OB bøvler med skader før vinterkamp: - Vi skal vride alt ud
2024 har været et turbulent år for OB, der søndag spiller årets sidste kamp, når B. 93 kommer på besøg i Odense.
For cheftræner Søren Krogh markerer kampen afslutningen på et vildt 2024, der efter forårets forsmædelige nedrykning til NordicBet Ligaen har budt på stor fremgang i løbet af dette efterår.
Nu handler det om at slutte godt af, siger træneren i et interview med TV 2 Fyn.
- Vi vil gerne sætte en god præstation sammen, så vi kan gå på en på en tænkepause og ind i en opbygningsfase igen. Vi vil gerne fortsætte i den retning, vi har været i, og give vores fans en god sidste kamp, siger Søren Krogh.
Fører ligaen
Han ser tilbage på efteråret 2024 med glæde, for OB fører NordicBet Ligaen suverænt efter 14 sejre i 17 kampe.
- Det har været stærkt og kraftfuldt. Der har været god sammenhæng i det, vi har lavet. Vi har fået en trup, der vil det her. Det er en god start, og så kan vi krydre det med nogle fine resultater, siger Søren Krogh.
- Vi har set glimt af noget af det bedste OB-spil gennem en længere periode, og jeg synes, at vi kan mange ting. Vi kan være stolte, glade og tilfredse med, at der kun er én kamp, vi ikke har fået point i. Det er stærkt, tilføjer han.
Flere skader i truppen
Til søndagens kamp mod B. 93 er flere spillere tvivlsomme. Forsvarsspillerne Mihajlo Ivancevic og Bjørn Paulsen døjer med forskellige skavanker, og James Gomez er på vej tilbage efter en mindre skade. Hertil kommer, at midtbanemanden Jakob Bonde er ude i et år.
- Vi mister en rigtig kompetitiv spiller, når Bonde er ude. Han startede som lyn og torden i sæsonen og havde så en lille nedgangsperiode. I de seneste fire-fem kampe har han virkelig vist et topniveau, så det er en tung spiller at skulle erstatte. Det er en spiller, der er svær at tage ud af ligningen, siger Søren Krogh.
Ung satsning? Kun få fynske talenter spiller fast i OB
Når OB på søndag spiller årets sidste turneringskamp, bliver der samtidig sat punktum for et voldsomt år i klubbens historie, men det vil også være en anledning til at se frem mod et spændende 2025, hvor OB har mulighed for at tage nye skridt i den rigtige retning.
Kalenderåret 2024 vil altid stå som en skamplet i OB’s historie på grund af forårets nedrykning til Superligaen. Men det kan også blive set som et afgørende vendepunkt. For da OB i sommeren 2024 begyndte oprydningsarbejdet i klubben, indledte man også rejsen mod en ny tilværelse.
ANALYSE
Martin Davidsen er journalist og OB-reporter for TV 2 Fyn. Gennem mere end 15 år har han dækket OB og dansk fodbold for blandt andre Tipsbladet, Mediano, Jyllands-Posten og tyske Kicker. Han står desuden bag den populære fodboldpodcast "Stemmer fra Ådalen" og har skrevet flere bøger om fodbold med OB i centrum - senest bogen Fodboldprofessoren om Kim Brink.
For det første arbejder OB på at blive en Superliga-klub igen, for det andet er det en målsætning at blive en sundere klub, og for det tredje ønsker man en stærkere forankring i Odense med større fokus på lokale talenter.
Det sidstnævnte har sportsdirektør Troels Bech flere gange italesat.
Vejen fra akademi til førstehold skal være kortere, og derfor har det været glædeligt for OB, at de unge fynboer Luca Kjerrumgaard og Max Ejdum har været holdets bedste og mest betydningsfulde spillere dette efterår. Samtidig har William Martin fået et lille gennembrud på førsteholdet, mens seks-syv andre talenter har fået spilletid på førsteholdet.
Det går den rigtige vej, men samtidig har det ikke flydt over med egenudviklede talenter i OB’s startopstilling. Som regel har OB kun haft mellem to-tre egenudviklede talenter i startopstillingen, og folk som Markus Jensen, Tobias Slotsager og Gustav Grubbe har ikke vadet i spilletid – blandt andet på grund af skader. Reelt set har OB’s foretrukne startopstilling primært bestået af erfarne danskere og udenlandske spillere.
Blandt de 11, der har fået mest spilletid i sæsonen hidtil, er Max Ejdum den eneste spiller under 21 år. Sammen med Luca Kjerrumgaard og Max Fenger er han ene om at repræsentere OB’s akademi blandt førsteholdets 11 mest foretrukne. OB har spillet 1.650 minutters fodbold i efterårssæsonen indtil videre, og kun de tre nævnte af egenudviklede spillere har fået mere end halvdelen af den mulige spilletid.
