- Jeg tror, man skal være meget opmærksom på at få undersøgt, hvad det betyder for alle os, der bruger Svanninge Bakker – for vi er rigtig mange, der bruger området.
Sådan siger Karin Basse fra i Faaborg ski- og motionsklub om miljøministeriets plan om at gøre Svanninge Bakker til Fyns første naturnationalpark.
Sammen med klubbens ”gå-piger” er Karin Basse på den ugentlige tur gennem det bakkede naturlandskab i Svanninge Bakker ved Faaborg.
Hun er – lige som flere andre – spændt på, hvad en naturnationalpark vil komme til at betyde for klubbens gå-, ski- og cykelture i området.
- Hvis der eksempelvis vælter et træ, betyder det så, at træet skal blive liggende, eller betyder det, at man skærer det over, så der bliver lavet en sti, siger hun.
Hvad sker der for dig, hvis Svanninge Bakker bliver en naturnationalpark?
- Borgerne skal have de samme muligheder, som de har i dag
Spørger man skovrider og chef for Naturstyrelsen Fyn, Jakob Harrekilde Jensen, får det ingen negative konsekvenser for borgerne, hvis Svanninge Bakker bliver en naturnationalpark.
- Der er jo nogen, der har bekymringer, men de vil have de samme muligheder, siger han.
Vil du kunne garantere, at der ikke lige pludselig er en del af området, de lokale ikke må komme i – eller at de ikke må lave mountainbike-spor og derfor skal holde sig på stierne?
- De retningslinjer, der ligger [fra Miljøministeriet, red.] siger, at borgerne skal have de samme muligheder, som de har i dag, siger Jakob Harrekilde Jensen.
Borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager (S) har de seneste måneder talt varmt om muligheden for en naturnationalpark i Svanninge Bakker.
Derfor mener han, at parterne ”sagtens kan finde et koncept, hvor man får masser af muligheder for at bruge naturen, og hvor man samtidig får en bedre natur”.
- Når naturen bliver mere divers, giver det også bedre oplevelser for de mennesker, der færdes i den, lyder det fra borgmesteren.
Forsker: Færdsel i området kan ændre sig
Helt så optimistisk er seniorforsker ved Aarhus Universitet Rasmus Ejernæs ikke. Han forsker til dagligt i beskyttelse, genopretning og udvikling af Danmarks biodiversitet.
- Alting koster. En naturnationalpark er også en prioritering, hvor man vælger noget på bekostning af noget andet. Sådan er det – det er jo politik, siger han.
Fakta om naturnationalparker
Ifølge forskeren bør fynboerne eksempelvis indstille sig på, at færdselsreglerne i området kan ændre sig, hvis man ender med at gøre området til en naturnationalpark.
- Fidusen ved en naturnationalpark er, at man giver naturen førsteret. Man får enestående natur ved at give plads til, at naturen kan folde sig ud på sine egne præmisser.
Du kan tage med TV 2 Fyn ud i Svanninge Bakker på torsdag den 30. september hvor du kan blive klogere på, hvad det egentlig betyder for dig, hvis Svanninge Bakker bliver Fyns første naturnationalpark.
Har du ikke mulighed for at være med i Svanninge, kan du også følge debatten på TV 2 Fyns Facebookside, på tv2fyn.dk og på TV 2 Fyns Nyhedskanal. Deltager du via Facebook, vil du kunne stille spørgsmål til panelet præcis lige som dem, der er til stede i lokalet.
Debatten starter klokken 16.30 i konfirmandstuen i Svanninge Kirke. Du kan læse mere om debatten på vores facebookside eller her.