Det tonser ud af skorstenen med kuldioxid hos Fjernvarme Fyn i Odense og Fortum i Nyborg, når de afbrænder henholdsvis husholdningsaffald og farligt affald.
I Odense cirka 300.000 ton om året. I Nyborg 160.000 ton.
Det er ikke godt for klimaet. De alt for store udledninger af kuldioxid varmer jordkloden op.
Derfor arbejder Fjernvarme Fyn og Fortum på lige nu på storstilede CO2-fangst projekter til en samlet pris på flere milliarder kroner. Og de er langt med arbejdet.
Folketinget har besluttet, at Danmark fra 2029 og over de næste 15 år skal udlede 34 millioner ton kuldioxid mindre end i dag.
Og det er ikke en gratis omgang.
I Fortum taler projektleder Katrine Krogholm Magnussen om et trecifret millionbeløb for at rense røgen for kuldioxid.
Hos Fjernvarme Fyn nævner udviklingsdirektør Kim Winther en udgift på to til fire milliarder kroner.
- Oveni kommer omkostningerne til at transportere CO2'en væk og lagre den, siger Kim Winther.
Samtidig må udgiften ikke væltes over på fjernvarmeforbrugerne.
Det lyder nærmest som mission impossible, men Kim Winther er optimist.
- En del af den nødvendige finansiering, kan vi skaffe ved at spare nogle CO2-kvoter og nogle afgifter, og vi kan også sælge nogle grønne kreditter fra det grønne CO2, vi samler op. Men det, der også skal til er, at vi vinder penge fra den statslige milliardpulje til opsamling og lagring af CO2 i undergrunden, siger Kim Winther.
Også hos Fortum spirer optimismen efter, at man tidligere har haft dommedagstonerne fremme:
I værste fald en lukning af virksomheden.
- Vi har fået lavet et optimeret projekt, der er omkostningsdygtigt, siger projektleder hos Fortum, Katrine Krogholm Magnussen.
Også her er man dog afhængig af finansiering fra statens puljer.
I første omgang skal man i gang med et testanlæg, der skal dokumentere, at man kan rense røgen for de store mængder CO2, man har beregnet sig til.
I Odense arbejder 40-50 mand på at gøre klar til det fangstanlæg, der skal fjerne CO2 fra forbrændingen af Fjernvarme Fyns husholdningsaffald.
Men processen har ikke været uden bump. Forleden protesterede en række energiselskaber til Skatteministeriet over nye planer, der angiveligt ville pålægge dem afgifter på kuldioxid, som de ikke udleder, og undervejs i processen har Fjernvarme Fyn også skrinlagt et projekt, som de samarbejdede med Fortum om.
Det er Power2X-udnyttelse af CO2 til eksempelvis grønt brændstof og plastik, som Fjernvarme Fyn ikke mener er rentabelt i øjeblikket.
Men hos Fortum er det stadig et projekt, man tror på.
- I øjeblikket tester vores søsterselskab i Finland på et pilotanlæg, om man kan etablere en produktion af plastik, fortæller Katrine Krogholm Magnussen.
De to fynske virksomheder er dog stadig i dialog om transport af kuldioxiden.
Transport via rør til opsamlingsdepoter kan være en løsning, men både i Nyborg og Odense kan man også udskibe den opsamlede CO2 fra havnen.
- I mange år har vi sejlet kul ind via havnen. Det har vi udfaset nu. Jeg vil glæde mig til, at vi kan sejle CO2 ud af havnen, hvis det er den vej, vi går, siger han.
CO2-fangst er en væsentlig del af regeringens klimaplan. Teknologien er blevet kaldt en klimateknologisk landvinding, der er afgørende for at nå de danske klimamål, men teknologien er også blevet kaldt langt mindre effektiv og langt dyrere end det blev lovet. Rådet for Grøn Omstilling har for eksempel kaldt CO2-fangst en meget umoden, kostbar, usikker og stærkt energikrævende teknologi.