Rådmand blev advaret om bandekodekser på skole - delte aldrig advarslen med udvalg
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Allerede i juni sidste sommer modtog formanden for Børne- og Ungeudvalget i Odense Kommune et bekymringsbrev, der gjorde hende opmærksom på en række problematikker omkring Agedrup Skole. Den viden delte hun dog ikke med de andre medlemmer af udvalget.
30. juni 2023 tikkede der en mail ind i indbakken hos rådmand Susanne Crawley (RV), der også er formand for Børne- og Ungeudvalget i Odense Kommune.
Emnet var ikke til at tage fejl af. En gruppe forældre på Agedrup Skole var bekymrede for en hel årgang på skolen.
I brevet, som TV 2 Fyn er i besiddelse af, fremgår det, at der med en pågældende elev "følger et bandekodeks med vold, trusler, stikker-begreber og hærværk, som over en lang periode har skabt utryghed for en hel årgang".
Davids søn blev truet med kniv i skolen: - Der er ingen konsekvenser
TV 2 Fyn har mandag fortalt om 113 forældre fra Agedrup Skole i Odense, der har indsendt bekymringsskrivelse til politikere og embedsværk i Odense Kommune.
Adfærden dækker ifølge forældrene over en lang liste af konkrete tilfælde, der blandt andet indeholder trusler med kniv i helt ned til 4. klasse, seksuelle krænkelser, tæsk når en elev fylder 11 år kaldet "11-års tæsk" og indtag af alkohol og euforiserende stoffer på skolen.
David Kieler er en af initiativtagerne bag skrivelsen. Han er far til en dreng på skolens 8. årgang, hvor der især har været flere episoder. Han fortæller, at hans egen søn er blevet truet med en kniv i skolens omklædningsrum.
- Det er blevet et meget råt miljø over en 3-årig periode, hvor der er kommet flere episoder frem, som er blevet synlige for os. Det har kørt, kørt og kørt. Det er som om, at det ikke aftager. Derfor tror vi ikke på, at det, der er sat i gang, har en indvirkning her og nu, siger David Kieler.
Han fortæller om flere børn, der føler sig utrygge, når de møder ind i skole. Ifølge ham er der ikke blevet gjort nok.
- Der har ikke været en konsekvens. Der kan godt have været nogle enkle, vi ikke kender til, at nogle er blevet sendt hjem en halv dag, men det er ikke det, vi ser. Et hav af dialogmøder, hvor vi ikke er kommet videre, udover at vi skal tro på, at pædagogikken sejrer, siger David Kieler.
Hvis elever ikke kan opføre sig ordentligt, er det ifølge David Kieler ikke et sted for dem at være.
- Det kan ikke være rigtigt, at vi sender vores kæreste eje i skole, med den tro på at de kommer ind til trygge rammer, og at de så går og har ondt i maven, det kan ikke være rigtigt, siger David Kieler.
Men selvom indholdet i bekymringsbrevet ifølge andre medlemmer af Børn- og Ungeudvalget er alvorligt, så har de ikke set eller læst brevet før tirsdag - efter TV 2 Fyn mandag kunne berette, at over 100 forældre havde sendt et nyt bekymringsbrev om kulturen på Agedrup Skole.
Brev giver vigtigt indblik
Og årsagen er ganske enkel, lyder det fra medlemmerne, som TV 2 Fyn har talt med. De var ikke orienteret om brevets eksistens eller indhold, og det er ikke godt nok, lyder kritikken.
- Det falder lidt i en kæphest, jeg har om, at jeg frygter, jeg er ugens gæst som almindeligt udvalgsmedlem, siger Mads Thomsen (S) og uddyber:
- Nu ved jeg ikke, hvad der ligger bag, at vi ikke har fået en kopi af brevet, men er der sket en fejl, så er det noget, som skal rettes op på. Uden at pege fingre ad nogen, men hvis jeg får et bekymringsbrev, som det, jeg har set, så vil jeg reagere på det, og det har jeg også gjort ved tidligere lejligheder.
Artiklen fortsætter under billedet
Medlemmerne har onsdag stadig ikke fået en kopi af brevet fra Susanne Crawley eller forvaltningen. Birgitte Nørrelund (K) fik først kendskab til brevets eksistens, da en borger kontaktede hende på Facebook tirsdag og fortalte om det.
Hun understreger, at udvalget sagtens kan være blevet orienteret om, at forvaltningen var opmærksomme på et problem på skolen, men:
- Alvoren i brevet er ikke noget, der er blevet kommunikeret tydeligt til os, understreger hun.
