Efter voldsom overfusning: Kampagne til en million sætter fokus på ordets magt
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fra begyndelsen af det nye år skal en kampagne til en million kroner få odenseanerne til at tale ordentligt til hinanden.
Det begyndte med en ubehagelig oplevelse i en p-kælder en fredag eftermiddag i august, hvor en ung studerende blev overfuset af en fremmed kvinde.
Kvinden var arrig over, at den studerende Hibba Yousef Kilane bar tørklæde og mente angiveligt, at hun derfor kunne nægte hende en parkeringsplads.
Optrinnet blev optaget af Hibba Yousef Kilanes veninde og efterfølgende offentliggjort. Videoen fangede borgmester Peter Rahbæk Juel (S) opmærksomhed og satte gang i det, der er blevet til kampagnen "Ord smitter", som begynder i starten af 2020.
Fynboer skammer sig over møgfald på Hibba
Det var "på ingen måde i orden", da Hibba Yousef Kilane blev overfuset i parkeringskælderen under Magasin. Det mener de odenseanere, TV 2/Fyn mødte i gågaden onsdag.
På Facebook er der delte meninger om, det var i orden at kalde Hibba Yousef Kilanes tørklæde for en møgklud og få hende til at skamme sig over at bære det på grund af en disput om en p-plads i kælderen under Magasin.
Til gengæld er der på gaden i Odense enighed i, at det var langt over stregen, da en kvinde blandt andet sagde:
"Ved du, hvor mange af dine medsøstre i Saudi-Arabien, der kæmper for at komme ud af den møgklud der. Du skulle skamme dig. Du lever i et demokratisk samfund. Hvad er du her for, hvis du hæger så heftigt (vogter nidkært, red.)? Hvad er du her for".
- Jeg synes på ingen måde, det er i orden. Man skammer sig, for jeg synes faktisk, det er rigtig synd. Jeg synes på ingen måder, det er okay, siger Freja Frydensberg.
Det samme mener hendes veninde Carla Leonhard.
- Jeg synes virkelig, hun er respektløs.
Mangler forklaring
Ifølge Hibba Yousef Kilane begyndte skændieriet, fordi kvinden i parkeringskælderen nægtede at frigive sin p-plads til kvinderne - angiveligt, fordi Hibba Yousef Kilane bar tørklæde. Derfor begyndte hun og hendes veninde at optage optrinnet.
Flere på Facebook har efterspurgt en forklaring på, hvad der skete, inden kameraerne blev tændt. Det gør også Palle Nissen Hassen.
- Umiddelbart tænker jeg, hvad diskussionen er kommet af. Er det, fordi hun har prøvet at skaffe sig parkeringspladsen og sender en hen og blokerer for, at andre kan komme til? Det kan man måske godt blive forarget over, men bortset fra det, tænker jeg, at det er voldsomt at blive så ophidset over et tørklæde. Det forstår jeg slet ikke, siger han til TV 2/Fyn.
Det har ikke været muligt for TV 2/Fyn at identificere kvinden, men vi vil meget gerne kontaktes af hende og fortælle hendes side af sagen.
Skænderi gik over stregen
Derya Binar er sygeplejerske i Odense og bærer ligesom Hibba Yousef Kilane tørklæde. Hun har selv oplevet at blive kaldt terrorist på åben gade. Hun har dog aldrig oplevet noget lignende det, Hibba Yousef Kilane blev udsat for fredag i parkeringskælderen.
- Man bliver rørt af det, og man får en forståelse for, hvad hun har følt, da det skete. Jeg bliver også lidt provokeret af det. Bare fordi man har et tørklæde på, behøver folk jo ikke svine en til. Man bliver ked af det selvfølgelig.
- Når man går med tørklæde, skal man hele tiden gøre en ekstra indsats for at vise, at man ikke er det, som folk tror, man er, fortæller Derya Binar.
Med høretelefoner om ørene og en iPad i hænderne ser Bjarne Ratzer TV 2/Fyns indslag om Hibba Yousef Kilane.
- Umiddelbart bliver man lidt overrasket over, at det er så heftigt, som det er. Jeg synes i princippet, man generer hinanden unødigt. Man kan godt være uenig og have en anden holdning til tørklæder, muslimer og lignende, men man skal da respektere hinanden alligevel. Hun (Hibba, red.) har jo ikke generet nogle på nogen måde.
- Jeg kunne ikke finde på at gøre sådan der, og når jeg siger det - ja, så er det jo i mine øjne at gå over stregen, siger Bjarne Ratzer.
