16. okt. 2021 kl. 9:22
William Borst Lorentzen

Utilfreds stjernearkitekt: Synlig ventilation og ujævne gulve med klappende lyd i H.C. Andersens Hus

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

H.C. Andersens Hus var op til åbningen 30. juni i år ramt af en række krav om besparelser på interiør, efter at budgettet på de grundlæggende konstruktioner var blevet lavet om. Den japanske stjernearkitekt Kengo Kuma var ikke tilfreds med Odense Kommunes spareplaner.

Da styregruppen for H.C. Andersens Hus 17. marts besluttede at indvie H.C. Andersens Hus ved en såkaldt soft opening, var styregruppen samtidig udfordret af sparekrav til gulve, lofter, vinduer og andre elementer.

En omprioritering af murer-, tømrer-, smede- og malerarbejde, var blevet dyrere end beregnet, og derfor var det nødvendigt at spare penge på andre områder.

- Vi har en forpligtigelse som kommune til at gå ind og prioritere i forhold til den ramme vi har fået til rådighed af byrådet, og det har vi gjort i samarbejde med entreprenørerne, og det er også blevet forelagt arkitekterne, siger Morten Møller Iversen, der er direktør i By- og Kulturforvaltningen.

Alternative gulve og lofter

Af dokumenter TV 2 Fyn har fået efter en aktindsigt, fremgår det blandt andet, at der blev sparet penge på at vælge et andet installationsgulv i udstillingslokalet end oprindelig planlagt. Ordren blev placeret hos et spansk firma. Men de nye gulvplader levede ikke op til til den forudsatte kvalitet. Blandt andet havde de en større nedbøjning end angivet.

Læs også: Efter måneders forsinkelse: H.C. Andersens Hus sætter dato på ophør af soft opening
Gå tilbage Del
15. okt. 2021 kl. 13:00

Efter måneders forsinkelse: H.C. Andersens Hus sætter dato på ophør af soft opening

Da H.C. Andersens Hus i juni blev officielt åbnet af dronningen, lød meldingen, at byens nye kulturelle fyrtårn ville være helt færdig i løbet af august. I dag meddeler Odense Bys Museer, at museet vil åbne fuldt ud 1. december.

På den sidste dag i juni i år klippede dronning Margrethe den røde snor over til H.C. Andersens Hus, der har kostet 400 millioner kroner. 

Odense Kommune har postet 60 millioner skattekroner i den nye superattraktion.

Ny udvikling

Ti minutter efter at TV 2 Fyn udgav denne artikel sendte Odense Bys Museer en pressemeddelelse ud med meddelelse om at den fulde åbning er fastsat til 1. december.

- Det er en kæmpe festdag. Det er en af de største attraktioner, vi nogensinde kommer til at åbne. Det bliver en magnet for turister, sagde Odenses by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) på åbningsdagen.

“”Ser man fremad vurderes risikoen for forsinkelser særdeles høj”.”

— Referat fra møde i styregruppen for H.C. Andersens Hus i marts i år

Officielt blev åbningen kaldt en soft opening - altså en blød åbning. Centrale dele i det ambitiøse projekt til flere hundrede millioner kroner var ikke blevet færdig til tiden, og derfor fik både dronningen, indbudte honoratiores og publikum ikke den fulde oplevelse af det, der oprindeligt var planen med det nye H.C. Andersens Hus.

Konsekvensen blev, at billetprisen for at besøge byens nye fyrtårn blev halveret, mens modtagelsen var lunken hos nogle anmeldere og gæster.

- Det at vente i længere tid med at åbne, er heller ikke en løsning. Soft opening har på mange måder skabt muligheden for, at mange mennesker kunne opleve huset, siger Henrik Harnow, der er direktør for Odense Bys Museer.

Og datoen 30. juni var vigtig, og derfor blev åbningen fastholdt, selvom det ikke skortede på advarsler.

I et referat fra et møde i husets styregruppe i marts 2021, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i, står der:

”Ser man fremad vurderes risikoen for forsinkelser særdeles høj”.

Dengang lød meldingen, at den såkaldte ”grand opening” af alle dele af museet, ville finde sted i løbet af sommeren, og at billetprisen kun ville være halveret indtil august. Den risiko var styregruppen villig til at løbe.

- Man skal huske, at vi stod over for en sommersæson, som også er vigtig for os at få en andel i. Og det har også været vigtigt for huset og kommunen at kunne dele så stor en kulturattraktion i sommer, hvor folk hungrede efter kultur og oplevelser, siger museumsdirektør Henrik Harnow.

