Forsker: Styring af læreres arbejdstider er politisk makværk

- Det er en kæmpe brøler at blande arbejdstidsregler sammen med en skolereform, mener forsker.

Det er et selvmål af de helt store, at politikerne i forbindelse med den seneste reform af folkeskolen samtidig valgte at ændre arbejdstidsreglerne, så lærerne i dag er tvunget til at lægge alle deres arbejdstimer på skolen.

Det siger Andreas Rasch-Christensen, der er forsknings- og udviklingschef ved Via University College, efter at det er kommet frem, at sygefraværet blandt lærerne i flere kommuner er steget markant siden sommerferien.

- Det er en kæmpe brøler at blande arbejdstidsregler sammen med en skolereform, siger Andreas Rasch-Christensen.

- Det er fuldstændig klokkeklart logisk, at hvis man ikke har opbakning fra lærerne, som skal arbejde ud fra reformens præmisser, så kommer det til at tage rigtig lang tid, før reformen lykkes, siger han.

I slutningen af 2012 krævede kommuneforeningen KL et opgør med lærernes arbejdstidsregler.

Kravet lød blandt andet, at lærerne skulle være på skolen i hele arbejdstiden, men lærerne protesterede. Det endte med en lockout af lærerne og et regeringsindgreb i 2013, som betød nye arbejdstidsregler på skolerne.

Ifølge tv2.dk er sygefraværet i seks af landets kommuner steget med mere end 25 procent, og det er slet ikke så overraskende en udvikling, mener Andreas Rasch-Christensen.

- Den her reform medfører en lang række forandringer og usikkerhedsmomenter, og så vil der selvfølgelig være nogle, der føler sig stressede over det. Men man kan bestemt heller ikke afvise, at der også er en trodsreaktion i det, siger han.

Forskeren mener dog ikke, at stigningen nødvendigvis vil være repræsentativ for hele landet.

- Det er meget vigtigt at vente og se de landsdækkende tal, siger han.

Oversigt

    Oversigt