Ishockeyspiller får dom for vold på isen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Sjælden dom i Retten i Hjørring. Dømt spiller har ingen kommentarer.
En ishockeyspiller idømmes fredag betinget fængsel i 20 dage i en voldssag. Dommen er afsagt af Retten i Hjørring.
Anklager kalder episode i ishockeykamp et overfald
Retten i Hjørring skal afgøre, om 23-årig spiller fra Frederikshavn skal straffes for vold.
I en sag om vold i en ishockeykamp kræver anklageren fredag i Retten i Hjørring en dom på fængsel i 30 til 40 dage.
Senioranklager Torben Kauffmann Sørensen mener, at Kristian Jensen fra Frederikshavn White Hawks klart har overtrådt grænserne.
- Det er et decideret overfald, som sker efter at en person er smidt ned på isen og derefter får hamret en knytnæve i hovedet, siger han til domsmandsretten.
Offeret var Lucas Bjerre Rasmussen fra Odense Bulldogs. Han døjer fortsat med følgerne af den hjernerystelse, han pådrog sig.
I forvejen er Kristian Jensen allerede blevet straffet efter sportens egne regler. Han fik karantæne frem til 1. december, svarende til 17 kampe.
- Ikke behov for at indblande retsvæsnet
General manager i Danmarks Ishockey Union Kim Pedersen har fortalt retten, at han i sine 18 år i unionen ikke tidligere har hørt om en lignende hård disciplinær straf.
Han har også sagt, at unionen ikke så noget behov for at blande politi og retsvæsen ind i episoden.
Senioranklageren siger, at der sker ting og sager i sportens verden, som ikke tillades på gågader eller andre steder ude i samfundet.
- Men hvis der sker en voldsudøvelse, der ikke har en rimelig forbindelse med selve spillet, er vi ude over grænsen.
- Hvis dette er en del af ishockey, tror jeg, at mange mødre vil holde deres drenge tilbage fra sporten, hvis det er sådan, at de risikerer at blive væltet om og få kraftige knytnæveslag i hovedet, siger Torben Kauffmann Sørensen.
Den 23-årige Kristian Jensen fra Frederikshavn White Hawks begik volden under en kamp mod Odense Bulldogs i september.
Han findes skyldig i at have tildelt Lucas Bjerre Rasmussen et slag i hovedet, mens denne lå ned på isen.
Dommer Jeanette Thørholm Andersen og de to domsmænd er enige om resultatet. Kristian Jensen havde påstået frifindelse.
Lang karantæne trak ikke ned i strafudmåling
Retten er opmærksom på, at den professionelle ishockeyspiller allerede har fået en alvorlig sanktion i sportens egen verden - nemlig karantæne i 17 kampe. Men det almindelige retssystem må i denne situation skride ind, lyder det.
Ishockeyspiller fortæller retten om høj puls i voldssag
Offer turde ikke selv anmelde overfald i ligakamp i Frederikshavn til politiet. Døjer med hjernerystelse.
En ishockeyspiller fra Frederikshavn White Hawks fortæller fredag i Retten i Hjørring, at han var frustreret og havde en høj puls, da han slog en modspiller, som lå ned på isen.
Episoden fra kampen mod Odense Bulldogs 20. september har helt usædvanligt ført til en straffesag mod den 23-årige Kristian Jensen. Tiltalen handler om vold.
I forvejen er han blevet straffet efter sportens egne regler. Karantænen løber frem til 1. december.
Godt 30 tilhørere er mødt frem til sagen. En videooptagelse afspilles flere gange. Derfor genlyder retslokalet af larmen fra kampen i Iscenter Nord i Frederikshavn. Man hører dybe dunk fra tommer, klapsalver og hujen.
Høj puls
Inden Kristian Jensen slog den liggende Lucas Bjerre Rasmussen, havde han været udsat for crosschecking af en af Rasmussens holdkammerater. Det er et ureglementeret slag eller kraftigt skub med staven.
- Det gjorde ondt, fortæller Jensen, som derfor havde en batalje med modspilleren. Derefter blandede Rasmussen sig, lyder forklaringen.
- Han angreb mig bagfra, siger den tiltalte om årsagen til, at han gik løs på Lucas Rasmussen.