Dato offentliggjort i dag

Men først her tre en halv måned efter, at dronningen holdt tale og klippede den røde snor over, har Odense Bys Museer sat dato for, hvornår hele H.C. Andersens Hus står klart, og hvornår gæsterne skal betale den fulde entré.

- Det er med glæde, at Odense Bys Museer kan informere om, at det nye H.C. Andersens overgår til fuld åbning den 1. december 2021. Onsdag den 13. oktober konstaterede styregruppen bag byggeriet, at de elementer, der er nødvendige for at give publikum den fulde oplevelse af det nye, fantastiske museum, vil være klar den 1. december, skriver Odense Bys Museer i en pressemeddelelse, der blev udsendt ti minutter efter at tv2fyn.dk udgav en artikel om den fortsatte soft opening.

Da Odense Kommune, Odense Bys Museer og repræsentanter for de fonde, der har støttet projektet økonomisk, i marts i år besluttede at indvie huset med en såkaldt soft opening, var forventningen, at udstillingen efter få uger ville kunne åbne i fuld skala. Soft openingen skulle ifølge planen afsluttes i august.

William Borst Lorentzen
H.C. Andersens Hus åbnede 30. juni med en såkaldt soft opening, som trækker ud og ud.

Flere udskydelser

Men allerede få uger efter indvielsen 30. juni stod det klart, at museet var nødsaget til at forlænge perioden med soft opening til og med august. Styregruppen besluttede ligeledes, at man i midten af august skulle tage stilling til, om soft opening også skulle forlænges til at omfatte september. 

En hel åbning af den nye attraktion blev efterfølgende igen udskudt, så soft opening også var gældende for september.

Årsagerne til, at museet alligevel ikke kunne åbne for fuldt blus var mange. Af dokumenter, som TV 2 Fyn har fået udleveret, fremgår det, at bærende dele af oplevelsen i det nye H.C. Andersen Hus ikke var færdige.

William Borst Lorentzen
Haverne i Odenses nye attraktion er endnu ikke åbnet for publikum

Dele af arkitekturen manglede, og det samme gjaldt færdiggørelse af haven, cafeen, børneuniverset, udstillingen og ikke mindst den specielle audioguide, som skulle give publikum en særlig og samlende oplevelse i det nye museum, fungerede fortsat ikke.

Mangel på mikrochips

Publikum er i dag fortsat henvist til at høre forklaringen på museets udstillinger og installationer via en højtaler i hvert rum, og det giver ikke den oplevelse, som huset er indrettet til, og som var den oprindelige tanke.

Årsagen til at audiosystemet er blevet forsinket skyldes store vanskeligheder med at fremskaffe de nødvendige mikrochips til de headset, som publikum skal have på, når de går rundt i museet.

- Vi har knoklet benhårdt på at få huset klart til den 30. juni, fordi det har været afgørende for os. Vi har også haft en række faktorer, der ikke er gået vores vej. Byggebranchen er generelt overophedet, byggematerialer har svært ved at nå frem og man har svært ved at rekruttere folk i byggebranchen i øjeblikket. Det gør, at der har været nogle faktorer undervejs som har givet os modvind, siger Morten Møller Iversen, der er direktør i By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune og medlem af styregruppen for H.C. Andersens Hus.

TV 2 Fyn interviewede direktøren for By- og Kulturforvaltningen torsdag, og her kunne Morten Møller Iversen ikke melde en dato ud: 

- Det vil jeg helst ikke svare på, men vi arbejder benhårdt på at få byggeriet færdigt inden for de næste måneder, siger Morten Møller Iversen. 

Datoen kom så fredag.

”De ligger ujævnt, og i visse områder er der en klappende lyd, når er trampes på gulvet”, står der i styregruppen referat fra 17. marts.

De nye gulvplader betød samtidig, at entreprenøren måtte bruge længere tid på lægge gulvet, da de ikke havde erfaringer med den nye type gulv.

- Byggeri fastholder kvaliteten

Samtidig blev det på grund af sparekravet besluttet at lave betongulv i foyer, butik, cafe og på gangarealer i stedet for det gulv, der var beskrevet i udbudsmaterialet.

Også dette nye gulv betød forsinkelser, og blev samtidig dyrere end beregnet, da der ikke var taget højde for, at de mange installationer under gulvet, krævede ekstra arbejde.