Plads til flere unge
Der er altså plads til forbedring og plads til flere unge fynboer på OB’s hold. OB spiller trods alt kun i næstbedste række, og hvis ikke der er plads til at give de unge talenter flere chancer i en sæson, hvor man endda har et stort forspring, skal der stilles spørgsmål ved kvaliteten af de unge spillere.
Tidligere på ugen bragte TV 2 Fyn en oversigt over fynske spillere, der havde fået et gennembrud andre steder end i OB. Klubben risikerer at se flere af klubbens egne juveler skinne i andre klubber, hvis ikke vejen til spilletid for de unge på førsteholdet er kortere.
OB’s egenudviklede spillere
OB har spillet 1.650 minutters fodbold i efterårssæsonen indtil videre Her er en oversigt over mængden af spilletid de egenudviklede spillere fra klubbens akademi, som OB har benyttet i efterårssæsonen.
Navn | Alder | Antal minutter |
Max Ejdum | 20 | 1.435 |
Max Fenger | 23 | 1.191 |
Luca Kjerrumgaard | 21 | 1.087 |
William Martin | 17 | 578 |
Tobias Slotsager | 18 | 546 |
Markus Jensen | 19 | 496 |
Gustav Grubbe | 21 | 437 |
Marcus McCoy | 19 | 107 |
Elias Hansborg-Sørensen | 19 | 68 |
Nikolaj Juul-Sandberg | 18 | 52 |
Julius Berthel Askou | 18 | 10 |
Lige nu tyder alt på, at Tobias Slotsager forlader klubben til sommer uden en transfersum, og hvad mon folk som Markus Jensen, Elias Hansborg-Sørensen og Gustav Grubbe tænker om den begrænsede mængde spilletid i denne sæson?
De unge står på spring
Det er dog ikke grå skyer det hele. Med en gennemsnitsalder på lidt over 23 år er det nuværende OB-hold et af de yngste i moderne tid, og derfor er der noget at bygge på. Max Ejdum har vist vejen i dette efterår, og når foråret kommer i 2025, bør vi se endnu flere unge fynboer bryde igennem på førsteholdet.
William Martin står allerede på spring. Vi kender alle Tobias Slotsagers kvaliteter. Og i kulissen lurer endnu yngre kræfter som Noah Lassen, Magnus ’Krølle’ Andersen og Nikolaj Juul-Sandberg.
Dem bør vi se på banen på førsteholdet i foråret 2025, når fremtidens OB-hold skal tage nye skridt på rejsen mod Superligaen.
I lyset af de skadedes spilleres fravær kræver Søren Krogh en dedikeret indsats fra de øvrige spillere.
- Jeg vil gerne se en fortsættelse af nogle af de præstationer, som vi har haft, hvor vi skubber til alt, hvad der kan skubbes til. Vi skal agere hurtigt og reagere hurtigt. Vi skal have gang i et tempo, som B. 93 kan have svært ved at dæmme op imod. Vi skal have vredet alt ud af denne sidste kamp, siger Søren Krogh, der for alt i verden vil have en sejr i sidste kamp inden vinterpausen.
- Det betyder ret meget. Det betyder meget, at vi går på ferie med en god fornemmelse, fordi der er en lang periode uden kamp. Det er simpelthen så vigtigt at vinde den sidste kamp inden en lang pause, siger Søren Krogh.
Kampen mellem OB og B. 93 spilles første søndag i advent - 1. december klokken 15 på stadion i Odense. Herefter træner OB mandag og tirsdag, inden julefreden sænker sig over Ådalen.
Der venter således en lille måneds vinterferie, før Krogh og kompagni kalder til træning igen.
Nyborggensere chokeret over at være nabo til Hamas' våbenlager
Terrorbevægelsen Hamas har haft et underjordisk lager nær Nyborg. Det oplyste forbundsanklageren i Tyskland torsdag til TV 2 Fyn.
De har ikke kunne fortælle nøjagtigt hvor lageret har været, men de antager, at det er blevet nedlagt for omkring to år siden.
På gaden i Nyborg vakte nyheden om våbenlagere stor bekymring, som du kan høre i videoen ovenover.
Hverken Fyns Politi eller PET har ønsket at kommentere sagen. Borgmester Kenneth Muhs (V) har heller ikke ønsket at stille op til interview, men siger at det kommer som en overraskelse for ham.
Mindehøjtidelighed for Flemløse-ofre
Indbyggerne i Flemløse mødtes sidst på eftermiddagen lørdag i byens kirke til en mindehøjtidelighed til ære for ofrene for ulykken på biogasanlægget tirsdag aften. For ulykken har påvirket hele det lille samfund.
