Lynhurtig robot giver dig hurtigere svar på blodprøver

Nyt OUH vil investere i teknologi, der kan give patienter et svar på deres blodprøve inden for samme dag

En prototype på robotten står i øjeblikket på Nordsjællands Hospital i Hillerød. Den modtager kasser med blodprøver fra praktiserende læger og pakker selv kasserne ud.

Via farver og koder sorterer robotten prøverne og sender hvert tredje sekund en prøve direkte i laboratoriet. Både vævs- celle - og blodprøver bliver håndteret mere sikkert og med færre fejl end manuelt. Desuden får patienterne er hurtigere svar

 

quote - Hvis borgeren får taget en prøve hos sin egen læge om morgenen, sikrer den et svar på prøven samme eftermiddag 

Peter Lamp Sørensen, logistikchef på Nyt OUH.

Mindre smitterisiko

Fra bioanalytikeren, lægen eller sygeplejersken har taget blodprøven, til den bliver analyseret inde på laboratoriet , er der ikke andre mennesker, der rører ved  prøverne. Det skal give patienterne en større sikkerhed og gøre risikoen for smitte mindre.

Er robotten i tvivl om en prøve, sendes den i en særlig manuel kasse, som medarbejderne skal tjekke.

Hvert 3. sekund sender robotten en ny prøve af enten væv, celler eller blod ind i laboratoriet.
Hvert 3. sekund sender robotten en ny prøve af enten væv, celler eller blod ind i laboratoriet.
Foto: Morten Grundholm

Det er en robot som denne, nyt OUH vil investere i. Den kommer til at sortere samtlige prøver på det nye supersygehus og fra de praktiserende læger. Supersygehuset i Odense forventer, at det koster imellem fire og fem millioner kroner at etablere teknologien, som skal gøre sygehuset mere effektivt.

 

Erstatter mennesker

I Hillerød har anlægget på Nordsjællands Hospital været i drift hver dag det seneste halvandet år. Her har de kun oplevet ét stort nedbrud for robotten i løbet af perioden. Robotten har erstattet arbejdet for 3-4 medarbejdere. De arbejder i stedet andre steder på sygehuset.

- Selvfølgelig kan robotten gå ned nogle gange og der kan være fejl på kasser og lignende. Det fortæller den os om, og så kan vi gøre noget ved det, siger Karin Eirheim, der er bioanalytiker og laborant og har været projektleder på robotten i Hillerød.

Robotten skal sikre, at der sker færre fejl, når prøverne bliver transporteret og sorteret. Den betyder, at færre prøver mislykkes.  I Hillerød betyder anlægget, en reduktion på 1600 prøver, som ellers skulle have været taget om. 

Det svarer til en udgift for Nordsjællands Hospital på 141.000 kroner + en halv bioanalytikerstilling svarende til 200.000 kroner, altså ialt 341.000 kroner

-Tidligere kunne vi jo godt komme til at placere en prøve et forkert sted. Vi sorterede dem i bokse med 100 ad gangen, og hvor der er mennesker, der sker fejl, siger Karin Eirheim.

 

Udviklet i Odense

Robotten er udviklet hos Gibotech i Odense. De arbejder nu på en større udgave til Nyt OUH. De kommende sygehusudvidelser i Danmark har skabt mange nye arbejdspladser hos virksomheden, der forventer at ansætte mellem 10 og 15 nye medarbejdere i år.

- Det er helt klart med til at bære en stor del af den vækst, vi oplever. De nye sygehusbyggerier er med til at give os ekstra vind i sejlene herude, siger Henrik Anker, der er direktør i Gibotech.

Gibotech mærker stor international interesse i at bringe industrirobotter ind i hospitalssektoren. Virksomheden har tredoblet medarbejderstaben de seneste tre år og har i øjeblikket 66 ansatte.

 

Effektivt supersygehus

Robotløsningen indgår som et led i en samlet automatisering af varelogistikken på det nye supersygehus i Odense. Den skal bidrage til at skabe driftssikre og effektive løsninger på hospitalet. Her er målet samlet set at gøre logistikken otte procent mere effektivt.

- Vi vil gerne automatisere hele logistikken på hospitalet. Det vil sige fra vores varemodtagelse, igennem vores servicetunnel og frem til hospitalet, siger logstikchef Peter Lamp Sørensen.

Karin Eirheim er bioanalytiker og laborant på Nordsjællands Hospital. Hun er begejstret for robotten, der har erstattet mellem 3 og 4 personers arbejde. 
Karin Eirheim er bioanalytiker og laborant på Nordsjællands Hospital. Hun er begejstret for robotten, der har erstattet mellem 3 og 4 personers arbejde. 
Foto: Morten Grundholm

 

 

 

Oversigt

    Oversigt