- Det er klart, at til et byggeri til 400 millioner og arkitekttegninger fra øverste klasse, så løber man ind i, at den streg, der er tegnet i arkitekttegningerne, ikke nødvendigvis lige passer med det, der skal udføres. Der er vores oversættelsesopgave rigtigt vigtig, og der er vi inde og tilpasse, så det passer til projektet. Men det er min klare overbevisning, at projektet til fulde lever op til den kvalitet og integritet man kan forvente af et byggeri i den kaliber, forklarer Morten Møller Iversen.

Uenigheder med arkitekten

Men ikke kun gulvarealerne måtte ændres. I lofterne blev planen om at opsætte trælameller droppet. Efter et forgæves forsøg på at finde en alternativ løsning, blev det besluttet at konstruere lofterne med træbeton mellem limtræsbjælkerne, hvilket betød, at ventilation og køleelementer blev synlige.

Læs også: Se billederne: Dronningen åbner Fyns største turistattraktion
Gå tilbage Del
30. jun. 2021 kl. 15:22

Se billederne: Dronningen åbner Fyns største turistattraktion

Alex Syrik
Alex Syrik
Alex Syrik
Alex Syrik
Alex Syrik
Alex Syrik
Alex Syrik
Alex Syrik
Alex Syrik
/

Onsdag eftermiddag var dronning Margrethe i Odense for at indvie det nye H.C. Andersens Hus.

Efter tre års ventetid kan dronning Margrethe indvie det nye H.C. Andersens Hus i Odense onsdag.

Klokken 14.55 trillede kronebilen ind foran H.C. Andersen Haven 1, hvor byens borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og bestyrelsesformand for Odense Bys Museer Henrik Dam tog imod dronningen.

- Han var en forunderlig mand, den H. C. Andersen. Og jeg tror, at han nok ville være ikke så lidt stolt over, at der kunne bygges endnu et hus omkring hans arbejde, siger dronning Margrethe.

Alex Syrik
Dronning Margrethe indvier det nye H.C. Andersens Hus i Odense.
Alex Syrik
Dronning Margrethe indvier det nye H.C. Andersens Hus i Odense.
Alex Syrik
Dronning Margrethe indvier det nye H.C. Andersens Hus i Odense.

- Det er tænkt fra starten af, at museet skal virke på et internationalt niveau. Og det er første gang, at vi har gjort det med et museum i Odense, siger Peter Rahbæk Juel:

- Vi ved, at Andersen, er der rigtig mange, vi har tilfælles med. 

Inden dronning Margrethe skal klippe papirklip med H.C. Andersens gamle saks, holder en række personer - herunder borgmesteren - taler, og jazzbassisten Chris Minh Doky og kongelig balletdanserinde Femke Mølbach Slot opfører et nyskrevet værk af Chris Minh Doky baseret på H.C. Andersens eventyr og papirklip.

Klokken 15.40 åbner H.C. Andersens Hus officielt, og dronning Margrethe får den første rundvisning. 

Alex Syrik
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S).
Alex Syrik
Bestyrelsesformand for A.P. Møller Fonden, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.
Alex Syrik
Alex Syrik
Alex Syrik

Den løsning faldt ikke i den japanske arkitekt smag.

“Den valgte løsning er KKAA (Kengo Kuma and Associates, red) ikke tilfreds med, da de frygter, at installationerne vil blive for synlige, hvorfor de nu ønsker at genindføre trælameller i lofter”, står der i referatet.

Arkitektfirmaet var tilsyneladende utilfreds med flere andre af de løsninger, der blev valgt efter krav om besparelser.

”KKAA har stadig ikke accepteret mange af de ændringer, som omprojekteringen har betydet. De arbejder således stadig på at genintroducere elementer, der er er besluttet at spare væk…”, står der i referatet fra styregruppen, som også antyder udfordringer i samarbejdet med det japanske firma:

“Vi kommer til at udbedre alt det, der ikke lever op til de kvalitetskrav, som man kan forvente af et sådant byggeri.”

— Morten Møller Iversen, direktør, By- og Kulturforvaltningen, Odense Kommune

”KKAA´s manglende afklaringer, beslutninger og ønsker om ændringer af detaljer i forbindelse med deres tilsyn på pladsen giver både forsinkelser for opstart og gennemførelse af entreprenørens arbejde”.

Skavanker bliver udbedret

Udover billigere løsninger til loft og gulv, forsøgte bygherren også at finde limtræ, der var billigere og bar glasset på en anden måde. Udbudsmaterialet til det nye limtræ, var dog utydeligt, og det resulterede i krav om ekstra betaling fra leverandøren.

Endelig var der også udfordringer med de tekniske fag, den elektroniske sikring og elinstallationer, som alle har betydet forsinkelser og tæret på puljen for uforudset udgifter.

