Utilfreds stjernearkitekt: Synlig ventilation og ujævne gulve med klappende lyd i H.C. Andersens Hus
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
H.C. Andersens Hus var op til åbningen 30. juni i år ramt af en række krav om besparelser på interiør, efter at budgettet på de grundlæggende konstruktioner var blevet lavet om. Den japanske stjernearkitekt Kengo Kuma var ikke tilfreds med Odense Kommunes spareplaner.
Da styregruppen for H.C. Andersens Hus 17. marts besluttede at indvie H.C. Andersens Hus ved en såkaldt soft opening, var styregruppen samtidig udfordret af sparekrav til gulve, lofter, vinduer og andre elementer.
En omprioritering af murer-, tømrer-, smede- og malerarbejde, var blevet dyrere end beregnet, og derfor var det nødvendigt at spare penge på andre områder.
- Vi har en forpligtigelse som kommune til at gå ind og prioritere i forhold til den ramme vi har fået til rådighed af byrådet, og det har vi gjort i samarbejde med entreprenørerne, og det er også blevet forelagt arkitekterne, siger Morten Møller Iversen, der er direktør i By- og Kulturforvaltningen.
Alternative gulve og lofter
Af dokumenter TV 2 Fyn har fået efter en aktindsigt, fremgår det blandt andet, at der blev sparet penge på at vælge et andet installationsgulv i udstillingslokalet end oprindelig planlagt. Ordren blev placeret hos et spansk firma. Men de nye gulvplader levede ikke op til til den forudsatte kvalitet. Blandt andet havde de en større nedbøjning end angivet.
Efter måneders forsinkelse: H.C. Andersens Hus sætter dato på ophør af soft opening
Da H.C. Andersens Hus i juni blev officielt åbnet af dronningen, lød meldingen, at byens nye kulturelle fyrtårn ville være helt færdig i løbet af august. I dag meddeler Odense Bys Museer, at museet vil åbne fuldt ud 1. december.
På den sidste dag i juni i år klippede dronning Margrethe den røde snor over til H.C. Andersens Hus, der har kostet 400 millioner kroner.
Odense Kommune har postet 60 millioner skattekroner i den nye superattraktion.
Ny udvikling
Ti minutter efter at TV 2 Fyn udgav denne artikel sendte Odense Bys Museer en pressemeddelelse ud med meddelelse om at den fulde åbning er fastsat til 1. december.
- Det er en kæmpe festdag. Det er en af de største attraktioner, vi nogensinde kommer til at åbne. Det bliver en magnet for turister, sagde Odenses by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) på åbningsdagen.
Officielt blev åbningen kaldt en soft opening - altså en blød åbning. Centrale dele i det ambitiøse projekt til flere hundrede millioner kroner var ikke blevet færdig til tiden, og derfor fik både dronningen, indbudte honoratiores og publikum ikke den fulde oplevelse af det, der oprindeligt var planen med det nye H.C. Andersens Hus.
Konsekvensen blev, at billetprisen for at besøge byens nye fyrtårn blev halveret, mens modtagelsen var lunken hos nogle anmeldere og gæster.
- Det at vente i længere tid med at åbne, er heller ikke en løsning. Soft opening har på mange måder skabt muligheden for, at mange mennesker kunne opleve huset, siger Henrik Harnow, der er direktør for Odense Bys Museer.
Og datoen 30. juni var vigtig, og derfor blev åbningen fastholdt, selvom det ikke skortede på advarsler.
I et referat fra et møde i husets styregruppe i marts 2021, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i, står der:
”Ser man fremad vurderes risikoen for forsinkelser særdeles høj”.
Dengang lød meldingen, at den såkaldte ”grand opening” af alle dele af museet, ville finde sted i løbet af sommeren, og at billetprisen kun ville være halveret indtil august. Den risiko var styregruppen villig til at løbe.
- Man skal huske, at vi stod over for en sommersæson, som også er vigtig for os at få en andel i. Og det har også været vigtigt for huset og kommunen at kunne dele så stor en kulturattraktion i sommer, hvor folk hungrede efter kultur og oplevelser, siger museumsdirektør Henrik Harnow.
