Kommune skal overvåge fælt børne-indhold på socialt medie

Sager om deling af videoer med voldelige overfald, krænkelser, narkotikasalg og chikane får nu rådmand Christoffer Lilleholt (V) til at stille et kontroversielt forslag.

Unge der tæsker andre unge og filmer det og deler videoen. Piger der hænges ud og chikaneres, og salg af narkotika. Den kontroversielle beskedtjeneste Telegram lægger platform til lidt af hvert.

TV 2 Fyn har ad flere omgange fortalt, at børn og unge udstilles i videoer og billeder i fynske chatgrupper med især voldsepisoder og nøgenbilleder. Det involverer også meget unge mennesker, og Fyns Politi har efterforsket flere krænkelser på den kontroversielle beskedtjeneste.


Nu smider rådmand for Beskæftigelse- og Socialforvaltningen i Odense Kommune, Christoffer Lilleholt (V) et nyt forslag på bordet.

Han vil nemlig have kommunen ind på det omdiskuterede medie for at overvåge og følge med i de potentielle krænkelses- og chikanetilfælde, der sker. 

Kort om Telegram

- Vi kunne tænke os at prøve i en periode på tre måneder at se, om vi kan komme ind i nogle af de her grupper, så vi er tilstede, ligesom vi er mange steder fysisk. De unges liv har flyttet sig, og der er vi nødt til at følge med, siger rådmanden. 

Mange unge i Odense Kommune og andre steder er faktisk decideret skræmt af mediet, og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har for nyligt foreslået, at det burde gøres helt forbudt herhjemme. 

Men løsningen, hvor Telegram pludseligt skulle blive forbudt, virker fjern for Christoffer Lilleholt, som mener at, der skal sættes ind nu. Derfor er overvågning og tilstedeværelse et af de værktøjer, han mener kan virke. 

- Vi tror på, at det her med sikre en præventiv tilstedeværelse kan være med til at stoppe nogle af de her tilfælde af handel med hårde stoffer, videoer med voldshandlinger og krænkelser, siger Christoffer Lilleholt.

Børns Vilkår har tidligere kaldt Telegram et "sygt digitalt miljø". 

- Der er en lav moral i de her grupper, når man på den måde profiterer på at efterspørge nøgenbilleder af andre, uden at der er givet samtykke eller videredele videoer af overfald, har Kathrine Elmose Jørgensen fra Børns Vilkår sagt til TV 2 Fyn.

Loven skal overholdes

Men når der nu er tale om, at kommunen decideret vil ind på det sociale medie og foretage overvågning, så kan det være en svær manøvre rent juridisk. Det erkender Christoffer Lilleholt også.

- Vi kommer til at teste lovligheden i det,  altså kan vi overhovedet komme derind på en lovlig måde, siger han. 

Og her har kommunen i hvert fald visse muligheder, vurderer Sten Schaumburg-Müller, der er professor ved Juridisk Institut på SDU.


- Jeg kan ikke se, at der skulle være noget til hinder for, at de er tilstede derinde. En offentlig myndighed må gerne tjekke og være til stede på åbne profiler, men myndigheden må ikke udgive sig for at være en anden end den er, siger han. 

Dog kan Sten Schaumburg-Müller godt have sine tvivl om effekten af kommunens tilstedeværelse på et medie som Telegram. 

- Jeg er ikke sikker på, at kommunen er den rette myndighed til det, men det at have en,  myndighed, der interesserer sig for det her, giver måske god mening, siger han og henviser til at politiet kan have lidt bredere beføjelser i den sammenhæng. 

Tilbage hos rådmand Christoffer Lilleholt venter arbejdet med at finde den juridiske indgang til Telegram. 

-  Vi gør os ingen illusioner om at vi stopper al kriminalitet ved at have et par medarbejdere, der holder øje på Telegram, men hvis vi kan hjælpe et par unge ud af problemer, så er det også godt, siger han. 

Oversigt

    Oversigt