Men direktøren for den ansvarlige forvaltning i Odense Kommune forsikrer, at de besøgende i museet ikke vil bemærke besparelserne, når hele museet åbner 1. december.

- Vi kommer til at udbedre alt det, der ikke lever op til de kvalitetskrav, som man kan forvente af et sådant byggeri. Så hvis der er et gulv, der er skævt, så skal det selvfølgelig udbedres og det bliver det også, siger Morten Møller Iversen.

11. dec. 2024 kl. 18:08
Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Ældre dame kommet alvorligt til skade - nu jagter politi flugtbilist

LYT
Del
Link
kopieret!

En 71-årig dame har muligvis brækket hoften, efter hun blev kørt ned i krydset mellem Odensevej og Jyllandsvej i Middelfart.

Det oplyser Fyns Politi til TV 2 Fyn.

- Hun kommer cyklende i østlig retning af Odensevej, og bilisten kommer kørende imod hende og skal dreje til venstre ad Jyllandsvej. Det er her, påkørslen sker, siger vagtchef hos Fyns Politi Henrik Krøjgaard.

Ifølge vagtchefen får sammenstødet ikke føreren af bilen, der er en nyere, sort Skoda Fabia, til at stoppe.

Fyns Politi modtog anmeldelsen klokken 15.15, hvorpå kvinden blev hastet med ambulance til Kolding Sygehus. Hun er uden for livsfare.

Har man oplysninger om bil eller bilist, bedes man kontakte Fyns Politi på 114.

11. dec. 2024 kl. 14:56
Tophistorie
Local Eyes

Cyklist dræbt i voldsom ulykke

LYT
Del
Link
kopieret!

En 83-årig mand er natten til onsdag afgået ved døden efter en trafikulykke på Tåsinge 3. december i år.

Ved ulykken blev manden påkørt af en varevogn, mens han selv var på cykel. Umiddelbart efter ulykken meddelte Fyns Politi, at cyklisten var svært tilskadekommen.

Føreren af varevognen - en 42-årig mand fra Litauen - er i dag blevet sigtet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, da han ifølge sigtelsen var faldet i søvn under kørslen.

Manden erkendte sig skyldig i uagtsomt manddrab, men nægtede at være faldet i søvn.

Omdelte aviser

Den 42-årige blev i dag fremstillet ved et grundlovsforhør ved Retten i Svendborg. Her fandt retten begrundet mistanke for, at han var faldet i søvn, oplyser anklager hos Fyns Politi Sine Josefsen til TV 2 Fyn.

Manden er nu blevet varetægtsfængslet foreløbigt i fire uger.

Der mangler endnu resultatet af en blodprøve, bilinspektørens konklusion, og så skal mandens tilknytning til Danmark og hans hjemland undersøges yderligere, før det endelige anklageskrift foreligger.

Retssagen er derfor forhåndsberammet til 9. januar.

Ifølge anklageren er den 42-årige taget til Danmark for at arbejde med omdeling af aviser, breve og pakker, og det var i forbindelse med det, at ulykken skete.

Læs også: Cyklist ramt af varevogn i voldsom ulykke
Gå tilbage Del
3. dec. 2024 kl. 12:53
Tophistorie

Cyklist ramt af varevogn i voldsom ulykke

Local Eyes

Der er sket en alvorlig færdselsulykke på Tåsinge. Det oplyser Fyns Politi.

- Klokken ni i morges på Vornæsvej på Tåsinge er der en bilist, der rammer en cyklist. Cyklisten er en ældre mand, som er svært tilskadekommen, siger Mads Boel, der er kommunikationsrådgiver hos Fyns Politi.

Politiet er fortsat i gang med at efterforske sagen og har ikke yderligere oplysninger på nuværende tidspunkt.

- Der er indtil videre ikke nogen sigtede i sagen, siger Mads Boel.

Billeder fra stedet viser, at varevognens forrude er blevet smadret. Cyklen ligger på vejen lige foran bilen.

Ulykken er sket på en landevej, hvor man må køre 80 kilometer i timen.

Local Eyes
Local Eyes

Grundlovsforhøret begyndte klokken 12 og var slut 13.30. Der var ikke nogen pårørende til stede i Retten i Svendborg, oplyser anklageren.

Den 83-årige cyklist er den femte person, der har mistet livet i trafikken på Fyn de seneste to måneder.

I oktober døde tre unge mænd mellem 17-18 år i et solouheld i Tommerup, og i november omkom en kvinde efter et frontalt sammenstød med en anden bil i Gudme.

