Afskaffelsen af PSO-afgiften vækker glæde ikke kun på Christiansborg, men også hos landets mange produktionsvirksomheder, der for nogles vedkommende kan se frem til at spare millioner af kroner.
- Om seks år vil det svare til, at vi sparer syv til otte millioner sammenlignet med i dag. De penge skal bruges til at geninvestere i virksomheden, siger Jack Møller, administrerende direktør i gartneriet PKM, der ligger i Odense.
- Det betyder, at vi får en væsentligt bedre konkurrenceevne. Vi har højere omkostninger, end konkurrenterne har, og dermed kan de sælge produkterne billigere, end vi kan i dag.
PSO-afgiften udfases over de næste fem år og bliver totalt afskaffet i 2022. Den opkræves som en afgift over forbrugeres og virksomheders elregning og går til tilskud og forskning i vedvarende energi.
- Da vi eksporterer op til 90 procent af det, vi omsætter for, så er det jo vores konkurrenter i udlandet, som vi hele tiden skeler til. Og de har haft flere penge mellem hænderne til at investere tidligere.
For gartneriet Rosa Danica, der har tre afdelinger på Fyn, kan afskaffelsen af PSO-afgiften for første gang i flere år betyde overskud på bundlinjen.
- De seneste år har vi kæmpet med underskud. Sidste år havde vi et underskud på knap to millioner kroner, så uden afgiften på cirka syv millioner kroner havde verden faktisk set ganske fornuftig ud, siger direktør Thomas Skoven.
Rosa Danica lukkede sidste år et af sine gartnerier, fordi det ikke kunne konkurrere på det europæiske marked, hvor udenlandske virksomheder ikke betaler PSO.
- På den bekostning måtte vi sige farvel til cirka 50 medarbejdere. Så det ville være en god situation, hvis vi kunne ansætte flere igen og udvide vores produktion, lyder det fra Thomas Skoven.
PSO-afgiften har været med til at finansiere den grønne omstilling. Fremover vil det blive finansieret via en lidt højere skattebetaling for både virksomheder og private.