Maiken har en fødselsdepression: Nogle gange har jeg haft lyst til at opgive det hele

Nyt forskningsprojekt skal undersøge, om digital psykiatri og online selvhjælpsterapi hurtigt efter fødslen kan hjælpe forældre med fødselsdepression.

Maiken Lindegaard er ramt af en fødselsdepression. Det har hun været i over et år.

Sammen med sin mand Adam har Maiken fået barn for første gang. Et ønskebarn. Men hun har været så ked af det, at hun har været tæt på at opgive det hele.

- Jeg har været bange for, hvad jeg kunne finde på. Også hvad jeg kunne finde på, når jeg var alene sammen med hende. Jeg har haft planer om, at jeg skulle stikke af fra min familie, for jeg kunne simpelthen ikke overskue at være i det, fortæller en ærlig Maiken Lindegaard. 

Vi besøger hende og hendes mand Adam en helt almindelig hverdag. Der er gået 13 måneder siden fødslen, og først nu er det begyndt at lysne en smule. Maiken Lindegaard får medicin, der skal hjælpe hende igennem og også gerne ud af fødselsdepressionen.

Hjælp patienter som Maiken Lindegaard via Et Sundere Syddanmark

Da Maiken og Adams datter Freja blev født, kunne hverken mor eller far gennemskue, hvad der var galt, og i dag er Maiken stadig usikker på det hele. Hvorfor blev det ikke opdaget i tide? Hvorfor fik hun ikke hjælp? Og hvornår bliver det nogensinde godt igen?

- Lige efter Freja var født, der havde jeg det rigtig hårdt. Jeg havde forventet, at det var noget, der føltes meningsfuldt eller i hvert fald give en eller anden form for glæde, men det gjorde det bare slet ikke. Det eneste jeg følte, var frustration og desperation, fortæller Maiken Lindegaard.

Freja er det hele værd trods fødselsdepressionen, men jeg skal ikke have flere børn, siger Maiken Lindegaard
Freja er det hele værd trods fødselsdepressionen, men jeg skal ikke have flere børn, siger Maiken Lindegaard

På Center for Digital Psykiatri på Odense Universitetshospital er læge og forsker Anja Friis Elliott i gang med at producere videoer om fødselsdepression. Videoerne skal være et ekstra hurtigt og let tilgængeligt behandlingstilbud. Det er der brug for, mener Anja Friis Elliott.

- Det er simpelthen ikke alle kvinder med fødselsdepression, der har mulighed for at få hjælp. Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at man har et tilbud, der kan komme ud til mange, og at der hurtigt kan igangsættes en behandling, siger hun.

En fødselsdepression går ud over tilknytningen mellem og moderen og det nyfødte barn. Samtidig kan hele familiens trivsel blive påvirket.

- Der er behandlingstilbud ude i kommunerne, men de varierer bare rigtig meget. Der er stor forskel på, hvad tilbuddet går ud på. Om det for eksempel er et ekstra besøg af sundhedsplejersken, eller om du kan komme i et gruppeforløb. Og så er der ventetid. Måske op til et halvt år, og det er alt for sent, hvis man kigger på et barns levetid, og hvor lang tid, der kan gå, inden ens mor kommer i behandling, siger Anja Friis Elliott.

- Der er i tusindvis af mødre, der hvert år er i den situation, og mange har faktisk svært ved at få den nødvendige viden, de skal bruge, og svært ved at få den i hænderne på det rigtige tidspunkt, siger Kim Mathiassen, forskningsleder i Psykiatrien Region Syddanmark.

Stem på din favorit

At komme hurtigt i gang er afgørende i behandlingen af fødselsdepression, påpeger Kim Mathiassen:

- Hvis der går for lang tid, så begynder lidelserne at blive kroniske, og de begynder at blive forværrede i deres tilstand. Så det der med at have en hurtig responstid og hurtigt være ude hos folk, det er af afgørende betydning, siger han.

Med terapi på video via nettet er det muligt at rykke hurtigt med en behandling, og vel at mærke helt uden ventetid. På den måde kan flere fødselsdepressioner blive opdaget i tide.

Anja Friis Elliots forsøg med et video-program lægger op til at forældrene gennemfører selvterapi. Terapien indeholder syv trin og mellem hvert trin er der øvelser. Det hele foregår digitalt og online.

- Vi kan komme ud og ramme flere mødre, fordi det er digitalt. Det er selvguidet, så det er ikke afhængigt af, at der skal sidde en terapeut på den anden side, forklarer Anja Friis Elliott.

- Sådan som vores system er i dag, så er det jo ikke muligt at være ude hos alle mennesker. Så derfor er de digitale værktøjer interessante, for de kan på den måde komme i hænderne på alle, der har brug for dem, og til tiden.

Det er endnu uafklaret om selvhjælpsvideoerne virker. Det skal det nye forskningsprojektet afklare. Forskningsleder Kim Mathiassen mener, det er vigtigt at få afklaret. Og Anja Friis Elliot er ikke i tvivl om, at selvhjælpsterapien med informationsprogrammer på video vil kunne hjælpe mod fødselsdepression.

Der er brug for bredere, hurtigere og mere lettilgængelige tilbud til forældre med fødselsdepression, mener forsker Anja Friis Elliott
Der er brug for bredere, hurtigere og mere lettilgængelige tilbud til forældre med fødselsdepression, mener forsker Anja Friis Elliott
Foto: Svante Lyngsie

- Altså jeg tror, at det kommer til at virke. Vi har set fra undersøgelser i udlandet, at det har en gavnlig effekt på symptomerne, altså så du ikke har fødselsdepression i så høj grad. Det vi mangler er bare en model, der er tilpasset danske forældre og det danske sundhedssystem. På sigt forestiller jeg mig, at det kan blive et nationalt tilbud til alle kvinder i hele Danmark, siger Anja Friis Elliott.

I dag står Maiken Lindegaard frem med sin historie. For at bryde et tabu om fødselsdepression. Og for at bakke op om, at der bliver forsket i ny og bedre hjælp til de forældre, der bliver ramt.

- Man får jo at vide, at man skal holde af sit barn og have en glæde ved det, og det havde jeg ikke. Jeg går rundt med en stor sorg over, at det at få et barn ikke blev det, som jeg havde drømt om. Det vil være rigtig godt med mere viden om fødselsdepression, og i det hele taget er det vigtigt med mere opmærksomhed på den sygdom, siger Maiken Lindegaard.

Stil spørgsmål til projektet

Oversigt

    Oversigt