11. dec. 2024 kl. 19:04
Fyn

Fynbo sætter tidligere minister på plads efter brøler på tv

Er der flere idræts- og svømmehaller per barn på Langeland, end der er i København? Det mener folketingsmedlem og tidligere transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), at der er. Faktisk var han meget sikker på dette, da han stod på talerstolen i Folketingssalen tirsdag. Dog sad folketingsmedlem for Socialdemokratiet Bjørn Brandenborg klar i salen til at udfordre Ole Birk Olesens påstand. Den fynske politiker kunne nemlig oplyse, at der ikke findes en eneste svømmehal på Langeland.

Er der flere idræts- og svømmehaller per barn på Langeland, end der er i København? Det mener folketingsmedlem og tidligere transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), at der er. Faktisk var han meget sikker på dette, da han stod på talerstolen i Folketingssalen tirsdag. Dog sad folketingsmedlem for Socialdemokratiet Bjørn Brandenborg klar i salen til at udfordre Ole Birk Olesens påstand. Den fynske politiker kunne nemlig oplyse, at der ikke findes en eneste svømmehal på Langeland.

11. dec. 2024 kl. 17:14
Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Axelsen i spil til kæmpe hæder

LYT
Del
Link
kopieret!

Selvom formen ikke har været på sit højeste de seneste måneder, gør især OL-triumfen i Paris, at Viktor Axelsen er nomineret til det hæderkronede “Årets Sportsnavn 2024”, der uddeles af Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark til awardshowet SPORT 2024 i Herning 4. januar 2025.

Det oplyser Danmarks Idrætsforbund i en pressemeddelelse.

Nomineringen af herrelandsholdet i håndbold er allerede offentliggjort, og tirsdag blev det så Axelsens tur. I de kommende uger vil de to sidste finalister til den prestigefyldte pris blive offentliggjort.

Den fynske badmintonstjerne gjorde sig senest bemærket 3. december, efter han harcelerede mod det internationale badmintonforbund BWF.

Læs også: Axelsen kommer med hovent svar i vredesudbrud mod forbund
Gå tilbage Del
3. dec. 2024 kl. 16:12

Axelsen kommer med hovent svar i vredesudbrud mod forbund

Tirsdag kom det frem, at Viktor Axelsen ikke stiller op i sæsonfinalerne i Kina på grund af en skade i sin venstre fod.

Nu raser den fynske badmintonstjerne mod det internationale badmintonforbund BWF, der kræver dokumentation for skaden, så Axelsen kan undgå en bøde.

- Jeg har ved flere lejligheder forsøgt at sende dokumentation, når jeg har været syg eller skadet, og hver gang får jeg en bøde alligevel, indleder stjernen sit opslag på X.

- BWF siger offentligt, at de bekymrer sig om spillernes helbred, men gør I det, når det kommer til stykket? Send mig bare bøden, tordner Axelsen videre.

I turneringen Denmark Open i oktober trak Axelsen sig, efter han kastede op under en kamp.

11. dec. 2024 kl. 16:30

Mand dømt efter vild menneskejagt - nu reagerer anklager

LYT
Del
Link
kopieret!

En 57-årig mand blev i dag idømt tre måneders fængsel og advarsel om udvisning ved Retten i Svendborg for trusler.

Dommen kommer, efter manden i 2022 filmede sig selv med et falsk automatvåben på Nyborg Gymnasium.

En episode, der gjorde, at elever blev bedt om at blive hjemme, at politiet mødte frem i stort antal, og at der i byen foregik en menneskejagt efter den mand, som optrådte i videoen.

Manden skulle angiveligt også flere gange have råbt "jihad" (hellig krig, red.), men der var ikke tilstrækkeligt bevis til at dømme ham for det.

11. dec. 2024 kl. 15:44
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Energi Fyn varsler højeste elpris i årevis

LYT
Del
Link
kopieret!

Hvis du overvejer at oplade elbilen torsdag, er det måske en ide at vente lidt. Energi Fyn varsler nemlig rekordhøj elpris, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Svimlende 11 kroner inklusiv afgifter og tariffer nærmer prisen sig, hvilket ikke er set siden energikrisen i 2022.

- Natten til torsdag er elprisen omkring 1 krone per kWh, mens den, når vi rammer klokken 17, når op på 8,73 kroner per kWh. Oveni den rene elpris skal man lægge transportbetaling til ens netselskab og afgifter til staten. Det betyder en samlet elpris på omkring 11 kroner mellem klokken 17 og 18 torsdag aften, siger kommerciel direktør hos Energi Fyn, Finn Andersen.

Den tårnhøje pris skyldes manglende vind og sol.

