muted

- Vi har en ambition om at blive et af Danmarks bedste livebands.

 

Bag den udmelding står de tre frontfigurer i det sydfynske band Patina: Søren, Mads og Gregers, der alle er i starten af 20’erne.  

 

Men mere får man heller ikke ud af de tre mænd, der har fødderne solidt plantet på Sydfyn, og som tænker, før de taler, og allerhelst sniger sig langs væggen i større forsamlinger. 

muted

Kapitel 1: Koncerten på Live Camp-scenen 

- Hva’ så Smukfest? Ha’ en fantastisk aften.

 

Patina, som i live-udgaven er et syv mand stort band, er lige gået af Live Camp-scenen til Smukfest 2019. Adrenalinen kører, de har sved på panden efter at have tonset rundt på scenen til deres sidste koncert i konkurrencen Karrierekanonen, som DR P3 og P6 Beat står bag.  

 

Hvad er Karrierekanonen?

 

Nu venter afgørelsen, som finder sted i morgen direkte på P3. Men inden da skal bandet selv rydde af scenen, for det er sådan, det er, når man er upcoming-artist - også selvom man spiller en god koncert. 

 

- Det gik glimrende, synes jeg. Der var en masse teknisk bøvl under lydprøven, men vi spillede en fed koncert, siger Mads. 

Kapitel 2: Dannelsen af Patina  

Det er juledag i 2017, og drengene er hjemme i Svendborg hos deres familier. Men juledag går man i byen i Svendborg for at mødes med gamle venner og bekendte til en juleøl og snak om det, der er sket det seneste år.  

 

Med en øl i hånden og flere i maven støder Mads og Gregers ind i Søren, som de kender fra tidligere, fordi de har spillet sammen i et marimbaorkester på Musikskolen i Svendborg.

 

- Så siger vi til Søren, om vi ikke skulle lave noget musik sammen, hvor han skrev teksterne, fortæller Gregers.  

 

Det vil Søren heldigvis gerne.  

Drengene mødes ind imellem, når der er tid. Men tiden giver trods alt plads til at skrive tre sange i løbet af 2018. 

 

Søren tager derfor fat i P6 Beat, som gerne vil spille en af Patinas sange i programmet Debut.  

 

- Så skete der ting og sager, men så skulle vi lige pludselig finde ud af, hvad vi skulle hedde, og så lancerede vi hele projektet på Facebook og udgav sangen ‘Miner på papir’, siger Mads.  

 

Herefter samler de resten af holdet, som de spiller live med, så de i alt består af syv personer, når de træder op på scenerne rundt omkring i Danmark.  

- Hvis man kan lave en single, som folk lytter til på Spotify eller en anden streamingtjeneste og i radioen, så kommer man bare længere ud, siger Søren.  

 

Det er vigtigt for bandet at komme gennem det nåleøje, som mange danske bands drømmer om. Det handler om at få skrevet sangen, som lytterne og publikum hører. 

 

- Vi har en ambition om, at vi skal have musikken ud til flere, siger Søren.  

 

Det bakker de to andre ham op i. På deres egen sydfynske facon. Det vil sige uden de store armbevægelser og i et forsigtigt toneleje. 

 

- Det handler om, om man har det drive, der skal til, og om man tror nok på det. Og i vores tilfælde har vi kigget hinanden i øjnene alle syv og sagt ‘nu gør vi det’, siger Mads, der dog også mener, at musikbranchen har brug for Patina. 

 

- Så må vi se, hvor lang tid det holder, men det føles  som om, det kommer til at vare i rigtig, rigtig lang tid.

muted

Kapitel 3: EP-udgivelse i Svendborg  

Der er gået et år, siden debuten på P6 Beat. At blive spillet i radioen gav drengene lyst til mere. Nu står de i pladebutikken Vinylen Møllergade i Svendborg. De har skrevet og indspillet syv sange, som de i dag udgiver i en EP på vinyl. Der er 250 eksemplarer, og de har inviteret alle, de kender, til at komme forbi til releasefest.  

 

Søren, Mads og Gregers har været i Svendborgsund Bryghus for at hente øl, og de har været hos bageren for at hente kage. De tager selv imod alle de mange fremmødte, som alle får en personlig hilsen med på vinylen, som de køber.  

 

- Hvor er det dejligt, at alle de mennesker, man kender, kommer. Men det er også lidt dejligt, at der er lidt hype omkring os, siger Mads.  

muted

Kapitel 4: Opvarmning for Alphabeat  

I foråret 2019 spiller Patina til Spot Festival som en del af deres deltagelse i DRs konkurrence Karrierekanonen. De skal spille en koncert, som skal vurderes af branchefolk som værende så god, at de kan sendes videre i konkurrencen og til sidst spille på Live Camp Scenen på Smukfest i Skanderborg.  