Ifølge Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier hos Københavns Universitet er der sket en stigning i antallet af hadforbrydelser mod minoriteter.
Odense Kommune har afsat en million kroner til kampagnen, som borgergrupper kan søge andel i til projekter, der fremmer den gode tone.
- Vi har haft en række episoder i byen, hvor borgere er blevet overfuset i det offentlige rum. Ret så groft endda, siger borgmesteren.
Verbale angreb i det offentlige rum
Tanken med kampagnen er at involvere interesserede borgere, som selv kan være med til at italesætte, hvor stor betydning ord har.
- Vi ser også, at tonen på sociale medier og andre steder bliver meget brutal og meget hård, og det vil vi gerne prøve at skubbe tilbage på. Det er ret vigtigt i en by som Odense, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.
Efter Hibba-sagen: Borgmester har fået nok af den grimme tone
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) vil mødes med Hibba Yousef Kilane og Bahadir Demirhan for at sætte fokus på, hvordan vi taler sammen i Odense.
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel går nu ind i debatten om, hvordan vi taler til hinanden. I næste uge skal han mødes med Hibba Yousef Kilane og Bahadir Demirhan for at tale om, hvordan man kan holde en god, ordentlig og rummelig samtale.
I løbet af ugen har man kunnet læse på TV 2/Fyns hjemmeside, om Hibba Yousef Kilanes oplevelse i en p-kælder, hvor hun blev overfuset angiveligt på grund af hendes tørklæde. Tidligere fortalte TV 2/Fyn også om Bahadir Demirhan, der også blev overfuset her i Odense. De to sager har sat sine spor hos borgmesteren, der nu tager sagen op.
- De er modige, fordi de står frem. Jeg vil tage en snak med dem, om de måske kan hjælpe med, at vi får sat fokus på at tage den gode samtale med hinanden i Odense, og så må vi finde ud af, hvad vi kan involvere os i, fortæller Peter Rahbæk Juel.
- De fortællinger og det, de har været udsat for, det har gjort dybt indtryk på mig. Det skal ikke være sådan, at når man bevæger sig rundt i byen, så kan man blive verbalt overfaldet, fordi man tilfældigvis har indvandrerbaggrund, siger Peter Rahbæk Juel.
Tonen på sociale medier skal ændres
Det er ikke kun selve oplevelserne, der gør indtryk hos både Hibba Yousef Kilane, Bahadir Demirhan og Peter Rahbæk Juel. Det er også den hårde tone, de oplever på sociale medier efterfølgende.
- Vi kan også se på sociale medier, at tonen skrider, og det skal vi have gjort noget ved. Odense skal være en by, hvor vi taler med hinanden om tingene, også selvom vi er uenige, fortæller Peter Rahbæk Juel.
- Jeg tror på, at der er brug for, at vi som by får sat fokus på det. Odense er en by, hvor omkring 20 procent af befolkningen kommer fra andre steder i verden end Danmark. Så det er ret vigtigt, at vi får talt og kan tale godt med hinanden på kryds og tværs af nationaliteter, siger borgmesteren.
Vil tale med odenseanerne på sociale medier
- Hvis vi skal have et gennemslag, og vi skal have Odense til at rykke sig på den her måde, så er det ret vigtigt, at vi bruger de kanaler, som vi kan. Jeg vil gerne diskutere det her med odenseanerne på sociale medier, og jeg vil også gerne møde odenseanerne i andre sammenhænge, og jeg synes også det er vigtigt, som TV 2/Fyn har gjort, at tage de her ting op og få det debatteret, hvis vi skal lykkes med at få Odense til at tale godt med hinanden, fortæller Peter Rahbæk Juel.
Mødet med Hibba Yousef Kilane og Bahadir Demirhan er i næste uge. Men indtil da, er opfordringen fra borgmesteren klar:
- Jeg synes man skal tage ved lære af de her ting. Det er ikke rart at se, at der står en og overfuser en anden verbalt i en parkeringskælder. Så skal man også tænke over, om man selv har muligheden for at stoppe tingene, inden de eskalerer. Det kan være på arbejdspladsen, i skolen, frokostpausen, i byen med vennerne. Sørg lige for at tænke over, hvad man taler om andre mennesker og ikke mindst, hvordan man taler til andre mennesker, siger Peter Rahbæk Juel.
Se hele indslaget her under:
Fristen for at søge penge til projekter udløb i november, og kampagnen begynder officielt i det nye år. På den måde vil man forsøge at undgå situationer, som Hibba Yousef Kilane havnede i.