11. dec. 2024 kl. 13:47
Sara Fuglsig

Nu vil Erhvervshus Fyn overtage lukningstruet virksomhed

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er måske godt nyt til de danske lystfiskere. Erhvervshus Fyn er nemlig kommet et skridt tættere på at overtage Fyns Laksefisk. Sådan lyder det i en pressemeddelelse.  

FGU Fyn, der hidtil har ejet Fyns Laksefisk, har indgået en forpagtningsaftale med Erhvervshus Fyn - nu mangler der kun en godkendelse fra Styrelsen for Udvikling og Kvalitet.

Driften vil med en godkendelse kunne overtages fra 1. juli 2025.

Tidligere på året meldte FGU Fyn ud, at det måtte lukke Fyns Laksefisk grundet underskud og lovgivning. Fyns Laksefisk står for opdræt af særligt småørreder til udsætning i de fynske farvande.

Lokale og erhverv har sammen samlet godt én million kroner til støtte for projektet.

11. dec. 2024 kl. 12:44
Pernille Gram

De smuglede et halvt ton kokain - nu er mand dømt i en af landets største narkosager

LYT
Del
Link
kopieret!

En 27-årig albansk mand er onsdag blevet idømt 15 års fængsel og er blevet udvist af Danmark for at have medvirket til indsmugling af mindst 578 kilo kokain.

Den enorme mængde kokain blev beslaglagt på Langeland den 24. august i år, hvor seks mænd blev anholdt.

Mændene havde ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) opsamlet og modtaget det hvide pulver i farvandet ud for Langelands Kyst og efterfølgende transporteret det til Lohals Camping.

TV 2 Fyn var til stede i retten. Herunder kan du læse mere om det spektakulære sag.

“Det var tilfældigt”

Den 27-årige var ifølge ham selv på ferie i Belgien, hvor han kom i kontakt med “nogle personer”.

- Det var tilfældigt, og jeg kendte dem ikke. Vi snakkede om de ting, jeg skulle gøre her (i Danmark, red.), lød det fra den dømte under hans forklaring.

Han forklarer, at han var på ferie i Belgien, da han mødte nogle mennesker på en café, som tilbød ham mellem 20.000 og 30.000 euro for at indsmugle kokain. Dem skulle han angiveligt modtage, når jobbet var fuldført.

“Det er et af de største beslag, vi har lavet i Danmark, så der er tale om en alvorlig og en stor sag.”

— Specialanklager Annika Jensen

Ifølge den dømte ankom han til Danmark den 22. eller 23. august.

Den 24. august tog han og andre imod 14 tasker fyldt med kokain på stranden i Langeland.

Da de var samlet op, kørte den 27-årige og andre til Lohals Camping, hvor han og fem andre blev anholdt.

Både straf og udvisning

Anklagemyndigheden gik efter 16 års fængsel, mens forsvareren argumenterede for 14 år.

Da dommeren var klar med en dom, gjorde han det klart, at sagen i udgangspunktet havde givet anledning til 17-18 års fængsel.

Til gengæld tilstod den 27-årige, og dommeren lagde også vægt på, at den dømte var den første af de seks sigtede til at tilstå. Derfor skulle han kompenseres.

Dommen endte med at lyde på 15 års fængsel og udvisning af Danmark med indrejseforbud.

Specialanklager Annika Jensen er som udgangspunkt tilfreds med dommen.

- Det er et af de største beslag, vi har lavet i Danmark, så der er tale om en alvorlig og en stor sag, siger hun.

 Forsvarsadvokat Berit Ernst var også tilfreds med retssagens udfald efter omstændighederne.

- Klienten og jeg havde drøftet det på forhånd, og han var godt klar over, at der lå en straf forbundet med den her episode, og derfor så valgte vi at modtage dommen, så han også kan komme videre.

Specialanklager Annika Jensen udtaler, at hun håber at kunne køre sagerne mod de fem andre sigtede allerede inden jul.

11. dec. 2024 kl. 11:16

Borgermøde om hospital til 650 millioner kroner

LYT
Del
Link
kopieret!

Hospitalet i Svendborg skal udvides og bygges om.

Noget af det nye i Svendborg bliver blandt andet flere enestuer, flere planlagte operationer, en faldklinik med mere.

Med store ændringer i sigte var der tirsdag aften indkaldt til borgermøde i Svendborg.

Til stede var blandt andet regionsrådsformand i Region Syddanmark, Bo Libergren, som var klar til at lytte til de omkring 80 fremmødte borgere.

- Selvom de store linjer er lagt på plads, kan der være mange ting, det er relevant at have et borgerperspektiv på, fortæller han.

