Under en høj lygtepæl står en skulderbred skikkelse med hænderne i bukselommerne en meget tidlig morgen på Bagenkop Havn på Langeland. Solen er endnu ikke til at spotte på horisonten.
Lygtepælen lyser på skikkelsens baghoved og hengiver hans ansigt i mørke skygger. Den mørke silhuet bevæger sig næsten ikke og virker ikke rigtig til at bemærke den stærke lugt af tang, der hænger i luften.
Der er næsten helt stille. Vinden har besluttet sig for at sove længe men formår alligevel at plaske vandet mod havnekanten engang i mellem, så det giver et lille skvulp.
Klokken er halv seks, da stilheden bliver brudt af en bagenkopsk dialekt.
- Godmorgen! Er i klar?
Den mørke skikkelse har et navn. Ulrik Kølle Hansen hedder han. Og hvad laver han så tidligt om morgenen på Bagenkop Havn? Han skal fiske fladfisk. Men ikke med fiskestang og en bøtte regnorme.
Ulrik Kølle Hansen er erhvervsfisker. Hver dag sejler han frisk som en fisk tidligt ud om morgenen fra Bagenkop Havn og vender hjem om eftermiddagen med kasser med rødspætter, torsk, skrubber og isinger.
Trawl eller garn
På Bagenkop Havn står Ulrik i et par blå malerbukser, en varm regnjakke i sort og orange og en strikket blå tophue, der kun lige dækker det øverste af ørerne.
Den morgenfriske fisker stiller sig på kanten af sin båd og svinger sig så let som ingenting ned i fiskekutteren.
Havnen har gennem mange år vokset sig stor, men antallet af kuttere er faldet drastisk med tiden. De dårlige forhold for fiskerne har gjort fiskeriet til et døende erhverv på Fyn og øerne, og Ulrik Kølle Hansen er derfor en af de sidste fiskere, der er tilbage.
- Det er en livsstil. Men det er ikke bare noget, som man lige gør fra otte til fire. Man skal være indstillet på at arbejde mere, end hvad man tjener. Hvis man er parat til det, så lykkedes det også, siger fiskeren.