Med ihærdig hjælp fra elever i 0.-2. klasse fra Munkebjergskolen blev fem platantræer og et stort lindetræ plantet i deres skolegård, der ellers er dækket af asfalt, som man traditionelt kender den.
Som den første byskole i Odense er Munkebjergskolen med i projektet 'Plant et Træ - skolegårdsskov', hvor håbet er at gøre skoler mere grønne, ligesom træerne også skal være et minde om coronapandemien.
Og det var begejstrede børn, der var med til at sætte træerne i jorden.
- Jeg tænker rigtig meget på det der klima, og nu kan vi tænke på det ved at se træerne, siger Marius Anderschou, der går i 2.a på Munkebjergskolen.
Det er en måde at sende et signal. Klimaet vil sikkert gerne have, at vi plantede mange kvadratmeter skov, men de går jo i skole inde i byen, så det her kan også bruges til at vise børnene, hvad træer og skove kan
Sender et signal
Klasserne får ansvaret for hvert sit træ i skolegården, hvilket inkluderer vanding én gang om ugen de næste tre år. Og der gik heller ikke længere til dagens plantning, før alle træerne havde fået navne.
- Vores hedder lykketræet, udbryder Vega Dahlgaard Grøn, der går i 2.a.
- Og vores hedder det gyldne træ, supplerer Holger Willumsen Kempf fra 1.b.
Der kommer ikke til at stå en skov i skolegården, men de seks træer kan give et lignende indtryk, forklarer børne- og ungerådmand i Odense Kommune, Susanne Crawley (R).
- Det er en måde at sende et signal. Klimaet vil sikkert gerne have, at vi plantede mange kvadratmeter skov, men de går jo i skole inde i byen, så det her kan også bruges til at vise børnene, hvad træer og skove kan, siger rådmanden.
Klimabevidstheden har gjort et stort indtryk på børnene.
- Hvis man aldrig planter træer, så ville det være svært at trække vejret, siger Marius Anderschou og bliver bakket op af skolekammeraten.
- Det er jo lidt ærgerligt, at alle skovhuggerne fælder træer til at bygge træhuse, siger Holger Willumsen Kempf.
Det er godt, at det kan minde os om en krise
Corona og CO2 i et hug
Midt mellem de mindre platantræer er et stort lindetræ blevet plantet, som har fået navnet "Desidero", hvilket betyder 'jeg savner'. For udover at være gavnligt for CO2-regnskabet og skabe større bevidsthed om klima og natur, skal træerne minde eleverne om coronatiden, der har haft stor indflydelse på deres skolegang.
- Jeg håber, at børnene har lært om træer, grundvand og klima, men også at træerne er gode til at markere noget. Desidero skal markere afslutningen på coronaperioden, understreger Susanne Crawley.
Det er børnene helt enige i.
- Jeg tænker, at det er rigtig godt. Det føles godt at plante træerne, og jeg synes bare, at det er rart, at corona snart er overstået, siger Vega Dahlgaard Grøn.
- Det er godt, at det kan minde os om en krise, siger Marius Anderschou.
Det er ikke første gang, at Odense Kommune samarbejder med Plant et Træ om at få mere grønt ved skoler og børnehuse. I november plantede Højby Skole en skoleskov i samarbejde med Plant et Træ, der også har doneret frugtplantager til flere af byens børnehuse, altså vuggestuer og børnehaver.