Avis får kritik efter "kluntet" brug af n-ordet i satireartikel

Et ord i en overskrift og satireartikel har sat gang i en debat om brugen af n-ordet. Men er det overhovedet i orden at bruge det?

Er det forkert at bruge ordet "neger" i en artikel - også selvom det er satire? 

Det spørgsmål har ført til debat, efter at Fyens Stiftstidende den 23. april i bragte satireartiklen "Neger søger asyl på Nordfyn: De andre danskere vil ikke bruge mig". 

Satiren lå i, at ordet neger var uønsket i det danske sprog og derfor søgte asyl på Fyn, fordi fynboerne har en "medfødt talefejl, der gør dem ude af stand til at udtale det bløde d", hvilket gør "nederdel", "nederlag" og "nederdrægtig" til "negerdel", "negerlag" og "negerdrægtig". 

Men er det overhovedet i orden at bruge n-ordet?

TV 2 Fyn testede det på eleverne i 3.d på Tornbjerg Gymnasium, og her var meldingen klar.

- Jeg synes bare ikke, der er nogen grund til at støde folk, siger Klara-Frederikke Jeppesen.

Ingen syntes, n-ordet er i orden at bruge. Fem af eleverne syntes dog, det var okay at bruge i satire.

- Det er nu engang satire, man prøver at få humor inddraget i det, og derfor mener jeg, der skal være plads til det, siger Sadjad Gassan Al-Mosawy.

Derfor vælger TV 2 Fyn at bruge ordet

"Det værste ord"

Det er et meget groft ord at bruge, hvis man spørger den unge målgruppe. Det viser en undersøgelse ifølge Marianne Rathje der er seniorforsker i Dansk Sprognævn.

- Neger er det værste ord, de unge mennesker overhovedet kan komme på, mens det ikke er på samme måde hos de ældre. De ser ikke neger som et meget slemt skældsord, siger hun.

Selvom Fyens Stiftstidendes chefredaktør Poul Kjærgaard synes, at der er videre rammer for, hvad man kan tillade sig indenfor satiregenren, så kalder han artiklen for "kluntet".

- Vores bagsideredaktør arbejder med en afsindig vanskelig genre satiren. Og han lykkes rigtig, rigtig ofte. Lige den her sad ikke lige i skabet. Han har selv brugt ordet "kluntet" og "uelegant" og det synes jeg rammer det meget godt ind, siger han.

Avisen har siden udgivelsen tilføjet følgende kommentar til artiklen:

"Fyens Stiftstidende beklager, hvis nogen føler sig såret eller stødt af formuleringer i denne satiriske bagsideartikel. Det har ikke været hensigten. Hensigten er alene at tage den fynske dialekt under kærlig og ironisk behandling."


Oversigt

    Oversigt