I laboratoriet på Teknisk Fakultet på SDU sidder Casper Sloth ved computeren og kigger på det blågrå scanningsbillede af et stykke kæbeknogle. En patient har fået ødelagt et stykke af knoglen og mangler et implantat, som nu skal 3D-printes. En teknik, han nu har taget patent på sammen med sin makker Martin Bonde Jensen og deres lektor Morten Østergaard Andersen.
- Vi håber at få vores forskning ud af universitet til samfundet, hvor den kan gøre gavn, fx til bedre behandling af patienter. Det er en fed oplevelse at se vores ideer blive til en virkelighed der kan gøre en forskel, siger Morten Østergaard Andersen.
De to studerende har arbejdet med projektet i deres bachelorprojekt. De tre opfindere er nu ved at etablere spin-out virksomheden Particle3D for at få teknikken ud af universitetet. De håber at kunne tiltrække finansiering og er på udkig efter investorer, der vil skyde penge i ideen.
- Det vil gøre det muligt for os at fokusere 100% på at udvikle og kommercialisere teknologien. Particle3D giver os et fokus, tid og kapital, vi ikke ville have, hvis vi skulle fortsætte arbejdet på universitetet, siger Morten Østergaard Andersen.
Hemmeligheden i glasset
Hemmeligheden finder vi i glasset, som Martin Bonde står og rører i et andet sted i laboratoriet. Det indeholder den keramikblanding, som består af stamceller og calcium fosfat . Det er det samme mineral, som vores knogler naturligt består af.
Implantaterne kan derfor langsomt nedbrydes og bygges om i kroppen og ender til sidst med at blive til levende naturlig knogle. Ved at kombinere calcium fosfaten med stamceller, øger man regenereringen af knoglen.
Teknikken kan bruges til at printe alt fra elektriske kredsløb til knogle implantater.
De to studerende læser begge til civilingeniør i Sundheds og Velfærdsteknologi og er pt speciale studerende. Det er deres bachelorprojekt, de nu har dannet en spin-out virksomhed omkring.
Skræddersyede implantater
Ideen opstod sidste år, da forskerne fra SDU mødtes med kæbe-kirurgen Torben Thygesen fra OUH. Han kunne rigtig godt tænke sig mulighed for at 3D-printe knogler til sine patienter og spurgte, om de kunne arbejde med det. Ideen er at med 3D print kan man forme implantaterne, så de passer perfekt til patienten, i stedet for at bruge standardiserede dele, der sjældent passer. Man kan også producere implantaterne på sygehuset, hvor man skal bruge dem. Det sparer tid og penge.
De tog så hjem til SDU og arbejdede med det. De fandt så på en ny 3D print teknik der både er simpel og billig, og som samtidig er i stand til at printe et stort udvalg af forskellige materialer, fx keramik og metal. En teknik, de nu har patenteret.
- At se sit bachelorprojekt blive til virkelighed er fantastisk og en smule uvirkeligt. Vi har arbejdet på dette længe og lagt mange timer i det, så det at kunne se det bære frugt er overvældende, siger Casper Slots.
International opmærksomhed
Det er en ide, som IBM kigger med interesse på. Koncernen er interesseret i at indgå et partnerskab med Particle3D og vil gerne stille teknologi og research til rådighed for at få ideen ud i verden. For det er vigtigt at komme hurtigt ud på markedet.
- Med nogle af vores platforme kan man på mindre end 14 dage fra ide til det bliver udviklet komme ud med ideen. Og vi vil gerne hjælpe Particle3D videre ud i verden, siger Peter-Martin Mikkolinius-Jakobsen, der er new business development executive i IBM.
Stolt og skræmmende
Casper Slots glæder sig over at kunne bidrage med løsninger på aktuelle problemer og ikke kun tænkte problemer som aldrig kommer længere end skrivebordet og det papir de er skrevet på.
- Det at ens bachelorprojekt har potentiale til at kunne hjælpe så mange mennesker på sigt, gør en stolt. Det er også lidt skræmmende at et projekt man har været en del af i så lang tid, nu skal ud i offentligheden, for nu bliver det pludseligt synligt for mange og dermed åbent for kritik, siger han.
Afprøvet på dyr
Forskerne har gennemført en række forsøg, deriblandt en række forsøg på mus, der viser at implantaterne fungerer rigtig godt.
Sammen med endokrinologer og orthopæd- og kæbe-kirurger fra OUH har de planlagt flere dyreforsøg der skal bekræfte teknikkens sikkerhed. Går de godt, håber opfinderne på at kunne køre de første kliniske forsøg med mennesker inden for en ret kort årrække.
- Jeg drømmer da personligt på ikke bare national succes, men international succes med vores ide. Jeg håber da at vores teknik som standard bliver anvendt til dannelse af knogleimplantater til forskønnelse ved plastikkirurgi og rekonstruktion hos traumeofre. Vores teknik har stort potentiale og med den rette hjælp og arbejde kan dette potentiale sagtens indfries, siger Martin Bonde Jensen.
Udforsker teknikken
Particle3D er med på WHINN, Week of health and innovation, i Odense Congress Center. Ved siden af arbejder de med at udforske teknikkens industrielle anvendelser.
Jeg håber naturligvis på det bliver en kæmpe succes både nationalt som internationalt. 3D print inden for sundhedsvæsenet og medicinalindustrien ER fremtiden og det ville være stort at være en del af et team som former den fremtid og de muligheder der er, siger Casper Slots