Senioranklager Torben Kauffmann Sørensen vil vide, hvorfor han lagde Lucas Bjerre Rasmussen ned.
- Fordi jeg er sur. Først har jeg fået de slag nede bag målet, og så får jeg det næste slag. Ens puls er maks, så der sker noget.
Opdagede ikke at hjelmen røg af
Lucas Rasmussens hjelm var røget af, da Jensen tildelte ham et slag i hovedet. Men det var Kristian Jensen ikke klar over, forklarer han.
- Når jeg opdager det, stopper jeg.
- Det er svært at forstå, hvis man ikke er sportsmand og ikke har prøvet det, men når pulsen er oppe, opdager man ikke alt, forklarer han.
Odense-spiller husker intet
Lucas Bjerre Rasmussen afhøres også. Liggende på en båre blev han bragt bort fra kampen i september. Han var bevidstløs.
Han kan stort set intet huske om episoden, viser det sig.
- Hvorfor er det væk for dig, spørger senioranklageren.
- Nok på grund af det, der skete bagefter, siger Lucas Bjerre Rasmussen.
Han fik hjernerystelse, kraniebrud i højre tinding, bøjede ribben, blodsprængning i højre øje og et blåt venstre øje, lyder det.
Først forleden var han på isen for at spille kamp igen.
- Jeg blev nødt til at gå ud mellem 2. og 3. periode på grund af kvalme og ondt i hovedet, siger han.
Anmeldte ikke selv episoden
Lucas Rasmussen anmeldte ikke selv sagen til politiet. Han frygtede blandt andet at blive mødt af kulde af andre spillere i sporten.
- Jeg var stadigvæk rimeligt groggy, da politiet spurgte mig. Og så tror jeg også, det kan komme tilbage til én inde på isen. Jeg vil gerne fortsætte med at spille ishockey, siger han.
Kristian Jensens forsvarer, Jens Christian Christensen, spørger også, om han mener, at sagen burde være endt i retten.
- Det ved jeg faktisk ikke.
Dommer Jeanette Thørholm Andersen og to domsmænd ventes senere fredag at afgøre, om Kristian Jensen har overtrådt straffeloven. Han nægter sig skyldig.
- Retsordenen skal give beskyttelse ved siden af ishockeysystemet, siger Jeanette Thørholm Andersen, da hun fremlægger begrundelsen for dommen.
20 dages betinget fængsel er mildere end den straf, som anklagemyndigheden havde lagt op til.
Erstatning for svie og smerte
Kristian Jensen har ingen kommentarer, lyder det fra forsvareren, advokat Jens Christian Christensen.
Den forholdsvis milde straf skyldes, at volden blev begået i en sportsgren, som er præget af fysiske konfrontationer, oplyser retsformanden.
Retssag begynder fredag: Odense-spiller gør fremskridt efter ishockeyoverfald
Retssagen mod ishockeyspilleren Kristian Jensen begynder fredag morgen. Imens kæmper offeret for comeback.
Ishockeyspilleren Lucas Bjerre Rasmussen er i bedring og arbejder på et comeback for Odense Bulldogs, næsten to måneder efter at han blev slået bevidstløs af modspilleren Kristian Jensen fra Frederikshavn.
Den 18-årige Odense-spiller fik et knytnæveslag i hovedet, mens han lå på isen uden hjelm, efter at de to spillere havde været i klammeri under en kamp i den bedste række.
- Han gør fremskridt. Når man har haft en hjernerystelse, tager det noget tid, og man skal igennem en masse test. Men det går fremad, og vi håber, at han snart er klar igen, siger Odenses sportschef, Henrik Benjaminsen.
Lucas Bjerre Rasmussen har ikke været i kamp siden den dramatiske episode i Frederikshavn 20. september.
Hvornår den unge back er klar til igen at skøjte ud for det fynske mandskab, er endnu for tidligt at sige.
- Det er svært at sætte en prognose på, for der kan hurtigt komme tilbageskridt, når det handler om hjernerystelser, siger Henrik Benjaminsen.
Sjælden retssag
Knytnæveslaget gav i første omgang Kristian Jensen sportslig karantæne frem til 1. december, men han risikerer også at blive straffet af domstolene.