I alt ti personer var involveret i arbejdsulykken, hvoraf seks personer kom alvorligt til skade, en slap uden skader og tre personer døde.
Det er endnu uklart, hvad der var årsagen til ulykken, men det står klart, at ulykken skete i forbindelse med etableringen af en tagkonstruktion på en nyopført silo.
Fyns Politi er nu i gang med at efterforske sagen.
Tinderbox-modstander kræver borgmesterens afgang
Michael Nielsen, der er medlem af bestyrelsen hos Dyrskuepladsens Naboer og nabo til Tusindårsskoven, vil have tjekket, om Odense-festivalen Tinderbox er lovlig, når der kommer et udkast til et nyt plangrundlag for området i det nye år.
Michael Nielsen, der understreger, at han udtaler sig på egne vegne som nabo, vurderer samtidig, at Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), har begået så mange lovbrud, at han burde gå af.
- Vi kan ikke have en borgmester, der bevidst overtræder loven, som borgmester i Danmarks tredje største kommune. Det kan vi ikke, siger Michael Nielsen til TV 2 Fyn.
Kritik preller af på borgmester
Peter Rahbæk Juel tager dog ikke opfordringen bogstaveligt, fortæller han til TV 2 Fyn.
- Jeg kan ikke andet end at trække på smilebåndet over det der. Jeg synes, det siger alt om, hvad det er for nogle midler, og hvad det er for en modstand, der er mod koncerter på Tinderbox og Dyrskuepladsen.
Odenses borgmester vurderer, at Michael Nielsen er en del af et mindretal af naboer, som med pengestærke bagmænd i ryggen og en “københavnsk stjerneadvokat” forsøger at ødelægge Odense som kulturel by.
Lukning af Tinderbox bliver over borgmesterens "politiske lig": - Det er en iskold vendetta
Odense Kommunes borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er ikke tilfreds med den udvikling, sagerne omkring Odenses største koncerter lige nu tager.
I sidste uge gav Planklagenævnet foreningen Dyrskuepladsens Naboer medhold i, at store koncerter på Dyrskuepladsen og ved Restaurant Bondestuen har været afholdt ulovligt.
Problemet er, at områderne ikke har haft de rigtige lokalplaner.
Lørdag udtaler et af naboforeningens bestyrelsesmedlemmer, at han også vil have lukket Tinderbox.
- Det bliver over mit politiske lig, det der, siger Peter Rahbæk Juel.
Pengestærke mænd og stjerneadvokat
Michael Nielsen siger i dag til TV 2 Fyn, at han ikke har vendt klagesagen omkring Tinderbox med resten af bestyrelsen. Hvis ikke de vil være med på den, er han dog klar til at køre sagen selv.
Også hvis det kommer til at koste 600.000 kroner ligesom sagerne om Dyrskuepladsen og Restaurant Bondestuen.
- Det tegner til, at der er et lille mindretal med nogle pengestærke mænd og en københavnsk stjerneadvokat i ryggen, der lige nu kører en iskold vendetta, siger borgmesteren.
Borgmesteren medgiver, at alle er i deres gode ret til at klage.
- Men lykkes det her, vil det have store konsekvenser for den by, vi er.
Usikkerhed om lovbrud
Peter Rahbæk Juel oplyser, at By- og Kulturforvaltningen i kommunen har været i gang med lokalplans-arbejdet omkring Tusindårsskoven i flere måneder.
Kan du som borgmester og I som Kommune garantere, at der ikke er begået nogen lovbrud?
- Vi arbejder lige nu benhårdt på at få lavet et plangrundlag, som Planklagenævnet siger, og det er jeg fuld af tro på godt kan lade sig gøre. Sådan så Tinderbox, de store koncerter og Bondestuen også kan få lov til at blive afviklet. Det er i hvert fald min ambition.
Borgmesteren bliver bedt om at give et ja/nej-svar til spørgsmålet om, hvorvidt festivalen i Tusindårsskoven har været afholdt lovligt. Det giver han ikke.
Han mener, at Michael Nielsen - og dem der måtte være enige i hans synspunkt - burde indgå i en mere konstruktiv dialog.
- Det vil klæde den pågældende person - og foreningen - om de vil have de her koncerter, for hvis de ønsker det, kan vi finde mange gode kompromiser, men det hører jeg bare ikke fra denne her gruppe, og det er ærgerligt.
