Der er en ekstra, uønsket gæst til årets julearrangementer: coronavirussen.
Så hvordan sikrer man sig, at juledagene bliver så smittesikre som muligt?
Her får du svar på fem af de spørgsmål, der rejser sig i juledagene anno 2021.
1) Jeg skal rejse for at komme hjem til jul. Er det et problem?
Hvis du er rask og ikke har været i kontakt med smittede, bør det ikke give anledning til ekstra bekymring, at du skal rejse for at holde juleaften.
For selvom risikoen måske er større for, at der er smitte hos en person fra København, hvor smittetrykket er højt, så afhænger det mere af, hvordan vedkommende har opført sig fire til seks dage op til jul, lyder det fra Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.
- Folk kan uanset landsdel have været i et lukket rum med mange mennesker, og der er risikoen bare lavere, hvis du ikke har gjort det. Folk kan selv vurdere deres risiko, siger Jens Lundgren.
Vær opmærksom på, at der er krav om pladsbillet på rejser med DSBs intercity- og lyntog. Desuden kræver turen et grønt coronapas for personer over 15 år, hvilket betyder, at smittede skal vente 14 dage, inden coronapasset igen er gyldigt og giver fri (tog)bane.
2) Hvilken test hvornår?
Flere eksperter peger på, at det for både vaccinerede og ikkevaccinerede er en god idé at tage en coronatest, inden familien samles til julehygge – især hvis der er ældre eller sårbare i selskabet. Jens Lundgren kalder det "et ekstra lag af beskyttelse" både for den testede og de personer, man holder jul med.
Men hvilken test skal du tage hvornår?
PCR-testene er forbeholdt personer, som har symptomer, er nære kontakter til smittede eller folk, der er testet positive for covid-19. Det er kun muligt at bestille tid til en PCR-test maksimalt en uge ud i fremtiden, fordi der har været stort pres på PCR-systemet.
Af samme grund anbefales det, at nære kontakter nu kun PCR-testes på fjerdedagen og nøjes med hurtigtest på sjettedagen.
Sådan en test kan alle til gengæld få, og vatpinden i næseboret kræver ingen tidsbestilling. Du kan finde en landsdækkende oversigt over teststeder – både PCR og lyntest – her.
Den tredje mulighed er en hjemmetest, som man selv kan tage – og med fordel kan gøre ganske kort inden et arrangement.
Selvom de er mindre pålidelige end PCR-testene og ikke gælder i coronapasset, så er det en god måde at passe ekstra på hinanden i julen, siger Lars Østergaard, ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Han står bag et studie, der peger på, at hjemmetestene i seks ud af ti tilfælde finder frem til de patienter, som tester positive med PCR-tests, og at de ikke har falske positive svar.
Ifølge forhandlere, TV 2 har talt med, kan det dog blive svært at få fingre i en selvtest inden jul, da efterspørgslen de seneste dage har været enorm.
3) Jeg er nær kontakt til en smittet. Har det betydning for mine juleplaner?
Hvis du har været udsat for smitte i eget hjem, så er du i gruppen "nære kontakter". Og i så fald kan det være, at dine juleplaner skal laves om – men ikke nødvendigvis.
Her er Sundhedsstyrelsens anbefalinger:
- Du skal gå i selvisolation, og du skal testes på dag fire og seks, efter du sidst var sammen med den smittede person. Den test, du tager på fjerdedagen, skal være en PCR-test, mens testen på dag 6 bør være en kviktest.
- Du kan ophæve din selvisolation, hvis din test på dag fire er negativ.
- Hvis du har fået tredje vaccinestik, behøver du ikke gå i selvisolation. Men du anbefales at tage en kviktest hurtigst muligt samt PCR-test på dag fire og igen en kviktest på dag seks – og hvis du har været smittet med covid-19 inden for de seneste 12 uger, skal du hverken isolere dig eller blive testet, medmindre du får symptomer.
Hvis du har været udsat for smitte uden for dit hjem – for eksempel fra en kollega eller studiekammerat, så er proceduren anderledes:
- Tag en kviktest så hurtigt som muligt. Det samme skal du gøre på dag fire, efter du senest var sammen med den smittede person. Men du behøver ikke gå i selvisolation.
- Hvis du har været smittet med covid-19 inden for de seneste 12 uger, skal du hverken isolere dig eller blive testet, medmindre du får symptomer.
4) Hvad er de bedste råd til at undgå smitte i juledagene?
Ud over test og vaccinationer er almindelig sund fornuft den bedste måde at mindske risikoen for smitte, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.
Derudover peger Jens Lundgren og Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionssygdomme på Aarhus Universitet, på en række andre råd:
- Tak ja til vaccinen – også tredje stik.
- Bliv hjemme og aflys aftaler med andre, hvis du er syg.
- Hold fokus på hygiejne, luft ud og stil eventuelt sprit frem til julearrangementerne.
- Sørg for fornuftig afstand.
- Se så få som muligt.
- Tag hensyn til andre, hvis deres grænser er anderledes end dine.
5) Hvad betyder Omikron for det hele?
En del af brikkerne i puslespillet om den seneste coronavariant mangler stadig at falde på plads.
Men Omikron er blevet dominerende i Danmark og kommer til at forandre spillereglerne – også i juledagene.
Først og fremmest er varianten mere smitsom. Der er kort mellem de nye daglige smitterekorder, og derfor bør man være ekstra opmærksom på julesituationer, hvor mange mennesker er samlet indenfor. Især hvis det er med folk, der er i særlig risiko, ældre mennesker eller personer, som ikke er vaccinerede.
Den nye variant ser også ud til at være skyld i, at to vaccinestik ikke er lig med den samme høje beskyttelse som tidligere, så risikoen for reinfektioner er højere. Præcis, hvor meget effekten falder, er usikkert – men det er til gengæld sikkert, at et tredje boosterstik kan få beskyttelsen banket tilbage i vejret.
Derfor opfordrer både eksperter og Sundhedsstyrelsen til, at man tager imod en revaccination, hvis man har fået den tilbudt.
Og fordi effekten træder hurtigere i kraft efter tredje dosis end efter de to første, kan man stadig nå at få en ekstra julegave i form af et boost af immunbeskyttelsen.