Mandag registrerede den fynske afdeling af Dansk Ornitologisk Forening (DOF) flere end 20 fugle smurt ind i olie nær Fyns Hoved.
Ulykken er sket efter containerskibet Victoria stødte på grund og lækkede olie fra en 50 meter lang og 20 meter bred flænge i brændstoftanken.
Ifølge Forsvarets Operationscenter er skaderne af olieforureningen af et "overskueligt omfang" sammenlignet med, hvad der kunne være sket. For fuglene i området er der dog tale om en regulær katastrofe, mener formand for DOF Fyn, Henrik Kalckar Hansen.
De ligger og lider, men hvis fuglene ikke er svækket nok, når vi begynder at aflive dem, vil de søge til havs igen. På den måde forlænger vi bare pinen.
- Sådanne ulykker kan have massive konsekvenser for miljøet og fuglebestanden i Danmark, fortæller han.
DOF Fyns vildtkonsulent og politiets beredskab er fuldt beskæftiget tirsdag med at registrere antallet af ramte fugle nær Fyns Hoved, Æbelø og Gyldensten Strand. Ifølge Ritzau er der allerede nu fundet 75 fugle.
- Havdykænder vil få olien på sig, når de dykker til bunds for at finde noget at spise. Olien gør, at vandet kommer helt ind under fjerdragten, og det svarer til at vinterbade. Det gør man ikke ret længe ad gangen. Det isolerende lag i fjerene forsvinder, og fuglene trækker vand ind, forklarer Henrik Kalckar Hansen.
I første omgang gælder det for DOF Fyn om at registrere, hvor mange havdykænder, hvilke arter og hvor henne, de er ramt af olieudslippet.
Når fuglene er tilstrækkeligt svækkede, vil de blive aflivet.
- De ligger og lider, men hvis fuglene ikke er svækket nok, når vi begynder at aflive dem, vil de søge til havs igen. På den måde forlænger vi bare pinen. Det er rigtig synd, og vi kan godt skyde en eller tre, men hvis det drejer sig om 20 fugle, vil de 17 andre flyve ud på havet, siger DOF Fyns formand.
Hvor længe havdykænderne skal ligge, inden frivillige jægere kan skyde dem, afhænger af, hvor påvirket de er. Nogle af fuglene er så indsmurt i olie, at de ikke har mulighed for at flytte sig, og de vil dø inden for et døgn. Letindsmurte fugle bliver kolde og afmagret, og de vil i så fald kunne overleve i flere uger.
- I første omgang er det meget vigtigt, at vores folk holder sig på afstand og hele tiden er i kontakt med vildkonsulenten. Med hans erfaring griber man ind og afliver, fortæller Henrik Kalckar Hansen.
Ønsker ny lovgivning
Victoria stødte på grund fredag aften, selvom kaptajnen var advaret om de mange grunde i området omkring Fyns Hoved af Vessel Traffic Service (VTS) i Korsør, hvor man overvågner skibstrafikken.
Henrik Kalckar Hansen håber, at tvungen los i danske farvande vil blive indført efter ulykken.
- Vi synes simpelthen, at det er unfair, at man ikke pålægger erhvervet den meromkostning, det er at sikre, der ikke sker sådanne miljøkatastrofer. Vi har jo set det flere gange, og vi ved, at Fyn er udsat, fordi vi har mange lave kystområder. De danske farvande er meget små i forhold til de store skibe. Det er vandpytter, de sejler rundt i, mener Henrik Kalckar Hansen.
Se indslaget med de fynske ornitologer, der er på udkig efter fugle indsmurt i olie.