Michael Nielsen får dog ikke opbakning fra den samlede forening af Dyreskuepladsens Naboer, fortalte foreningens formand til TV 2 Fyn lørdag aften. Michael Nielsen agter dog selv at klage over Odense Kommune, hvis det viser sig, at Tinderbox ikke er i overensstemmelse med planloven.
Han understreger dog samtidig, at han ikke vil klage, hvis der ikke er noget at komme efter.
Naboforening tager ikke del i kampen mod Tinderbox
Den samlede forening Dureskuepladsens Naboer kommer ikke til at gå ind i sagen om Tinderbox.
Det skriver foreningens formand til TV 2 Fyn lørdag aften.
- Jeg vil godt understrege, at vores forening kun arbejder for Dyrskuepladsen og ingen andre sager.
Michael Nielsen, som har udtalt, at han vil have festivalen lukket, er også er bestyrelsesmedlem i foreningen.
Han sagde allerede lørdag eftermiddag, at han selv ville køre klagesagen, hvis ikke foreningen ville gøre det.
Sådan bliver vejret på sæsonens første vinterdag
Første del af søndagen venter der en skyet omgang fra Fyn og vestover. Til gengæld forventes det at holde tørt i hele landet gennem alle de lyse timer, skriver TV 2 Vejret.
I løbet af eftermiddagen kan der gå huller i skydækket over flere landsdele. Bedst chance for nogen eller en del sol er der stadig øst for Storebælt, men derudover også over Fyn og det sydlige Jylland.
Temperaturniveauet ligger hele dagen på mellem fire og ni grader. Vinden bliver svag til frisk fra sydlig retning. Ud på aftenen trækker en front ind over landet med efterhånden mere skyet vejr til alle.
Dårligt nyt for pendlere: Fejlen lagde togtrafik ned - den kommer også til Fyn
Signalfejl som den, der torsdag lammede togtrafikken i store dele af Jylland, kan også komme til at plage Fyn. Det skriver DR.
Problemet opstod i det digitale signalsystem, der er blevet udrullet i størstedelen af Jylland..
Samme system skal udrulles fra Korsør til Middelfart i 2028 og vil dække landet i 2033.
Udrulningen kommer til at betyde aflysninger, forsinkelser og frustrationer længe endnu, fortæller Kristian Madsen, der er ingeniør med speciale i jernbaneteknik og tidligere teknisk chef for jernbanedelen af Storebælts- og Øresundsforbindelsen til DR.
- Denne her udrulning slutter i 2033, og indtil det sker, vil der formentlig være perioder, hvor der sker fejl, lyder det.
Naboforening tager ikke del i kampen mod Tinderbox
Den samlede forening Dureskuepladsens Naboer kommer ikke til at gå ind i sagen om Tinderbox.
Det skriver foreningens formand til TV 2 Fyn lørdag aften.
- Jeg vil godt understrege, at vores forening kun arbejder for Dyrskuepladsen og ingen andre sager.
Michael Nielsen, som har udtalt, at han vil have festivalen lukket, er også er bestyrelsesmedlem i foreningen.
Han sagde allerede lørdag eftermiddag, at han selv ville køre klagesagen, hvis ikke foreningen ville gøre det.
Lukning af Tinderbox bliver over borgmesterens "politiske lig": - Det er en iskold vendetta
Odense Kommunes borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er ikke tilfreds med den udvikling, sagerne omkring Odenses største koncerter lige nu tager.
I sidste uge gav Planklagenævnet foreningen Dyrskuepladsens Naboer medhold i, at store koncerter på Dyrskuepladsen og ved Restaurant Bondestuen har været afholdt ulovligt.
Problemet er, at områderne ikke har haft de rigtige lokalplaner.
Lørdag udtaler et af naboforeningens bestyrelsesmedlemmer, at han også vil have lukket Tinderbox.
- Det bliver over mit politiske lig, det der, siger Peter Rahbæk Juel.
Pengestærke mænd og stjerneadvokat
Michael Nielsen siger i dag til TV 2 Fyn, at han ikke har vendt klagesagen omkring Tinderbox med resten af bestyrelsen. Hvis ikke de vil være med på den, er han dog klar til at køre sagen selv.
Også hvis det kommer til at koste 600.000 kroner ligesom sagerne om Dyrskuepladsen og Restaurant Bondestuen.
- Det tegner til, at der er et lille mindretal med nogle pengestærke mænd og en københavnsk stjerneadvokat i ryggen, der lige nu kører en iskold vendetta, siger borgmesteren.
Borgmesteren medgiver, at alle er i deres gode ret til at klage.
- Men lykkes det her, vil det have store konsekvenser for den by, vi er.
Usikkerhed om lovbrud
Peter Rahbæk Juel oplyser, at By- og Kulturforvaltningen i kommunen har været i gang med lokalplans-arbejdet omkring Tusindårsskoven i flere måneder.
