Fynbo forvandler krigstraumer til teater

Naturen kan hele sjælen og psyken. Det er udgangspunktet for en ny fynsk forestilling, der tager udgangspunkt i ti krigsveteraners historier.

Rene Pamperin lader spaden glide gennem det bløde græs, lægger kræfterne i og skovler jorden til side. Han er ved at gøre plads til det område i den store have, der skal prydes af bær og frugter.

Vi befinder os i VeteranHaven i Slagelse, som Rene Pamperin stiftede, da han vendte hjem til Danmark efter et år i krig i Afghanistan. Ifølge Rene Pamperin var det et år, hvor hans krop var i totalt alarmberedskab. Konstant.

- Det har været rigtig hårdt, fortæller krigsveteranen.

- Jeg kan ikke føle glæde mere. Glæden blev slået ihjel i Afghanistan. Det har været et meget smerteligt tab. Nok noget af det værste.

Rene Pamperin fik konstateret posttraumatisk stress - eller PTSD - da han vendte hjem. Men arbejdet i haven hjælper på symptomerne. Det giver en grund til at stå op om morgenen, og det er en sund måde at bruge kroppen på.

Faktisk har naturen mange helende egenskaber - også for dig og mig. Men mere om det senere.

Hvad er PTSD?

Skitse over VeteranHaven som den skal se ud, når den er færdig:

Skitse over det, der en dag skal være den færdige VeteranHave.
Skitse over det, der en dag skal være den færdige VeteranHave.
Foto: VeteranHaven

Fra krig til skrå brædder

Rene Pamperin er en af ti krigsveteraner, der er blevet kontaktet af Tine Louise Kortermand. Hun er fynsk billedkunstner, komponist og sanger.

Hun har interviewet veteranerne og deres pårørende. Det hele skal bruges til en performanceforestilling om at blive forandret som menneske og om at bruge naturen til at hele sjælen.

Idéen kom, da Tine Louise Kortermand fandt ud af, at krigsveteraner bosatte sig i skove.

Tine Louise Kortermand laver performancekunst om forandring og naturens egenskaber.
Tine Louise Kortermand laver performancekunst om forandring og naturens egenskaber.
Foto: Jonas Bertelsen

quote Det er ikke overraskende, at veteraner bruger naturen, når de vender hjem. De er vant til at være der og overleve der.

Dorthe Varning Poulsen, ph.d., Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet

- Veteranerne er nedbrudte mennesker. De er forandrede, fordi de har gennemgået nogle vilde oplevelser. Skoven bliver et tilflugtssted for dem, fordi de være fri for alt det, der gør dem angste, fortæller hun og tilføjer:

- Ude i skoven er der kun dig selv og naturen. Dér kan du mærke forandringen, før den kommer.

Forestillingen har titlen Nature Wild, og kommer til at bestå af mange kunstneriske elementer: Dokumentarisk videoscenografi, elektroniske beats, opera, indie, dans og performancekunst.

- Det bliver en stærk forestilling, fordi der er så mange følelser på spil. Det er kærlighed, sorg, at blive forladt og ikke kunne forstå den person, der vender tilbage fra krigen, fortæller Tine Louise Kortermand.

Vi stresser vores hjerne

Nu tilbage til naturen. Faktisk er det ikke kun krigsveteraner, der kan have godt af en tur i skoven for at afstresse sjælen. Det er noget af det, der gør forestillingen relevant for et bredere publikum, mener Tine Louise Kortermand.

quote Det betyder meget, at der kommer nogen udefra, som har valgt at snakke med os og bruge vores historie.

Rene Pamperin, veteran

Hun bakkes op af Dorthe Varning Poulsen, der er fysioterapeut og ph.d. på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Hun fortæller, at hverdagens utilregneligheder er nok til at stresse hjernen.

- Vi er udsat for enormt mange impulser, når vi er i byen og i arbejdssituationer, forklarer Dorthe Varning Poulsen.

- Når man er i naturen, er lydene meget mere rolige inden for et spekter, der gør, at vores hjerne kan forholde sig til dem. Det giver en afstressende effekt.

Dorthe Varning Poulsen, fysioterapeut og ph.d. på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.
Dorthe Varning Poulsen, fysioterapeut og ph.d. på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.
Foto: Jonas Bertelsen

Dorthe Varning Poulsen har selv beskæftiget sig med krigsveteraners psykiske tilstand, når de vender hjem fra krig. Hun har undersøgt, hvordan naturen hjælper dem til at komme på benene igen.

- Det er ikke overraskende, at veteraner bruger naturen, når de vender hjem. Det er deres element, det er ikke fremmed for dem. De er vant til at være der og overleve der. Derfor passer de særligt godt ind i den helende ramme, naturen stiller til rådighed.

Glæder sig til resultatet

Tilbage i VeteranHaven er Rene Pamperin færdig med sit arbejde i den del af haven, der i fremtiden skal huse bær og frugter.

Han glæder sig over at være en del af den gruppe veteraner, Tine Louise Kortermand har interviewet.

- Det betyder meget, at der kommer nogen udefra, som har valgt at snakke med os og bruge vores historie, forklarer han.

For Rene Pamperin er naturen ikke blot et tilflugtssted. Det er en nødvendighed.

- Jeg har brug for det her hver dag. Jeg har brug for at komme herude, mærke mig selv og bruge mig selv. Det har jeg brug for, for at have det godt, forklarer han og tilføjer:

- Jeg glæder mig til at se resultatet.

Nature Wild har premiere til august, men allerede den 22. juni kan interesserede få indblik i skabelsen af forestillingen til såkaldte 'preshows'. Preshowet den 22. juni afholdes på Den Fynske Opera.

Se indslaget, der sendes på TV 2/FYN onsdag 31. maj.

Naturen kan hele sjælen og psyken. Det er udgangspunktet for en ny fynsk forestilling, der bygger på ti krigsveteraners historier.
Fotograf: Jonas Bertelsen

Oversigt

    Oversigt