Nu er det slut med smide affald i containeren til småt brændbart. Sådan lød budskabet fra Affald & Genbrug i Middelfart Kommune, da de mandag indførte nye retniningslinjer på genbrugstationen i Middelfart.
På stationen er det i stedet kommet en ny kategori, der hedder "rest efter sortering", der skal rulles ud på alle kommunens stationer. Den skal få borgerne til at sortere og genbruge mere af deres affald.
Middelfart er dog langt fra den første kommune til at skifte skiltet med ordene "småt brændbart" ud med et andet. I Nordfyn, Svendborg og Faaborg-Midtfyn Kommune er man allerede overgået til den nye løsning.
I Odense Kommune er man i gang med at indføre løsningen på kommunens genbrugspladser. Her har man indtil videre fået det nye sorteringssystem på genbrugsstationen i Havnegade.
I flere andre kommuner er småt brændbart også fortid inden længe.
På vej ud
I Assens, Nyborg, Langeland og Ærø Kommune vil man gerne indføre kategorien "rest efter sortering".
Ifølge Gerdt Hylbæk, der er kommunikationsansvarlig ved Assens Forsyning, er man her allerede i gang med at udarbejde en ny affaldsplan. Her ser det ud til, at "småt brændbart" vil blive udfaset.
- Det bliver den, fordi vi gerne vil have forbrugerne til at sortere endnu mere, end de gør i dag. Der er jo en tendens til, at folk smider tingene til småt brændbart, fordi det er nemmest. Vi kan jo se, der ligger nogle ting engang imellem som skulle have været til andre containere.
- Det er noget grisseri, hvis vi brænder noget af, der kan genanvendes. Plus det er dårligt for miljøet, siger Gerdt Hylbæk.
Klik på kortet her for at se, hvordan de sorterer restaffald i din kommune.
Andre metoder
I Kerteminde har man ikke planer om at fjerne kategorien foreløbigt. Dog forventer Jesper Hempler (S), der er formand for miljø- og teknikudvalget, at den øgede sortering ude hos borgere også vil have stor effekt ude på genbrugsstationerne.
Til gengæld arbejder Kerteminde sammen med mange af de andre fynske kommuner på et fællessortering anlæg, fortæller formanden.
- Man har indført, at vi nu skal sortere i ti fraktioner. Vi vil gerne have indsamlet affaldet ude hos borgerne og sortere det i et fællessorteringsanlæg i stedet for hos borgerne. Det skulle også være mere effektivt. Men der kan gå fire-fem år, før det bliver en realitet. Det vil vi rigtig gerne arbejde hen i mod.
- Jeg kan ikke udelukke, at vi finder andre løsninger til småt brændbart i mellemtiden. Det arbejder vi sammen med vores forsyningsselskab om, siger Jesper Hempler.