Kan du som borgmester og I som Kommune garantere, at der ikke er begået nogen lovbrud?
- Vi arbejder lige nu benhårdt på at få lavet et plangrundlag, som Planklagenævnet siger, og det er jeg fuld af tro på godt kan lade sig gøre. Sådan så Tinderbox, de store koncerter og Bondestuen også kan få lov til at blive afviklet. Det er i hvert fald min ambition.
Borgmesteren bliver bedt om at give et ja/nej-svar til spørgsmålet om, hvorvidt festivalen i Tusindårsskoven har været afholdt lovligt. Det giver han ikke.
Efter få timer: Jesper har startet underskriftsindsamling for Tinderbox
Der skulle kun gå få timer fra nyheden om, at Michael Nielsen fra Dyreskuepladsens Naboer vil have lukket Tinderbox, til at Jesper Absalonsen tog sagen i egen hånd.
Han har allerede oprettet en underskriftindsamling under titlen “Ja tak til koncerter på Dyrskuepladsen og i Tusindårsskoven i Odense”
- Jeg vil gerne vise, at vi er mange, der gerne vil have det her i byen, og at vi nyder de store arrangementer, siger odenseaneren.
Lukning af Tinderbox bliver over borgmesterens "politiske lig": - Det er en iskold vendetta
Odense Kommunes borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er ikke tilfreds med den udvikling, sagerne omkring Odenses største koncerter lige nu tager.
I sidste uge gav Planklagenævnet foreningen Dyrskuepladsens Naboer medhold i, at store koncerter på Dyrskuepladsen og ved Restaurant Bondestuen har været afholdt ulovligt.
Problemet er, at områderne ikke har haft de rigtige lokalplaner.
Lørdag udtaler et af naboforeningens bestyrelsesmedlemmer, at han også vil have lukket Tinderbox.
- Det bliver over mit politiske lig, det der, siger Peter Rahbæk Juel.
Pengestærke mænd og stjerneadvokat
Michael Nielsen siger i dag til TV 2 Fyn, at han ikke har vendt klagesagen omkring Tinderbox med resten af bestyrelsen. Hvis ikke de vil være med på den, er han dog klar til at køre sagen selv.
Også hvis det kommer til at koste 600.000 kroner ligesom sagerne om Dyrskuepladsen og Restaurant Bondestuen.
- Det tegner til, at der er et lille mindretal med nogle pengestærke mænd og en københavnsk stjerneadvokat i ryggen, der lige nu kører en iskold vendetta, siger borgmesteren.
Borgmesteren medgiver, at alle er i deres gode ret til at klage.
- Men lykkes det her, vil det have store konsekvenser for den by, vi er.
Usikkerhed om lovbrud
Peter Rahbæk Juel oplyser, at By- og Kulturforvaltningen i kommunen har været i gang med lokalplans-arbejdet omkring Tusindårsskoven i flere måneder.
Kan du som borgmester og I som Kommune garantere, at der ikke er begået nogen lovbrud?
- Vi arbejder lige nu benhårdt på at få lavet et plangrundlag, som Planklagenævnet siger, og det er jeg fuld af tro på godt kan lade sig gøre. Sådan så Tinderbox, de store koncerter og Bondestuen også kan få lov til at blive afviklet. Det er i hvert fald min ambition.
Borgmesteren bliver bedt om at give et ja/nej-svar til spørgsmålet om, hvorvidt festivalen i Tusindårsskoven har været afholdt lovligt. Det giver han ikke.
På under en time har indsamlingen fået 23 underskrifter. Målet er 25.000.
- Hvis vi får mange nok, vil jeg gerne kunne gå op på rådhuset og vise vores støtte til at få styr på det her.
Tinderbox havde omkring 50.000 gæster i 2024.
Medarbejdere hjemsendt fra byggeplads - politiker tror på ny aftale
Over 100 medarbejdere er hjemsendt fra Nyt OUH, efter DR har afsløret, at en underleverandør på byggepladsen har fusket med lønnen.
Medarbejderne blev hjemsendt fredag. Regionsrådet blev orienteret fredag aften omkring klokken 19.
- Vi har lavet en aftale med OHPT (totalentreprenøren, red.), og den er jeg helt sikker på, at de holder, siger Karsten Uno Pedersen (S), der er formand for udvalget for byggeri, indkøb og grøn omstilling.
I har jo også i sin tid haft en aftale med virksomheden om, at byggeriet skulle stå færdigt for fire år sigen. Hvad får dig til at tro, at de kan levere varen nu, hvor de oveni købet står og mangler over 100 medarbejdere?
