Fra sundhedsrum til fixerum

Odense Kommune håber på, at det nye sundhedsrum i pantheonsgade kan omdannes til fixerum for narkomaner.

Natherberget i Pantheonsgade i Odense er flyttet ud på Østergade og derfor har Kirkens Korshær en ledig førstesal i huset.

- Først og fremmest skal det bruges til at hjælpe de hårdest belastede narkomaner og udsatte med akutte sygdomsproblemer og en brobygning til det etablerede system, det være sig praktiserende læger eller sygehuse, siger leder af Kirkens Korshærs varmestue i Odense Heintz Wolf.

I Odense er der et politisk flertal for at lave et egentligt fixerum, hvor narkomanerne kan tage deres stoffer i fred og ro.

Og kommunen håber, at valget vil give et flertal i Folketinget også. Så vil det nye sundhedsrum hurtigt blive omdannet til et fixerum.

- Vi mangler bare et politisk flertal på Christiansborg, der vil sige ok, lad os nu få fixerum med fix og ikke bare et sundhedsrum som selvfølgelig er sympatisk men som ikke er noget, der afhjælper den helt store problemstilling, der er at narkomaner dør, mens de indtager deres stoffer og at de er til stor gene for omgivelserne på grund af, at de har en ukontrollabel adfærd, siger socialrådmand i Odense Peter Rahbæk Juel (S).

Konservative siger nej

Hos de konservative er der ikke opbakning til at oprette fixerum. Her er holdningen, at man skal hjælpe narkomanerne ud af misbruget i stedet.

- Jeg synes ikke, at vi skal lovliggøre det og legalisere det ved at oprette fixerum, hvor nogle kan sidde og vejlede og sørge for, at de gør det rigtigt. I stedet for skal vi bruge kræfterne på, at få dem ud af deres misbrug, siger de konservatives folketingskandidat Vivi Kier.

Varmestuen har netop været på studietur til Hamborg, hvor man har haft fixerum i de seneste femten år.

- De har en lang og veldokumenteret erfaring, der betyder, at det simpelthen er fremragende for de hårdest belastede misbrugere. Både sundhedsmæssigt men så sandelig også i forhold til, at man ikke har de her dødsfald baldt narkomanerne som man har haft førhen, siger Heintz Wolf.

Og lederen af varmestuen bakkes op af Socialdemokraternes folketingskandidat Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Erfaringerne med fixerum er, at det er jo de hårdest lidende narkomaner, der bruger fixerummene, og de er afhængige i forvejen. Der trækkes ikke nogen nye til, det er ikke noget særlig romantisk miljø, skulle jeg hilse og sige, så tværtimod giver man dem en mulighed for at få en mere rolig tilværelse omkring deres stofmisbrug, og det giver faktisk nogle af dem ressourcerne til at komme ud af det igen.

Oversigt

    Oversigt