Fredag kommer sagen for retten i Hjørring, hvor anklageren kræver fængsel til den 23-årige ishockeyspiller. Jensen er tiltalt efter straffelovens paragraf 244 for "at have tildelt forurettede et hårdt slag i hovedet, mens forurettede lå ned".
Sagen bliver fulgt med stor interesse, for det er uhyre sjældent, at episoder i sportskampe skal afgøres i retten.
- Vi skal 20-25 år tilbage, for at finde senest der var en sag i ishockeysporten. Og det har aldrig tidligere været på liganiveau. Det har altid været i sekundarækkerne, at der har været politisager, siger Danmarks Ishockey Unions direktør, Ulrik Larsen.
Han mener derfor, at der er tale om en enkeltstående episode, og at der går lang tid, inden fredagens afgørelse kan bruges som rettesnor i en ny sag.
- Jeg håber i mit stille sind, at der går 25 år, inden vi oplever noget lignende, siger Ulrik Larsen.
Sager afgøres ofte af egne retsinstanser
I Danmarks Idrætsforbund (DIF) ser man helst, at tvister i sportens verden afgøres af sportens egne retsinstanser.
- Det har altid fungeret godt med, at vi selv uddelte karantæner og slog ned på ting, der er foregået i idrætten.
- Men vi respekterer, at der er en grænse, hvor man ikke længere kan skyde det ind under, hvad der er foregået i kampens hede, siger DIF-direktør Morten Mølholm.
Sagens sjældenhed gør den naturligvis også interessant i den juridiske verden.
Fredagens afgørelse kan give et fingerpeg om, hvornår en sag er så alvorlig, at sportens eget strafsystem ikke længere slår til.
- Vi følger sagen med meget stor interesse. Da Christian Poulsen (tidligere fodboldlandsholdsspiller, red.) slog en spiller i maven, overvejede man, om der skulle rejses tiltale. Det gjorde man ikke.
- Derfor kan man sige, at det er meget principiel sag. Hele sportsverdenen følger jo med tilbageholdt åndedræt, hvad der sker, siger sportsjuristen Jens Bertel Rasmussen fra Bertel Rasmussen Advokater.
Retssagen begynder klokken 9.00 fredag morgen.
Det har også spillet en rolle for straffens længde, at Kristian Jensen befandt sig i en ophidset sindsstemning, da han gik løs på Lucas Bjerre Rasmussen under en kamp i Iscenter Nord. Denne havde kort forinden givet Jensen en såkaldt crosschecking i ryggen.
I øvrigt dømmes den 23-årige spiller til at betale 5740 kroner i erstatning for svie og smerte til Lucas Bjerre Rasmussen.
Undervejs i fredagens retsmøde er Kim Pedersen fra Danmarks Ishockey Union indkaldt til at give forklaring som vidne. Han er såkaldt general manager og har sæde i det udvalg, som var med til at give Kristian Jensen den langvarige karantæne.
I detaljer forsøger Kim Pedersen, der også uddanner dommere, at forklare forløbet og sportens uskrevne regler.
Knytnæveslaget var en reaktion på, at Lucas Rasmussen netop havde udsat Kristian Jensen for den strafbare crosschecking. Og det er helt normalt at give igen på den slags.
- Hvis man crosschecker i ryggen, ved alle i ishockey, at der en regning at betale, siger Kim Pedersen.
Imidlertid ønskede Lucas Rasmussen ikke at stille op til den regning, som Kristian Jensen var på vej med, viser filmklippet ifølge eksperten.
- Det normale ville have været en slags slåskamp, oplyser Kim Pedersen.
Men Lucas Rasmussen vendte ryggen til og var altså ikke villig til at modtage Jensens hævn. Alligevel blev han slynget om på isen og slået i hovedet, da han lå ned.
Lucas Rasmussen indtog altså ikke den rolle, som nordamerikanske ishockeyfolk betegner som "a willing combatant", fremgik det af ekspertens vurdering.
- Udenforstående, som aldrig har set en kamp før, kan godt kalde sporten primitiv. Det er en hård, fysisk sport. Der er en vis accept af, at det kan komme til at gøre ondt, fortalte unionens ekspert, dommeren og de to domsmænd.