Krise på Nyt OUH: Region sætter tal på hjemsendte og deler tidshorisont
Fredag aften har medlemmerne af regionsrådet fået en orientering om situationen på Nyt OUH, hvor et stort antal medarbejdere er hjemsendt. En orientering, TV 2 Fyn er i besiddelse af.
Hjemsendelserne kommer, efter DR har afsløret en underleverandørs lønfusk. Afsløringen har fået underleverandøren - og dermed de ansatte derfra - suspenderet.
I alt er 270 udenlandske medarbejdere hjemsendt fra tre store offentlige byggerier, og omtrent halvdelen af dem har ifølge koncernledelsen i Region Syddanmark tilknytning til byggeriet af Nyt OUH.
Potentielt lange udsigter
Koncernledelsen skriver i orienteringen til politikerne, at totalentreprenøren bag byggeriet af det nye OUH, Odense Hospital Project Team, har indkaldt de hjemsendte medarbejdere til et møde “i begyndelsen af næste uge”.
Ifølge orienteringen har totalentreprenøren sat en dato for, hvornår der senest skal være styr på forholdene.
- OHPT har tilkendegivet, at de har en løsning klar inden jul, skriver koncernledelsen.
Regionen skriver også, at der løbende er uanmeldte kontroller på byggepladen, og at det “selvfølgelig vil fortsætte”.
- Det er simpelthen, fordi vi har lavet nogle økonomiske incitamenter til at man overholder den aftale.
I den orientering, regionsrådet har fået fra koncernledelsen, står der, at OHTP her “tilkendegivet, at de har en løsning klar inden jul”.
Lukning af Tinderbox bliver over borgmesterens "politiske lig": - Det er en iskold vendetta
Odense Kommunes borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er ikke tilfreds med den udvikling, sagerne omkring Odenses største koncerter lige nu tager.
I sidste uge gav Planklagenævnet foreningen Dyrskuepladsens Naboer medhold i, at store koncerter på Dyrskuepladsen og ved Restaurant Bondestuen har været afholdt ulovligt.
Problemet er, at områderne ikke har haft de rigtige lokalplaner.
Lørdag udtaler et af naboforeningens bestyrelsesmedlemmer, at han også vil have lukket Tinderbox.
- Det bliver over mit politiske lig, det der, siger Peter Rahbæk Juel.
Pengestærke mænd og stjerneadvokat
Michael Nielsen siger i dag til TV 2 Fyn, at han ikke har vendt klagesagen omkring Tinderbox med resten af bestyrelsen. Hvis ikke de vil være med på den, er han dog klar til at køre sagen selv.
Efter ulovlige koncerter: Nu vil nabo også lukke Tinderbox - koste hvad det koste vil
Michael Nielsen fra Dyrskuepladsens Naboers bestyrelse vil have lukket Odense-festivalen Tinderbox.
Dyrskuepladsens Naboer er den forening, der netop har fået medhold i, at flere store koncerter afholdt på Dyrskuepladsen og ved Restaurant Bondestuen har været ulovlige.
Michael Nielsen bor tæt på Tusindårsskoven, hvor festivalen er blevet holdt i en årrække. Ifølge ham har han klaget om gener fra festivalen flere gange, men lige lidt har det hjulpet, siger han.
- Kommunen tager ikke vores klager alvorligt, for der sker ingen ændringer. De ignorerer alle klager. Det tvinger os ud i, at så må tingene ophøre.
Michael Nielsen har endnu ikke vendt sagen med Dyrskuepladsens Naboers øvrige bestyrelse, men slår fast, at hvis foreningen ikke vil være med, så klager han selv over Odense Kommune.
Koste hvad det koste vil
Michael Nielsen mener, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i en artikel i Fyens Stiftstidende har indrømmet, at Odense Kommune ikke har de korrekte tilladelser til at lade Tinderbox blive afholdt i Tusindårsskoven på lovlig vis.
Det har givet ham blod på tanden.
- Vi skal have stoppet de ulovligheder nu. Danmarks lov gælder også for Peter Rahbæk Juel, og det skal han lære. Hvis ikke på den nemme måde, så på den hårde måde, siger bestyrelsesmedlemmet.
Dyrskuepladsens Naboer har oplyst, at foreningen har brugt omkring 600.000 kroner på klagesagerne om Dyrskuepladsen og Restaurant Bondestuen.
Det er et beløb, Michael Nielsen er parat til at ofre igen.
- Koster det 600.000 kroner, så koster det 600.000 kroner. Jeg har ikke tillid til Odense Kommunes juridiske afdelingen mere.
Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Peter Rahbæk Juel.
