Ifølge DTU Space er det et af de største rumprojekter i dette århundrede, som den fynske virksomhed Space Composite Structures Denmark er med i.
Projektet med rumteleskopet James Webb Space Telescope, ledes af ESA, NASA og det canadiske rumagentur.
Fra dansk side er DTU Space på DTU og Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet med i projektet. Det er gennem DTU, at Space Composite Structures Denmark er blevet leverandør af dele til teleskopet.
Firmaet udvikler og producerer meget stærke elementer i kompositmateriale, som samtidig er meget lette.
- Det er lidt af en tilfældighed, at vi kom med i projektet. Men allerede nu er vi i fuld gang med at udvikle en ny generation af de dele, som, sendes ud i rummet denne gang. Dele, der er endnu lettere og stærkere, fortæller direktør Damir Ljubicic fra Space Composite Structures Denmark til TV 2 FYN.
Skal udforske de fjerneste dele af universet
Rumteleskopet James Webb Space Telescope skal sendes afsted ud i en bane 1,5 millioner km fra jorden. Her skal det gigantiske teleskop udforske de fjerneste dele af universet.
- Det vil give billeder af universets begyndelse, The Big Bang, og for en rumnørd som mig bliver det fantastisk af følge, siger Damir Ljubicic.
DTU Space har bidraget til teleskopet med udvikling, design, konstruktion og test af et ophæng i kulfiber til det instrument, der kaldes MIRI. Det er det ophæng, som Space Composite Structures Denmark producerer.
Ophænget består af rør i kulfiber med guld-belagte metalbeslag i enderne, som sikrer en stabil konstruktion, der udvider og sammentrækker sig mindst muligt, når den udsættes for henholdsvis varme og kulde i rummet.
Danske forskere skal analyserer data
DTU’s forskere er også med i front, når teleskopet begynder at sende data tilbage til jorden, som skal analyseres.
- Vi har arbejdet på James Webb Space Telescope-projektet en årrække i et omfattende globalt samarbejde og er involveret i mange aspekter af missionen. Så vi ser med spænding frem til, at teleskopet nu skal sendes i rummet, siger Thomas R. Greve, der er professor på DTU Space og leder DTU’s arbejde på James Webb-projektet i en pressemeddelelse.
Hvis alt går efter planen, opsendes James Webb Space Telescope med en Ariane 5 raket fra den europæiske rumhavn i Kourou i Fransk Guyanaskal den 25. december.
- Vi forventer at gøre en række nye og spændende opdagelser om universet. Men med en så stor undersøgelse som den her, bliver det formentlig nogle, som vi endnu ikke har været i stand til at forestille os. Det er, hvad astronomiens historie konstant har vist os, siger professor Sune Toft fra Niels Bohr Instituttet i en pressemeddelelse.