Folketingskandidat vil give sygeplejersker mere i løn - og regionerne skal betale prisen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Folketingskandidat for Konservative vil give lønstigninger til sygeplejerskerne, og her skal pengene findes hos de "unødvendige" regioner.
Læger og sygeplejersker skal have mere i løn.
Det mener Joachim Hoffmann-Petersen (K), der er folketingskandidat og overlæge på Odense Universitetshospital (OUH).
- Som ansat i sundhedsvæsenet er det dybt frustrerende at kigge på patienter som får en elendig behandling, fordi de skal vente så længe, siger Joachim Hoffmann-Petersen (K) til TV 2 Fyn.
Coronapandemiens indtog betød, at behandlinger og operationer blev sat på hold eller udskudt. Det resulterede i en "pukkel" af lange ventelister, som ikke er blevet indhentet, og det kræver mere personale på landets hospitaler, lyder det.
De nuværende personale er derfor nødsaget til at lægge flere timer på arbejdspladsen, og det betyder overarbejde som ifølge folketingskandidaten koster "mange penge".
Væk med regionerne
De mange penge skal ifølge Joachim Hoffmann-Petersen bør blandt andet findes i landets fem regioner, som han kalder "unødvendige" og i stedet helt bør nedlægges.
- Regionerne er blevet et omsonst departement. Region Syddanmark er regionen, som har flest kliniske retningslinjer og instrukser. Der er 67.000. Vi laver for meget af det forkerte, og det er nogle af de ting, som vi skal holde op med. Der er simpelthen for mange administrative medarbejdere, siger han.
- Jeg vil hellere have 200 sygeplejersker end 200 regionsmedlemmer.
Her kunne der blive sparet mange penge, og disse penge kunne i stedet bruges på klinisk personale på hospitalerne, uddyber han.
Socialdemokratiets folketingsmedlem Bjørn Brandenborg (S) er enig i, at der bør ses på de sundhedsfaglige ansattes arbejdsvilkår, samtidig med at der skal afskaffes "unødvendig bureakrati".
Han mener dog ikke, at løsningen skal findes i at nedlægge regionerne.
- Jeg synes ikke, at det er en løsning at centralisere de politiske beslutninger og centralisere vores sundhed. Jeg tror, at det er vigtigt, at vi har nogle politikere på kogepladen, som kender den virkelighed, som de repræsenterer. Derfor er tiden ikke til det, siger Bjørn Brandenborg (S).
- Jeg synes, at det er til grin
Med 22 år i sygeplejefaget har Mette Vestergaard Jørgensen svært ved at tro på politikernes og statsministerkandidaternes løfter med et folketingsvalg ulmende i luften.
Selvom meldingen om bedre arbejdsvilkår og løn glæder den fynske sygeplejerske, forstår hun dog ikke, at politikerne først nu reagerer på problematikken.
- Jeg synes, at det er til grin, at vi godt kan snakke løn og arbejdsvilkår nu. Vores politikere skal få øjnene op for, hvor vigtigt en brik vores velfærdsstat og sundhedsvæsen er, siger Mette Vestergaard Jørgensen.
Ifølge sygeplejersken er politikerne ligefrem nødt til at "gentænke vores sundhedsvæsen". Hun mener, at man bør arbejde med sygeplejerskernes grundløn for at få folk til at blive i faget og ikke mindst vælge disse fag til.
- Der er nogen, som bliver nødt til at sige, hvad skal vi lave, og hvad skal vi ikke lave. Det må vi tage op som befolkning ved valget. For lige nu er vi ikke nok til at løfte den her opgave, siger hun.
Sygeplejersker på Odense Universitetshospital har ad flere omgange strejket i håb om at råbe politikerne op. Sidste efterår troppede sundhedsfagligt personale op foran hovedindgangen til 14 hospitaler landet over.