Mobiltelefoner, tablets og computere bruger vi flittigt i vores hverdag, men hvor meget går vi egentlig op i at beskytte os selv, når vi færdes online?
- Det tænker jeg overhovedet ikke over, lyder det fra både Celia Nielsen på 18 år og Karla Stroger på 17 år.
De har begge sagt ja til at blive hacket af Dennis Ellebæk, der er det man kalder White Hat Hacker.
Hvad er en White Hat Hacker?
Og det med at blive hacket er sket for flere. I en undersøgelse TV 2 Fyns Bemærk redaktion har lavet blandt 600 fynske unge, svarer tre ud af fire, at de er blevet hacket eller har fået stjålet deres identitet online.
Det er surrealistisk at tænke på, at der skal så lidt til
At det er så mange undrer dog ikke Dennis Ellebæk, der er chief White Hat Hacker hos virksomheden Prueba Cybersecurity i Odense.
- Det sker desværre for flere end man skulle tro, og derfor er det også vigtigt at få sat fokus på, siger han.
Nemmere end man tror
En af måderne hackere kan få fat i personlige oplysninger er ved at sende, det man kalder for phishingmails. Det er en mail, som hackerne designer, så det for eksempel ligner sociale medier, som vi kender.
Til dette forsøg har Dennis Ellebæk designet en phishingmail ud fra et fiktivt medie, som han har valgt at kalde Vennebogen.
- Det minder om Facebook, siger han og fortsætter:
- Sådan en mail kan for eksempel indeholde en venneanmodning, som man bliver lokket til at trykke på, og derefter udfylder sine oplysninger for at komme ind på Facebook og godkende.
Og det er netop det, som han vil have Karla og Celia til.
- Man tænker ikke over, at den er falsk. Der er jo et profilbillede, et navn og hvor personen kommer fra, så man bliver nysgerrig, siger Celia Nielsen.
- Ja, man skal næsten tro på det, tilføjer Karla Stroger.
Sådan undgår du at blive hacket
Men selvom det kan være nemt for fremmede at hacke din konto ved for eksempel at bruge phishingmails, så er der flere ting, du kan gøre for at forhindre, at det sker.
- Først er det vigtigt, at man bruger 2-faktor godkendelse alle de steder man kan, siger Dennis Ellebæk.
Skulle man være uheldig at blive hacket et sted, så har man i princippet givet hackeren adgang til alle de steder, hvor man har samme kode
Derudover er det vigtigt, at man ikke bruger det samme kodeord flere steder.
- Jeg tror ikke, at man tænker over, hvor nemt det er at lave en ny kode, man bruger bare den ene man har, siger Celia Nielsen.
Og pigerne er ikke de eneste. Af de 600 der deltog i Bemærks undersøgelse, har tre ud af fire svaret, at de bruger samme kode på flere forskellige platforme.
Men det kan ifølge Dennis Ellebæk have konsekvenser.
- Skulle man være uheldig at blive hacket ét sted, så har man i princippet givet hackeren adgang til alle de steder, hvor man har samme kode, påpeger Dennis Ellebæk.
Tre råd til at undgå hacking
En anden ting som de fynske unge er lidt for gode til, er at dele deres kode. I undersøgelsen svarer tre ud af fire, at de enten har delt deres kode med en ven eller et familiemedlem, og det er noget Dennis Ellebæk virkelig fraråder.
- Lad vær med at del jeres koder. Det er virkelig privat og det er noget, som man skal passe på, siger han.
Hør Dennis Ellebæk fortælle om de tre råd herunder:
Har ikke kun konsekvenser for dig
Vender vi tilbage til phishingmailen, så skal der altså ikke mere til, end at man hopper på den og udfylder med sit brugernavn og adgangskode.
Herefter ved blot et enkelt klik, sidder Dennis Ellebæk med Karla Strogers brugernavn og adgangskode foran sig på sin computer.
- Ej det er klamt. Det er faktisk virkelig ulækkert, udbryder Karla Stroger.
- Det er sindsygt, at det er så nemt, fortsætter Celia Nielsen.
Og når først Dennis Ellebæk har de oplysninger, kan han frit logge ind på Karla Strogers Facebook-konto.
- Så vil jeg for eksempel kunne skrive til dine venner og udgive mig for at være dig. Og så vil jeg måske kunne lokke private oplysninger ud af flere, forklarer han.
- Det er surrealistisk at tænke på, at der skal så lidt til, for at det kan gå ud over så mange mennesker. Og endda mennesker man holder af, siger Celia Nielsen.