Der er tale om et projekt til 650 millioner kroner, og man forventer at byggeprocessen vil vare fra 2026 til 2033.

11. dec. 2024 kl. 10:16
Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Odense holder ulovlige ventelister: Nu rejser styrelse sag

LYT
Del
Link
kopieret!

Ankestyrelsen har undersøgt Odense Kommune i flere år, efter en borger i 2021 klagede over ventelister til sociale tilbud som bosteder, bostøtte eller dagtilbud.

Nu har styrelsen rejst en tilsynssag mod kommunen, skriver DR, som har fået indsigt i en ny tilsynsudtalelse.

DR skriver, at der i udtalelsen står, at Odense Kommune bryder loven ved at have ventelister.

For få dage siden kunne TV 2 Fyn fortælle, at kommunen selv nægter sig skyldig i venteliste-anklagerne. Det slog den fast i et svar til byrådsmedlem Araz Khan den 4. december i år.

I samme svar fremgik det dog, at syv borgere aktuelt venter på pladser til botilbud.

Odense Kommune har endnu ingen kommentar.

11. dec. 2024 kl. 9:20
Arkivfoto: Local Eyes

Poserede i video med maske, paryk og livagtigt automatvåben på skole - nu er han dømt

LYT
Del
Link
kopieret!

Syv gange sagde en 55-årig mand "jihad" på en video, optaget indenfor murene på Nyborg Gymnasium. På videoen, som blev uploadet til Facebook, poserede manden med en pistol og en maskinpistol. Han var samtidig iført maske og paryk.

Videoen, som blev vist i retten onsdag, blev starten på en intens morgen, hvor landets øjne var rettet mod det østfynske gymnasium den 27. oktober 2022.

Onsdag fik han i Retten i Svendborg en dom på tre måneders fængsel og fået en advarsel om udvisning. Den tiltalte er blevet dømt for trusler, hvor han stod med våben-attrapper i hænderne. Der var dog ikke tilstrækkeligt bevis for, at han truede med jihad eller krig.

Du kan læse TV 2 Fyns dækning af retssagen i vores liveblog. Klik på "Læs mere".

Videotrusler fra Nyborg Gymnasium

Følg opdateringerne herunder

Læs også: Mand optog sig selv med maskinpistol på gymnasium - truede med krig og jihad
Gå tilbage Del
10. dec. 2024 kl. 12:54

Mand optog sig selv med maskinpistol på gymnasium - truede med krig og jihad

Arkivfoto: Local Eyes

Syv gange sagde en 55-årig mand "jihad" på en video, optaget indenfor murene på Nyborg Gymnasium. På videoen, som blev uploadet til Facebook, poserede manden med en pistol og en maskinpistol.

Videoen blev starten på en intens morgen, hvor landets øjne var rettet mod det østfynske gymnasium den 27. oktober 2022.

Elever blev bedt om at blive hjemme, politiet mødte frem i stort antal og i byen foregik der en menneskejagt efter den mand, som optrådte i videoen.

Klokken 10.40 lykkedes det at lokalisere og anholde manden, som politiet var bekymret for, ville angribe gymnasiet med våbnene.

Et anklageskrift som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i viser, at der var god grund til bekymringen.

- Løb, eller lad være

I videoen, som er optaget på et ukendt tidspunkt mellem den 25. og 26. oktober 2022 inde på gymnasiet, siger manden på somalisk, at “i aften er man på vej i krig”, mens han fremviste en pistol og et maskinpistol.

Våbnene skulle vise sig at være attrapper.

Arkivfoto: Local Eyes

“Løb, eller lad være med at løbe. Jeg er den, der fanger dig. Forstår du det?” sagde manden desuden. I forbindelse med udtalelserne i videoen sagde manden “jihad” syv gange og “krig” to gange.

Alligevel er det ikke forsøg på terrorisme, som manden er tiltalt for, når han tirsdag morgen skal stå foran en dommer ved Retten i Svendborg.

Manden er i stedet tiltalt for at have fremsat trusler, samt andre kriminelle forhold, der ikke har relation til sagen - blandt andet at have forsøgt at smugle 36 kilo khat ind i landet.

Arkivfoto: Local Eyes

- Det er en juridisk vurdering, at vi politiet ikke har valgt at rejse tiltale for terror-paragraffen, oplyser politiets anklager.

Kræver fængselsstraf

Anklagemyndigheden ved Fyns Politi forventer, at sagen kommer til at tage fire timer, og håber, at der kan komme en afgørelse i sagen indenfor de fire timer.

