Levende fugleskræmsler skal passe på en million babyørreder

De næste uger bliver der sat omkring en million babyørreder ud i danske vandløb. Men udsætning af de små fisk er ikke kun til glæde for lystfiskere og turismen. Rovfugle æder store dele af bestanden. Det skal et nyt initiativ nu sætte en stopper for.

9000 små ørreder begyndte onsdag et helt nyt liv i et vandløb, der munder ud i Aa Strand ved Assens.

Fiskene er blevet transporteret i et kar fra Fyns Laksefisk i Odense, hvor de er blevet opdrættet.

De kommende uger bliver i alt 400.000 fisk sat ud 34 forskellige steder på Fyn. Og i hele landet bliver der udsat omkring en million fisk i vandløb tæt på kysterne.

- Det er en kæmpestor succes for Fyn og den har givet inspiration til resten af landet, og det kan man som fynbo godt være stolt af, siger Søren Steen Andersen (V), der er borgmester i Assens.

Det fynske havørredeldorado – med udsætning af smolt, som de små fisk hedder - begyndte helt tilbage i 1987, og har siden da givet liv i vandløb og tiltrukket tusindvis af turister til Fyn. 

- Det tiltrækker masser af turister hvert eneste år, så det er mange penge der ryger i kassen på Fyn, siger Søren Skarby, der er lystfisker og smoltvagt.

Sort af skarver

Men de senere år har Havørred Fyn opdaget, at udsætningen af smolt har gavnet de forkerte.

- Når vi kom med tankvognen og satte fisk ud så var der simpelthen sort med skarver dagen efter, fortæller Linda Bollerup, der fiskemester hos Fyns Laksefisk, der står for at opdrætte smolten.

Og selvom skarver, måger og andre rovdyr har glæde af smolten, så risikerer det at gå ud over bestanden og dermed turistindtægterne, når de små fisk bliver spist af fugle.

- Det er jo elendigt, for så giver det ingen mening at lave det her arbejde, siger hun.

Derfor begyndte Havørred Fyn sidste år at indsætte såkaldte smoltvagter, der har til opgave at agere fugleskræmsler, der hvor der er sat havørreder ud. Nu har ordningen med smoltvagter spredt sig til hele landet.

- Hvis vi ikke er her, så har vi serveret det store kolde buffet for skarven, og så går det stærkt, siger Søren Skarby, der har meldt sig som frivillig smoltvagt ved Aa Strand.

Se Søren Skarby fortælle om sin teknik som smoltvagt

Fugleskræmsel med vuvuzela

Ifølge Søren Skarby så kræver det ikke de store anstrengelser at være smoltvagt.

- Jeg bevæger mig og råber lidt ad dem, og så har jeg min vuvuzela, der med sine høje trut skræmmer alle måger væk.

- I virkeligheden kan jeg bare gå og hygge mig og så lave kaffe til den næste der kommer, lyder det fra Søren Skarby.

På Fyn skal 200 vagter de kommende uger overvåge de 34 steder, hvor der bliver sat smolt ud. Og i hele landet skal der bruges 500 smoltvagter.

I alt skal der udsættes 400.000 ørredyngel på Fyn.
I alt skal der udsættes 400.000 ørredyngel på Fyn.
Foto: Natacha Djervad

- Jamen det går faktisk rigtigt fint med få vagterne besat, selvom der stadig er ledige vagter. Men det er først fra i dag vi sætter fisk ud, og så ser folk at nu er vi i gang, siger Christian Thomsen, der er PR og marketingskoordinator hos Havørred Fyn.

Havørred Fyn har samtidig fået lavet en app, hvor man kan se, hvor der er brug for smoltvagter, og hvornår der er ledige vagter.

Beskyttet i havet

Hvor mange babyørreder, der overlever, takket være smoltvagterne, er der dog ikke tal på.

- Vi kan jo se, at når vi er her, så er der ikke skarver, der spiser fisk. Så langt så godt. Så kan man se at fiskene svømmer ud i løbet af relativt få dage, og når de er ude i det åbne hav, så er de mere beskyttet af sten og tangplanter, siger Linda Bollerup.

Dagens udsætning af smolt kommer turister og andre lystfiskere til glæde om et års tid. Da er havørrederne blevet omkring 40 centimeter lange, og kan fanges i de fynske vandløb.

Havørredfiskeriet blev i år skudt i gang i starten af marts og en ung lystfisker fik en havørred på 3,5 kilo på krogen. 

Smoltvagterne har god tid til at nyde naturen
Smoltvagterne har god tid til at nyde naturen
Foto: Natacha Djervad

Oversigt

    Oversigt