Genstridig fjernvarme-direktør fik gyldent håndtryk på 5,4 millioner kroner
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Blandede politiske reaktioner over afskedsbeløb fra direktør, der smækker med døren. Socialdemokrater har ingen kommentarer.
Som topchef for Fjernvarme Fyn har den nu fratrådte direktør Jan Strømvig tjent 2,7 millioner kroner om året.
Det er en løn, der placerer ham som den bedst aflønnede embedsmand i kommunen.
Til sammenligning tjener stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen 2,5 millioner kroner om året.
Og fjernvarmedirektørens årsløn afspejler sig også i den fratrædelsesgodtgørelse, som bestyrelsen i selskabet nu har indgået med Jan Strømvig.
Jan Strømvigs fratrædelsesaftale lyder ifølge TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidendes oplysninger på 5,4 millioner kroner som hans kontrakt foreskriver - et års løn og dertil et års godtgørelse af samme økonomiske størrelse.
- Jan Strømvig har en direktørkontrakt, og han har hverken fået mere eller mindre end, hvad kontrakten foreskriver. Jeg kan ikke kommentere på fratrædelsesgodtgørelsen, og vil hverken be- eller afkræfte beløbets størrelse, siger bestyrelsesformand i Fjernvarme Fyn Mads Søndergaard Thomsen.
I går kunne TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende oplyse, at Fjernvarme Fyn og direktør Jan Strømvig trods flere direkte indskærpelser fra ejeren Odense Kommune har fravalgt at bruge de arbejdsklausuler, der pålægger selskabet at opkræve bod, hvis leverandører overtræder danske overenskomster eller smøler med at afleverer lønoplysninger på deres medarbejdere.
I den redegørelse som Fjernvarme Fyn i går præsenterede for Odenses politikere, kalder Jan Strømvig kommunens klausuler og bodsbestemmelserne for uhensigtsmæssig detailstyring, administrativt tunge og af en størrelse, der ville have fået hovedentreprenøren på fjernevarmeværkets biomasseanlæg, det finske firma Andritz, til at springe fra.
Både Jan Strømvigs udtalelser og størrelsen af hans fratrædelsesgodtgørelse fremkalder skarp kritik fra ældre- og handicaprådmand Brian Dybro (SF).
- Jeg har aldrig nogensinde hørt en direktør i det offentlige udtale sig på den måde. Jan Strømvig må som direktør mene nøjagtig, hvad han vil, men han har bare at følge de politiske beslutninger hos ejeren, og det er ikke sket her. Det beløb, jeg hører, der er udbetalt i fratrædelsesgodtgørelse, synes jeg er meget højt. Jeg synes helt generelt, at man skal forsøge at gøre op med de her meget store gyldne håndtryk, men det er jo nogen nationale, centrale aftaler, som man følger, siger Brian Dybro.
Også by- og kulturrådmand Søren Windell (K) erkender, at fratrædelsesgodtgørelsen er i den høje ende.
- Jeg har ikke kendskab til aftalen, men ved at Strømvig har en høj årsløn, som så sandsynligvis afspejler sig i den fratrædelsesgodtgørelse, der er udbetalt. Men det er rigtig mange penge, og de penge kunne selvfølgelig have gjort større gavn, hvis de var blevet i selskabet, siger Søren Windell.
Vi har efterhånden set en række tilfælde, hvor kommunale embedsfolk forlader deres post efter kritik, eller fordi de ikke har gjort deres arbejde godt nok. Burde det indarbejdes i kontrakterne, at der bliver en modregning i godtgørelserne i de tilfælde?
- Jeg tror, man skal passe på fra politisk side med ikke at detailstyre for meget. Vi taler jo ikke om to-cifrede millionbeløb som i den private sektor. Jan Strømvig har ikke gjort noget ulovligt. Vi taler alene om politisk uenighed. Jan Strømvig har været med til at sørge for, at vi har nogle af landets laveste fjernevarmepriser, og det har vi som forbrugere alle tjent på, siger Søren Windell.
Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), ønsker ikke at kommentere aftalen.
- Det er et anliggende mellem Fjernvarme Fyns bestyrelse og direktøren. Det har jeg ikke nogen politisk holdning til, siger Peter Rahbæk Juel.
TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har flere gange uden held forsøgt at få en kommentar fra Jan Strømvig.