Hun købte dyr festivalbillet på Facebook - men blev snøret af mystisk svindler

På Facebook spottede Frederikke Strandmark et par Tinderbox-billetter, der var til salg. Det skulle dog vise sig, at det var svindel. Flere personer har været ude for samme svindelnummer af samme mand.

I takt med at den udsolgte musikfestival Tinderbox i Odense nærmer sig, bliver flere billetter sat til salg af private sælgere på sociale medier og andre salgsplatforme. 

25-årige Frederikke Strandmark og hendes kæreste Jonas Bo Larsen fra Odense fandt to Tinderbox-billetter til i alt 4.000 kroner i Facebook-gruppen "Odense køb og salg", som en privatperson ved navn "Kasper" havde til salg. 

Det skulle dog vise sig, at hun ikke ville få billetterne at se.

Kæresteparret havde været i tvivl, om de skulle på Tinderbox i år, fordi festivalen ligger midt under eksamen.

Det hele kunne dog gå op, og da vennerne havde planlagt at skulle afsted, ville Frederikke og hendes kæreste også købe et par billetter.

Lavede tjek af sælger

Hun har altid været ret pessimistisk omkring handel på nettet, og derfor tjekkede hun også op på sælgeren denne gang.

- Jeg anmodede ham om venskab på Facebook. Det så ud til at være en 'normal' profil med et gængs navn, profilbillede, flere venner og opslag fra tilbage i tiden. Der stod også, hvor han kom fra, og hvor han arbejdede, siger Frederikke Strandmark. 

Sælgeren "Kasper" sendte et billede af sit sygesikringskort til hende og et billede af billetterne, hvor hans navn stod på. Frederikke sad sammen med fem venner, da korrespondancen fandt sted, og de syntes alle, at det virkede oprigtigt. 

- Han sagde, at jeg kunne overføre penge via en bankoverførsel, og så ville han overdrage billetterne via Ticketmaster, efter han havde fået mit navn og e-mail. Og jeg ved, at det er sådan, det normalt foregår, siger hun.

"Kasper" skrev til Frederikke, at han selv var skeptisk. Frederikke Strandmark foreslog derfor, at hun kunne mødes med ham i København, men han ville ikke reservere billetterne. Derfor skrev han til hende, at hun kunne overføre halvdelen først, altså 2.000 kroner. Det gjorde hun. 

Artiklen fortsætter under billedet

I maj overførte Frederikke Strandmark beløbet til "Kasper". Ifølge ham skulle det være en straks overførsel da det var weekend, og han var bange for, at hun kunne trække pengene tilbage.
I maj overførte Frederikke Strandmark beløbet til "Kasper". Ifølge ham skulle det være en straks overførsel da det var weekend, og han var bange for, at hun kunne trække pengene tilbage.
Foto: Sophie Gommesen. Grafik: Anders Kammersgaard


- Så begyndte han at svare langsomt. Og til sidst svarede han ikke. Han tog heller ikke sin mobiltelefon, når jeg ringede til ham, siger hun.

Billetterne blev aldrig overført.

Snydt i flok

Det skulle dog vise sig, at Frederikke Strandmark og hendes kæreste ikke er de eneste, der røg i "Kaspers" fælde.

På Facebook er der flere offentlige grupper, hvor man kan advare mod svindlerprofiler. I diverse grupper går "Kasper"-profilen igen. Han har lavet flere opslag, hvor han sælger billetter til blandt andet Melodi Grand Prix, Vig Festival, Tinderbox og mange andre festivaler.

Ens for opslagene omhandlende svindlerprofilen er, at folk har sendt penge til sælgeren for deres billetter, men ligesom Frederikke har de aldrig fået dem.

Artiklen fortsætter under billedet

Flere personer har advaret mod "Kasper"-profilen på Facebook. De har været ude for samme svindelnummer.
Flere personer har advaret mod "Kasper"-profilen på Facebook. De har været ude for samme svindelnummer.
Foto: Sophie Gommesen. Grafik: Anders Kammersgaard


"Kasper"-profilen havde tyvstjålet et profilbillede fra en anden mand til sin egen profil, men nu er svindlerprofilen enten slettet eller deaktiveret.

- Vi har set flere eksempler på, at billetsvindlere misbruger andre borgeres identitet og sociale medier for at fremstå troværdige, og vores opfordring er, at man udelukkende køber billetter via arrangørernes officielle salgskanaler, siger vicepolitiinspektør fra National Center for IT-relateret kriminalitet i NSK, Allan Lørup.

Billetsvindel er eksploderet

I 2023 steg antallet af anmeldelser om billetsvindel markant. Det skriver National enhed for Særlig Kriminalitet.

I 2023 modtog politiet 1.825 anmeldelser om billetsvindel, hvilket er en stigning på 87 procent i forhold til 2022, hvor politiet modtog 975 anmeldelser om billetsvindel.

Allerede i år har Politiet modtaget 800 anmeldelser om billetsvindel. Det er cirka dobbelt så mange som på samme tid sidste år.

- Vi kan desværre konstatere en stigning i antallet af anmeldelser om billetsvindel i første halvår af 2024. I takt med, at flere festivaler melder udsolgt, stiger efterspørgslen på billetter hos publikum, og derfor er forventningen også, at vi fremover vil se flere anmeldelser, siger vicepolitiinspektør Allan Lørup fra National Center for IT-relateret kriminalitet i NSK. 

- I forhold til størrelsen på straffen afhænger det af den enkelte sags omfang, organiseringsgrad, størrelsen på det svindlede beløb med videre, siger han. 

National enhed for Særlig Kriminalitet opfordrer til at man skal være ekstra opmærksom, når man køber koncert- og festivalbilletter på de sociale medier og andre salgsplatforme. 

Episoden om billetsvindel har også sat sine spor hos Frederikke Strandmark.

- Jeg tror ikke, at jeg køber billetter på nettet igen. Kun igennem personer, som jeg kender privat, siger hun. 

Og det har hun så gjort nu, idet hun har købt to billetter i sin omgangskreds. 

De gode råd fra National enhed for Særlig Kriminalitet

Oversigt

    Oversigt