Også Venstres medlem af Børne- og Ungeudvalget Mark Grossmann ærgrer sig over, at hverken forvaltningen eller udvalgsformanden har delt brevets indhold med udvalgsmedlemmerne.
- Jeg synes grundlæggende, at vi skal orienteres i sager, der kan udvikle sig til en generel problemstilling. Vi har en trivselspolitik i Odense Kommune, og de her breve giver jo et indblik i, hvad der foregår af tendenser på skolen, og som vi kan reagere på politisk, siger han.
Trivslen på Agedrup Skole har været faldende de seneste år
De seneste år er trivslen på Agedrup Skole faldet, så den nu ligger under landsgennemsnittet, viser tal.
Det er kun en håndfuld år siden, at trivslen blandt eleverne på Agedrup Skole lå på linje med landsgennemsnittet.
Siden dengang har målingerne på både skolen og landsplan været for nedadgående, men det er gået hurtigere ned ad bakke på den fynske skole.
Det viser den seneste landsdækkende trivselsmåling for folkeskolerne, som Børne- og Undervisningsministeriet står bag, ifølge Jyllands-Posten.
I målingen har 84,1 procent af eleverne svaret, at de generelt trives på skolen. På landsplan lå gennemsnittet på 87,5 procent.
Da resultaterne af de landsdækkende målinger lå klar sidste år, var det ikke muligt at pege på en årsag til, at færre elever var glade for at gå i skole, lød det fra ministeriet.
Agedrup Skole er i øjeblikket omdrejningspunkt i en sag, hvor forældre til elever på skolen har udtrykt bekymring over grænseoverskridende adfærd.
Sagen kom frem mandag, da Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn kunne fortælle, at over 100 forældre til børn på skolen havde sendt et brev til undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) og Odense Kommune.
Lovgivningen spænder ben
TV 2 Fyn har set forvaltningens svar til de bekymrede forældre, der henvendte sig i juni. Her var beskeden, at gældende lovgivningen gjorde, at de ikke kunne fjerne den pågældende elev.
Artiklen fortsætter under billedet
Og netop denne begrundelse giver endnu mere anledning til at dele bekymringsbrevet med de andre medlemmer af udvalget, siger Mark Grossmann.
- Vi må ikke sagsbehandle som politikere, det er embedsmændene, der gør det. Men vi kan reagere på tendenser og udviklinger og lave politikker ud fra det og stille spørgsmål til de relevante folk med henblik på forebyggelse.
- Vi har en del redskaber, men det kræver, at vi har en viden at reagere på.
Han bakkes op af sin socialdemokratiske udvalgskollega Mads Thomsen.
- Selvom det er lovgivningen, der forhindrer en løsning, så kan vi jo tage den med politikerne på Christiansborg eller vores bagland. Jeg er som politiker med til at lave og påvirke lovgivningen, og derfor er det træls, at det hele skal foregå reaktivt. Det ville være bedre, hvis vi kunne være lidt proaktive.
Mark Grossmann vil ikke overraskes én gang til: - Jeg er rystet
Mark Grossmann, der er medlem af Børne- og Ungeudvalget i Odense (V), er rystet over de hændelser, TV 2 Fyn i dag har kunnet fortælle, der er foregået på Agedrup Skole i Odense.
- Som børne- og ungeudvalgsmedlem har vi sat nogle rammer for, at det skal være en kommune med nogle trygge rammer for børnene. Det skal være sådan, at når forældrene sætter deres børn af ved skolen, skal man være sikker på, at der bliver taget hånd om dem og at omsorgen er i orden, siger Mark Grossmann.
Det har ikke været tilfældet på Agedrup Skole, og han opfordrer Børne- og Ungeudvalget til at trække i arbejdstøjet, for at finde ud af om lignende foregår på andre skoler i Odense.
I videoen kan du høre Mark Grossmanns tanker om episoderne på skolen.
Børne- og Ungeudvalget holder torsdag et ekstraordinært møde om situationen på Agedrup Skole. Her forventer flere af udvalgsmedlemmerne at blive klogere på, hvilke tiltag der er gjort oven på det bekymringsbrev, der blev sendt i juni 2023 - og hvorfor bekymringsbrevet ikke blev delt med dem.
For efter brevet er blevet delt med udvalgsmedlemmerne af andre kanaler efterfølgende, så er der flere, der udtrykker stor bekymring for indholdet.