Dato offentliggjort i dag
Men først her tre en halv måned efter, at dronningen holdt tale og klippede den røde snor over, har Odense Bys Museer sat dato for, hvornår hele H.C. Andersens Hus står klart, og hvornår gæsterne skal betale den fulde entré.
- Det er med glæde, at Odense Bys Museer kan informere om, at det nye H.C. Andersens overgår til fuld åbning den 1. december 2021. Onsdag den 13. oktober konstaterede styregruppen bag byggeriet, at de elementer, der er nødvendige for at give publikum den fulde oplevelse af det nye, fantastiske museum, vil være klar den 1. december, skriver Odense Bys Museer i en pressemeddelelse, der blev udsendt ti minutter efter at tv2fyn.dk udgav en artikel om den fortsatte soft opening.
Da Odense Kommune, Odense Bys Museer og repræsentanter for de fonde, der har støttet projektet økonomisk, i marts i år besluttede at indvie huset med en såkaldt soft opening, var forventningen, at udstillingen efter få uger ville kunne åbne i fuld skala. Soft openingen skulle ifølge planen afsluttes i august.
Flere udskydelser
Men allerede få uger efter indvielsen 30. juni stod det klart, at museet var nødsaget til at forlænge perioden med soft opening til og med august. Styregruppen besluttede ligeledes, at man i midten af august skulle tage stilling til, om soft opening også skulle forlænges til at omfatte september.
En hel åbning af den nye attraktion blev efterfølgende igen udskudt, så soft opening også var gældende for september.
Årsagerne til, at museet alligevel ikke kunne åbne for fuldt blus var mange. Af dokumenter, som TV 2 Fyn har fået udleveret, fremgår det, at bærende dele af oplevelsen i det nye H.C. Andersen Hus ikke var færdige.
Dele af arkitekturen manglede, og det samme gjaldt færdiggørelse af haven, cafeen, børneuniverset, udstillingen og ikke mindst den specielle audioguide, som skulle give publikum en særlig og samlende oplevelse i det nye museum, fungerede fortsat ikke.
Mangel på mikrochips
Publikum er i dag fortsat henvist til at høre forklaringen på museets udstillinger og installationer via en højtaler i hvert rum, og det giver ikke den oplevelse, som huset er indrettet til, og som var den oprindelige tanke.
Årsagen til at audiosystemet er blevet forsinket skyldes store vanskeligheder med at fremskaffe de nødvendige mikrochips til de headset, som publikum skal have på, når de går rundt i museet.
- Vi har knoklet benhårdt på at få huset klart til den 30. juni, fordi det har været afgørende for os. Vi har også haft en række faktorer, der ikke er gået vores vej. Byggebranchen er generelt overophedet, byggematerialer har svært ved at nå frem og man har svært ved at rekruttere folk i byggebranchen i øjeblikket. Det gør, at der har været nogle faktorer undervejs som har givet os modvind, siger Morten Møller Iversen, der er direktør i By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune og medlem af styregruppen for H.C. Andersens Hus.
TV 2 Fyn interviewede direktøren for By- og Kulturforvaltningen torsdag, og her kunne Morten Møller Iversen ikke melde en dato ud:
- Det vil jeg helst ikke svare på, men vi arbejder benhårdt på at få byggeriet færdigt inden for de næste måneder, siger Morten Møller Iversen.
Datoen kom så fredag.
”De ligger ujævnt, og i visse områder er der en klappende lyd, når er trampes på gulvet”, står der i styregruppen referat fra 17. marts.
De nye gulvplader betød samtidig, at entreprenøren måtte bruge længere tid på lægge gulvet, da de ikke havde erfaringer med den nye type gulv.
- Byggeri fastholder kvaliteten
Samtidig blev det på grund af sparekravet besluttet at lave betongulv i foyer, butik, cafe og på gangarealer i stedet for det gulv, der var beskrevet i udbudsmaterialet.
Også dette nye gulv betød forsinkelser, og blev samtidig dyrere end beregnet, da der ikke var taget højde for, at de mange installationer under gulvet, krævede ekstra arbejde.