 

Radioværten Pelle Peter Jencel er vært på Karrierekanonen, og til koncerten med Patina deler han en video på sin Instagram-side. Den video ser forsanger i bandet Alphabeat, Anders SG. Han hiver fat i Pelle Peter Jencel, som siger til drengene i Patina, at de skal skrive til Ander SG.  

 

Videoen, som han så, er 15 sekunder lang. Og alligevel kan han mærke energien, hvilket smigrer Søren, Mads og Gregers.  

 

- Og så ville han bare rigtig gerne høre os, om vi havde lyst til at tage med dem på to store shows i Aarhus og København i efteråret, siger Søren.  

Kapitel 5: Pladekontrakt med No3 

I januar 2020 skriver Patina under på en pladekontrakt med pladeselskabet No3, der holder til i København. De har også signet The Minds of 99 og bandet Phlake. 

 

Patina deler nyheder på Facebook med et billede, hvor de står side og side med pladeselskabsfolkene. De smiler stille, står afdæmpet, men ser glade ud på deres helt egen måde. 

 

- De ser på nogle andre succeskriterier, når man for eksempel udgiver en single. De ser jo gerne, at den kommer op i en bestemt rotation på radioen, og det er klart, man kommer ind i en pulje af nogle andre forventninger, siger Søren.  

Pladeselskabet er et sted, drengene kommer ind imellem. Her lytter de til musikken, som de arbejder på, og de får gode råd med hjem. Det er også pladeselskabet, der står for alt omkring pladen, for eksempel presseomtale og optagelse af musikvideo.  

 

Bandets A&R, Søren Juncker, er blandt andet manden, der er med til at udvælge debutpladens sange, og det er også ham, der sender de sange retur, som stadig mangler det, der gør, at de potentielt kan blive spillet i radioen. For han mener, at bandet har meget potentiale, og derfor skal det være helt perfekt, dét de sender ud i en debutplade.  

 

- Det er er ret sjældent, jeg har den oplevelse, som da jeg så Patina første gang. Deres konstellation fungerer, og de gør det med stor selvtillid. Og efter to numre sagde jeg, at ‘det her band skal jeg arbejde med’, siger Søren Juncker.  

Kapitel 6: Koncert foran 8000 mennesker  

Det er den 30. november 2019. Det er eftermiddag, og Patina er lige ankommet til KB Hallen. De skal varme op for Alphabeat, som spiller deres nye plade for en udsolgt sal.  

 

Alle syv i bandet er i gang med at sætte udstyr og grej på scenen. De hjælpes ad, og ingen laver mindre end andre. De driller hinanden og har det sjovt, men de er også spændte på aftenens koncert.  

 

- Vi vil jo gerne bevise over for Alphabeat, at det var den rigtige beslutning at tage os med, siger Søren.  

 

- For os er det største pres dog det, vi plejer at have. At vi skal levere bedre end sidste gang, siger Mads om at spille på den største scene, de nogensinde har stået på.  

 

Opvarmning for Alphabeat

 

Da klokken slår 20.00 går Patina på scenen. Enkelte i de forreste rækker blandt publikum registrerer, at der er aktivitet på den to meter høje scene.  

 

Bandet slår tonerne an til første sang. Forreste række er med, de danser, og de synger. De kender godt Patina. De bagerste rækker i KB Hallen har stadig travlt med at snakke og drikke fadøl. Men som koncerten skrider frem, og energi på scenen flyder ud over publikum, som en bølge der skvulper mod stranden, fanges de flestes opmærksomhed, og da koncerten slutter efter 30 minutter, og salen lyses op, er der ikke én blandt publikum, der ikke klapper.  

 

- Der var rigtig mange øjne, der lyste op. Det var et syret moment, siger Søren.  

 

- Jeg synes virkelig, at det gik godt for os. Jeg synes også, vi formåede at spille et energisk show, selvom det ikke var os, folk var kommet for at høre, siger Mads, der stod tilbage efter koncerten med en oplevelse af, at publikum egentligt syntes, at ‘Patina var fede nok’. 

muted

Kapitel 7: Vinder af Karrierekanonen 2019 

Det er dagen efter koncerten på Live Camp-scenen på Smukfest i 2019. Vinderne af Karrierekanonen skal findes. Radiovært Pelle Peter Jencel sender direkte fra en restaurant på pladsen, hvor alle deltagerne i konkurrencen sidder hver hvert deres bord og kigger nervøst, men fokuseret op på radioværten.  