Også hvis det kommer til at koste 600.000 kroner ligesom sagerne om Dyrskuepladsen og Restaurant Bondestuen.
- Det tegner til, at der er et lille mindretal med nogle pengestærke mænd og en københavnsk stjerneadvokat i ryggen, der lige nu kører en iskold vendetta, siger borgmesteren.
Borgmesteren medgiver, at alle er i deres gode ret til at klage.
- Men lykkes det her, vil det have store konsekvenser for den by, vi er.
Usikkerhed om lovbrud
Peter Rahbæk Juel oplyser, at By- og Kulturforvaltningen i kommunen har været i gang med lokalplans-arbejdet omkring Tusindårsskoven i flere måneder.
Kan du som borgmester og I som Kommune garantere, at der ikke er begået nogen lovbrud?
- Vi arbejder lige nu benhårdt på at få lavet et plangrundlag, som Planklagenævnet siger, og det er jeg fuld af tro på godt kan lade sig gøre. Sådan så Tinderbox, de store koncerter og Bondestuen også kan få lov til at blive afviklet. Det er i hvert fald min ambition.
Borgmesteren bliver bedt om at give et ja/nej-svar til spørgsmålet om, hvorvidt festivalen i Tusindårsskoven har været afholdt lovligt. Det giver han ikke.
Politiker raser over trusler mod Tinderbox: - Nu må galskaben stoppe
Det ryster byrådsmedlem Claus Skjoldborg Larsen (S), at der er kræfter, der forsøger at få lukket Tinderbox.
Efter ulovlige koncerter: Nu vil nabo også lukke Tinderbox - koste hvad det koste vil
Michael Nielsen fra Dyrskuepladsens Naboers bestyrelse vil have lukket Odense-festivalen Tinderbox.
Dyrskuepladsens Naboer er den forening, der netop har fået medhold i, at flere store koncerter afholdt på Dyrskuepladsen og ved Restaurant Bondestuen har været ulovlige.
Michael Nielsen bor tæt på Tusindårsskoven, hvor festivalen er blevet holdt i en årrække. Ifølge ham har han klaget om gener fra festivalen flere gange, men lige lidt har det hjulpet, siger han.
- Kommunen tager ikke vores klager alvorligt, for der sker ingen ændringer. De ignorerer alle klager. Det tvinger os ud i, at så må tingene ophøre.
Michael Nielsen har endnu ikke vendt sagen med Dyrskuepladsens Naboers øvrige bestyrelse, men slår fast, at hvis foreningen ikke vil være med, så klager han selv over Odense Kommune.
Koste hvad det koste vil
Michael Nielsen mener, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i en artikel i Fyens Stiftstidende har indrømmet, at Odense Kommune ikke har de korrekte tilladelser til at lade Tinderbox blive afholdt i Tusindårsskoven på lovlig vis.
Det har givet ham blod på tanden.
- Vi skal have stoppet de ulovligheder nu. Danmarks lov gælder også for Peter Rahbæk Juel, og det skal han lære. Hvis ikke på den nemme måde, så på den hårde måde, siger bestyrelsesmedlemmet.
Dyrskuepladsens Naboer har oplyst, at foreningen har brugt omkring 600.000 kroner på klagesagerne om Dyrskuepladsen og Restaurant Bondestuen.
Det er et beløb, Michael Nielsen er parat til at ofre igen.
- Koster det 600.000 kroner, så koster det 600.000 kroner. Jeg har ikke tillid til Odense Kommunes juridiske afdelingen mere.
Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Peter Rahbæk Juel.
Helt konkret har Michael Nielsen fra Dyrskuepladsens Naboer lørdag udtalt, at han vil klage over Odense Kommune med håb om at få aflyst festivalen.
- Nu må galskaben stoppe. Stopper de ikke, før hele byen er ødelagt, siger Claus Skjoldborg Larsen.
Chokafgørelse i klagesager: Kæmpekoncerter afholdt ulovligt i årevis
To principielle afgørelser fra Planklagenævnet slår fast, at kæmpekoncerterne på Dyrskuepladsen i Odense i årevis er blevet afholdt ulovligt.
Koncerter på Dyrskuepladsen i Odense og på parkeringspladsen ved restaurant Bondestuen er i årevis blevet afholdt ulovligt.
Det står klart, efter at Planklagenævnet har givet Nils Skeby og beboerforeningen Dyrskuepladsens Naboer medhold i to klager.
Foreningen har torsdag modtaget afgørelserne på klagerne. Et enigt Lokalplannævn har underkendt Odense Kommune i sagerne.
Mere præcist har Odense Kommune afgjort, at anvendelsen af arealerne på Dyrskuepladsen ikke er lokalplanligtig, og derfor kunne der gives tilladelse til koncerterne. Det er den afgørelse, som Planklagenævnet nu har underkendt.