- Jeg synes, det er meget alarmerende. Der er mange forældre her, der er enige i, at der er et stort problem. Beskrivelsen af utryghed og frygt, og i det hele taget at en elev har en adfærd, som så mange reagerer så skarpt på og skriver til rådmanden og forvaltningen, efter de formentlig har haft en dialog med skolen, er et voldsomt stort råb om hjælp, siger Birgitte Nørrelund (K).
Børn skal ikke frygte vold
For Mads Thomsen (S) er det "frustrerende læsning", og han kan godt forstå de bekymringer, der rejses af de pågældende forældre:
- Det berører mig, at der er børn, der bliver bange for at gå i skole. Jeg har det dårligt med, at der er børn, der skal frygte at blive udsat for vold.
Artiklen fortsætter under billedet
Hvorvidt forældrenes bekymring stadig er aktuel, er ikke TV 2 Fyn bekendt. Det ændrer dog ikke på, at udvalgsmedlemmerne gerne ville have haft kendskab til brevets eksistens tidligere.
- Det er en frustration over, at man ikke har mulighed for at reagere og kommunikere til forældrene, at vi har hørt dem, forstår dem og gerne vil i dialog med dem for at blive klogere. Selvfølgelig forstår jeg, at forvaltningen ikke videresender alle forældrehenvendelser til os, for så kan vi ikke lave andet, men i de her tilfælde, der er så grelle, dem ville jeg godt have kendt til, så kunne vi have reageret, siger Socialdemokratiets Mads Thomsen.
Byrådsmedlem vil smide elever bag overgreb ud af skolen
Mads Thomsen, byrådsmedlem, Odense (S) og medlem af Børn- og Ungeudvalget, vil smide elever bag overgreb på Agedrup Skole ud.
- Der skal sendes et klart politisk signal om, at vi ikke tolererer så grænseoverskridende adfærd. De pågældende elever på Agedrup Skole, der begår de overgreb, vi har læst om i dag, skal sendes hjem. Og så må vi placere dem i de rette specialpædagogiske rammer, hvor de forhåbentligt kan få den hjælp, de har behov for.
Mandag sendte en gruppe forældre fra Agedrup Skole en bekymringsskrivelse til en række politikere og embedsmænd i Odense Kommune, hvor de berettede om vold, mobning, seksuelle overgreb og forbrug af alkohol og euforiserende stoffer. 113 forældre havde underskrevet brevet. De føler ikke, at skolens ledelse tager hånd om udfordringerne på skolen.
Men farer du ikke i blækhuset, før du kender sagen fra alle sider? Vi har jo ikke hørt noget fra skolens ledelse endnu?
- Jeg forholder mig til indholdet i brevet, og der vil jeg bare sige, at hvis man truer med kniv og tæsker andre elever og udsætter dem for seksuelle overgreb, så skal man sendes hjem.
I et Facebook-opslag skrev Mads Thomsen mandag aften således:
Også Konservatives Birgitte Nørrelund mener, at brevets indhold kunne have affødt en debat, der potentielt kunne have gjort en forskel for de andre forældre på skolen, der mandag sendte et nyt bekymringsbrev.
- Der kunne have været en interessant drøftelse om, hvad det er for nogle vilkår, vi giver lederen for at skabe en god skole. Hvad kan man gøre af elever, der begår vold, inden de er 15 år. Det kunne da være, det kunne have affødt en snak om de vilkår, der er. Det ville jeg ønske, vi kunne og havde taget dengang, siger hun.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra vedkommende, der på vegne af forældrerådet sendte bekymringsbrevet til Susanne Crawley. Vedkommende er ved deadline ikke vendt tilbage, og derfor er det uklart, hvordan forløbet mellem Agedrup Skole og de bekymrede forældre har været, efter at bekymringsbrevet blev sendt.
Det fremgår dog i et svar tilbage i august fra forældregruppen til forvaltningen, som TV 2 Fyn er i besiddelse af, at de dengang gav udtryk for, at de på baggrund af et ekstraordinært møde mellem forældrene og skolens ledelse, var trygge ved, at skolen og ledelsen havde ekstra "bevågenhed og opmærksomhed på årgangen, samt er klar til at handle konsekvent, for at sikrer fortsat trivsel på årgangen."
TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra rådmand Susanne Crawley på, hvorfor hun ikke har delt bekymringsbrevet med de andre medlemmer af Børne- og Ungeudvalget, men det har onsdag ikke været muligt.