- Det er klart, at til et byggeri til 400 millioner og arkitekttegninger fra øverste klasse, så løber man ind i, at den streg, der er tegnet i arkitekttegningerne, ikke nødvendigvis lige passer med det, der skal udføres. Der er vores oversættelsesopgave rigtigt vigtig, og der er vi inde og tilpasse, så det passer til projektet. Men det er min klare overbevisning, at projektet til fulde lever op til den kvalitet og integritet man kan forvente af et byggeri i den kaliber, forklarer Morten Møller Iversen.
Uenigheder med arkitekten
Men ikke kun gulvarealerne måtte ændres. I lofterne blev planen om at opsætte trælameller droppet. Efter et forgæves forsøg på at finde en alternativ løsning, blev det besluttet at konstruere lofterne med træbeton mellem limtræsbjælkerne, hvilket betød, at ventilation og køleelementer blev synlige.
Se billederne: Dronningen åbner Fyns største turistattraktion
Onsdag eftermiddag var dronning Margrethe i Odense for at indvie det nye H.C. Andersens Hus.
Efter tre års ventetid kan dronning Margrethe indvie det nye H.C. Andersens Hus i Odense onsdag.
Klokken 14.55 trillede kronebilen ind foran H.C. Andersen Haven 1, hvor byens borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og bestyrelsesformand for Odense Bys Museer Henrik Dam tog imod dronningen.
- Han var en forunderlig mand, den H. C. Andersen. Og jeg tror, at han nok ville være ikke så lidt stolt over, at der kunne bygges endnu et hus omkring hans arbejde, siger dronning Margrethe.
- Det er tænkt fra starten af, at museet skal virke på et internationalt niveau. Og det er første gang, at vi har gjort det med et museum i Odense, siger Peter Rahbæk Juel:
- Vi ved, at Andersen, er der rigtig mange, vi har tilfælles med.
Inden dronning Margrethe skal klippe papirklip med H.C. Andersens gamle saks, holder en række personer - herunder borgmesteren - taler, og jazzbassisten Chris Minh Doky og kongelig balletdanserinde Femke Mølbach Slot opfører et nyskrevet værk af Chris Minh Doky baseret på H.C. Andersens eventyr og papirklip.
Klokken 15.40 åbner H.C. Andersens Hus officielt, og dronning Margrethe får den første rundvisning.
Den løsning faldt ikke i den japanske arkitekt smag.
“Den valgte løsning er KKAA (Kengo Kuma and Associates, red) ikke tilfreds med, da de frygter, at installationerne vil blive for synlige, hvorfor de nu ønsker at genindføre trælameller i lofter”, står der i referatet.
Arkitektfirmaet var tilsyneladende utilfreds med flere andre af de løsninger, der blev valgt efter krav om besparelser.
”KKAA har stadig ikke accepteret mange af de ændringer, som omprojekteringen har betydet. De arbejder således stadig på at genintroducere elementer, der er er besluttet at spare væk…”, står der i referatet fra styregruppen, som også antyder udfordringer i samarbejdet med det japanske firma:
”KKAA´s manglende afklaringer, beslutninger og ønsker om ændringer af detaljer i forbindelse med deres tilsyn på pladsen giver både forsinkelser for opstart og gennemførelse af entreprenørens arbejde”.
Skavanker bliver udbedret
Udover billigere løsninger til loft og gulv, forsøgte bygherren også at finde limtræ, der var billigere og bar glasset på en anden måde. Udbudsmaterialet til det nye limtræ, var dog utydeligt, og det resulterede i krav om ekstra betaling fra leverandøren.
Endelig var der også udfordringer med de tekniske fag, den elektroniske sikring og elinstallationer, som alle har betydet forsinkelser og tæret på puljen for uforudset udgifter.
Men direktøren for den ansvarlige forvaltning i Odense Kommune forsikrer, at de besøgende i museet ikke vil bemærke besparelserne, når hele museet åbner 1. december.
- Vi kommer til at udbedre alt det, der ikke lever op til de kvalitetskrav, som man kan forvente af et sådant byggeri. Så hvis der er et gulv, der er skævt, så skal det selvfølgelig udbedres og det bliver det også, siger Morten Møller Iversen.