- Planklagenævnet ophæver afgørelsen. Det betyder, at kommunens afgørelse ikke længere gældende, skriver Planklagenævnet i afgørelsen, som TV 2 Fyn er i besiddelse af.
Det samme gør sig gældende i sagen om Bondestuen, der i årevis har afholdt koncerter på en parkeringsplads.
En principiel sag
Beboerforeningen Dyrskuepladsens Naboers advokat Håkun Djurhuus kalder det to meget klare afgørelser.
- Afgørelserne er truffet af et enigt planklagenævn med formanden i spidsen. Det giver det en ekstra styrke, siger Håkun Djurhuus, der er advokat og partner i advokatvirksomheden Lundgreens.
Han slår fast, at kommunen ikke har haft det fornødne plangrundlag for at give tilladelserne. Derfor har koncerterne været afholdt ulovligt.
Der er ifølge topadvokaten ikke mulighed for at få ændret afgørelsen uden at gå rettens vej.
- Det eneste, man kan gøre, hvis man ønsker at omgøre det, det er at gå til domstolene, siger Håkun Djurhuus.
- På det grundlag, der forelægger nu, der kan de ikke gennemføre de her koncerter - hverken ved Bondestuen eller ved Dyrskuepladsen. Det vil være ulovligt, siger Håkun Djurhuus.
Kommune vil udarbejde ny lokalplan
Odense Kommune kan forsøge at lave en lovliggørelse, men det vil ifølge Håkun Djurhuus være vanskeligt.
- Hvis man vil forsøge at lovliggøre det her med en ny lokalplan, så skal man ud i at lave en miljøvurdering, som vil afsløre, hvor store støjgener der er. Det vil være meget vanskeligt at lave en ny lokalplan, fordi man ikke kan overholde gældende støjkrav, siger Håkun Djurhuus.
Han kalder det en stor og principiel sag.
- Hvis man vil lave sådan nogle koncerter, så skal man uden for byerne og i en vis afstand til boliger. Ellers tror jeg ikke, det er realistisk, siger Håkun Djurhuus.
Odense Kommune planlægger at opgradere Dyrskuepladsen, så den i fremtiden kan rumme større koncerter og events med op til 70.000 mennesker. I den forbindelse ønsker kommunen at udarbejde en ny lokalplan for området for at "fremtidssikre planlægningen af Dyrskuepladsen. Det skriver kommunen på sin hjemmeside.
Står med blandede følelser
Hos formanden for foreningen Dyrskuepladsens Naboer, Nils Skeby, vækker afgørelserne blandede følelser.
- Det er lidt ambivalent for mig lige nu. Vi er selvfølgelig tilfredse med, at afgørelsen er blevet som den er blevet, siger Nils Skeby.
- Dengang vi gik i gang med det her, gjorde vi det, fordi vi tænkte, at det her, det kan simpelthen ikke være rigtigt, siger han.
Han er bedrøvet over situationen.
- Jeg er sådan set også utroligt ked af det på vegne af de mennesker, der går til koncerter hos Bondestuen og på vegne af Bondestuen som virksomhed. De har jo handlet i god tro, siger Nils Skeby.
Han understreger dog, at han ikke er imod koncerter som sådan.
- Det er jo ikke sådan, at hverken jeg eller de andre medlemmer i foreningen, ikke kan lide koncerter. De skal bare foregå de rigtige steder, siger Nils Skeby.
Så sent som i sommer blev der afholdt en kæmpe koncert med Bruce Springsteen på Dyrskuepladsen. Med et publikum på 53.000 var koncerten den største enkeltstående koncert på fynsk grund nogensinde.
Det tyske metalband Rammstein spillede på Dyrskuepladsen i sommeren 2023 for 45.000 tilskuere.
Odense Kommune har også først modtaget afgørelserne i dag. Her kommer de som en overraskelse.
- Afgørelsen kommer naturligvis bag på mig, men jeg har ikke yderligere kommentarer, før jeg har haft mulighed for at læse den grundigt igennem og drøfte den med kommunens jurister og andre relevante fagpersoner, udtaler afdelingschef i By- og Kulturforvaltningen Martin Petersen i en skriftlig kommentar til TV 2 Fyn.
Michael Nielsen mener ikke, at der ikke er de nødvendige tilladelser ved Tusindårskoven, til at Tinderbox kan blive afholdt der.
- Det mener jeg, at det er. Jura er kompliceret, men uanset hvad skal vi have det til at fungere. Tinderbox skal de ikke røre ved, lyder modsvaret fra det socialdemokratiske byrådsmedlem.