 ton.
Scenarier
I den modsatte ende af lejren, hos landmand Claus Jørgensen vil det også have konsekvenser. Her er det bare omvendt. Jo mindre kvælstof han må bruge, desto sværere får han ved at dyrke sine marker.
- Resultatet bliver, at vi får færre afgrøder, vi avler færre tons korn. Og vi har stadig en verden i voldsom befolkningsvækst, så fødevarerne skal stadig bruges, siger han.
- Der bliver skruet på skruen overfor os hele tiden, siger Claus Jørgensen.
Lystfisker Søren Skarby mener dog, at politikerne nu skal tage et ansvar. Han mener nemlig at den ramme, det har sat for landmændene hidtil er for skæv.
- De politikere, der sidder med det her, de er så skyldige. Landmændene agerer inden for den ramme de har fået, den er bare skæv. Så jeg håber der er nogle politikere, der viser mod og siger: nu gør vi det.
Alvorligt, siger ministeren
Skulle det ende med at den grønne trepart vedtages med en reduktion på 12.900 tons reduktion, så vurderer Stiig Markager, at det ikke vil have nogen særlig stor effekt.
- Så tror jeg ikke du får en væsentlig forbedring omkring Fyn. Du får nogle reduktioner og de skal nok hjælpe lidt. Men når klimaforandringerne også er til stede med varmere vand og mere nedbør og ikke er medregnet i scenarierne, så bliver det ikke bedre. Det trækker i den modsatte retning, siger han.
Ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus er da heller ikke blind for problemet, og siger til TV 2 Fyn i et skriftligt svar, at han finder havets tilstand bekymrende.
- Det er meget bekymrende, at iltsvindet bliver værre år for år. Vi er ikke i mål, før der er god tilstand i vores vandoplande, siger han og tilføjer.
- Som minister kommer jeg ikke til at tage pressen med ind i forhandlingslokalet, og diskuterer derfor ikke konkrete scenarier i offentligheden. Men jeg er fuldstændig enig i, at der bliver udledt alt for meget kvælstof i vores fjorde og kyster. Uanset scenarie skal der skal tages et voldsomt spring frem i forhold til at begrænse udledningerne.