Af anklageskriftet fremgår det, at anklageren vil kræve fængselsstraf. Isoleret set kan tiltalen om trusler give op til to års fængsel.

Manden er angiveligt ikke kendt for andet en småkriminalitet tidligere, så det er tvivlsomt om hans straffeattest kommer til at medvirke til en skærpelse af straffen.

11. dec. 2024 kl. 9:06
Fyn
Grafik: TV 2 Fyn

Nej til 60 timers arbejdsuge - politiker vil gerne se sine børn vokse op

LYT
Del
Link
kopieret!

Endnu en fynsk politiker har sagt farvel til sin rolle for demokratiet. Mandag meddelte Venstres Christoffer Lilleholt sin afgang som rådmand i Odense.

Han vil have bedre til livet med sin familie og sine børn. Et område han, ifølge ham selv, har forsømt, fordi arbejdet har krævet hans tid.

Tim Vermund, der sidder i Odense Byråd for Socialdemokratiet kender afsavnet til familien, men forsøger aktivt at trække bremsen.

Men at stoppe i politik, er dog ikke hans løsning.

Det har mange af hans politiske kollegaer til gengæld overvejet. Det viser en rundspørge som TV 2 Fyn lavede tidligere på året.

Ikke mindre end 51 procent af 74 adspurgte fynske politikere svarede, at de har overvejet at stoppe som kommunalpolitikere af hensyn til familien.

Hjem til tiden

Tim Vermund (S) er til daglig klimarådmand i Odense, og kender den problematik, som det politiske arbejde kan stille en familiefar eller mor i.

- Jeg er nok én af dem, der er ret hård i forhold til, hvad jeg deltager i, siger han da TV 2 Fyn besøger ham på hans kontor.

Han mener, det er nødvendigt at sætte grænser for, hvor meget man som kommunalpolitiker er på, så der også er plads til familielivet.

- Jeg tror ikke det er så meget anderledes end på resten af arbejdsmarkedet. Men jeg kan sagtens kende de ting Christoffer (Lilleholt, red.) beskriver. I politik er der aldrig en øvre grænse, vi kan altid arbejde mere, siger Tim Vermund.

Christoffer Lilleholt beskrev mandag, hvordan han oplevede at gå glip af sin søns første fødselsdag, og nu ønsker at være mere nærværende.

Derfor understreger Tim Vermund også, hvor vigtigt det er for ham at kunne deltage i hverdagslivet med sin familie, og hvorfor sætter grænser.

- Vi har mange snakke derhjemme om, hvordan vi får det til at hænge sammen. Aftenmøder er for eksempel noget, jeg prøver at undgå, udover det obligatoriske.

Grafik TV 2 Fyn

Mere tidskrævende end tidligere

At sidde i den kommunalpolitiske stol kræver mere tid i dag end det gjorde tilbage i tiden. Det fortæller Rasmus Tue Pedersen, der er professor og ansat hos Det Nationale Forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE.

- Historisk er tidsforbruget steget markant sammenlignet med for 50 år siden. Kommuner er blevet mere komplekse størrelser at være leder for, siger han og henviser kommunalreformen i 2007.

Ifølge en undersøgelse fra 2016, som VIVE står bag, arbejdede en rådmand eller borgmester i gennemsnit 10 timer om dagen og i snit mere end 60 timer om ugen. Et tidsforbrug, der ifølge Rasmus Tue Pedersen ikke er blevet mindre.

Og for mange politikere uden småbørn kan det måske sagtens lade sig gøre. Men for andre kan det blive problematisk, siger Rasmus Tue Pedersen.

- Det generelle mønster er, at det er de unge politikere - dem under 40 år - der oplever tidsforbruget som et problem i forhold til familie og øvrigt arbejdsliv.

Brænder for faget

Tim Vermund er en af de unge. Og selvom han ofte gør sig tanker om mængden af arbejde, så går han ikke med overvejelser om at droppe politik.

- Jeg brænder så meget for det her, jeg får lov til at arbejde med. Men jeg vil gerne være det på en måde, hvor jeg også ser mine børn vokse op.

Ifølge Rasmus Tue Pedersen, er de fleste politikere mennesker, som virkelig brænder for deres arbejde, men som måske kan blive bedre til at lægge nogle opgaver fra sig.

- I de kommuner, hvor man er god til at holde arbejdstiden nede, er der, hvor man er god til at skelne mellem hvad der skal på politikernes bord, og hvad der kan klares af forvaltningen.

Christoffer Lilleholt er nu gået på barsel med sit andet barn og er ude af politik.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her