 

- Nu skal vi altså til den første ud af tre vindere af Karrierekanonen 2019. Årets første vinder er Patina, råber Pelle Peter Jencel.  

 

Der bliver klappet og piftet. Bandet selv forholder sig roligt. De smiler, men de sidder ned, og først efter et par sekunder hæver de forsigtigt armene i sejrsposition. 

 

- Vi var det første navn, der blev råbt op. Det var sgu fedt, ja, siger Mads forsigtigt.  

 

- Det er fedt at kunne stemple sig selv som et Karrierekanonen-vinderband, men man vil også gerne vise over for Danmark, at man kan stå på egne ben, siger han.  

 

Kapitel 8: Debutplade  

- At udgive en plade er fandeme fedt, siger Mads. De to andre bakker ham op. Det er tydeligt en drengedrøm helt tilbage fra tiden i marimbaorkestret, der går i opfyldelse.  

 

Siden sejren i DRs musikkonkurrence, Karrierekanonen, i august måned 2019 har bandet skrevet sange i håbet om at kunne udgive en debutplade på et tidspunkt.  

 

De er i deres ydmyge og lidt trængte studie i et lokale i Rødovre stort set hver eneste dag, hvor de skriver og indspiller sange.  

- Det er fandeme en stor dag, siger Gregers, som bakkes op af Søren.  

 

Efter pladekontrakten med No3 er det gået stærkt, og de er kommet i kontakt med de rigtige i branchen noget hurtigere, og derfor er der nu en plade i butikkerne.  

 

- Pladen handler om nogle livsændrende ting, der er sket i hvert vores liv, siger Mads, inden Søren forklarer, hvad pladen også er.  

 

Titlen siger nemlig det hele. Drømmefanger. Det har længe været en drøm for dem at skabe noget i det her grænsesøgende projekt, Patina, som drengene selv beskriver det. Et projekt, der både kan spille pop, rock og punk og som har taget live-energien med ind i det indspillede musik.  

 

- Derfor er hele bandets input på den plade. Og hvis jeg har et budskab med pladen, er det, at vi har stået sammen om at lave en plade med alt, hvad det indebærer, siger Gregers.   

muted

I efteråret 2019 blev Patina nomineret til Talentprisen ved P3 Guld. De vandt ikke, men deres indsats blev anerkendt. Ved udgangen af 2020 var 'Flammer Rammer', bandets største hit, den mest spillede sang på Danmarks Radios P3.  

 

Alligevel tøver bandet, når de skal evaluere den første tid - når de skal sætte ord på, om de så har lavet dét hit, som folk lytter til.  

 

- Jeg har måske følelsen af, at Flammer Rammer har kunnet noget for os, men, at noget er et hit og er ude hos folk i landet, er et luftkastel, siger Gregers nærmest afvisende for kendsgerningen, at de har lavet dét hit, de drømte om.  

 

- Vi drømmer jo om det største, siger Gregers, der vil ud og spille på alle de store scener. Han vil sammen de andre være et af Danmarks bedste livebands.  

Men den drøm er blevet sat på pause. Corona har udsat bandets første tour tre gange, og de mangler stadig at spille de sidste koncerter. Blandt andet på Fyn. Men det skræmmer ikke bandet, der mener, at de faktisk havde brug for den pause, som corona gav dem. De stod midt i en debutplade, ny pladekontrakt og en afsluttet tour med Alphabeat.  

 

- Corona-helvedet gjorde, at vi kunne fokusere på det, der er det allervigtigste. Nemlig musikken. Og uden musikken kan vi ikke komme ud at spille live, siger Søren, der bakkes op af Gregers, der ikke bliver skræmt af lidt aflysninger.  

 

- Vi kommer til at makse ud. Vi kommer til at følge det her til dørs. Når jeg kigger på de to andre og resten af bandet, oplever jeg ikke, at der er tvivl omkring det.

 

Drengene nikker til det, Gregers siger.  

 

- Jeg håber da, at vi kan forsætte med det, vi gør. Og vi tør nyde det, og engang imellem dropper den fynske gåen langs panelerne og så sige, at vi er pisse hamrende stolte af det, vi har lavet, siger Søren, mens han kigger på det andre og siger:  

 

- Og vi har kun været i gang i to år. Det har ført os hertil, så jeg tør heller ikke gisne om, hvad det kan blive til, hvis vi fortsætter med samme kadence.

 
 
Foto: Lasse Back Frost

Journalist: Sofie Dambæk Rasmussen 
Fotografer: Alexander Aagaard, Rasmus Rask og Lasse Beck Frost
Redigering: Lasse Beck Frost 
Grafik: Stine Mørch 
Redaktion: Bemærk