Den lille plastikbeholder bliver ført sikkert ind i maskinen. Efter et par hurtige tryk på skærmen er maskinen klar til undersøge om der er coronavirus i prøverne.
- Jeg tænker meget over, at der sidder en i den anden ende, der gerne vil have et svar hurtigst muligt, forklarer bioanalytiker Nadia Samer Kristensen.
På det seneste har testmaskinen på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling (KMA) ved OUH kørt i døgndrift. Det er her, man analyserer alle coronaprøver fra OUH. Og dem er der kun blevet flere af i takt med, at coronakrisen har udviklet sig.
- Det er et prøvetal, der er eksploderet, siger Pia Steinicke, der er ledende bioanalytiker på afdelingen.
Normalt modtager afdelingen 35.000 prøver på en måned. I takt med genåbningen nærmer man sig det antal, men derudover modtager afdelingen også mange coronaprøver. Alene i uge 18 analyserede man 10.074 prøver. 62 af dem var positive.
På grund af stigningen i antal prøver har man også indført aften- og nattevagter.
- Vi har taget døgnets 24 timer i brug, så vi er ved at nå en grænse med det udstyr, vi har i dag, forklarer hun.
Corona har også sat sin spor på de ansatte. De har oplevet, at der har været store skift i arbejdstid, da antallet af daglige coronaprøver kan svinge mellem 700 og 1.700.
- Man skal virkelig være omstillingsparat, siger Nadia Samer Kristensen, der igennem to år har været ansat som bioanalytiker ved KMA.
- Men man ved, at der er en grund til det. Også selvom det kan være lidt hårdt, siger hun.
Fakta: Dem tester man nu
Staten skal hjælpe med analyser
På et pressemøde tirsdag meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at man vil skrue yderligere op for antallet af tests.
- Myndighederne vil allerede fra denne uge begynde at opspore, hvem de smittede har været i kontakt med. Så de kan blive isoleret hurtigt, så vi kan bryde smittekæderne, sagde statsministeren.
Det betyder, at man på landsplan skal udvide antallet af daglige mulige tests fra cirka 10.000 til 20.000.
Det nye strategi betyder, at regionerns tests og analyser skal suppleres med hjælp fra Testcenter Danmarks hvide telte og bioanalytikere ved Statens Serum Institut, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.
- Testcenter Danmark udgør en potentiel supplerende kapacitet, hvis der er kapacitetsudfordringer i sundhedssporet (regionerne, red.), skriver ministeriet.
På grund af travlhed har Pia Steinicke ikke selv har haft mulighed for at følge pressemødet. Hun understreger, at man løbende har forsøgt at tage højde for skiftende testningsstrategier ved blandt andet at søge nye bioanalytikere.
- Vi udvikler os hele tiden, siger Pia Steinicke og henviser til, at afdelingen løbende får bedre udstyr, der kan håndtere flere prøver.
Ifølge Hanne Nielsen Bonde, der regionsformand for fagforeninge Danske Bioanalytikere i Region Syddanmark, er det afgørende, at afdelinger som KMA i Odense ikke skal analysere flere prøver end man har ansatte til.
- Hvis de nye prøver også lander på sygehusene, så går det slet ikke, understreger hun.
Ifølge fagforeningskvinden er flere af hendes medlemmer endt med store mængder overarbejde på grund af et stigende antal coronaprøver samtidig med, at hospitaler og sygehuse sender flere prøver i takt med genåbning.
- Meget kan man byde folk i nogle måneder, men hvis de risikerer ikke at få sommerferie, så begynder det at gøre ondt, varsler hun.
Fakta: Dem vil man teste
Hvis du tror, du er smittet med coronavirus, så gå ikke ind på hospitalet. Du kan kontakte din egen læge med henblik på en test for coronavirus.
Uden for lægens åbningstid skal du ringe til Lægevagten i Region Syddanmark på 7011 0707.