Stort Tour de France-monument indviet: - Man vil tænke på, at der skete noget exceptionelt i Nyborg

Lørdag formiddag blev en gul cykel indviet som en markering på, at Tour de France snart rammer Nyborg. Og cyklen vil for altid være et mindesmærke.

Om under en måned kommer cykelryttere til at drøne over målstregen i Nyborg, når anden etape af Tour de France afsluttes 2. juli. 

Mens både gule roser, store, malede trætrøjer og anden gul pynt er planlagt til at pryde byen op til cykelløbet, har den østfynske by lørdag kunnet indvie et blivende Tour-monument i form af en stor, gul cykel i rundkørslen på Storebæltsvej.

- Så bliver man jo glad og stolt over at komme fra Nyborg, smiler Anders Møller, der er næstformand i Nyborg Cykelklub, da han ser monumentet.

Anders Møller cykler forskellige cykelløb hver weekend og glæder sig over den gule cykel i hjembyen.
Anders Møller cykler forskellige cykelløb hver weekend og glæder sig over den gule cykel i hjembyen.
Foto: August Sandberg

Lokal kunst 

Selvom det gule monuments primære funktion er at markere Tour de France i byen, så bliver det også stående i rundkørslen efter 2. juli.

- Med markeringen får vi sat noget, vi kan nyde før, under og efter. Det skal være med til at fejre og gøre det til en folkefest, og efter løbet skal vi kunne tænke på, at der skete noget helt exceptionelt i Nyborg, siger borgmester i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs (V).

Cyklen er lavet af rustfrit stål og tegnet af den lokale kunstner Sussie Baassel Holdt og har siden offentliggørelsen af Nyborg som målby været det grafiske stempel på touren i det østfynske, og borgmesteren er sikker på, at den også vil være relevant om 25 år.

- Vi afholder verdens største årlige tilbagevendende begivenhed i byen, og man skal aldrig sige aldrig, men den kommer nok ikke til Nyborg igen, smiler Kenneth Muhs.

Cykelglæden varer ved

Til lørdagens indvielse var mange nyborgensere mødt op for at få første blik på cyklen, og for Nyborg Cykelklub var det et smukt syn.

- Jeg cykler cykelløb næsten hver weekend. Vi elsker at cykle, og når der sker sådan noget i byen, så møder man op. Monumentet betyder, at vi ikke bliver glemt, for man ser den cykel lige, når man kommer ind i byen, siger Anders Møller.

Han kommer selv til at stå ved målstregen at heppe, når cykelrytterne kommer forbi, men ifølge både ham og Kenneth Muhs er der god grund til at have cyklen stående dér i rundkørslen.

Nyborg Cykelklub var begejstrede for monumentet.
Nyborg Cykelklub var begejstrede for monumentet.
Foto: August Sandberg

- Man skal gerne bagefter kunne se, at det her var en målby, men vi vil jo også gerne have flere til at cykle på arbejde og i skole, og det kan den være et billede på, siger borgmesteren og tilføjer:

- Den har mange års relevans og fortæller mange historier.

Målstregen ligger 2,7 kilometer inde i Nyborg og byder inden da på en tur over Storebæltsbroen, som også får en særlig udsmykning under Tour de France.

Oversigt

    Oversigt