Tre ansatte og to patienter på Odense Universitetshospital i Odense er konstateret positive med Covid-19, oplyser Region Syddanmark i en pressemeddelelse.
De fem tilfælde har relation til hinanden, og er derfor håndteret som et udbrud.
Udbruddet er konstateret på Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V og Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D, og er bekræftet sidst i uge 37 og først i uge 38.
Situationen er håndteret efter sundhedsstyrelsens vejledning og der er taget de nødvendige forholdsregler, skriver regionen.
Men hvorfor får offentligheden først nu kendskab til udbruddet?
- Fordi vi ville være helt sikre på, at vi havde indrammet hele udbruddet. Fra man er smittet går der jo noget tid - for nogle otte dage. Så nu kan vi med sikkerhed sige, at udbruddet er under kontrol, siger lægelig direktør på OUH, Bjarne Dahler-Eriksen til TV 2 Fyn.
Han fortæller, at ham bekendt har de fem smittede det godt og, at man som patient ikke har grund til bekymring.
- Vi er gået meget grundigt til værks og har taget alle de nødvendige forholdsregler i forhold til smitteopsporing, test osv. Situationen har heldigvis ikke haft stor betydning for vores patienter, men vi har desværre måttet udskyde en enkelt operation på grund af situationen, oplyser Bjarne Dahler-Eriksen.
Ansattes færden kortlagt
Afdelingsledelserne har sammen med sygehusets mikrobiologer og infektionshygiejniske eksperter foretaget smitteopsporing.
Det betyder, at medarbejdernes færden er blevet gennemgået, og herudfra er alle relevant medarbejdere og patienter blevet testet, ligesom nære kontakter er blevet identificeret og hjemsendt/isoleret.
Der er blevet taget kontakt til de patienter, som kunne være berørte, og de er gået i selvisolation og er testet efter retningslinjerne.
Én gynækologisk operation på Obstetrisk Afdeling D er pt. blevet udskudt som følge af situationen. Der er ikke fundet nye tilfælde siden 15. september, og udbruddet bliver derfor betragtet som afsluttet.
Besøgsbegrænsning forlænges
Siden 8. september har kun én fast pårørende eller ledsager kunnet få adgang til Odense Universitetshospital (OUH) ved indlæggelser og konsultationer.
Besøgsrestriktionerne stod til at udløbe i dag, men det forlænges nu til og med 4. oktober, oplyser OUH i en anden pressemeddelelse.
Samtidig udvides restriktionerne, så de også omfatter OUH's afdelinger i Svendborg, Nyborg og på Ærø.
Det skyldes den seneste udvikling i antallet af coronasmittede, hvor flere fynske kommuner den seneste tid er kommet over myndighedernes bekymringsgrænse på flere end 20 smittede per 100.000 indbyggere.
- Vi har ansvaret for nogle af dem, som bliver ramt ekstra hårdt, hvis de bliver smittet med covid-19, og dem skal vi selvfølgelig passe rigtig godt på, siger Niels Nørgaard Pedersen, administrerende sygehusdirektør på OUH, i meddelelsen.
Der er dog undtagelser for restriktionerne for pårørende til kritisk syge, døende eller børn.